Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

misterz 

všechny recenze uživatele

Dlhodobý projekt, no ktorý sa rozhodne vyplatí. Prvé tri série som videl už pred vyše rokom, tú poslednú štvrtú až teraz (vtedy ešte nebola). Príbeh sám o sebe je veľmi epický, výborne prepracovaný - prelínanie dvoch časových rovín a ich ovplyvňovanie, romantické linky, trochu sexu, dobrodružstvá, napätie, emotívne scény, nádherná výprava, nádherné exteriéry, vynikajúca hudba, dôraz na vývoj postáv.... je tu toho veľa čo tu funguje na jednotku. Tiež sa mi páčilo ako nosná kostra príbehu spolupracuje so všeobecne známymi faktami z histórie - Škótske povstanie proti Britom, osídľovanie Ameriky.... Netvrdím, nie všetky časti sa čo do pútavosti narovnako vydarili, no tých menej vydarených je tu veľmi málo. Rozhodne sa už teším na piatu sériu, asi opäť až za rok. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý vymenil excelentný nápad s presúvaním sa v čase a dvojakým životom v rozdielnych dobách za červenú knižnicu. V prvej sérii boli len náznaky, v druhej to už šlo jasne do romantickej roviny, v tretej už skrátili časti a zo 45 minút bola polovica len o posteľných scénach. Vôbec sa neriešili presuny v čase, dané postavy mali slabý rozvoj, niektorým sa ani poriadne nevenovali aj celú sériu (napr. dcéra z roku po 1945) alebo ju rovno odstránili len tak (Hank ako hlavná postava zrazu nič). Celkovo seriál vyznel ako autorkin mokrý sen. ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série 1: Geniální past na příznivce sci-fi, kteří ale nejsou natolik hardcore, že by nedokázali přijmout taky výpravné historické love story, pro něž je máloco tabu. Odpustil bych i některé příliš násilné zvraty, protože s téměř každým dílem dokáže Cizinka zasít semínko zvědavosti, které je natolik vitální, že prostě chcete vědět, jak to bude dál. Série 5: Razantní posun od boje o přežití k niternému boji hrdinů se svými traumaty mě dokázal silně vtáhnout. To, co bylo v tomto ohledu ve čtvrté sérii nakousnuto, je zde plně a efektivně rozvinuto. Takže pátou sérii Cizinky řádím na čelo tohoto seriálu. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle seriálu poměrně nadšená, až tak, že mám v plánu si přečíst knihu :D Británie a historie, to bylo vždy moje, a Skotsko 18. století je pro je ještě poměrně neprobádaná oblast, takže si to užívám. Co si budeme povídat, nejlepší postava je Jamie a zbytek se může jít zahrabat :D Claire je poměrně nemastná, neslaná, na zdravotní sestru ze 40. let je nějak znalá, ale rozhodla jsem se to přehlédnout. Druhá řada byla trochu slabší, hlavně díky poměrně nudné pařížské lince. Třetí řada je zatím výborná a začínám mít crush na Rogera :D Edit: Řada 7, Jamie ani Claire mě nezajímají, tým Bree a Roger forever :D ()

Garfildka4 

všechny recenze uživatele

Krásné Skotsko, krásná hudba, skvělé kostýmy.. Příběh nic moc. Téma vrácení se v čase do Skotska v 18. století má obrovský potenciál, ale zpracování teda nedopadlo podle mých představ.. Až příliš mnoho porna, některé díly snad neměly ani děj. Nemluvě o tom, že se to tam prostě nehodí (není to Hra o trůny) a tak to snižuje celému seriálu úroveň. Poslední dva díly první série mi potvrdily, že mě seriál nebaví natolik, abych se dívala na další. Možná to ještě někdy překonám, možná ne. Tři hvězdy za napohled krásný seriál, dvě hvězdy dolů za nedotažený příběh a za to, že je to z půlky jen sex. :) ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Kameny na Craigh na Dun jsou ve skutečnosti dekoracemi z pěny s tvrdým povrchem. Lokace pro natáčení byla nalezena v blízkosti Rannoch Moor v Perthshiru, protože les ve Skotsku je vysázen v rovných liniích a dle režiséra Johna Dahla „nevypadá jako les“. Na místě dříve skutečně stály historické kameny. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Scéna oblékání Claire (Caitriona Balfe) paní Fitzovou (Annette Badland) byla sestříhána na co nejkratší klip a v reálu trvala mnohem déle, takže si tvůrčí tým mohl dobře představit, jak dlouho trvalo v 18. století se obléct. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Ira Steven Behr psal scénář této epizody jako hru o jednom dějství. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama