Reklama

Reklama

Caprica

(seriál)
Kanada / USA, (2009–2010), 13 h 57 min (Minutáž: 43–92 min)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Eric Stoltz, Esai Morales, Paula Malcomson, Alessandra Torresani, Magda Apanowicz, Brian Markinson, Genevieve Buechner, Polly Walker, Panou, Scott Porter (více)
(další profese)

Epizody(18)

Děj se točí kolem rodiny Graystonových a Adamsových, kteří žijí na mírumilovné planetě zvané Caprica. Brzy dojde k průlomu ve vědeckém vývoji a světlo světa spatří první robot s umělou inteligencí - Cylon. Nikdo nemá ani tušení, že by vše mohlo vyústit v nepředvídatelné následky, které mohou ohrozit celé lidstvo. Caprica je spin-offem seriálu Battlestar Galactica a představuje nám dění před 58 lety, než nastal "Pád dvanácti kolonií". (Fallen_One)

(více)

Recenze (85)

PKD 

všechny recenze uživatele

Majstrštyk,který je díky bohu ukončený. Po všech těch fakt dlouhých pauzách,kdy se člověk bál,jestli dostane další díly,kdy je dostane a jestli je VŮBEC dostane. Skvělá hudba. Perfektní znělka. Propracované postavy,do puntíku. Propracované scénáře (již ne,tak vždy do puntíku),etc. Naprosto nekompromisní ukazovák,namířený zcela očividně proti křesťanství (bravo!!!). Neskutečně dokonale vyfabulovaný svět,vlastně několik světů,a každý jiný! Jen si vybrat. Vznášející se vzducholodě nad městem,jako vystřižené z Gothamu:) a hl.a především-vysvětlení,proč jsou C.y.l.o.n.i (CYbernetic LifefOrm Node),na lidstvo tak nastartovaní. Třešničkou na pomyslném BSG dortu,je ještě ukázka vzniku 1.organického Cylona atd. P.s.díky této sérii,také oceníte Blood and Chrome. Kterýžto má na Capricu,hned několik odkazů. Bude trvat hodně dlouho,než v této oblasti vznikne něco podobně,nepodbízivého. ()

bartias 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spin-off Battlestar Galacticy má daleko ke svému předchůdci nejen tématem, ale i kvalitou. Děj odehrávající se zhruba padesát let před BSG se soustředí na několik postav, jejichž osudy jsou více či méně propletené. Ne všechny jsou ale zábavné – a ty, které takový potenciál mají, postrádají dynamiku. Děj prvních devíti epizod se poměrně vleče. Linie s teroristy nebo snahy zabrousit do psychologie jsou nudné, téma průmyslové špionáže a kybernetického i skutečného světa gangsterů zůstávají nevyužité. Pro svou zdlouhavost nakonec začne nudit i ta "historie zrodu prvního Cylona". Kdyby nebyla BSG jedním z nejlepších seriálů vůbec, vůbec by nemělo smysl čekat na další díly a dát Caprice druhou šanci... Zbývajících pět epizod nakonec odvysílaných v jednom tahu zrychluje tempo. Je vidět, že o předčasném konci seriálu bylo rozhodnuto dlouho dopředu a tvůrci měli čas dějovou linii uzavřít. Proto vytáhli z rukávu i nápady, které si asi šetřili na později. Finále se povedlo a konečně je aspoň z 80% takové, jaká měla být Caprica celou dobu. Pozdě ale přece. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco Firefly bych přirovnal k mixu sci-fi a westernu, tak Capricu bych mohl označit jako mix sci-fi a noirovky s důrazem na charaktery postav. Caprica vyčnívá v tom, v čem excelovala i původní Galactica - v kvalitně napsaných postavach, uvěřitelných charakterech a v mnohavrstevnatém ději. Strašně se mi líbí kontrast Caprického futurismu střetávajícím se s fanatickým náboženstvím Gemenonu a mafiánským prostředím Tauronu. Svět Dvanácti kolonií Kobolu je totiž promyšlený a tím pro diváka velice atraktivní. A samotná linie o Cylonech plyne jen tak mimochodem... a proč by vlastně ne? Vždyť už původní Galactica vtloukala divákovi do hlavy, že Cyloni vznikli vcelku náhodou. Důležité je, že podstatné otázky byly zodpovězeny a i přestože byl seriál zrušen, tvůrci stihli natočit epilog, který tak trochu odhalil, jak mohla dějová linie Capricy v další řadě pokračovat. Kdo by nechtěl vidět, jak se "děti lidstva" vzbouří proti svým stvořitelům, že ano? Are you alive? The simple answer might be: you are alive, because you can ask that question. ()

bidja 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti nadějnému pilotu, překombinované a moc tlačené k robotizaci (po třetím dílu). po deváté episodě přidávám hvězdici. Začíná to být hodně zvláštní. To propojení filozofie robotismu, náboženství, terorismu, lidských problémů, byznysu, mafie, herního světa avatarů atd. Ani nedokáži domyslet kterými všemi zákoutími nás to ještě provede. Škoda jen, že výkony, herců, režiséra, animátorů, scénáristů, nejsou více vyrovnané. a pak v té deváté epizodě úžasně volená hudba. Další pokračování má bohužel sestupnou tendenci. ()

JM87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady ani není potřeba znát Batllestar Galactitu. Pokud ji neznáte, něco bych si zjistil, pokud ano víte do čeho dete. CCA 50 let před začátkem cylonské války vyrábí jedna firma roboty a snaží se jím dát život.. v podstatě je to trošku podobnej motiv know now Terminatora, Matrixu a podobně, prostě stroje ovládnou svět. Jenže tenhle svět není ten kterej známe, je to fiktivní planeta ve fiktivní soustavě atd atd... Oproti BSG to má dost temnou atmosféru, Caprica má styl anglickýho podnebí, do toho hodně zvláštní melancholickej soundtrack a celkem zajímavej scénář. Virtualní svět, realnej svět, náboženskej fanatismus, mafie, touha po výrobě Cylonů... tenhle serial není VŮBEC špatnej. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (24)

  • Když Daniel Graystone (Eric Stoltz) pracuje ve své domácí laboratoři, počítač po jeho levé ruce má na dotykové obrazovce velká písmena "ETAOIN SHRDLU" a pod nimi malými písmeny to samé. Těchto dvanáct písmen je přesně v tomto pořadí nejvíce používanými písmeny v angličtině. (Caszidy)
  • Ve čtvrté epizodě při diagnostice pustí Philomon (Alex Arsenault) hudbu. Druhá skladba je "Colonial Anthem" ze soundtracku seriálu Battlestar Galactica (od r. 2004) z 2. série. (Barrymore)
  • Alessandra Torresani, představitelka Zoey Graystone, v jednom interview prozradila, že když natáčeli scénu, při které ji měla Paula Malcomson, která ztvárnila Amandu Graystone, udeřit, tak se Paula tak zdráhala, že ji k tomu museli Alessandra a režisér dlouho přemlouvat. Při samotném provedení scény pak byla Paula údajně tak naštvaná, že dala Alessandře natolik silnou facku, až jí vytrhla část prodloužených vlasů a obtisk její ruky zůstal Paule na tváři po zbytek dne. (Caszidy)

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama