Reklama

Reklama

Dům loutek

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, (2009–2010), 20 h 59 min (Minutáž: 43–50 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman, Olivia Williams, Reed Diamond, Amy Acker, Brett Claywell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(27)

Dollhouse je přísně tajné a velmi ilegální. Je to místo, kde se plní přání. Klienti s dostatkem peněz a správnými kontakty si můžou najmout "Actives" nebo "Dolls". Dolls mají kompletně vymazanou paměť, čili jim můžou být vtisknuty vzpomínky, schopnosti a jazyk pro různá přiřazení. Na misích je kontrolují "Handlers" a po dokončení úkolů jsou opět vymazáni a udržování ve futuristické laboratoři Dollhouse. Jsou to lidé, kteří se rozhodli, pro vlastní důvody, vzdát se svých těl. Můžou být kýmkoliv. (dresi)

(více)

Recenze (168)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Mohl to být zázrak, mohlo to být temně depresivní nebo psychologicky propracované, ale je to jen zajímavý experiment s emocemi diváka k bezcharakterní postavě. Od čtvrté epizody to docela jde, od šesté až do konce vznikající. Potenciál Dollhousu v počátečních dílech je tak nevyužitý a casting tak mdlý, že se divím, že Fox Whedona nestopl... Druhá série kvalitativně kopíruje první. Jak mě to ze začátku nebavilo, tak mě teď mrzí, že toho neuvidím víc. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

První řada - 60%: Faith versus nadnárodní korporace. Otázka zní, kdo je zde loutkou? A odpověď na ní je vice něž snadná - geniální tvůrce Joss Whedon, kterému Foxové ze strachu, že by se opakoval stejný neúspěch sledovanosti jako v případě Firefly, udělali z promyšleného díla sci-fi variaci na CSI. Druhá polovina už sice nabírá vítr do plachet, hlavně díky herecky zkušené + atraktivní Elize, rozvedení dějové linky okolo záhadami obestřeného Alphy a vůbec silnějšímu feelingu „whedonovské" atmosféry, ale za těch prvních pět dílů by studio zasloužilo postavit před popravčí četu. Po první řadě tak není Dollhouse ve finále horší ani lepší jak většina současných seriálů.... je hlavně úplně jiný. Druhá řada - 100%: Whedonův tým dostal absolutní svobodu, Echo čtyřicet osobností a uživateli s nickem Arachneuss se splnil sen. Sen o tom, jak by to vypadalo, kdyby jste smíchali dohromady psychologii postav z Buffy, nápaditost ála Firefly a kick-ass akci ve stylu Angela. Druhá a poslední série Dollhouse je totiž tou nejlepší seriálovou řadou z „whedonovského univerza", která kdy spatřila světlo světa. Během pouhých třinácti dílů seriál bez sebemenších problémů přebíjí vše za poslední rok a nechává za sebou ty nejsilnější emoce, jaké je lidská mysl schopna absorbovat. Geniální v každém detailu! Takže... „Did I fall asleep?" ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

První série vynikající, druhá mi trochu pila krev tím, že už byla klasicky na pokračování... Jak jsem zjistil, tak na seriály, které dávají každou chvíli cliffhangery, nejsem zrovna stavěný... Každopádně konec to všechno vylepšil, přístup Anny DeWittové k Topherovi v obou epilozích byl nádherný. Každopádně mě trochu děsí vědomí, že u Firefly se možná také schylovalo k něčemu podobnému... Anyway - 75%.... ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Joss Whedon sa po upírskej tematike a vesmírnej soap-opere vrhol na nový televízny projekt ale navzdory vysokým očakávaniám spojeným so silným námetom priniesol niečo odlišné ako zrejme väčšina čakala. Napriek tomu sa určite nedá hovoriť o sklamaní, po sľubnom rozjazde síce dejová línia dočasne zvoľní ale neskôr sa zaradia vyššie obrátky a príbeh razom dostáva ešte zaujímavejšie kontúry ako v začiatkoch. Samotné epizódne misie aj napriek výnimkám patria pritom k tomu slabšiemu čo seriál ponúka ale zaujímavo načrtnuté postavy s často prekvapujúcim pozadím, ktoré si nejde neobľúbiť a veľmi sľubne sa vyvíjajúca mytológia naznačujúca veľký potenciál, utvrdzuje v tom, že Dollhouse si zaslúži šancu na viac ako pár dielov. Zmlsaná divácka obec túžiaca po neustálom tempe, či humore z neho odviazaná spočiatku možno nebude ale jeho druhá polovica už môže aj ju zaujať ďaleko viac. Anarchia smerujúca pomaly k apokalyptickej budúcnosti je totiž presne tak znepokojivá ako len byť može a divácky zážitok neustále rastie. A naviac to finále je dokonalé. ()

Neffy 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem začala sledovat ze zvědavosti. Pořádně o něm nikdo z mého okolí nevěděl, takže jsem neměla možnost s někým to rozebrat atd. Ze začátku opakující se děj - někdo přijde najme si Echo, něco se zvrtne a ona to zvládne. Ale opět byla jsem zvědavá v co se příště promění a jestli se seriál někam pohne. 1. sérii bych hodnotila tak na dvě až tři hvězdičky, ale právě ta druhá byla nabuchaná výborně! Jak jsem četla v nějakém článku - může to být dané tím, že původně seriál měl mít 5-6 sérii, což studio zatrhlo a tak scénarista musel vše narvat do 2. série. Líbili se mi díly, které se zaměřili i na jiné loutky a jejich osudy (Siera, Victor), přece jen Echa jsem už měla dost. Poslední dva díly vždy na konci série jsou taktéž dobré a víc se přibližují k žánru sci-fi. Prostě nakonec jsem byla ráda, že jsem nakoukala celý seriál. Má jen pár dílů, tak to jde rychle a je čím dál tím lepší. ()

Galerie (372)

Zajímavosti (10)

  • Námět na seriál vymysleli Joss Whedon a Eliza Dushku na společném obědě. (hellstruck)
  • Joss Whedon měl pro seriál plán na pět sérií, dokonce si během tvorby pro sebe črtal vývoj hlavních postav. Kvůli zrušení v průběhu druhé série tak základy tohoto vývoje musely být upraveny na plochu několika epizod. (novoten)

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

30.08.2012

Dlouho se spekulovalo, o čem přesně bude televizní seriál, jehož rozjetí má Joss Whedon v exkluzivní smlouvě s Marvel Studios. Inu, bude o tajné vojenské obranné organizaci S.H.I.E.L.D. (Strategic… (více)

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

24.10.2009

Nový seriál Josse Whedona od začátku bojoval o přežití. Druhá sezóna byla schválena jen s odřenýma ušima a s nadějí, že se sledovanost zvedne. Opak je pravdou a tak už všichni čekají, kdy Fox seriál… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama