Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky. V hlavní roli snímku, založeného na skutečných událostech, se představí LAURA LINNEY jako Erin Bruner, obhájkyně otce Richarda Moorea (TOM WILKINSON), který kontroverzní vymítání ďábla vedl.

Emily Rose (JENNIFER CARPENTER) opouští svůj klidný venkovský domov, aby mohla studovat na vysoké škole. V osamělé noclehárně ji však jedné noci potká děsivá "halucinace", po níž ztratí vědomí. Útoky se postupně stávají častějšími a jejich intenzita se stále stupňuje, proto se nábožensky založená Emily rozhodne podstoupit vymítání ďábla pod vedením faráře, otce Richarda Moorea. Když pak mladá dívka během obřadu zemře, je farář obviněn ze zabití z nedbalosti. Roli jeho obhájkyně neochotně přijímá renomovaná právnička Erin Bruner, jejíž skálopevný ateismus a nedůvěra v nadpřirozeno jsou v průběhu soudního procesu nalomeny oddanou vírou otce Moorea a zvláštními, nevysvětlitelnými okolnostmi, které případ provázejí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (695)

poz3n 

všechny recenze uživatele

V sobotu večer na Nově jsem čekal jako vždy sračku, ale kupodivu jsem viděl dost slušnej vymítačskej hororovej thriller. Už dlouho jsem se zase takle pěkně nebál. Teda jako spíš nepěkně. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Film zůstal někde na půli cesty, je ovšem otázkou zda vůbec mohl dojít dál. Emilyiny přeludy a scény vymítání ďábla jsou skutečně mimořádně silné a kvalitní-jedny z nejlepších hororových záběrů, které jsem v poslední době viděl a v těchto okamžicích je film bezchybný. Problém nastává v okamžiku, kdy se z Exorcism stane soudní drama a na diváka se začne valit jedno otřepané klišé za druhým. A zde se vracím k oné v úvodu naznačené otázce. Dá se ještě vůbec natočit něco opravdu originálního na téma "lid vs. XY"? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se dá nalézt opravdu několik velice zdařilých pasáží, které na mě docela zapůsobily. Zprvu mi to přišlo jako bych sledoval nějakou mysteriozní detektivku, ale postupem času začali převažovat hororové prvky a atmosféra hlavně ve vzpomínkových pasážích začala nabírat solidní otáčky. Vydržel jsem se dívat až do konce bez jediné pauzy na cigárko což se mi moc často nestává a i tohle připočítávám k dobru. Navíc bych chtěl především pochválit výkon Jennifer Carpenter, která zcela vévodila celému filmu. Jako nej scénu bych označil tu ve stáji, která se tvůrcům skutečně povedla. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Miluju soudní dramata a miluju horory. A mixnout soudní drama s exorcism hororem spolu s podpisem jednoho z nejlepších hororových režisérů Scottem Derricksonem? Trefa do černého! Laura Linney je v roli obhájkyně skvělá a uvěřitelná, celý příběh je sice prostý, ale tak napínavý a šokujícně poutavě podaný, že se divák zařezává do sedačky od začátku až do konce a jen čeká na závěrečný rozsudek. Atmosfericky podmanivý film, který se odehrává spíše u soudu než v hororové části, kterou je film víceméně jen okořeněný, ale jako celek funguje výborně a nemám mu moc co vytknout. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než srovnávat s německým filmem Requiem (stejný motiv), který byl natočený mnohem civilněji a kde jsem ani na vteřinu nepochybovala, že největší podíl viny na smrti té dívky měl exorcista. Emily Rose je plná napětí a opravdu děsivých scén (klobouk dolů před Jennifer Carpenter) a film mě přesvědčil, že Emily opravdu posedlá byla. Teď budu hodně dlouho přemýšlet, jak to vlastně doopravdy bylo :-) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Přistoupíte-li k tomu jen a pouze jako k filmu o ďáblem posedlé holce, dostanete překvapivě výborný vymítací horor s místy dost hustou atmosférou (žena se vážně rozmýšlela, jestli to náhodou nevzdá, aby se v noci v klidu vyspala a pro mě osobně chybělo jen trošku přihustit, abych z toho byl nervózní i já sám), naprosto vynikajícím výkonem Jennifer Carpenter (vůbec ji nemusím, ale tímhle si trochu spravila reputaci po příšerném výkonu v Karanténě), svižné tempo. Nenechte se odradit počátečním soudním nádechem a tu závěrečnou soudní linii taky přežijete, to co je mezi tím opravdu stojí za to. Přistoupíte-li k filmu jako k něčemu, co je podle skutečných událostí, otázkou samozřejmě je, kolik se z oněch skutečných událostí dostalo do filmu, možná se i pousmějete (mě pobavilo, jak opět a znovu z něčeho takového, jako je posednutí ďáblem vytěžila jen a pouze katolická církev, v podstatě by měli být peklu vděční a poslat ďáblovi tučnou odměnu). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

První případ smrti ďábla v přímém přenosu začal, napětí je skvěle herci dokonalý ale já jsem chtěl místo mluvení více strachu ale nevadí chválím i tak protože se ve finále líbilo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Já mám se snímky s exorcistickým námětem dva vážné problémy. Prvním je fakt, že jsou mí všechny ty různé víry a církve silně odporné, protože se při plnění takzvané boží vůle neštítí žádné sviňárny včetně "svaté" války. Druhou skutečností je to, že od doby, kdy Max von Sydow uhýbal před proudy hrachové polévky, nepřišli tvůrci s ničím opravdu novým (pokud nepočítám CGI upravený vzhled posedlé / -ho). Pravda, v tomto případě vlastně nešlo o horor jako spíš o souboj právníků doplněný o flashbacky s vymítáním. No, a protože vymítání samotné vypadalo tak, jak vypadalo, soudní proces to u mě vcelku zachraňoval. Zachraňoval, to ale skončilo ve chvíli, kdy byl vynesen rozsudek, který dala dohromady zřejmě chytrá horákyně. Celý film tak pro mě skončil někde na půl cesty; bavil jsem se i nebavil, a podle toho vypadá i mé hodnocení. Před soudem se řešil rozdíl mezi fakty a možnostmi; pro mě je faktem to, že jsem ochoten připustit, že jsou kněží schopni poskytnout léčebnou péči jen v tom případě, když mají pomoci nezletilému ministrantovi od problémů se zácpou. Za mě tedy nešlo o špatný film, zároveň si ale myslím, že měl více much než třídenní koňská mršina, takže jsem ho sice viděl, ale žádný velký zážitek to nebyl. / Poučení: Dostaneš-li jakýkoliv silný záchvat v silně věřící rodině, máš problém. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Taková variace na Vymítače ďábla, jen pojaté trošku i z právnického hlediska. Určitě nic výjimečného. Je to v podstatě zbytečný film, který nemusel ani vzniknout, ale slova jako špatný film apod. nepoužiju. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Film na zvážení. Na přemýšlení, jaké to vůbec je, když vás posedne sám ďábel. Jaké to musí být. V tomto filmu se nám ukáže, a i docela dobře ukáže, jaké toto všechno je, co lidé musí obnášet, jaké oběti tomu musí dávat. Docela silný film možná i pro nějaké "zvláštní" povahy, které se bojí ďábla apodobně. Určitě je tento snímek hodně diskutabilní o tom, jaký je vztah člověka se samotným pánem zla. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá směsice žánrů, ze kterých na mě nejvíc zapůsobil samozřejmě hororová odnož. Veškeré exorcistické rituály a celé posednutí ďáblem se odehrává ve flashbacích svědků u soudního přelíčení, kde je farář, který měl posedlou dívku na starost, obžalován z její vraždy z nedbalosti...V některých částech je atmosféra opravdu mrazivá, celý příběh a soudní líčení je hodně napínavé a výborně zamotané až do poslední minuty. Moc dobrý kousek ! ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku mal Exorcizmus jasný ťah na mocné štyri hviezdičky, zaujímavé a čo je dominantné, pútavé spracovanie danej témy,o atmosféru a šťavnato desivé scény núdza nebola (len démonické vidiny - tváre- počas prechádzania po ulici, začali byť po chvíli nejaké otravné), akurát konečný dojem mne osobne pokazili záverečné scény zo súdu a finálny záver, hrajúci to na poučný "religiózny horor", kvôli čomu dávam "iba" tri zaslúžené pentagramíky. Nedokážem si odpustiť zrovnanie s Exorcistom, na plnej hrubej diabolskej čiare devastujúcejším. Ešte raz zopakujem, ŠKODA toho záveru. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Těšíte-li se na nějaký exorcistický horror, pusťte si něco jiného. The Exorcism of Emily Rose je především příběh ze soudní síně. Z filmu jsem ale rozpačitý z úplně jiných důvodů: Na hlavu postavená vyumělkovaná zápletka, ve které žalobce je údajně silně věřící křesťan, a přitom svými argumenty a výsměšnou (a hlupáckou) arogancí předčí většinu hlupáckých ateistů, a na druhou stranu obhájkyně, pragmatická kariéristka a agnostička, svou obhajobu postaví na prokázání toho, že Emily byla skutečně posedlá ďábly (nebo že tomu aspoň ona i její blízcí věřili). Tomu říkám právnická schizofrenie jedna báseň. Nejvíc mě ovšem znechutil konec, ve kterém nažraný vlk i celá koza ruku v ruce oslavili přitroublý happyend. Mám podezření, že za scénářem filmu stojí nějaká vatikánská lobby v Hollywoodu, která si prostřednictvím postavy mimořádně odporného žalobce vyřídila účty s nekatolíky(*), aby pak v postavě charakterního, moudrého a rozvážného otce Moora (fantastický a uvěřitelný Tom Wilkinson) prezentovala "jedinou pravou" církev coby milující a ochranitelskou mateřskou náruč. Ale film mě celkem bavil, Dexterova ošklivá ségra se na roli Emily také dobře hodila, a kdyby mě nenakrkla rozklepaná kamera při exorcismu, dal bych čtyři. (*Pokud někdo tvrdí, že věří tomu, co se píše v Bibli (nebo aspoň v Novém Zákonu), a přitom zesměšňuje víru v tzv.temné síly a v posedlost démony, má buď v hlavě zmatek a nebo je blbec.) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

To akože čo malo byť?! Agitka na exorcizmus dotovaná samotným Vatikánom? Je v tom asi toľko rekonštrukcie skutočných udalostí, ako v obrázkovej biblii pre materské školy. Pritom som veľa nečakal - "iba" remeselne dobre zvládnutú polemiku na danú tému, pri sledovaní ktorej si divák ani na moment neuľaví a po jej dopozeraní nebude vedieť, čí vlastne je, pretože len čo sa spamätá z hororových výjavov neľútostného zápasu svetla a tmy v izbe Emily Rose, už ho čaká síce politicky motivovaný, no predsa len miestami až metafyzický duel medzi materiálnom a duchovnom nášho sveta v súdnej sieni. Túto zlátaninu ale nech si premietajú na cirkevných školách a v rámci vidieckych festivalov - napríklad hned po Umučení Krista, aby v tom trápení nezostal sám. [tá dvojica hviezdičiek je pre Toma Wilkinsona a jeho presvedčivé stvárnenie otca Richarda Moorea, ostaní si zaslúžia iba ak klince] ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Soudní satanistické drama mě svou temnou napínavou atmosférou docela dostalo. Líbily se mi i justiční přestřelky u soudu, ačkoliv to bylo natočeno s jistou rutinnou. Na druhou stranu si říkám, zda se dá při soudních přelíčeních na filmových plátnech přijít s něčím novým a neotřelým. Laura Liney má pořád šmrnc a roli právničky zahrála výborně. Stejně tak Tom Wilkinson jako kněz a Jennifer Carpenter, které jsem tu posedlou Emily fakt věřil. Nicméně o čem se mi bude zdát je scéna vymítání. Promiň Vymítači, ale ačkoliv jsi klasika všech klasik, tak na tohle zkrátka nemáš. No a nakonec jsem si, blbec, pustil po zhlédnutí filmu autentickou nahrávku z vymítání Anelise Michel a musim říct, že mi to vůbec, ale vůbec neudělalo dobře po těle. Díky bohům, že jsem se aspoň neprobudil ve 3:00, protože to už bych si asi dal dobrovolnou kladivovou narkózu. 90% ()

janytips 

všechny recenze uživatele

Měl jsem očekávání, těšil jsem se, bohužel ale musím konstatovat, že tento počin se řadí do šedého průměru hororů s exorcistickým tématem. Bohužel zklamání, Obřad s Hopkinsem se mi jeví o mnoho lepší, ale 100lidí, 100chutí. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

No, uff. Jestli je tohle založený na skutečné události, tak už fakt nevím, co všechno se ještě může stát. Vlastně nemám žádné extra námitky - Jennifer Carpenter to zahrála fakt výborně (až mě to děsilo), Laura Linney byla také dobrá, film si drží skvělou atmosféru a soudní proces mě bavil. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi príjemné - teda v tom zmysle ako môže byť horor pre človeka príjemný. Páčili sa mi dve roviny príbehu. Spochybňovanie toho čo je pravda a čo nie. Hororová rovina nefunguje tak ako by mala aj keď má pár parádnych scén - scéna s exorcismom, prvý prepad démona, alebo stretnutie s božstvom pri strome v hmle. Tá realistickejšia zo súdnej siene má niekoľko zaujímavejších nábehov na katarziu a v konečnom dôsledku sa jej to darí viacej. Aj napriek tomu že to pokryvkáva scenáristicky. Keď ale spojíme tieto dve roviny dostaneme solídny príbeh. Vytknúť mu môžem len to, čo mu vytkli predo mnou. Nie je to Exorcista ale predsa len rozpráva o určitých veciach zaujímavejšie. Nebuduje príbeh na strachu, ale na určitých faktoch. Youngova hudba pod kožu sa derúca a zefektívňuje to čo obraz nedokázal. Derrickson spojil žáner detektívky a hororu lepšie v nedávnom Sinistrovi a preto považujem tento film ako len ochutnávku toho čo prišlo neskôr. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Emilka je nemocná a chřadne. Asi to nebude jen tak obyčejná kapavka, protože mluví mrtvými jazyky, má hlas jak chlap a její tělo se svíjí v legračních polohách. Prášky ani trochu nepomáhají a je potřeba nasadit Krista třikrát denně po jídle. Čekal bych klasický horor, kde proběhnou nějaké ty vymítací kejkle a sem tam se někomu hlava protočí kolem vlastní osy. Jenže Derrikson předložil soudní drama, které dá svou kvalitou vzpomenout na doby, kdy jsme se pídili, kdo dal deku vojínu Santiagovi. Těch pár správných křesťanů ani na chvíli nenudí, vše je na svém místě, žalobce žaluje, obhájce hájí a soudce soudí. Do toho se občas zamává nějakým tím otčenášem a krucifixem, ale především se leká a to tak naprudko, že vám čidlo svěrače sepne až dlouhé vteřiny po nepříjemném, hnědém incidentu. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, který drsně nestíhá držet krok nejen s prastarým Vymítačem ďábla, ale například ani s novějšími Stigmaty... 6/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Goliáš bude hodovat v pekle

Goliáš bude hodovat v pekle

23.01.2011

„Ve stylu 300“ je už poněkud ošoupaná formulka, ale Hollywood s ní pořád operuje. Několikrát jsme něco takového opravdu viděli, hlavně v seriálu Spartakus: Krev a písek či v aktuálním mixu westernu a… (více)

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama