Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (920)

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Tento “nicnovéhonepřinášející” zcela průměrný, ale uspokojivý akční film by se dal popsat slovy (SPOILER ALERT) Lara bězí, Lara skáče, Lara visí, Lara běží a visí, Lara skáče, padá a zase běží a abych nezapoměla, tak Lara taky plave a leze. Nutno podotknout, že zákon gravitace přitom porušila snad víckrát jak Legolas. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Tohle zazdila dvojice scénáristů. Jeden nezkušenej a druhej rutinérskej patlal. Přesto, že opisovali od Indiany, tak na místo lehce naznačeného, nahláškovaného a zábavného napravování vztahu otec x syn, tu máme těžce ufňukunou melodramatickou linku otec x dcera. K tomu krajně neoriginální přímočarý děj, se spoustou zbytečných polopatických dialogů. Režisér dělá co může a pár scén se povedlo a především fyzické hraní sympatické Alicie Vikander dělá z filmu koukatelnou oddechovku. ()

Katcat 

všechny recenze uživatele

Naprosté překvapení. Mladá, zranitelná drsňačka předčila mé očekávání. Bylo to lidské, poutavé, napínavé, plné extáze. Moc pěkné. ()

Waldir 

všechny recenze uživatele

Fajn remake Tomb Raidera, so skvele obsadenou Larou Croft, z ktorého sa paradoxne vykľula zjavne najlepšia herná adaptácia súčastnosti. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie měla jistý dvě přednosti, ale to je tak vše, v čem mohla týhle verzi Tomb Raidera konkurovat. Úvod z "civilizace" mi přišel delší, než by si zasluhoval a dobrodružství zase netrvalo tak dlouho, jak jsem očekával (hádanek nebo pátrání bylo spíš po skromnu). Určitá reálnost toho, co bylo v hrobce nakonec nalezeno se mi naopak líbila stejně jako nepříliš hollywoodskej konec a sympatický navnadění na eventuální pokračování (při pohledu na kasovní výsledky jsem však spíš skeptik). Přidat víc napětí společně s dobrodružstvim, líp pracovat s postavama (loajalita a nasazení, s jakou Lu Ren po pár denní známosti zachraňoval Laru, byla až směšná jakož i námět "jedeme nalézt naše ztracený tatíky") nebo ubrat na CGI efektech, stala by se z Tomb Raidera podivaná, kterou jsem rozhodně neviděl naposled. Takhle jsem sice výsledkem příjemně překvapenej, ale víc než sympatickej průměr celkově a nadprůměr v rámci herních adaptací (mezi slepými jednooký králem) prostě nevidim, tři silnější hvězdy. ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Nijaká žena si nezasluži bitku...teda až taku ako lapila lara v tomto snímku. Dejovo, graficky a režiou sa to podobalo veľmi na hru čo je aj celkom dobré. Ale stále len typický tomb rider... ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Mnohem uvěřitelnější, než původní dva díly s Angelinou. Alicia Vikander sice vzhledově nijak nevybočuje z průměru, ale o to více se do role hodila, protože devizou zanícené archeoložky byy neměla být push up podprsenka ani botoxové rty či kraťasy od Prady, ale špinavej baťoh, kde nemá rtěnka co dělat. Líbil se mi koncept, který se držel prvního dílu dnes již legendární hry, kdy byl divák seznámen od začátku s tím, proč se Lara stala nejslavnější vykradačkou hrobů v dějinách videoher. Doufám, že tohohle Tomb ridera viděl i Spielber, aby si uvědomil, jak by měl uchopit dalšího Indiana Jonese, aniž by tam pro závěrečnej efekt nacpal létající talíř plnej mimozemšťanů. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Čistokrvných dobrodružných filmov je dnes ako šafranu a tak na mňa reštart Lary dýchol indiana jonesovskou nostalgiou. Rebootovaný herný Tomb Raider sa mi navyše veľmi páčil a táto adaptácia sa nesie presne v jeho duchu (cepín, luk, základ príbehu so survivalom na opustenom ostrove). Problém som mal jedine s výberom hlavnej hrdinky, Alicia na mňa v traileroch neurobila veľký dojem a aj vo filme kým sa preháňala na bicykloch v Londýne, tak som ju mal veľký problém vnímať ako Laru Croft. Presunom na ostrov a do špinavého zeleného tielka sa ale situácia v tomto ohľade výrazne zlepšila. Nástrahy starej hrobky som si náležite užil a racionálne vysvetlenie legendy o Himiko tiež kvitujem. Hodnotenie nadol zaokrúhľujem tak predovšetkým kvôli tomu, že je to dejovo strašne ploché, v podstate je to len zlepenec niekoľkých akčných scén, ktoré k žánru nedávajú nič vlastné, ale len variujú osvedčené ťahy. Naznačenému pokračovaniu by som sa ale vôbec nebránil. 7/10 ()

Kiisaki 

všechny recenze uživatele

Potomek se dostane k deníku, který v sobě skrývá celoživotní dílo a mapu k záhadnému archeologického pokladu, který sepsal potomkův pohřešovaný otec-archeolog. Potomek se vydává na cestu za pohřešovaným rodičem a znovu se shledávají, deník se však dostane do rukou člena zlotřilé organizace, která chce poklad pro sebe. Potomek a otec jsou nuceni absolvovat cestu do starodávné hrobky a obejít všechny nebezpečné a prastaré nástrahy - podlaha se propadá, prochází se nad propastí. Na konci cesty ale čeká zvrat a je jasné, že hledaný "poklad" se nesmí přenést ven z jeskyně. Jeskyně se hroutí, záporák nalézá smrt na dně propasti. --- Že popisuji Indianu Jonese a Poslední křížovou výpravu? Ale kdeže, to je přeci nová Lara Croft! --- Nebylo to ale špatné, i když nešlo o ničím unikátní a výjimečný film, musím ocenit vcelku přirozený a sympatický výkon Alicie Vikander. Za zmínku stojí i zajímavé akční scény, které měly švih a přestože bylo zjevné, že film vychází ze světa videoher, nebylo to tak přehnané. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek to má těžké, protože hra je hra a obzvlášť to platí u této brilantně vzkříšené herní série. Nicméně je třeba říct, že se i filmové zpracování povedlo a je z toho slušná pocta této herní stálici, za kterou se není třeba stydět. Faktem je, že pokud máte hry za sebou, nemá vás co překvapit, ale Alicia se vážně snaží a ještě u toho dobře vypadá. Více není prostě třeba psát. Kvalitně odvedená práce, 4*. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Filmů na motivy videoher bylo dost. Super Mario Bros, jeden z nejhorších filmů vůbec, Assassin’s Creed, Warcraft a další. Některé se povedly, některé by měly svůj příběh nechat jen ve hrách, pro dobro hráčů i běžných diváků. A pak tu máme Tomb Raider... znova. Laru Croft si v minulosti zahrála Angelina Jolie. Po několika letech se archeoložka Lara Croft vrací, tentokrát díky herečce Alicii Vikander. A jak si vede nový, de facto reboot? Z filmu čiší jasná inspirace her, ze kterých film vychází. Objevují se podobné situace, co se staly ve hře. Zbraně, předměty,... Prvek nostalgie je patrný. Příběh se rozjíždí pomalu, ale brzy nabírá obrátky... až moc. Není nějak extra promyšlený, ale neurazí. Co také neurazí je nepochybně akce, která neustupuje, naopak graduje a vyvrcholí v epické scenérii, která byla celá ve tmě, takže tak ohromujíci nebyla. Škoda. Charaktery postav, v podstatě skupiny jednotlivců, které lze napočítat na jedné ruce, byly dobré. Až na hlavního záporáka, ze kterého nějak nešlo najevo, že jím je. Což je celkem problém. Jak vás má přesvědčit postava, která má být padouch, když je spíše zoufalcem. (Tím taky byla, ale i tak.) Závěr odkazuje na pokračování, které se rád dočkám. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Je to tady. Velká lovkyně pokladů se vrátila a od základu změnila. Alicia se na Laru nehodí. To je to největší zklamání. Viděl autor někdy Laru ve hře? Zdá se mě totiž, že ne. Jinak by si určitě všiml co tady chybí. Příběhově to taky není zrovna žádná hitparáda, i když tady už se hry celkem drželo. Ale co ten utahanej, s Tomb Raider nesouvisející začátek? Achjo... Doufám, že se Lara ještě vrátí a upřímně bych uvítal i úplně jiné pojetí. ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě dobře zvládnutá adaptace herní předlohy. Bohužel předlohy, která herně a tématicky jakž takž funguje, ale příběhově je to jeden z mých nejhorších herních zážitků. Balast a kýč. A byť film udělá pár změn k lepšímu (to není fráze, opravdu), zachovává realističtější hrdinku a obsahuje pár povedených akčních scén, ve výsledku je to jen o emoce okleštěná podívaná. To slovo „podívaná“ je kritické. Kde u hry může gameplay stále protlačit dílo do kladné poloviny, filmu už schází nástroje, jak zaujmout. Je to jen pasivní podívaná špatného příběhu. Stejně jako u hry to vypadá, jako by se někdo snažil nakopírovat Uncharted, mechanicky zahrnul všechny elementy, ale ve výsledku zjistil, že to nefunguje. Chybí tomu ta správná chemie, abyste se do postav zamilovali a žrali jim každé jejich slovo. A to hra ani film ani náznakem nedokázali. Jo a po dlouhé době film, kdy jsem si uvědomil, jak se mi nelíbí těch pár skladeb ve filmu. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Super vymakana Alicia vála o 106.Taká premena tu snáď nebola od *Terminátora 2 ,kde sa Linda Hamilton zjavila vymakanejšia než samotný Terminátor.Mne sa to osobne páčilo viac ako tie filmy s Angelinou.Inak treningové vydea z Aliciou Vikander na youtubbe nemajú chybu. https://youtu.be/isKOm_CGwuA ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Svižná, akční podívaná bez nějakého většího překvapení. Osekaná Uncharted v ženské edici, která představí zcela lineární příběh s klasickými padouchy. Nutno podotknout, že se na to koukalo dobře a odsýpalo to. Alicia Vikander je v roli hlavní hrdinky kouzelná a dalo by se na ní koukat celý den. Příběh je naprosto klasický, přímočarý a řeší různá klišé, které známe právě z již zmíněné série Uncharted nebo z Indiana Jonese. Hloubku ale ve filmu hledat opravdu nejde, protože všechno je to jasné jako facka. To ovšem neznamená, že je to špatně, ale tenhle film spíš může dostat a získat si nějakého náctiletého diváka, který toho ještě nemá moc nakoukáno. Pro zbytek to asi bude průměrný film, ke kterému se již nikdy nevrátí. Nebylo to špatné, ale pokud měl snímek přesvědčit v sílu značky a v další díly, tak v tomto případě to rozhodně nesplnilo svůj účel. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

No dobré, skoro velmi dobré nebýt toho scénáristicky odfláklého konce. Přitom to do té doby šlape bez jakýchkoliv kiksů, je tu velmi pěkný úvod, rychlý přechod do nehostinného, a pro Laru tak typického prostředí, všechno to dává smysl a pěkně to do sebe zapadá. Filmový Tomb Raider se hodně inspiruje úspěšnou herní sériíí, ať už je to podobnými kulisami, mnoha různými detaily, nebo třeba podobnými lokacemi, což leckoho potěší. Navíc, Alicia do toho skočila po hlavě, a je skutečně tím nejlepším v celém filmu. A ty nádherné záběry mýtického ostrova samozřejmě také :) ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

První část vypadala velice nadějně. V závěru ale tvůrci šli více na ruku fanouškům herní předlohy a skvělá atmosféra filmu šla do kopru. I tak ale film překonal očekávání a je lepší než předchozí adaptace s An.Jo. Ocenil jsem, že film nebyl zbytečně překombynovaný a Vikander i když na první pohled působí spíš jako tintítko, než akční superhrdinka, film díky svému herectví bez problému utáhla. ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi hodnotí tento film, aj keď celkový dojem bol skôr kladný. Predstaviteľka Lary búra mýty o neohrozenej Lare Croft, ktorá vystrieľa celý komparz, skôr pôsobí krehko a zraniteľne (vďaka tomu som dal filmu jednu * navyše). Dej filmu je priamočiary, bez nepredvídateľných zvratov, ktoré by vás zdvihli zo stoličky, ale divák nakoniec pochopí, že celý film je ako keby prológ k novej filmovej sérii, ktorá bude mať čo ponúknuť. Ak to takto bude a Lara postupne bude na sebe pracovať, tak to môže byť ešte zaujímavé. Uvidíme. No a po druhom zhliadnutí má to 4* zaslúžene. ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama