Reklama

Reklama

Exorcista

(seriál)
Trailer
USA, (2016–2017), 14 h 30 min (Minutáž: 41–47 min)

Tvůrci:

Jeremy Slater

Hrají:

Ben Daniels, Alfonso Herrera, Geena Davis, Hannah Kasulka, Brianne Howey, Alan Ruck, Camille Guaty, Francis Guinan, Kurt Egyiawan, William Peter Blatty (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Tam, kde je dobro, tam je aj zlo. Tam, kde je Boh, tam je aj diabol. Tomas je prototypom moderného kňaza, ktorý vedie svoje kázne skôr v priateľskom duchu, než v prísnej atmosfére striktného dodržiavania božích prikázaní. Keď sa jedného dňa v jeho farnosti objaví Angela, ktorá ho tvrdohlavo presviedča o tom, že jej príbytku sa snažia zmocniť temné sily, pričom toto zlo začína ovládať najmä staršiu dcéru Kat, neostáva mu nič iné, ako Angelin rodinný dom navštíviť. Následná skúsenosť ho privedie k jedinému možnému riešeniu: spojiť svoje odhodlanie v boji s temnotou so skúseným "exorcistom", ktorého neustále vidí vo svojich donekonečna opakujúcich sa nočných morách. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (11)

Exorcista (2016) 

Seriál o vymítání ďábla už svým názvem, motivem a desingem předznamenává spojitost s dnes již klasickým a po obsahu na svou dobu i velice vyjímečným snímkem z roku 1973. Jestli jde o další příběh nebo dokonce o volné pokračování v seriálové verzi prozradí až samotné dějství. Očekávání bylo velkolepé, ale bohužel se jedná v jistých okolnostech o zklamání. Všechny díly mají pomalé tempo a hned první čtyři svou nudností nutí až k zívání. Další už jsou dramatičtější, ale po celkové stránce jinak také nic moc. Scénář je pro seriál velice chudý, což je bohapustá chyba. Kdyby se k tomu ještě vynechali zbytečnosti, vystačilo by to na další celovečerák. Stopáž je na osm dílů tak hodnotná, že nemůže být problém toho náležitě využít. Bohužel, nestalo se. Na druhou stranu je děj bez potíží uchopitelný, takže nenutí u toho přemýšlet. No, uvidíme jestli vznikne druhá řada, která tak nízko položenou laťku zase o něco zvedne. ()

Kapitola první: Ať mé volání až k tobě dospěje (2016) (S01E01) 

Pilotní díl nám v krapet pomalejším tempu představuje hlavní postavy příběhu. Otce Marcuse Keanea, otce Tomase Ortegu, Angelu Rance a její dceru Casey, se kterou se začnou dít divy. Děj se tedy pomalu rozjíždí a dává patřičné věci do souvislosti. Koncepce celého vyobrazení zůstává věrná původnímu filmu, byť je to tentokrát zasazeno do současnosti. Takže to vypadá, že podívaná bude fenomenální. Děsivé scény jsou na úrovni a po vizuální stránce vytvořeny velmi působivě. Jako úvod seriálového počinu, ne moc agresivním stylem, se tedy tento první díl jeví jako přijatelný. Případná touha shlédnout i díl druhý je zcela na místě. ()

Kapitola druhá: Lupus in fabula (2016) (S01E02) 

A tak se nám to pomalu po dějové stránce rozjíždí. Koho neoslnil předchozí úvodní díl, tohle ho už prostě přesvědčit musí. Na temnou atmosféru se klade daleko větší důraz, z čehož vyznívá, že se ještě máme na co těšit. Casey posedlá ďáblem se začíná projevovat a tak tu v žádném případě o děsivé scény není nouze. Je to však seriálový počin, takže jako ve velkorozpočtovém snímku to být pochopitelně nemůže. Ale je fakt, že si tvůrci dali setsakramentsky záležet. ()

Kapitola třetí: Vpusťte je! (2016) (S01E03) 

Osud Casey Rance je naplněn. Ovládnutí ďáblem pomalu nabírá na intenzitě. Závěrečná scéna z metra už je jen vrcholem celého dějství. Celkově však příběh tímto dílem podivně skomírá. Těžko říci čím to je, ale nezáživnost dějství jakoby zesilovalo s oním zvyšujícím dramatem. Zkrátka to začíná krapet odrazovat a to je zlé. Velice zlé. ()

Kapitola čtvrtá: Pohyblivý svátek (2016) (S01E04) 

Ovládání Casey Rance démonem je čím dál silnější. Začíná to být už zkrátka na pováženou a tak vše po dějové stránce směřuje k tomu nejočekávanějšímu. Pomalé tempo vyprávění je stále udržováno, ale pokud divák dojde až sem, dá se říci, že si na to už zvykl. ()

Kapitola pátá: Mea culpa (2016) (S01E05) 

Atmosféra pomalu houstne do obvyklých a diváky snad očekávaných šíleností. Ale ne zase až moc. Zajímavostí a překvapením tohoto dílu je odhalení jedné skutečnosti, která seriál spojuje z původními celovečerními filmy. Rouška překvapení není na škodu a příběhu to hodně dodává. Byť stále pomalu. Ďáblem posedlá Casey už spěje ke zdárnému konci a tak její chování a dovednosti směle překračují pro laika veškerá chápání. Místy se to ale přeci jen ještě odpudivě táhne. Tady to už skutečně vadí nejvíce. ()

Kapitola šestá: Světlonoš (2016) (S01E06) 

Příběh po odhalení pojítka s původními filmy v předchozím díle už s takovou skutečností pracuje a tak se divák ledasco dozví co tehdy bylo dál. Kdo však předchozí filmy neviděl, dojde k nepochopení. Pomalejší tempo se drží, ale přeci už to dostává ty očekávané grády. Posedlost Casey nabylo té největší šílenosti a útrap. ()

Kapitola sedmá: Otec lží (2016) (S01E07) 

Dějství pomalu spěje k finále. Tato část se zaměřuje na dění v rodině, na reakce médií a veřejnosti. A ani církev nezůstává pozadu. Casey je v dobrých rukách a to nejtěžší má stále před sebou. Atmosféra je stále velice uvolněná a tempo pomalé. Psychologická část dává najevo, že rodina to nemá ze všech směru vůbec jednoduché. Tady půjde o hodně. ()

Kapitola osmá: Trpitelé (2016) (S01E08) 

Finální díl pojednává samotné vymítání, které však zklame. Chybí tomu patřičná dramatičnost a šokující momenty. Škoda. Očekávání se nenaplnilo. Vedlejší motivy už jenom slouží jako doplněk. Jedna kapitola dějství je tedy u konce. A nebo ne? Uvidíme. Zlo přeci číhá vždy a všude. ()

Kapitola devátá: 162 (2016) (S01E09) 

Je to tak. Jedna kapitola dějství byla ukončena a ihned začíná druhá. Tento tah tvůrců udivuje. Daleko lépe by udělali, kdyby si takovýto námět ponechali pro druhou řadu a více dějství rozvinuli. Každopádně se v devátém díle začnou dít neočekávané věci, kdy se to bohužel neobejde bez mrtvých. A co Casey? Bude mít už konečně klid? Dramaticky to začne, dramaticky to skončí. V centru dění je nyní Angela, svého času, jak už víme Morgan. Desátý díl již po tom všem nelze nechat bez povšimnutí. ()

Kapitola desátá: Tři pokoje (2016) (S01E10) 

Atmosféra je tady co se týče vymítání na úrovni. Zkrátka dle hesla, to nejlepší na konec. Centrem všeho dění je samozřejmě Angela, která se stala nebezpečná pro celou rodinu včetně Casey. Ta holka snad mít klid nebude. Kupodivu k vymítání se pustí pouze otec Tomas Ortega. Otec Marcus Keane bude zcela někde jinde. Scéna se svatým otcem zdá se být zbytečná, ale jak jinak doplnit stopáž. Druhý díl o osudu Angely je tedy vyřešen velmi rychle, což je s porovnáním s posedlostí Casey víc než podivné. Ne, tohle mělo zůstat pro druhou sérii. ()

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

28.08.2016

Režisér Zrození planety opic patřil v roce 2011 mezi nejobletovanější hollywoodské filmaře. Jeho úspěšný restart opičí ságy vydělal 481 milionů dolarů, Wyatt se ale kupodivu neujal pokračování. Místo… (více)

Reklama

Reklama