Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Recenze (916)

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Do hororu to má sice daleko, ale i tak na sedmdesátky slušný počin. Žralok mi teda nějak moc umělý nepřipadal. Občas jsem byl trochu napjatý, i když většinu filmu vůbec ne. 3+* ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Nač omílat pořád to samé, když už ten film stejně všichni viděli. Spielberg zkrátka už tenkrát věděl, co dělá a film je i po letech plný skvělých momentů. Jen z dnešního pohledu asi už nepřekvapí (je to už dávno a za tu dobu ho stihl zparodovat nejeden film), ale v některých pasážích dokáže stále překvapit i bavit. A co je jisté, od teď mě k moři nikdo nedostane :D. ()

OJan 

všechny recenze uživatele

Film napínavý až do úplného konce, dobré triky, dobrá ústřední znělka. Žralok opravdu chytrý nervák. Jediné mínus je za ten první útok žraloka, protože to byl jen člověk s pytlem přes hlavu. |95%| ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, mne tie filmy od Spielberga prídu poriadne nadhodnotené. Ani táto super klasika ma nijako nenadchla. OK, historka z II. svetovej zamrazila. Nechápte ma zle, nie je to zlý film, ale nič z čoho by som bol unesený. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Tenhle židovský usměvavý chlapík už v tak dávno dělal výborné filmy! "Všechno, co ten stroj dělá, je, že plave, žere a dělá malý žraločky. To je celý." - jde to vystihnout lépe ;)! Že je tohle horor? To bych neřekl, jakože drama je to famózní, kdy i ta gradace je jako z učebnice. Mně to hrozně tou filmařinou, i tak nějak tím příběhem, prostě připomíná Vetřelce. Co se týká scén okolo žraloka, tak to funguje perfektně, ale ta úvodní výstavba mě vůbec nesedí, fakt nuda ve stylu romantických komedií ze 30. let. Ale jakmile do toho vletí ta magická paryba... Snad jen nepochopím tu lehkovážnost obyvatel městečka, a to dokonce i potom, co žralok zabil toho kluka. Jakože všichni to byli chamtivci, tak leda na facku! Hrozně mě bavila na filmu jeho realističnost a taková přirozenost, bože jak jednoduchý nápad to byl! A jak já tvrdím v tom je ta síla, to kouzlo. Není třeba složitě to zamotávat.. Jakmile se skupinka "lovců" vypravila na moře, tak prakticky začal nový film! Který zase úvodem není úplně napěchovaný akcí, ale pořád je ve vzduchu nějaké napětí. Když tu je napadne použít tu klec. Zase perfektní atmosféra a navíc k tomu fakt, že ani ta klec nepomůže. Nevím, mě v závěru přišel i ten žralok snad i roztomilý. Mám tyhle paryby rád už od dětství a fascinují mě. Samozřejmě je potřeba trošku brát film s nadsázkou, přeci jen to není dokument a chybičky se tu v tomhle ohledu najdou. Ale bože, fenomenální záběry ze žraločího pohledu, fakt dokonalost! Na závěr si dovolím ještě opěvovat tu totálně boží hudbu od pana Williamse. "Usměj se ty bestie!" 90% ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Prva polka filmu je obkecavacka a zo zraloka vidime iba naznaky. Je to ocakavanie. V druhej polke je hon na zraloka plny napatia a velmi sa mi pacilo ked ho ukazali v plnej krase. Dost desive byt na malej potapajucej sa lodke s kruziacou bestiou okolo. Hudba a plagat k filmu genialne. ()

Paatej 

všechny recenze uživatele

V kontrastu se současnou tvorbou je až do morku žralokem ohlodanejch kostí radostný vidět, že ne všechny postavy ve filmu musí být dementní, že film nemusí překotně frčet dopředu, aby zametl pod koberec píčovin píčoviny předchozí a že to jde, i když se vám produkce sere kde může. Spielberg točí o hlubinách, ale ke dnu to má kurevsky daleko. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

V době uvedení do kin film předběhl svou dobu (u nás, ale i ve světě). Nejlepším důkazem toho je, že i dnes jeho mechanické triky snesou srovnání se současnými digitálními.  V žánru thrilleru - osobně váhám s jeho přiřazením mezi horory - vytvořil nezapomenutelný milník,  jeho efekt na velkém plátnu + Dolby Stereo se vryly do paměti. Především pak proslavil svého tvůrce, Stevena Spielberga (už ne tak jeho herecké protagonisty, kteří se "hřáli na výsluní" úspěch Čelistí jen několik málo let, zejména pak Roy Schneider, který si zahrál i v pokračování, ovšem už bez Spielberga) . ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Čelisti bezpochyby odšpuntovaly slávu Stevena Spilberga. Za mě natočil později lepší filmy, např. už za dva roky Blízká setkání třetího druhu, Jurský park, A.I. Umělá inteligence aj. Každopádně jako svou prvotinu uvedl na trh film, který se stal legendou a dnes již kultovní záležitostí. Vedle legendární hudby se podařilo, nejsem filmovým odborníkem, ale asi poprvé, uvést na světlo zápornou zvířecí postavu, která likvidovala lidi a přitom byla skutečná. Pouze jeho velikost a dravost asi neodpovídaly skutečnosti, což přiznal sám Peter Benchley. Ten měl vůbec k moři nějak blízko. Napsal ještě Hlubinu a Krakatici a k žralokům se ještě dvakrát vrátil s knihou Cruel Jaws a Netvor. Já nikdy nebyl fanouškem Čelistí. Žralok se ve filmu objeví jen minimálně. Vlastně pouze párkrát vystrčí své zuby. To ale snímku spíše pomáhá, protože zlo je umocněno tím, že není moc zobrazeno, tím se zvyšuje děs z neznámého. Ovšem žralok sám nevypadal zase tak reálně. Celkem bylo poznat, že se jedná o maketu, na druhé straně se pohybujeme v roce 1975. I přes velké množství tvůrčích chyb jsou Čelisti už opravdu kultovní záležitost. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film som videl v amfiku v 80-tich rokoch počas letnej búrky. Musím povedať, že em=ocie pre mňa ako mladého junáka boli dostačujúce. Spielberg natočil opäť prelomový film, kde hlavne hudba a kamera udržia diváka ďalej od vody na dlhý čas. Film, kde žraloka temer nevidno mal obrovský úspech. ()

Filmaris 

všechny recenze uživatele

Jaws je pre mňa to najlepšie čo môže žraločí thriller ponúknuť. Fenomenálna a nesmrteľná hudba, sympatické postavy, parádny príbeh, ktorý je jednoduchý, ale zároveň prvotriedne natočený. Skvelé hororové prvky, scenár, napätie a mechanický žralok, ktorý sa mne osobne stále veľmi páči. Do toho krásne zakomponovaná kamera, ktorá je stále na správnom mieste. Jednoducho povedané máme tu film o neviditeľnom nebezpečenstve, ktoré číha pod hladinou vody a čaká, kým dostane príležitosť zaútočiť. Spielberg dokázal skoro nemožné a natočil pre mňa dokonalý zážitok, počas ktorého som bol v neustálom napätí. Vynikajúce a prvotriedne od začiatku do konca. Samotné scény so žralokom, kde už ho je aj vidieť v plnej kráse sú neuveriteľné a stále nad nimi žasnem, ako to s tou mechanickou obludou dokázali natočiť (finálna konfrontácia so žralokom je dychberúca) obzvlášť po tom, aké náročné bolo v tom čase tie scény natočiť. ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, dnes už klasický horor s nezapomenutelnou hudbou. Co dodat. Neomrzí ani po opakovaném shlédnutí, naopak. Z obyčejné a ne moc zajímavé Benchleyho knihy udělal Spielberg nesmrtelný film. ()

kadef 

všechny recenze uživatele

Dobrý průkopník Spielbergových filmů. Na dnešní dobu už sice trochu staré, ale pořád se na to dá dívat. Druhá nejlepší role Roye Scheidera, ta nej. byla ve Francouské spojce. Skvělá hudba (vždy když se přiblíží žralok). Jasně nejlepší film z trilogie. ()

Napoleon-B 

všechny recenze uživatele

No jo ......... čelsti. To je jeden z filmů na který mi bylo zakazováno se dívat. :-) Takže sem se nesvezl na té první vlně ale zato když sem čelisti před nedávnem shlédl docela dobře sem se bavil.. ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

První "velkej" film od Spielberga. A rozhodně hodně povedený, že se z toho stala klasika. Byla to výzvva i pro dvorního skladatele filmové hudby Johna Williamse. Dodnes, když slyšíme dvě noty rytmicky se střídat, tak nám naskočí husí kůže:) A herecké osazenstvo je prvotřídní. A atmosféra jedinečná. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Viděno ve verzi na kazetě, někdy začátkem 90. let, vzpomínám s hrůzou, jak jsem se u toho bál. Klasická melodie na ty smyčce, kdykoliv jde do tuhého, není-liž pravda ? Pointa dobrého horroru je v atmosféře. Té neviditelný nepřítel dokáže pomoci. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

CARCHARHINOFOBIE neboli chorobný strach ze žraloků příslušných k řádu Žralouni (Carcharhiniformes) - kam patří i velký bílý lidožravý hrdina Spielbergova filmu - se začal v psychoterapeutických poradnách rešit až po roce 1975. Nesvědčí to o něčem... ()

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama