Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle seriálu poměrně nadšená, až tak, že mám v plánu si přečíst knihu :D Británie a historie, to bylo vždy moje, a Skotsko 18. století je pro je ještě poměrně neprobádaná oblast, takže si to užívám. Co si budeme povídat, nejlepší postava je Jamie a zbytek se může jít zahrabat :D Claire je poměrně nemastná, neslaná, na zdravotní sestru ze 40. let je nějak znalá, ale rozhodla jsem se to přehlédnout. Druhá řada byla trochu slabší, hlavně díky poměrně nudné pařížské lince. Třetí řada je zatím výborná a začínám mít crush na Rogera :D Edit: Řada 7, Jamie ani Claire mě nezajímají, tým Bree a Roger forever :D ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Pilot bol pre mňa utrpením. Červená knižnica nie je môj žáner ani omylom a tie myšlienkové pochody hlavnej postavy boli ako keby by mi niekto predčítal Steelovú. Ale...vizuálne je to naozaj krásne, na ten „rozprávací“ prvok som si zvykla (asi aj preto, že Claire nie je tak úplne blbá pipka, ako som ju sprvu zaraďovala), hudba je pekná a zaujímaví neznámi herci podávajú slušné výkony. Ako bonus sa človek dozvie dosť z histórie a spôsobu života v Higlands. Pre mňa je to relaxačný seriál, tempo je pomalšie, ale nie je tam vyslovene žiadna scéna, ktorá by mi prišla naťahovaná alebo zbytočná, dialógy k veci, odsýpa to tak ako má...je to príbeh dosť odlišný od všetkých tých temných kriminálok, zbesilých akčňákov, hlučných sitcomov, šialených cliffhangerov... Pozerať Outlandera je ako pustiť si do izby studený vzduch, cítiť hlinu a trávu, počúvať zvuky prírody a nechať sa unášať takým tým „starým“ štýlom rozprávania. ()

Reklama

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

První díl byl více než dobrý. Cestování časem do 18. století, typická Skotská krajina, sem tam akce a dost zajímavý námět. Další díly se poté poněkud zadrhly a prozatím to vypadá na mírně táhnoucí se historické drama na jednom hradě už bez časových dimenzí nebo něčím nápaditým. 2. série mírně slabší a 3. po definitivním opuštění Skotska a přesunu na vodu ještě více. Přesto to stále rád sleduju. 5. až 6. série v Americe za mě zklamání. Vytrácí se původní kouzlo. Pozitivum je příchod nových postav, zejména Brianny a trochu rozvětvení děje. Šestá řada byla slabá, ale na druhou stranu krátká a láká na 7. (hodnocení za 1.-6. sérii) ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Třetí řada seriálu odehrává nejen ve Skotsku, ale i na Jamajce a v severní Americe. „Jamajské“ scény byly natáčeny v Jihoafrické republice ve studiovém areálu asi hodinu jízdy od Kapského Města – na stejném místě, jako byly točeny filmy Šílený Max: Zběsilá cesta (2015), Černá věž (od r. 1985) či pirátský seriál Black Sails (od r. 2014). [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Na konci epizody Claire (Caitriona Balfe) svěřuje Jaimemu (Sam Heughan) pravdu o tom, že pochází z budoucnosti. Režisér nutil herečku scénu opakovat zhruba třicetkrát, dokud se mu nezdálo, že působí dostatečně věrohodně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Na konci epizody, když se Claire (Caitriona Balfe) dozvídá, že na hradě zůstane proti své vůli, Colum (Gary Lewis) ji nechává na místě a odchází po schodech pryč. Dougal (Graham McTavish) čeká na vrcholu schodů, oba stojí ve dveřích, a pak Dougal za Columem velmi důsledně zavře dveře. Tato posloupnost byla zvolena jako pocta konci Kmotra (1972), kde Michael Corleone (Al Pacino) zavře dveře před Kay Adams (Diane Keaton). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama