Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chain Saw Massacre (více)
Trailer 2

VOD (1)

Sally se dozví, že vandalové údajně znesvětili hrob jejího dědečka. Spolu se svým ochrnutým bratrem Franklinem a přáteli se pouští do vyšetřování. Po návštěvě staré rodinné farmy zjistí, že v jejím sousedství žije skupina šílených, vraždících psanců. (Cinemax)

Recenze (544)

swamp 

všechny recenze uživatele

Bratránka to moc nebavilo, já si to ale užil naplno. Podivné kreatury, sexy holky a čistokrevná přímočará řežba. Mňamka. :) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro fandu hororů konečně splněna a shlédl jsem pravý Texaský masakr. Exploze násilí a skvělá hororová atmosféra, Hooperův originál je minimalistický v krvi, maximalistický v brutalitě. Plný počet nedám kvůli trochu komickému konci, který mi moc nesedl. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Pre fajnšmekrov žánru lahôdka, ktorá pripúta pevne do sedačky a nepustí až do poslednej sekundy. Svojím spôsobom jednoduché a primitívne, zároveň však aj veľmi vydarené a efektné. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je pozoruhodné, jak hustou atmosféru dokázal Tobe Hooper vytvořit v tomhle velmi levném filmu. Díky tomu, že nebyly peníze na triky, se jatka odehrávají mimo záběr, ale to neznamená, že by byl film málo děsivý. Tvůrci od začátku vytvářejí chorobnou atmosféru (mimo jiné velmi nechutná výprava), která určitě turistickému ruchu v odlehlých koutech Texasu neprospěla. Viděl jsem už pár novějších verzí téhož, ale žádná kvalit originálu ani z daleka nedosahuje. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl jsem viděl poprvé u kámoše na počítači. Předtím jsem znal jenom Koženou tvář a remake Texaského masakru z roku 2003. Hrozně moc jsem chtěl vidět tenhle díl, měl jsem o něm jeden článek a moc mě to zajímalo. Remake se mi hodně líbil, tak jsem byl strašně zvědavej na tenhle úplně první film o Leatherface. Bylo to v době když jsme ještě neměli internet, kámoš bydlel poblíž našeho bydliště, tak jsem zašel k němu a zkouknul jsem to u něj. A byl jsem moc hodně překvapenej, takovou brutalitu a psycho jsem od tohodle filmu nečekal. Partu hipíků co postupně masakruje magor s motorovkou, pěkně udělanej ten jeho pokojík s lidskýma kostma. Edwin Neal v roli stopaře je brutální magor. A herec Jim Siedow co ztvárnil dalšího člena rodiny, starého muže je taky dobrej pošuk, jsem rád že si zahrál ještě pak ve dvojce, škoda že tenhle herec už se pak přestal věnovat herectví, byl vynikající. Scéna u stolu kdy psychicky týrají hipísačku Sally (Marilyn Burns) Je jedna z nejlepších jakou jsem kdy viděl v historii hororu :) Záběry kamery na oči Marilyn Burns, kdy prožívá psychický strach - Je něco úžasnýho, skvěle nasnímáno kamerou :) John Dugan v roli dědečka je taky perfektní. Hudba skvělá, drásající nervy - Taky supr! Jeden z nejlepších hororů v historii kinematografie. Děkuji za tenhle snímek pane Hooper. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde po dějové stránce o tuctový horor naplněný brutálním zabíjením a krví, minimálně v první polovině se může pochlubit silnou filmařskou stránkou. Svým nezávislým stylem s řadou zdařilých kamerových záběrů, spontánním projevem neherců a uvolněnou atmosférou mi připomínal Texaský masakr víc než tuctové horory spíše tvorbu nové vlny 60. let, potažmo Nového Hollywoodu, což taky zachraňuje v mém případě hodnocení od čistokrevného odpadu. Jinak to ve mě od počátku vyvolávalo strašný odpor a pachuť občas až k vracení, už od prvního záběru po titulcích na jakousi odpudivou krysu obrácenou a politou krví se mi to hnusilo a týpek, co si sám začal během cesty přeřezávat ruku do krve, to dorazil. Naštěstí jsem vydržel, nevzdal to a za odměnu mě mohla čekat druhá polovina, kde jsem se pak už jen výtečně zasmál... Běžící šašek s legrační maskou bubáka ve tváři a motorovou pílou (že se mu ale během té jedné hodiny, co jí měl neustále zapnutou, vůbec nevybila?! :o)) převádí neskutečné kreace. Celý hon na dívku lesem působil na mě jako nepřiznaná parodie, ale bubákův běh a skoky s pílou nad hlavou uprostřed silnice na závěr (poté, co si pílou nešťastně přeřezal jednu nohu!) nenašel široko daleko žádnou konkurenci. To už ale žánr hororu naplno dávno vystřídal zde nevedený žánr cirkus. :o) Možná bych měl tady projevit úctu k nevinným mrtvým, když to má být údajně film podle skutečných událostí, a nesmát se tomu, ale vypadá to, že případnou úctu v první řadě postrádal Hooper se svým spouscenáristou. Protože za opačných okolností by takovou kravinu s odfláklým scénářem a výsledkem, kde krev šplíchá každou chvíli v podstatě zcela samoúčelně, zřejmě nenatočil. První hvězda za pár filmařských kladů, druhá za nechtěnou srandu. [40%] ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem se chvílemi i bál. Na horory moc nejsem, tenhle je ovšem po atmosférické stránce zdařilý, ale do pořádného hororu mu toho ještě hodně chybí. Chyběl mi propracovanější děj, chování postav je místy ulítlé a už z názvu filmu jsem očekával i nějakou tu brutální scénu, dočkal jsem se však řezání větví motorovou pilou, měl jsem dát asi přednost lesnickému dokumentu. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Rozhodně můj nejoblíbenější horor všech dob, který zakládá vlnu exploitation. Parta mladých lidí se dostane do spárů šílené rodiny s hlavní ikonou i dalších pokračování a verzí, Leatherfacem. Vrchol žánru, laskomina pro fajnšmekry. Ultra naturalistické filmové umění bez jediného tvůrčího zaváhání, které vás psychologicky i fyzicky rozloží a nedá spát. Osobně si myslím, že se jednalo o zázrak, že se Hooperovi tento film natolik povedl spíš nějakou náhodou, protože nikdy již nic takového nezopakoval. Každopádně věk-stáří filmu, úchvatná vizuální stránka filmu, temná a realistická atmosféra, závěrečné nekonečné týrání poslední oběti... to vše dělá z filmu kult svého žánru. Film působí dojmem skutečnosti a realističnosti, a i když brutálních scén přímo před kamerou není příliš, násilí a teror zmnohonásobují dechberoucí dojem z tohoto kdysi těžce kritizovaného filmu, který je dnes inspirací mnoha hororových tvůrců. Některé další verze (hlavně ty z roku 2003 a 2006) se sice podle mě povedly, ale původní "The Texas Chain Saw Massacre" je a bude jen jeden... /100% + FILM ROKU + TOP 10/ ()

klerik 

všechny recenze uživatele

No, začiatok je nudný ako hrom. PIATOK 13 je oveľa hlúpejší, ale dokázal baviť od začiatku. Keď sa však TCM rozbehne, je jasné, prečo sa stal klasikou. Nekompromisnosť mordov, neprestávajúci vresk, zábery na očné buľvy... Trochu mi vadilo malé zainteresovanie vedľajších (zlých) postáv, ale nakladačka je to poriadna... síce značne nedotiahnutá, ale vie presvedčiť... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Skvělý horor o týpcích kteří se pravděpodobně nudí a tak si pro legraci zabíjejí. Čekal jsem pořadné jatka, litry krve, uřezané končetiny nebo hlavy. Ale opak byl pravdou. Dočkat se můžeme atmosférického hororu, kde téměř neukapne jediná kapka krve a přitom je film zábavný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tobe Hooper, který založil svou kariéru na hororech všeho druhu svou poměrně úspěšnou kariéru začal první verzí "Texaského masakru", který se stal legendou a vzniklo i jeho pokračování a řada remaků. Tato verze je však rozhodně nejlepší a ačkoliv si neujíždím na horororech o pošahaných rodinách, kde jsou rodiče zároveň strýci a tetami pochybných děcek, tento film se opravdu povedl. Jedná se o depresivní a na svou dobu neskutečně odvážný a drsný horor, který jede neustále dopředu a je v něm minimum míst, které by vyloženě nudily a i přes fakt, že se druhá půlka odehrává za zvuků otravného křiku hlavní hrdinky a motorové pily musím ho ohodnotit více než kladně. Chce to silný žaludek a pevné nervy ale stojí to za to. I dnes dokáže překvapit a vyděsit a perfektně nastolil atmosféru, kdy si divák říká "nechtěl bych být v jejich kůži". ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dobre si spomínam,čo sa mi honilo hlavou pri pozeraní tohoto „milého filmíku”,že malí zasrani by mali doživotnú traumu,tak púšťať im to nebudem,mohli by mať brutálne nočné mory,ďalej dôchodci by sa nemuseli dožiť dôchodku,tak ak by mali chuť pri nedeľnej polievke,nech sa páči... Teraz už viac menej vážnejší tón,jedná sa o čistý brutál,nešetriaci nikoho,pre silné žalúdky,neskoršie remaky sa musia ešte veľa učiť,ja a brácho sme sa po konečnej projekcii pozreli na seba,mlčali,pozerali do steny,postavili sme sa a mali sme čo robiť,aby sme sa spamätali z horroru,ktorý nás zložil na kolená. Atmosféra je taká dusná,že je ju možne celý čas krájať,riadne psycho. Dokumentárny prístup ešte zväčšuje beznádej a finále je vcelku„ príjemné ukončenie” doterajších minút... ()

heyda odpad!

všechny recenze uživatele

Samozřejmě jsem viděl dřív remake a zajímalo mě, jaký byl vlastně tento původní snímek. Jestli uměl alespoň trochu vybudovat nepříjemnou atmosféru nebo něčím překvapit. Bohužel jsem byl překvapený jen v tom špatném slova smyslu. První polovinu jsem se nudil a nechápavě kroutil hlavou nad stupidním scénářem i chováním postav, jenže to bylo nic, pak přišla druhá polovina a to jsem začal být nepříjemně podrážděný až vytočený tím jekotem té blondýny. To byla hodně velká zátěž na moje nervy. Něco jako strach nebo napětí? Tady? Ale kdepak. V porovnání s remakem prohrává TMMP 1974 na všech frontách (jak filmových, tak hororových). A když vidím zdejší hodnocení? Nedám nakonec ani jednu hvězdičku, kterou si objektivně tento horor za celkem zdařený konec zaslouží. Takže sorry, ale odpad! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Brala jsem ty Masakry dost reverzně, nejprve nejslabší a nejnejapnější 3D šmasakr (2013), pak dosti slušný remake z roku 2003 a u tohoto zrodu legendy jsem doufala, že budu moct vrazit s plnou zodpovědností plný počet a prohlásím, že to byl masakr nad masakry (+ zalezu pod stůl pokaždé, když se ozve zvuk byť jen vzdáleně připomínající motorovku, ještě měsíc poté). Nicméně zůstávám u čtyř*, jelikož mi originál i remake přijdou podobné, čili vydařené s doprovodným rčením "kdo chce kam, pomozme mu tam". ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Staré horory zrovna nijak dvakrát nemusím, ale u Texaského masakru motorovou pilou jsem prostě nemohl odolat. Viděl jsem film z roku 2003, který mě až zase tak neohromil, respektive nevyděsil. Původnímu filmu nelze odepřít vytvoření autentické atmosféry jakéhosi amerického zapadákova, kde je parta mladých lidí vydána napospas šílencům se zvrhlými choutkami. Chvílemi mě tam velmi iritovala postava toho invalidy, ale to je jen můj názor. Zkrátka solidně natočený horor, který je sice na začátku trochu sušší, ale druhá část tento fakt kladně vyvažuje. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že Texaský masaker na jednej strane disponuje podobne dekadentnou atmosférou ako iné pôvodné horory/exploitation (The Last House on the Left, I Spit on Your Grave), ale s tým rozdielom, že zatiaľ čo ich to privádzalo k amaterizmu, v prípade masakru to pôsobí ako perfekcionisticky autentické a naturalistické dielo. A k tomu dopomáha napríklad aj kamera a herecké výkony, ktoré sú úplne v pohode na nehercov. Dve veci by som vytkol, ale ani jedna z nich nie je nejakou veľkou do očí bijúcou chybou. Za prvé, niektoré násilné scény sú v podstate niečo ako opak goru. Málo je vidieť a aj počuť. No a za druhé, ku koncu mi niektoré pasáže pripadali príliš naťahované na efekt. Ale možno práve to malo na divákov požadovaný pohoršujúci účinok. A v takých momentoch odchádzali z kina alebo odvracali tvár od plátna v dobe vzniku. Pre mňa medzi 4, 5... Filthy fucking pleasure! ;) ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ DVD PREMIÉRA: MIDO FILM = 18.2.2010 --- Dočkali sme sa po 36 rokoch !!! Ale stálo to čakanie za to ? (28.12.2008) ()

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

James Wan chystá Prokletí Salemu

James Wan chystá Prokletí Salemu

24.04.2019

Éra filmových adaptací hororů od Stephena Kinga pokračuje. Producent a režisér James Wan (V zajetí démonů, Insidious) teď čerstvě oznámil novou verzi Prokletí Salemu, které bylo v minulosti… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama