Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 1
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

paniColombova 

všechny recenze uživatele

Mohu uvést jakýkoliv film, který jsem shlédla, považovat za svůj nejlepší, ale jen tenhle musí vyhrát, protože není smyšlený. Vše se tak opravdu dělo za 2. světové války, není to fantazie réžiséra, je to fakt. Proto tento film považuji za nejlepší, co jsem kdy viděla. A nejen pro to, že byl dle skutečných událostí, ale hlavně proto, že byl mistrovsky natočen. Pan Spielberg je mistr. Tento famózní příběh ve mě vylolal hlubokou a dlouhou odmlku a opravdu pár dní potom jsem nad ním přemýšlela a cítila se posmutněle. Mým nejhlubším zážitkem byl konec filmu. To nebyl pláč, jako když se koukáte na film o lásce a na jeho konci hlavní hrdina zemře. Ano, pláču, ale za hodinku na to zapomenu a dokážu se smát a přemýšlet nad jinýma věcma. Když se p. Schindler loučil se židy a začal si uvědomovat, že kdyby například prodal auto a mohl díky tomu zachránit alespoň pár lidí, kteří jsou už ted mrtvi, brečela jsem jako malá holka a tak půl hodiny po filmu jsem čuměla do zdi a nikdo na mě nesměl mluvit. Byl to tak silný emotivní zážitek jako například dokument o Nicholasi Wintonovi. Byl něco jako Schindler, až na to že o jeho činech se nevědělo spoustu let. Záznam z televizního pořadu, kdy si ho jako nic netušícího člověka pozvali do studia mě fascinoval stejně tak. Nevědomky seděl mezi postarším publikem a po té mu komentátor oznámil, že byli objeveny jeho dávné činy, kdy za války zachránil 669 židovských dětí, když je před válkou poslal do různých rodin po světě, aby je zachránil před koncentračním táborem. Komentátor mu oznámil, že lidé, mezi nimiž právě sedí, jsou oni děti, nyní již babičky a dědečkové, které přežili díky němu. Srdcervoucí zážitek rozplakal nejen p. Wintona. Pokud jste tento dokument neviděli, udělejte to. Ch. Winton a O.Schindler jsou pro mě opravdoví hrdinové. L. Neeson byl výborný, ale Finnes ještě lepší. Jeho role byla tak přesvědčivá, že od doby kdy jsem ho shlédla jako odporného velitele tábora, mě (ne jeho vinou) trochu vypadl z oka. Jinak je výborný herec. Ještě zde v tomto filmu zmiňuji vynikající a srdcervoucí hudbu na housle, dost dobře známou. ()

KacHnAop 

všechny recenze uživatele

Vyníkajíci film, ve kterém nekulhá ani jediná složka. Tady se Spielberg rozhodně ukázal. Nejlepší válečný film, jaký kdy byl natočen. ()

D-bont 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo o človeku, ktorý nechcel nič len zbohatnúť na vojne a nakoniec sa zachoval ľudsky v správny čas na správnom mieste. Spielbergova réžia je precízna, Kamiského kamera fantastická a Williamsova kompozícia bolestivo nádherná. Jeden z najlepších filmov čo uzrel svetlo sveta. ()

Quasimodo 

všechny recenze uživatele

Tento film si vzdy pustim kdyz mam depku, nebo spatnou naladu. Vzdy se po nem citim lepe, uz se mi nezda, ze je svet spatny, ze se mame spatne, ze zivot je tezky. Tehdy byl zivot strasne. Je to film, ktery je natoceny neuveritelne realisticky, drsne vykresleny osud milionu lidi, umyslne nepisu zidu. Ve valce a v koncentracich umirali lide, bez rozdilu vyznani, vsichni zemreli fasistickou rukou. Klobouk dolu pred takovymi lidmi jako byl Oskar Schindler. ()

Evbad 

všechny recenze uživatele

I přes svou dlouhou stopáž snad není ve filmu místo, které by bylo natočeno zbytečně. Schindlerův seznam by měl každý aspoň jednou vidět, pouštěl bych ho ve školách, aby si všichni uvědomili, jak málo stačí lidem, aby se změnili ve zrůdy. ()

Bruce_cz 

všechny recenze uživatele

Mělo by se to pouštět v hodinách dějepisu na každé škole! Každý by měl vidět co se v Polsku dělo, Výborně natočené dílo. Nejlepší scéna? Když začne v půlce filmu padat v Krakově "sníh" tak jsem si říkal: "co to? vždyť sněží - to v Německu neznají sníh?" a to padal popel - popel ze spálených těl. Síla. ()

MFJD 

všechny recenze uživatele

,,Jeho krv na Nás a na Naše deti" je málo známa veta, ktorú použili Židia na čele s veľkňazom na Veľkú noc keď si Pilát umyl ruky nad popravou Ježiša Krista. O tisícdeväťstoštyridsaťštyri rokov neskôr nastal asi najväčší boj proti danému národu za účelom jeho totálneho zničenia. Poviete si ďalšia teologická šračka, ktorá nemusí s tým nijak súvisieť. Nechcem tu ukrižovať židov a ani ich brániť ale vinu ako takú nenesie skupina či národ, ale človek ako taký. Kristus bol tak isto žid, narodil sa tak, aj zomrel za nich (za všetkých). Čo nevedel niekto pochopiť bolo to, čo má inú hodnotu pred materialistickou stránkou tohto sveta. A to je láska človeka k človeku vo všetkej plnosti. To že pochybili Židia, Nemci alebo iní je nepodsatné, ale to keď pochybí človek ako osobnosť so slobodnou vôľou sa rozhodnúť na ktorú stranu mince sa pridá, to je už na ňom čomu bude veríť. Veľa národov trpelo a trpí dodnes, buď vlastnou hlúposťou či nepriazňou osudu. Treba však pamätať že všetci máme toho istého praotca národov, to že sa delíme podľa faby pleťi, vierovyznania či jazyka Nás nemá rozdelovať a hľadať chyby na tom druhom ale vodítkom má byť vzájomná akceptovanosť jeden druhého. Spielberg dobre vystihol túto atmosféru práve v tomto snímku. Menitosť hlavnej postavy od kapitalistu na humanistu, jeho pochopenie reality cez metaforické svedomie malého dvievčatka v červenom kabáte až po záverečný srdcervúci prejav ospravedlňujúci pochybenie a konečné pochopenie nájdením pravdy, ktorej pre zmenu postačí väzenský odev ako nóbl oblek. Čiernobiely záznam dodáva tomuto filmu viac na realite, približujúcej sa viac k hranému dokumentu, miestami až originálmu záznamu. Škoda že tento film málo ľudí chápe, pre jeho odkaz, inak by nikto nedovolil aby sa minulosť naďalej neustále do okola opakovala.Tak kde? v kom? je chyba! ()

MrLinhy 

všechny recenze uživatele

Černobílý obraz tomu dodal Grády a to neskutečně! vůbec mi nevadilo že to trvalo cca 3 hodiny ani chvilku jsme se nenudil byl to jeden z nejsmutnějších filmů co jsme viděl, trochu mi tekli slzy .Liam Neeson to zahrál neskutečně dobře: Nejlepší film o Holocaustu. Stevene díky. Je více než pravdě podobně, že ten film není úplně pravdivý, ale to není žádný historický film, vždycky si ten historik něco připíše a pozmění. ()

Carlos.Meo 

všechny recenze uživatele

Tady se to prostě všechno sešlo tak, jak mělo, a vyklubal se z toho jeden z nejpůsobivějších snímků 20. století. Řečeno bez nadsázky a jakéhokoli přehánění či subjektivních sympatií. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Pohled na tenhle film se měnil během toho jak jsem stárnul. Když jsme na něj šli na základní škole, odcházel jsem tenkrát z kina a věděl jsem, že jsem viděl něco velkého. Připomněly se mi vyprávěné příběhy v naší rodině, jelikož část mé rodiny pochází z Krakowa a věděli, co je pracovní tábor v Plaszowě, i když byli Poláci a v koncentráku nikdy nebyli. Ale prostě se stane, že se k něčemu nachomýtnete. Zároveň mě uchvátil způsob jakým je film vizuálně zpracovaný. Ale postupem času, a s postupem toho, jak jsem se víc dovídal o holokaustu, modernitě, přišlo mi při posledním podíváním to celé jaksi absurdní. Filmu se tak možná dá vytknout, to co ho činí silným - přílišná estetizace jeho svědectví - možná kdyby byl natočený více civilně, bez vznosné hudby a Kaminského kamery (která jinak hodně dělá i jiné Spielbergovy filmy), tak by z něho nyní bylo více. Na druhou stranu, asi by nebyl ten silný zážitek a asi by nebyla ani část mého zájmu, co se tenkrát dělo. ()

peaceNwar 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu porovnanie neexistuje. Dokonalá réžia, dokonalý strih, dokonalá hudba (jedna z mojich najobľúbenejších), dokonalý scenár, dokonalé herecké obsadenie, dokonalá výpovedná hodnota. Čiernobiely záznam všetky tieto prednosti len výstižne podtrhuje. K príbehu filmu možno povedať len toľko, geniálne, šokujúce, emotívne, neuveriteľné, nezabudnuteľné, motivujúce, poučné. Oskar Schindler ako postava stvárnená bezchybne Liamom Neesonom, charakteristická počiatočným vykorisťovaním, prechodnou ľahostajnosťou a konečnou pomocou až víťazstvom svedomia nad chamtivosťou a egoizmom sa stala pre mňa motívom dokonalej filmovej ústrednej postavy. Záverečná scéna Schindlerovho odchodu má donútila k slzám. Jednoducho a stručne, SCHINDLEROV LIST je nenapodobniteľný, extrémne dojímavý a geniálne spracovaný film s hlbokým poslaním. Niet divu že sa z neho stala legenda kinematografie. Pre mňa neprekonaná laťka. Skláňam najhlbšiu poklonu. ()

janulin123 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo Stevena Spielberga. Celý film pěkně seděl na zadku, áídné prázdné chvíle ani nesmyslné dialogy . Asi největší silou tohoto filmu jsou herecké výkony, opravdu famozní Ralph Fiennes a Ben Kingsley (vážně nepochopím, proč Ralph toho oscara nedostal). Film je podložen výbornou hudbou, mistrovská kamera a scénář. Nemám důvod dát jinak než 5 hvězdiček. ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama