Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (31)

Série 1 (1974) (S01) 

Řekněme si jednu věc na rovinu, seriál tak nějak trpěl nedostatkem herců zejména v těch malých vedlejších rolích, což se projevilo hned tady v první sérii, kdy se už někteří herci objevují ve více dílech ve více rolích. ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Rok 1945, už je po válce, Jan Zeman se vrátil z koncentráku, ale už se nestihl setkat se svým otcem, kterého těsně před tím zabili. To, co nevyšetřili četníci, vyšetří sám a ke konci si podává přihlášku do SNB. ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Rok 1946, Jan Zeman začíná jako čekatel SNB kdesi v pohraničí v západních Čechách. A aby to měl hned akční, tak musí zabránit příslušníkům SS vydávajících se za choromyslné k překročení hranice do Německa. ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

Rok 1947 a první setkání už ne čekatele SNB, ale strážmistra Honzy Zemana s Jirkou Hradcem (Rudolf Jelínek), tehdy ještě jako řidičem sanitky, ze které je ukraden inzulin, který tam tenkrát chodil s mladinkou 19letou Janou Paulovou. ()

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

Znovu rok 1947 a tentokrát je Honza Zeman pověřen vetřít se mezi tzv. Banderovce, kteří chtějí utéct z republiky a před útěkem ještě hezky naložit nějaké ty poklady. ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Revoluční rok 1948 a osudové Setkání Honzy Zemana s Bláhou. Důležité je taky, že se tu poprvé objevuje Žitný z StB, ale tenkrát tvrdil, že je z 2.odboru ministerstva vnitra. Žitný tu právě už sledoval Bláhu. A zároveň se tu poprvé objevuje mladá soudružka Hanka, budoucí druhá žena Honzi Zemana. Extrémně přepolitizovaný díl, kde navíc Honza Zeman začal s druhou vlnou znárodňování i tehdy menších fabrik, kor když to byla fabrika na zbraně. A to je ten důvod té nenávisti Bláhy??? ()

Bestie (1975) (S01E06) 

Rok 1949 nám připomene tehdejší "Krále Šumavy" i když zrovna zde jen ty nešťastníky, co nechtíc zůstali v bažinách a ti "králové" je ještě stihli obrat. Celá ta atmosféra na té Šumavě je ukázkově potemnělá. Honza Zeman jako vedoucí okresní SNB někde v pohraničí dostane úkol z Prahy, kde se poprvé setkává s majorem Pavláskem (Josef Větrovec), náčelníkem pražské kriminálky. Vyšetřuje to s Jirkou Hradcem, který se tu málem utopí v bažinách. Malou roli tu má i Miloš Kopecký a svým geniálním herectvím tu ztvární znalce a překupníka poštovních známek. ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

Rok 1950. Jan Zeman se přestěhoval i se svou maminkou do Prahyyy a řeší tu svůj první případ. Tentokrát se tu kšeftuje s falešnými potravinovými lístky, které tiskne baba kořenářka a sama je přímo dealuje dál. Poprvé se tu objevuje nejen strážmistr Stejskal (Láďa Mrkvička), ale hlavně sl. učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se vzápětí stane Zemanovou první manželkou. ()

Strach (1975) (S01E08) 

Rok 1951. Můj děda říkal, že bratři Mašínové jako jeho spolužáci na prominentním gymnáziu v Poděbradech, kde tenkrát v nižším ročníku studoval i Havel, už tenkrát dělali problémy. Pro mě to jsou jenom sprostí vrazi, kteří se skutečnosti za hranice dostali, ale tady v rámci propagandy a politické ideologie samozřejmě byli chyceni. Hned na začátku dílu Zemanova žena Lída začíná rodit a do porodnice ji odvážejí 2 saniťáci, které o něco později přepadnou právě bratři Mašínové. ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

Rok 1952. Tenhle díl se mi líbil už v dětství, protože část děje se odehrává na lodi plující ho Hamburku a zpět a to mě vždycky fascinovalo. Na palubě se totiž dá propašovat nejenom různé zboží, ale i lidi jako třeba Bláha. Na kriminálce v Praze se vedle Honzy Zemana také objeví strážmistr Jirka Hradec (Rudolf Jelínek) prvně od 3. dílu. Díl, jehož rozuzlení se divák dozví až v některém z dalších dílů. ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

Rok 1953. V Plánici zrovna nějak neklape kolektivizace a ještě k tomu místní farář udal gestapu rodiče Blanky, budoucí druhé ženy Honzy Zemana, a pak se o ní za války staral, aby prý ulehčil svědomí. Tento díl je obzvlášť zpolitizovaný, vyzdvihuje jak funkci JZD, tak strany. Ale jak to bylo ve skutečnosti v Babicích a s atentátníkem Malým, to už se asi nedozvíme. ()

Série 2 (1976) (S02) 

Druhá série je taková trochu nudnější a celkově slabší jak ta první. Kromě opravdu kriminálního dílu Kvadratura ženy se tu hlavně rozmotávají i špionážní Bílé linky a taky je několikrát na scéně starý známý Bláha. Ale hlavně mě tu serou ty budovatelské kecy během počátečních titulků. ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

Rok 1954. A je to tu, druhá série a budovatelské kecy během počátečních titulků, ty mě neskutečně serou. Na scéně se opět objevil Bláha, který se tu ukrývá v ženském klášteře. Zároveň na vedlejší faře probíhají restaurátorské práce a řidič z pamáťáku je tak trochu vykuk, krade církevní fragmenty a prodává je někde v Plzni a toho faráře zabíjet nemusel. Jinak by to totiž nepřijel vyřešit Honza Zeman a nepřišli tak na stopu Bláhovi. ()

Kleště (1976) (S02E02) 

Rok 1955. Bláha má po plastice (nevím čeho) a je převezen do Karlových Varů, kde má prodělat rekonvalescenci, získat novou image i doklady. Shodou okolností se to tak zamotá, že mu je nadporučík Honza Zeman zase na stopě. V podstatě za to může jedna žena, už z dřívějška známá Inka, která teď dělá v občerstvení v divadle, jde o bývalou milenku Bláhy z Kateřinské Hory a manželku bývalého továrníka na zbraně, kterému znárodnil Honza fabriku právě v díle z roku 1948. A právě bývalý továrník snad z pohnutky svědomí nebo spíš ze žárlivosti nahlásil kontakt s Bláhou. ()

Romance o nenápadné paní (1976) (S02E03) 

Rok 1956. Tak předně paní učitelka Zemanová má snad tu největší rádiovku na světě. A o čem to je tentokrát? Je to spíš pro hospodářskou kriminálku, žádný mord, ale ukradené jízdenky. Manžel fotbalista si našel náročnou milenku a ta ho chtěla pěkně ždímat, ale ono moc není z čeho, když nehraje. Tak pak je tu ještě manželka, tak proč jí to nezavařit v práci? Tohle je zrovna dost slabý díl, který jsem doteď viděl snad jen jednou tak někdy v osmdesátkách a pak až teď. ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) 

Rok 1957. A zase ten Bláha, ale tentokrát už naposledy, na konci dílu udělá z Honzy Zemana vdovce. Obchodní zástupce v textilu a agent Hakl tu jezdí v tehdy novinkovém parádním Citroenu DS. A miniroličku tu má i mladý rejža Jiří Adamec jako řidič kamionu, který tu na konci odveze Hakla do Německa a s ním i budoucí agentku Hanku Bízovou. ()

Kvadratura ženy (1976) (S02E05) 

Rok 1958. Čerstvě ovdovělý Honza Zeman, aby se už konečně vzpamatoval, potřebuje nějaký pořádný případ. A ejhle, ve Vltavě se najde balík s torzem ženy. To víš, chtěla za kopečky, měla prachy, tak ji kuchli a rozřezali. ()

Dáma s erbem (1976) (S02E06) 

Rok 1959, to to letí, seriál už padá do své druhé půlky. Vdovec Honza Zeman se přestěhoval se svou dcerkou a se starou matkou ze Žižkova někam na kraj Prahyyy na sídliště. Tentokrát tu máme takový hodně zpolitizovný díl, kradlo se vždycky a k tomu nejen církevní, ale taky ty historické artefakty z hradů a zámků. A kam to za komoušů nejlíp udat než na západ. Akorát tady to tvůrci navlékli, že kradou potomci bývalé šlechty a chtějí si ty (dříve) jejich věci odvézt na západ, čímž neříkám, že to nedělali, ale... ()

Prokleté dědictví (1976) (S02E07) 

Rok 1960 a jeden z dílů, co si pamatuju už od dětství ještě z osmdesátek. Děj se odehrává mezi horníky na Kladně, což je nedaleko mého rodiště. Prachy jsou ve skladu barev v takový pixle... a jaký prachy? Ty z té poštovní loupeže? Navíc díl je to osudový i pro Honzu Zemana, protože tu potká svou málem první, za to na tuty budoucí druhou manželku Blanku. ()

Bílé linky (1976) (S02E08) 

Rok 1961. Rozdělený Berlín čeká na Honzu Zemana. Ty bílé linky jsou přeci ten lepší podnik a jsou v tom západním. S Jirkou Hradcem (hned 1 a půl krát tu dostane přes držku, podruhé uteče) se snaží dostat jmenný seznam od Hakla, který jim tu pomáhá získat Hanka Bízová. Na scéně se také poprvé objevuje dr. Salaba, nynější zástupce Textilany Liberec. Tyhle špionážní díly byly vždycky takové divné. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama