Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele SOLOM. k tomuto seriálu (34)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Seriál jako celek jsem nikdy neviděl celý, ale v paměti mi navždy uvízl díl Studna, který zde ohodnotím: o tomhle dílu by se toho dalo napsat hodně. Snad každý hororový fanda by tohle měl vidět povinně. Studna se sice od jiných dílů moc neliší, převažuje zde krimi, ale pět- šest minut stojí skutečně za to. Ve chvíli, kdy je nám ukázán masakr na statku asi každého zamrazí. Ten stařík se sekyrou vypadal fakt děsivě. Já osobně moc tenhle seriál nemusím, ale tenhle díl jsem viděl snad 50x a nikdy mě neomrzí. PS: tak ke dni 21.7.2019 jsem konečně shlédl všechny díly Majora Zemana a můžu říci, že jsem až dosud o nic nepřišel. Každá série nám nabídla pár dobrých i jeden – dva nadprůměrné díly, ale většina případů byla dost průměrná, mnohdy i nezajímavá, lživá a překrucující fakta… ()

Série 1 (1974) (S01) 

Tak mám za sebou první sérii tohoto seriálu a musím říct, že chápu jak ty kterým se Zeman a jeho případy líbí, tak i ty, jenž tvůrce nenávidí za překrucování fakt a zkreslování jednotlivých případů k obrazu svému a spokojenosti strany. Našlo se tu však několik docela povedených dílů a stejně tak i několik opravdu nevydařených a nudných. Za vůbec nejlepší považuji u této série díl Bestie…Tak hurá na druhou… ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Pro někoho dnes již kultovní československá záležitost, pro někoho průměrný krimi seriál, pro jiné nechutná rudá propaganda. Já zůstávám nestranný (zatím) protože jsem až doposud viděl jen legendární díl Studna – který se mi docela líbil a až dnes jsem se dostal k prvnímu dílu tohoto seriálu. Úvodní příběh není špatný, místy sice až úsměvný – což je vzhledem k danému tématu špatně, ale nikterak jsem se nenudil, odsýpalo to a i přes mírnou naivitu, jsem zaregistroval slušné herecké výkony i atmosféru. ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Na jednu stranu je tento druhý díl vcelku slušnou a snesitelnou podívanou, která obsahuje několik opravdu povedených pasáží i dobrou atmosféru (zvláště pak v první polovině), ale ten až přehnaný a afektovaný závěr to dost zabil. Bylo to až směšné, jak se jim posral jejich skvělý plán. Zeman se vážně osvědčuje a jeho čich na lumpárny a excelentní dedukce jsou až „neuvěřitelné“. Více takových a naše země mohla být už dávno uklizena od všeho toho hnoje, který tu smrdí ještě i v dnešních dnech… ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

Třetí díl byl vskutku svou náplní zatím nejslabším kouskem tohoto seriálu. Nějak závratně jsem se u sledování nebavil a až na pár záchvěvů zajímavé atmosféry, to postrádalo potřebnou „šťávu“. Zaujala snad jen mladičká Jana Paulová, což bylo sakra málo. Krádeže léků a inzulínu není nic nového ani dnes, tehdy byla ale vážně zlá doba a věřím, že to muselo vážně dost vynášet. ()

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

Po slabším minulém díle, výrazné zlepšení. Nejen co se samotné zápletky a atmosféry týče, ale i hereckých výkonů a charakteristik vedlejších postav. Nejlepší byl Petr Haničinec a ten jeho psychopatický výraz, když topil kasaře ve vaně. Mělo to šmrnc, odsýpalo to a hlavně se u toho člověk nenudil. Takže v tomto případě se vracím zpátky k průměru. A pak že černoprdelníci nemyslí jen na prachy a zlato… ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Tím vůbec nejlepším na tomto díle byla uhrančivá Carmen Mayerová. Události roku 1948 tu byly dost zkresleně vyobrazeny (samozřejmě dle přání vlády), takže především odpůrci budou na tento díl plivat, avšak svým způsobem zcela po právu – protože takové znárodňování zbraní a hádka před zbrojovkou bylo dost úsměvně natočené. Radoslav Brzobohatý coby Bláha přinesl jisté oživení – zvláště během mučení Lohniského. Nicméně jeden z těch opravdu lehce podprůměrných dílů… ()

Bestie (1975) (S01E06) 

Skutečně se v tomto díle zatím objevila jedna z nejlepších a nejponuřejších atmosfér, která společně se samotným dosti krutým příběhem o záludných převaděčích vytvořili opravdu zajímavou podívanou. Miloš Kopecký i František Filipovský tomu díky svým rolím dodali i humorný šmrnc. Takže já osobně byl v tomto případě velmi spokojený a tudíž se poprvé přikláním k nadprůměrnému ohodnocení (zdatná konkurence Studny). ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

Ačkoliv je Zeman dobrým kriminalistou a má už i docela dost roků, ženské teda balit zrovna moc neumí. Ve své době se ale z Renáty Doleželové podlamovala kolena nejednomu chlapíkovi. Co se příběhu s padělanými potravinovými lístky týče, nebylo to zrovna žádné terno, ale nebylo to ani nejhorší. Pobavila hlavně drbna kořenářka. Na druhou stranu se mi líbí některé písničky Hany Hegerové, ale vzhledově teda žádná sláva…Hodně průměrný a až zbytečně „romantický“ díl – ale tak i soudruh kriminalista má právo na lásku… ()

Strach (1975) (S01E08) 

Inspirace Mašíny je sice zřejmá, každý na to má vlastní pohled, nicméně já je nikdy nepovažoval za hrdiny…Každopádně tvůrci při vykreslování této zrůdné události udělali svým způsobem „prdel“ a bandu vrahů vykreslili opravdu „bizarně“, to se musí nechat. Místy se tu objeví celkem zajímavá atmosféra, ale jinak je to zcela obyčejný šedý průměr. Nicméně gratulka Zemanovi k narození dítěte. Asi jediný světlý bod této zápletky… ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

Tak tohle se vážně zrovna moc nepovedlo. Osobně se mi na většině případů líbila právě ona detektivní zápletka a odhalení vraha, místo toho se zde dočkáme jen špionážní osy, která navíc zůstala zcela nevyřešena, stejně jako zabití ožralého lodníka (pašeráka). Ale tak alespoň nám tvůrci poodhalili, kdo že ho vlastně zabil, páč se sám přiznal, když se Bláha koupal ve vaně. Ty děvky v Hamburku byly vážně odporné (několikrát jsem se u těch ksichtů otřepal). Krampol svou roli zvládl vcelku obstojně, Zeman byl tentokrát potlačen do autu a tak dostal prostor Hradec (Rudolf Jelínek). Celkově jsem nebyl moc spokojený a tak dávám lehce podprůměrné ohodnocení. Jeden z těch slabších a ne moc zajímavých dílů… ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

Poslední díl první série nebyl špatný, ale ani nějak zářivě neoslnil. Objevilo se tu několik tváří (postav) z minulosti, což bylo docela dobře, ovšem jen do chvíle, kdy se tam na můj vkus až moc řešil milostný vztah mladého páru na úkor samotné zápletky. Nicméně i tentokrát poteče krev a jen škoda, že scéna ve škole a zastřelení čtyř komunistických funkcionářů bylo tak odbyto. Přece jenom případ ala Babice by si zasloužil věrohodnější zpracování, jenže to by to nesmělo být točené vládou na objednávku…Vilém Besser zahrál toho magora s harmonikou dobře, on má (měl) prostě ksicht na podobné postavy – což nám ukázal i v díle s nacisty převlečenými za pacienty. Jaroslava Obermaierová byla v mládí vážně docela kočka… ()

Série 2 (1976) (S02) 

Druhá série byla naprosto stejná jako ta první. Těžký průměr s několika špatnými až směšnými zápletkami, těžkou objednávkou tou dobou vládnoucí garnitury…Naštěstí se tu našlo i pár docela slušných dílů, smutných okamžiků a dobrých scén. Blaha je fuč, Zeman přišel o starou a znovu se oženil, Regina Rázlová taky nebyla špatná – no prostě průměrná podívaná – až mám obavy, aby z té třetí nebyla dobrá jen Studna… ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

Já třeba chápu, proč zase „očernili“ církev i v tomto díle – ta sama samotinká se očernila již mnohokrát v minulosti a bohužel i přítomnosti. Mezi černoprdelníky je spousta nejrůznějších úchylů a nejen komunisti je měli ve svých mířidlech – uměli s touto nejmasovější sektou nejednou řádně zatočit. Nejsem věřící ani komunista, takže by mi to mohlo být celkem u řiti, ale já se ani v tomto případě zrovna moc nebavil. Zeman a spol se dostali na scénu až ve druhé polovině, Munzar to opět koupil, Vančurová byla vcelku pohledná i v jeptiškovském mundůru, ale jako celek to moc kvalitní atmosféru i samotnou zápletku nemělo… ()

Kleště (1976) (S02E02) 

O trošku lepší díl, než ten první (z druhé série). Především díky návratu pohledné Carmen a bručouna Ilji Prachaře. Tak se nám konečně vyřešila lodníkova vražda, přestože jsme vrahovu identitu znali již z ono dílu (on se sám vrah již jednou přiznal před kamerou). Tady je však vražd více a bohužel to odnese i záletná manželka. Ta proměna Bláhy se vůbec nepovedla – bylo to směšné i na tehdejší dobu. Nejlepší na tom všem je skutečně onen hudební doprovod… ()

Romance o nenápadné paní (1976) (S02E03) 

Tak to já byl oproti některým rozhodně víc spokojený u tohoto případu, než u těch dvou předešlých. Konečně se zas něco vyšetřovalo (jasně bylo to o ukradených jízdenkách) a ne o špionáži, nicméně jsem se u toho nenudil. Navíc jak Gabriela Vránová, tak i Eva Trejtnarová-Hudečková byly celkem pohledné děvčata a dobré herečky. Více prostoru dostal nejen Zeman ale i jeho žena – což bylo taky dobře. Takže tento díl hodnotím jako slušný průměr. ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) 

Smutný díl jen co je pravda – ovšem jen v tom, že to odsere pohledná Zemanova žena. Jinak jsem se i já musel pousmát nad tím, Jak do této doby téměř „neškodný“ Bláha cestoval napříč republikou, aniž by pořádně cokoliv udělal (spíš se vždycky něco podělalo), pořád s tím samým ksichtem (ačkoliv údajně prodělal plastickou operaci) a přitom ho slavná kriminálka nemůže neustále dopadnout, nebo spíš nechce páč chce chytit většinu jeho kumpánů a tajných agentů. Přitom si ještě stihne švihnout s ženskou dávno za zenitem. Regina Rázlová nevypadala nejhůř a jen díky ní a zhasnutí života postavy, jenž v několika dílech ztvárnila Renáta Doleželová, dám ty tři průměrné hvězdy. Jinak byl tento díl s kvalitou i náplní dost na štíru… ()

Kvadratura ženy (1976) (S02E05) 

Zeman smutní nad ztrátou své ženy, přesto se dostane k drsnému případu, který otřese nejedním kriminalistou. V každé ze „tří sérií“ se mezi tuctovými případy objeví i nějaký ten opravdu povedený (v první Bestie, zde tento a ve třetí Studna…), které svou zápletkou a především atmosférou předčí ty ostatní. Brutalita některých jedinců nezná mezí a nejde vždy jen o psychicky narušené jedince, ale i ziskuchtivé svině, které i pro pár šupů dokáží potlačit zbytky lidskosti a brutálně zabít a zohavit jiného člověka. ()

Dáma s erbem (1976) (S02E06) 

Oči prozradí ledasco…Nejde sice o zrovna dvakrát záživný případ, ale je pravdou, že jsem se u něj ani moc nenudil. Zeman se konečně zbavil Bláhy a tak se vrhl do vyšetřování, které zdobilo počáteční díly tohoto seriálu. Je ovšem pravdou, že po slušné Kvadratuře ženy to byl zase krok zpátky, ale díky pohledné Květě Fialové a Sylvii Turbové se bylo na co dívat, alespoň co se ženské krásy týče. Rovněž zaujalo vystoupení rafinované artistické zlodějské rodinky – to bezesporu. ()

Prokleté dědictví (1976) (S02E07) 

Honzík sice ještě pořád truchlí nad ztrátou milované ženy, ale přece jenom by ještě někdy rád „smočil“ a tak mu náhoda v podobě objevení ukradených peněz a jejich znovuobjevení přihraje do cesty služební cestu do Kladna a náruč rovněž smutnící soudružky Blanky. Ne, nebudu to nějak zlehčovat, jak Brabec, tak Jaroslava Obermaierová jsou mi v tomto seriálu sympatičtí a tak se světu div se objevil na scéně další jakžtakž slušný průměrný díl, který ani moc nenudil. Zásluhu na tom ale měly hlavně vedlejší postavy a to jak samotné trio bývalých spoluvězňů, tak i ten blbeček co si chtěl koupit motorku… ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama