Reklama

Reklama

Thor: Temný svět

  • USA Thor: The Dark World (více)
Trailer 1

V další velkolepé marvelovské adaptaci navazující na události filmu Avengers usiluje asgardský bůh hromu Thor o mír v celém vesmíru. Tváří v tvář mocnému nepříteli, mocnějšímu než samotný Odin a celý Asgard, se musí Thor vydat na nebezpečnou cestu. Čeká ho sblížení s krásnou Jane Foster (Natalie Portman), avšak události Thora přinutí obětovat vše, aby zachránil lidstvo. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (1 509)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli má smysl vytahovat slůvko zklamání, protože už trailery žádnou boží hitparádu nenaznačovaly. Thor: Temný svět je ale i přesto nepříjemným přešlapem, kterým si marvelovští odpůrci nabijí zásobníky nadlouho dopředu. Vezměte veškeré výtky, které k tomuhle filmovému vesmíru často směřují, nacpěte je do dvou hodin a hádejte co vám z toho vyleze? Správně, Thorova víceméně zbytečná výprava do Londýna a na mizerně přefiltrovaný Island (to tu zelenou pustinu vážně nešlo natočit ve studiu?), která má z prstu vycucanou zápletku, nezvládá veledůležitý balanc humoru a dramatu a představuje zatím nejhoršího marveláckého záporáka (a že je docela kumšt toho dosáhnout). Taylor vyloženě zvládá jen prostředek filmu, v němž oslní malými asgardskými Star Wars. Kolem nich se ale rozpíná bolestivě repetitivní první akt a zmatlané finále, jež zajímavý nápad rychle mění v nelogický destruktivní bordel. Pravda, druhý Thor na důkladné vysvětlení čehokoliv kašle už od začátku a jeho superničivou superlátku neospravedlní ani hlas Anthonyho Hopkinse. Jenže i takhle nicotný příběh si zasloužil lepší podání, aby situaci nemusely zachraňovat oblíbené postavy a tradičně skvělý humor (Kat Dennings!), bez kterého by Thor mohl směle konkurovat třeba Green Lanternovi. Takhle je z toho jen (ve 3D doslova) šedivý průměr a nejhorší marvelovka hned po Neuvěřitelném Hulkovi. Kapitán Amerika tak bude mít v dubnu hodně co napravovat. (6/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Druhý Thor není tak špatný, jak tu mnozí prohlašují a přirovnávají ho nějakému televiznímu seriálu. Je to zábava na stále stejné vlně jménem Marvel, ale... je tu ale. Thor je nejsložitější ze současných komiksových hrdinů a sedí mu více shakespearovské drama než nesmyslné vtipkování. Přitom dialogy jsou psané tak, že Thor (a Ódin) působí jako dramatičtí suchaři a klasicky vládne Loki (mimochodem, dokáže být film sThórem bez něj? Já věřím, že ano, ale bohužel Marvel ne... na můj vkus je už na moc místech a moc ovládá plátno a dialogy na úkor hlavních komiksových postav). Thor: Temný svět vládne akcí, dynamikou a i přes strohé prostředí je zábavný v celé své délce včetně mnoha vtipných okamžíků. Mě vadila snad jen pouze už klasické "slovíčkaření", kdy mi někdo řekne, že na zbraň nestačí síla bohů a pak (spoiler:stačí jedna blbá loď...). Navíc mi mnoho věcí, například brány mezi světy a procházení skrz je, působí "jen na efekt" (scéna kdy Thor propadne branou, ale auto které letí za ním ne, přitom dopadne na stejné místo). A na závěr, gratulace pánovi času Christopherovi Ecclestonovi za jeho kvalitního záporáka. PS: dvě potitlkové sekvence, hlavně ta první je velmi, velmi pěkná a do budoucna zajímavá. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Nevěřil bych, že zrovna na pokračování Thora půjdu do kina, když první díl byl fajn, ale nebylo to zrovna něco, co by mě opravdu bavilo. Nicméně Thor: The Dark World mě překvapil a to moc. Film je to nečekaně svižný a vtipný (aniž by ten humor byl trapný, byť bych pochopil, že některé scénky mohly některým divákům připadat trapné) a hlavně po celou jeho délku jsem se nenudil. Myslím, a teď se nechci dotknout Kennetha, že změna režiséra opravdu pomohla. Ostatně, jak hodnocení tady tak na IMDb, tak tržby (byť tam by šlo spekulovat o vlivu snímku The Avengers, ale uvidíme, jak si povede příští Kapitán Amerika) dokazují, že tohle je pokračování, které ve všech směrech převýšilo první díl. Upřímně, třetímu dílu bych se nebránil. 100 %. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První díl 74% a tenhle 73%, jo? Ale kdeže. Druhý Thor je pro mě jasně nejslabší Marvelovka vůbec. Záporák o ničem, Loki sice fajn, ale Natálka už přímo nebaví a titulní postava ztratila na zbytku zajímavosti. Prostě Dvojka se vůbec nepovedla a přemýšlím jak velký podíl má na tomhle faktu Alan Taylor. Ke Thorovi patří humor, ale tady mě přišel občas až trošku dětinský. Akce je stejně jako v jedničce spíše špatná. A vůbec celý ten Assgard a problémy v něm mě začínají být poměrně ukradené. Thora bych nechal klidně v příštích Avengers zahynout. 40% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najslabšia marvelovka spomedzi rokov 2008 - 2016 (teda od prvého Iron Mana po po Občiansku vojnu). To, čo bolo super a parádne na jednotke, sa novému režisérovi ani náhodou nepodarilo zopakovať. Raz darmo, Kenneth Branagh vďaka tomu, že sa celý život aktívne venoval dielu Williama Shakespearea, dokázal takú absurdnú postavu, akou Thor bezpochýb je, úspešne zhmotniť tak, aby nebola smiešna. Alan Taylor toto nemal šancu skopírovať. Thor je v jeho sterilnej réžii nezaujímavý, nudný a miestami pôsobí ako paródia na Thora/prvý diel/Branagha/Shakespearea. Ak je najobľúbenejšou scénou mnohých divákov 3-sekundový záber na to, ako si Thor zavesí kladivo na vešiak (!), o niečom to vypovedá. Ústredný zlosyn je tradične marvelovsky slabý, akcia nezaujímavá. Vadilo mi aj to, že univerzum sa v tomto filme nikam výrazne neposunie. Sú naznačené isté veci (Loki a trón) a zomrie jedna dôležitá postava, ale to je asi tak všetko. ()

Galerie (153)

Zajímavosti (100)

  • Hlavní záporák tohoto filmu elf Malekith (Christopher Eccleston) se poprvé objevil v komiksu „Thor číslo 344“ v červnu 1984. (JG9)
  • Roli Fandrala si měl původně zopakovat Josh Dallas, ale nemohl se natáčení zúčastnit kvůli své roli v seriálu Bylo, nebylo (od r. 2011). Vystřídal ho tedy Zachary Levi, který měl původně hrát tuto roli už v prvním díle, ale nemohl kvůli závazkům k seriálu Chuck (od r. 2007) (S.W.A.T)
  • O hudbu sa mal pôvodne postarať Carter Burwell, kreatívne sa však nepohodol s vedením Marvelu a jeho náhradou sa napokon stal Brian Tyler, ktorý má na svedomí aj predchádzajúci štúdiový počin Iron Man 3 (2013). (Macejko)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

29.10.2017

Po seriálovém Chuckovi by člověk Zacharymu Levimu prorokoval velkou kariéru - zatím se k ní ale neodpíchnul. Jeho největším kinoúspěchem je animák Na vlásku, v němž namluvil zlodějíčka Flynna, a… (více)

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

28.08.2015

Kariéra Madse Mikkelsena nabírá zajímavé obrátky. Dánský herec strávil pár let v seriálovém Hannibalovi, ten ale právě končí a Mikkelsena volá Hollywood. Už před pár lety jej Marvel chtěl jako… (více)

Reklama

Reklama