Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 3
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

U hodnocení tohoto filmu si konečně naplno uvědomuju úskalí hvězdičkového hodnocení. Jak mám hodnotit? Schindlerův seznam je film, jehož humanistické hodnoty jsou nezměrné a nešlo by hodnotit jinak než pět hvězd. Každý by TO měl povinně vidět. Ovšem pokud ho hodnotím jako film, který promlová jeho dramatickými prostředky, tak určitě není dokonalý. Spousta scén je jedinečných ( sprchy ), ale jako celek to není to, co by mě absolutně emocionálně přimrazilo. Spielberg je vynikajicí režisér a já ho mám rád, přestože nemiluji zdaleka všechny jeho filmy. Ale pořád to je klasicky vystavěný hollywoodský velký příběh ( nemyšleno hanlivě, protože takhle se to opravdu stalo ) u kterého víte, jakým schématem se bude odvíjet. Nic nového. Vsázel jsem na závěrečné emoce, které byly, ale ne tak silné jak by měly být. Rozhodně nesnižuji naléhavost tohoto filmu. Z pohledu lidského srdce 5 hvězd, z pohledu filmového srdce silné 4 hvězdy. ()

Mazarini 

všechny recenze uživatele

Vidim poprve ve 33 letech. Asi tak 25 let jsem ten film odkladal abych si nekazil naladu vecer. Moc tezky film. Ted si dnes tak rikam, ze by si to v Rusku mel kazdy pripomenout... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Poldek Pfefferberg, Mila Pfefferberg, Stagel Paul, Ismail Fisher, Josef Scharf, ......... a všechny děti". ,,Kolik?" ..... ,,VÍC ! VÍC !"...... - TENTO SEZNAM JE ŽIVOT ! - Toto dvd mi doma leželo 2 roky, než podruhé přišel ten správný čas propadnout depresi. Životní role pro L.Neesona a jeden z nezapomenutelných skvostů filmové historie. Doba, kterou by jistě nikdo nechtěl zažít na vlastní kůži, dívat se do vyděšených dětských očí a na utrpení ve tvářích rodičů. - I HODINA ŽIVOTA JE ŽIVOT - Nezapomenutelná holčička v červeném kabátě, čtrnáct let mám ten záběr zafixován v paměti. Dokonalá výpěvěď té doby. - UŽ ABY TAHLE ZASRANÁ NOC SKONČILA - My dnes víme, že radovat se z jakéhokoliv nápadu fašounů bylo předčasné. Ono totiž nebýt vybrán do transportu a posléze hledět na odjíždějící děti není zábavné ani dnes. - KDO ZACHRÁNÍ JEDEN ŽIVOT, ZACHRÁNÍ CELÝ SVĚT !!!! - A pak nepropadejte depresi. Děkuji MISTŘE. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Spilbergové veľdielo a brutalita Nemeckej armády voči židom. Iskierka nádeje v podaní Oskara Shindlera. Krásne znázornená hlavná myšlienka druhej svetovej vojny.Jeden z ďalších filmov, v ktorom Spilberg opäť dokázal, akým je geniálnym režisérom. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když Spielberg vedle názorů a přesvědčení předloží i své nejzásadnější duševní dilema, nemůže vzniknout nic než ta nejsilnější a extra chutná filmová káva a jeho duševní vrchol. Při Schindlerově přerodu z běžného občana na nezastavitelného zastánce všech bližních sice získává na intenzitě možná až příliš nenápadně, ale při velkolepých scénách a dokonale věrohodných myšlenkových vodopádech z úst hlavních postav o to důrazněji. Svého druhu opravdu jedinečné a ve všech směrech neopakovatelné dílo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spielberg vyplatil dlh "dievčatku v červenom" príbehom o tom, že nádej sa nedá merať krajčírskym metrom. Silná rola pre Liama Neesona ako polepšeného sukničkára z Česko-Slovenska, ktorý sa vie odvďačiť. Spielberg zakopol len v posledných "cintorínových" minútach, ale je to jeho podpis a ja mu ho odpúšťam. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je genialni Spielbergovo mistrovske dilo, ktere je pravem mezi deseti nej filmama. Behem tech trech hodin filmu, ktery ani na moment nenudi a klidne by moh bejt jeste delsi, Spielberg mistrovsky ukazuje jak hruzy, tak sceny plny nadeje. O tomhle filmu neni moc co psat, jeden z nejlepsich s podobnou tematikou, i kdyz mam mozna krapet radsi Pianistu. Vynikajici rezie, skvela kamera, pekna hudba a uzasny vykony Neesona, Fiennese a Kingsleyho. Nevim, jak moc film odpovida skutecnosti, ale je tak uchvatnej a realistickej, ze me to ani nejak zvlast nezajima. Jediny co bych tomuhle filmu vytknul, je barevnej zaver, s pokladanim kamenu, to bylo trapny. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Kdyby ve školách kromě povinné literatury existovaly i povinné filmy, Schindlerův seznam by mezi ně musel patřit. Drsné svědectví o hrůzách, které se děly. Tří a čtvrthodinový opus, brilantní filmařina. A že je místy sentimentální? Ať! Vždyť nad tím, co se dělo, bychom měli brečet, ne se tomu smát! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Spilebergova (Žid) verze sio-židovské propagandy, husarský kousek, který sklidil velkou chválu ze strany Židy kontrolovaných médií, a získal mu cenu Oskara za nejlepší režii v rukou Židy ovládaného Hollywoodu. Jojo..pochopitelně, jak jinak že, to jsou fakta. Film podle skutečných událostí, ale jinak přetáhlá,dojemno-přeslazená limonáda, židohollywoodská pohádka, bajka, uměle vytvořená legenda, která neměla se skutečnou historickou realitou vůbec nic společného. Skutečný život narozdíl od Schindlerova seznamu, nebyl tak černobílý a titulní hrdina rozhodně nebyl takový lidumil-spasitel, jak se o něm tradovalo či treduje. Film byl natočený podle Keneallyho (*1935) stejnojmenného bestselleru. Schindler v tomto románu zachraňuje život 1200 Židům. Steven Spielberg si knihu vybírá jako předlohu pro svůj filmový opus(?) činí tak zřejmě s nejlepšími úmysly, dokonce věnuje svůj honorář pamětníkům holocaustu. A jelikož oba umělci (spisovatel i židovský filmař) jsou ve svých oborech machři, uchvacují miliardy lidí. Toto ožehavé téma a jeho zpracování, jako téměř povinná nutnost pro Spilberga něco podobného konečně už také natočit, vždycky už zabere. Bylo to jen z vypočítavosti? V Podstatě každý Žid je vypočítavý. I Spilbergovi to bylo často podsouváno, těžko říct. Rozčarování z filmu však u některých lidí na sebe nedalo dlouho čekat. Všem nezasvěceným, naivkům, hlupákům, stačí si přečíst něco se zápisků Emilie Schindler (1907 ? 2001), Schindlerovi manželky, Davida M. Croweho profesora historie nebo od Jitky Gruntovové (*1945) a především její knihu "Oskar Schindler, legenda a fakta". Obrázek si už jistě udělá každý z nás, tím však nechci tento film (především po historické stránce a co se týče fakt) jen shazovat, po filmařské stránce se jistě jedná o vyjímečné dílo. Půlmiliardový výdělek jistě mluví za vše! Zajímavé komentáře: Gemini, Jack.Pott, flanker.27. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

"[Válka] vždy umocní to špatné v lidech. Nikdy to dobré, vždy to špatné." - pravil ten, který dokázal opak. A velmi cenná, ale snad až příliš suše precizní filmová připomínka té největší tragédie druhé světové. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

ano, film se mi líbil. ne, obsah a popisované události filmu se mi nelíbily. když to srovnám s předlohou, kterou jsem četl hodně dlouho před viděním tohoto filmu, takže zvládla v mé hlavě mezitím zbožštět, nesahá to tomu ani po zrohovatělou kůži na patě. nejen že je to strašlivě ořezaný a zjednodušený, ale navíc ještě třeba Amon Goeth je tu udělanej málem jak hodnej semtam střílející kámoš strejda (věřte mi, že v knížce mi byl odpornej, tady jsem se dokonce někdy zasmál aji jeho vtipům což u lidí mi odporných nedělám). A Oskar je nejdřív jen podnikatel, kterej se žene za ziskem a potom náhle, z ničeho nic, spasitel a zachránce všech. Nechci to snižovat, obávám se, že bych něco takovýho asi pravděpodobně nedokázal (ale nedostal jsem se ani do podobné situace, takže jistě to nevim a snad nebudu vědět nikdy), ale ten film mi přišel jen jako další, trochu líp zpracovanej Hollywoodskej doják (od slova dojit prachy i dojmout). Pokud se vám to líbilo, knížkou budete nadšení (a to i v případě, že jste za svůj dlouhej život přelouskali stěží level nebo bravo nebo ženu a život). Když nad tím tak přemýšlím, přišlo mi to hodně povrchní (třeba již zmíněný Amon), obsahově odfláknutý (třeba ten seznam, kterej tady sepisoval Schindler sám a vůbec události kolem odjezdu) a konec (kde si Deus ex machina málem ušoupal prdel, jak měl napilno). co se týká té holčičky s červeným kabátkem, tak to není inspirace Trierovou Evropou, jak píše Dudek, ale jedna z velmi výrazných linií knihy. ta holčička prošla tím šílenstvím bez jedinné újmy, všude kolem ní se vraždilo a ona jako by nic neviděla, jen prošla. ale nakonec ji taky dostali. to bohužel z filmu nijak moc nevyplynulo. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Podle mne nejlepší a nejlidštější Spielbergův snímek s famózním výkonem Liama Neesona v roli Oskara Schindlera. Trailer zde: http://www.youtube.com/watch?v=TAH3RTRlCHY a emotivní konec filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=lPHvLtitxug&NR=1&feature=fvwp ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální. Fascinující. Dílo, které se nesmazatelně zapsalo do dějin kinematografie. Celý příběh je o muži Oskaru Schindlerovi (vynikající Liam Neeson), kterému se během druhé světové války podařilo zachránit přes tisíc židovských životů. Jako jediný Němec má v Izraely pomník a dodnes mu nosí květiny na hrob..... ve vedlejších rolích mne zaujal především Ralph Fiennes, v roli brutálního velitele koncentračního tábore a na druhé straně zdatně sekundující Ben Knigsley v roli židovského učetního, bez kterého by byl Oskar Schindler nahraný..... Myslím, že Steven Spielberg dokázal uctít památku velice dobře a sedm získaných cen Akademie věd hovoří za své..... Pět hvězdiček.. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam. Z jedné části inspirovaný skutečnou událostí a z té druhé zkreslený, jako většina hollywoodských filmů. Tento film je nejlepší podívanou, kterou jsem v životě viděl a to říkám se stoprocentní vážností. Poprve jsem ho sledoval, když mi bylo čtrnáct let a to jsem měl filmový vkus někde úplně jinde. Přesto jsem z tohoto filmu byl tak vyplácaný, že jsem nad ním přemýšlel další rok a s mutujícím hlasem sám sobě říkal "to nemělo chybu". Steven Spielberg je mág, neumím si představit kdo jiný, než on, by vytvořil tak bezchybné a chytlavé dílo. Další projekci tohoto skvostu jsem si uspořádal v mých devatenácti a musím se přiznat, že na druhý pokus už to nebylo to, co poprve. Vytratila se vykulenost z každého nového záběru, každý dým z cigaret už nevypadal tak "umělecky", každá vražda nebyla tak šokující a závěrečný pochod k hrobu, tak dojemný. Filmy se ale hodnotí podle toho, jak dokážou zaujmout na první pokus, protože na ten druhý jsou vždy trochu méně působivé neboť každý ví, co od nich čekat. Poprve to bylo naprosto dokonalé a byl to nejsilnější filmový příběh, který jsem měl možnost za mých dvacet let života vidět. Tenhle film se prostě nedá pouštěť každý rok při chřipce na staré VHS kazetě ve videopřehrávači. Toto skoro umělecké dílo se musí pustit jednou za deset let. To je totiž dostatečná doba k tomu, aby se divák vymanil z občasného přemítání scén v hlavě z předchozího promítání. 100% můj TOP 10 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Strhující film, který slouží i jako Spielbergův filmový odkaz. Velmi pěkně natočeno, černobílá dodala správnou atmosféru a krásně zachycuje dobu 2. světové války. Spielberg nám připomněl cenu života. Štěstí v neštěstí? Tak toto je potom nádhera v největší možné hrůze. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti: Ralph Fiennes kvůli roli ztloustl o 13 kilogramů díky popíjení piva Giunness. Spielberg ho do filmu obsadil kvůli jeho „zlé sexualitě“. *** Billy Wilder se podílel na první verzi scénáře. Na počátku své kariéry se také chtěl pokusit o podobné téma, ale upustil od něj. *** Martin Scorsese rezignoval na to, že by Schindlerův seznam režíroval, protože cítil, že by nemohl udělat tak dobrou práci jako židovský režisér. Navrhl Spielbergovi, aby se toho ujal a sám se chopil filmu Mys strachu (1991). *** Spielberg započal práci na tomto filmu během postprodukce Jurského parku. Přijel filmovat do Polska a Jurský park řídil na dálku přes satelit. *** Likvidace krakovského ghetta měla v původním scénáři pouhou jednu stránku. Režisér měl k dispozici živého člověka, který to přežil a popsal, na základě jeho výpovědi se likvidace prodloužila na 20 stran ve scénáři a 20 minut ve filmu. *** Spielberg nedostal povolení filmovat v Osvětimi, scény uvnitř tábora smrti jsou tak točeny vně brány na soupravě vybudované v zrcadlovém obrazu oproti skutečnému umístění na druhé straně. *** Když Oskar Schindler políbí židovskou dívku na své narozeninové party, jeho ruce náhle skočí k její tváři. Zřejmě se jedná o dobře uváženou souvislostní chybu, která byla navržena, aby naznačili důvěrnost okamžiku. *** Osoba, která na konci filmu umisťuje květiny na vrchu kamene je Liam Neeson, ne Steven Spielberg, jak si mnoho lidí myslí. *** Spielberg nebyl za tento film zaplacen. Odmítal to s tím, že by to byly krvavé peníze. Veškerý honorář, který by dostal, poukázal na Shoah Foundation, které shromažďuje svědectví těch, kteří holokaust přežili. *** Koproducent Branko Lustig se objeví na nočním klubu na počátku filmu – v Schindlerově první scéně. Lustig přežil Osvětim a produkoval více filmů o holokaustu – Sophiina volba (1982) či Shoah (1985). *** Spielberg chtěl, aby film natočil Roman Polanski, ten to však odmítl, protože se jednalo o příliš citlivou záležitost. Polanski jako malý kluk žil v krakovském ghettu, do svých osmi let, a uprchl z něj den před jeho likvidací. Jeho matka zemřela v Osvětimi. Později Polanski téma židů v Polsku zpracoval ve filmu Pianista (2002). *** Než se Spielberg pustil do filmování tohoto velkofilmu, šestkrát viděl film God afton, Herr Wallenberg - En Passionshistoria från verkligheten (1990). *** Během filmování byla velice pochmurná a depresivní nálada, Spielberg proto domlouval se svým přítelem Robinem Williamsem, že natočí nějakou komedii. *** Spielberg původně chtěl natočit film v polštině a němčině s anglickými titulky, ale nakonec od této myšlenky upustil, protože si uvědomil, že by nedokázal správně posoudit výkony v jazycích, které neovládá. *** K filmu bylo zapotřebí 20000 kostýmů pro vedlejší role a komparsisty. Spousta Poláků prodala své staré věci ze třicátých a čtyřicátých let, které měli ještě doma. *** Jedná se o nejnákladnější černobílý film od roku 1962, kdy byl natočen film o druhé světové válce – Nejdelší den. *** Herci na sobě nesměli mít zelenou barvu, která by na černobílém plátně nevypadala nejlépe. *** Od Wilderova filmu Byt (1960) je to první černobílý snímek, který dostal Oskara za nejlepší film roku. *** Roli Oscara Schindlera měl původně hrát Stellan Skarsgård, ale pak ji dostal Liam Neeson. *** Stejně tak byl zvažován i švýcarský herec Bruno Ganz, který později ztvárnil Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše (2004). *** Hlavní role byla nabídnuta Harrisonu Fordovi, ten ji ale odmítl. *** O hlavní roli stáli Mel Gibson či Kevin Costner, ale Spielberg byl rozhodnut obsadit nepříliš známého herce. *** Původní ztracený seznam Schindlerových židů byl nalezen v zavazadle se Schindlerovou písemnou pozůstalostí v roce 1999 v podkroví Schindlerova bytu v Hildesheimu, kde Schindler pobýval několik měsíců před svou smrtí roku 1974. *** Pro závěrečnou scénu bylo požadováno, aby všichni herci, kteří ztvárňovali židy ve filmu, nesli židův portrét a na jeho hrob dali oblázek. *** Režisér Steven Spielberg se ve filmu objeví na konci, samozřejmě v roli žida. *** Asi 40% filmu bylo natočeno na ruční kameru. *** Ve filmu vidíme židy pochodovat do přes most do ghetta. Ve skutečnosti však pochodovali na druhou stranu. Spielberg totiž nedostal povolení filmovat na druhé straně mostu. *** Ve skutečnosti to nebyl Itzhak Stern, který pomáhal Schindlerovi se sestavováním seznamu židů, ale Marcel Goldberg. Mnozí lidé však na něj vzpomínají jako bezcharakterního člověka, který za úplatu dával na seznam i židy, kteří tam být neměli. *** Ve skutečnosti nebyl Schindler vězněn za polibek židovské dívce na své narozeninové oslavě, ale třikrát byl zatčen za obchodování na černém trhu. *** Film byl natočen za 72 dní, o 4 dny dříve, než se původně počítalo. () (méně) (více)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sterne, pokud tato továrna kdy vyrobí nábojnici skutečně vhodnou k střelbě, budu hrubě nespokojen." Sledovat tříhodinové černobílé drámo takřka bez známek jakéhokoli odlehčení, tak to skutečně není nic pro mne. Zvlášť, když to celé pojednává o týpkovi spokojeném s levnou pracovní silou, kterého se Spielberg rozhodl, v rámci nekompromisního tažení za Oscarem, obléct do oděvu svatého. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spielberg v tomto veledíle ukázal, že nepochybně patří k té největší špičce režisérů všech dob. Krásně komponované záběry, citlivá práce s chytře zvolenou černobílou kamerou a samozřejmě to hlavní - ultimátní, postupně gradující příběh o židech v druhé světové válce, úspěšně se vyhýbající patosu, samoúčelnosti, či nereálnosti (nemluvím teď o tom, zda byl Schindler skutečně lidumil, ale spíše o celkovém vyobrazení holocaustu a světa kolem něj), či jiným nedostatkům. A Liam Neeson také předvádí svůj životní výkon, čímž jen přispívká k tomu, aby Schindlerův seznam mohl být právoplatně označen za nejlepší neakční válečný film. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy musejí vznikat, aby na ony události nikdy nikdo nezapomněl. Jen samotný Schindler a jeho naivní hra gest by neměl být brán jako ultimátní pravda. V koncentrácích Williamsovy velkolepé motivy nehrály, navodit jimi autentickou atmosféru jde jen stěží. ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama