Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

Ant 

všechny recenze uživatele

Historický klenot, který mě zavedl zpátky do 90. let, kdy ještě existovaly kvalitní dobové romantické filmy. Scénář a kamera jsou úžasné, ale seriálu dává duši ústřední dvojice, z které mi nejednou vlhlo oko.... Při druhé polovině řady mi oči bohužel vlhly z toho, jaký patos se z toho stal. Tragic. Díly 1-8: 100%. Díly 9 - 16: 70%. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nový historický seriál od Starz. Opět jde poznat, že je to od nich. Docela se mi to líbí. Caitriona Balfe je vážně okouzlující. ;) Hraje Claire Bechump, která se po konci 2. světové války vydá se svým manželem na dovolenou do Skotska. Tam se záhadným způsobem dostane do roku 1743 přímo mezi bojiště. Je odchycena skotskými rebely a vydává se s nimi na cestu. Protože je zdravotní sestra, uplatní své dovednosti. Občas dochází k docela vtipným scénám, kdy muži neví, co je to například dezinfekce. Je to podle světového bestselleru, tak jsem zvědavý. Máme se ještě na co těšit. Jinak taky musím pochválit nádhernou skotskou přírodu. :) Občas se tu i mluví skotsky. Je to docela zvláštní jazyk. Jinak je to opravdu hodně zajímavé nahlédnutí do života tehdejších prostých lidí, jejich zvyků s kultury. Claire se dostane do mnoha nepříjemných situací. Claire a Jamie se opět dostávají do problémů a kapitán Jack Randall jim neustále dělá problémy. Finále končí trochu otevřeně. Spoiler: 2. série se přesouvá do Francie, kde bude pokračovat plánování Jakobínského povstání. Dostaneme se i do děje během postrání a bojů. Končí to dost překvapivě a objevuje se tam i jejich dcera Briana. 3. série nás přivádí opět do Skotska za Jamiem a do Ameriky za Claire a Frankem. Opět se stane spousta věcí a Claire se potká s Jamiem. Nakonec se dostanou až do Karibiku, kde děj končí. 4. série se celá odehrává v Americe a zaměřuje se hlavně na Rogera a Briannu, kteří si k sobě nakonec přes všechny překážky najdou cestu. "Nejsem kojná sestra!" :D ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ačkoliv nemám potřebu k už tak slušnému seznamu seriálů přidávat další,tohle mě po pilotu zaujalo natolik,že budu sledovat dále.Sympatické obsazení,úžasná skotská krajina evokující vzpomínky na Gibsonovo Statečné srdce a velmi vydařený soundtrack u pilotu převážily fakt lehce roztahaného děje,kdy se dobře 2/3 nedělo až tolik.Jsem zvědav co nabídnou další díly...zatím 80%...v druhé půlce série se ukázalo,že ta roztaanost je až smrtící a nebýt jednoho povedeného "čarodějného" dílu,dal by se ze všech ostatních dílů udělat jeden...60% edit 2 : druhá série pro mě byla úplně vysilující a ze všech dílů by se dal udělat jeden lehounce nadprůměrný film.Třetí sérii vzdávám a dál koukat nehodlám...40% ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Kostýmy pro druhou řadu seriálu byly připravovány už od poloviny první série. Vše bylo vyráběno speciálně pro seriál, přičemž byl kladen důraz na detail a historickou věrnost. Po návratu natáčení do Skotska však zůstal rozpočet tvůrčího týmu Terry Dresbach značně ztenčen, nebylo možné nakupovat nové kostýmy a bylo nutné improvizovat. Řada Skotů v 2. řadě tak má nikoli tkané, ale pouze malované tartany.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Producenti zvolili k natáčení studio u Kapského města i kvůli tomu, že dostali možnost využít několik dvou a třístěžňových plavidel, která si pak v seriálu zahrála pirátské lodě. Dvě z lodí dostaly novou podobu a jména, vznikly z nich brigantina Artemis a válečná loď HMS Porpoise. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Hlavní postavy Claire (Caitriona Balfe) a Jaimeho (Sam Heughan) se v díle milují celkem třikrát a pokaždé jejich akt znamená něco jiného a posouvá jejich vztah dál k hlubší intimitě. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Reklama

Reklama