Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Recenze uživatele vecnevysmata k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2014) (S01) 

Od chvíle, kdy jsem se poprvé doslechla o Cizince, mi trvalo celý rok, než jsem se rozhodla jí konečně dát šanci. Zápletka mi jednoduše připadala příliš absurdní a bála jsem se, že to celé bude hlavně o sexu. O to příjemnějším překvapením pak shlédnutí bylo. Seriál staví na současném trendu, kdy malé národy či etnické skupiny po letech útlaku dostávají své slovo a emancipují se. S tím se snoubí krásná krajina, nádherné kostýmy a herci, kteří se pro svoje role snad narodili. Mezi hlavní dvojici funguje neskutečná chemie a britský humor je všudypřítomný. Dokonce, přestože nejsem zrovna fanynkou manželství, epizoda nazvaná Svatba je snad nejlepší ze všech. Příběh možná zase tak originální není, čarodějnický proces a velitelova sexuální úchylka mi už přišly poněkud vyhrocené, ale jako fanynka skotské historie, krajiny, přízvuku a galštiny dávám hvězdičku navíc, a to i za neskutečně sexy Sama Heughana. Varování: poslední epizoda 1. série je pouze pro silné povahy. Oblíbená postava: Jenny. ()

Série 2 (2016) (S02) 

První polovina druhé série je pro fanoušky Skotska bohužel zklamáním. Přesunem děje mezi francouzskou smetánku se značná část kouzla vytratila, hrdinové do daného prostředí nepasují a humor na téma používání dilda či vyholování si přirození je poněkud laciný. Směšná figurka Bonnie Prince Charlieho je pouhou karikaturou. Francouzská část je tak zejména kostýmová a konverzační, a místo soubojů sledujeme, jak Sam Heughan pořád hází ten samý sexy pohled, který je ale už poněkud ohraný. Praha, která "hraje" Paříž, je navíc pro českého diváka rušivá. Naštěstí se posléze děj přesouvá zpět do Skotska, kde už je to mnohem lepší, byť o kvalitě jako v první sérii už nemůže být řeč. Závěr sice není tak násilný jako v první sérii, ale utopíte ho v slzách o to víc. ()

Série 3 (2017) (S03) 

Nesnesitelně dlouhých pět epizod trvá našim hrdličkám, než se po 20 letech opět shledají. Mezitím sledujeme jejich osudy odděleně, což je místy celkem zajímavé, a i nějaká ta slza skane. Bohužel, od shledání začínají tvůrci vršit na sebe sérii zcela absurdních událostí a náhod, až příběh nakonec připomíná variaci na Piráty z Karibiku. Což bohužel není kompliment. Ani sebeexotičtější prostředí totiž nezakryje absenci nápadu. O postavách, které vizuálně rozhodně nezestárly o čtvrtstoletí, ani nemluvě. Původní kouzlo se vytratilo... Chápu, že to autorka knižní předlohy takto napsala, jenže to nenapsala dobře. ()

Série 4 (2018) (S04) 

Zatím nejméně dramatická, zato nudná a roztahaná Cizinka, která se proměnila v červenou knihovnu a la Rodinná pouta. Mezi vším tím bojem za práva otroků i indiánů se nakonec vytratilo i to, čeho jsem si na Cizince dlouhou dobu tolik cenila - humor. Navíc žádné Skotsko! Zklamání. ()

Série 5 (2020) (S05) 

Úplně jiná Cizinka, kde každý díl je vlastně samostatnou ucelenou kapitolou s vlastní zápletkou, a dalo by se na ně tudíž koukat i jednotlivě bez znalosti zbytku. Celkem se to dá, byť té lásky a empatie na Fraserově hřebeni už je nějak moc, tehdejší doba byla určitě drsnější. Každopádně s původní sérií už to má málo společného. ()

Reklama

Reklama