Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 3
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Zajímavosti (144)

Jeden život (2023)

  • Názov filmu odkazuje na citát "Kto zachráni jeden život, zachráni celý svet." Toto bolo citované v Schindlerovom zozname (1993), kde bolo presne uvedené, že veta pochádza z Talmudu. Objavuje sa aj v Koráne. (Arsenal83)

Ben Kingsley

  • Stálice karlovarského festivalu Marek Eben po hercově návštěvě v roce 2001 pro měsičník Cinema napsal: Američan by řekl, že je to "tough cookie" neboli tvrdá sušenka. My pro to máme poněkud poetičtější výraz "oříšek", ale v případě Bena Kingsleyho se mi ta sušenka líbí víc. Nikdy nevíte přesně, co si myslí, co ho popudí, a naopak, co ho potěší, takže se s ním rozhovor nedělal snadno. Já si třeba myslel, že má docela vřelý vztah k Indii, protože pochází ze smíšeného manželství, a jeho původní jméno bylo Krishna... a něco. Jak se ukázalo, je na tuto otázku mírně alergický - a pak ještě na jednu, kterou jsem mu naštěstí nepoložil hned poté a která se týkala Gándhího. Vysvětloval jsem mu totiž, že jsem se na tu Indii ptal proto, že mi jako Gándhí přišel tak přesvědčivý, a on řekl: "Já jsem byl přesvědčivý i v Schindlerově seznamu a taky nejsem Žid." Uvažoval jsem jestli mu nemám říct, že to chápu, protože v Ypsilonce hraju Husa a taky mě neupálili, ale pak jsem si nebyl jistý, jestli není na Husa taky alergický. V každém případě jsem byl z toho rozhovoru zmatený a Ben Kingsley mě ještě dorazil při společné večeři, když si dal tatarák. Že uvidím Gándhího jíst syrové hovězí, to bych fakt nečekal. (NIRO)

Jeden život (2023)

  • Název odkazuje na citát: „Kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět.“ Tato citace se také objevuje v Schindlerově seznamu (1993), kde bylo uvedeno, že pasáž pochází z židovského díla Talmud, mimo jiné se také objevuje v Koránu. (freelex)

Gejša (2005)

  • Jeden z producentů, Steven Spielberg, později komentoval, proč se po dlouhých přípravách rozhodl snímek nerežírovat: "Strávil jsem s tou látkou už příliš mnoho času. Skoro tři roky. Mám pocit, jako bych ten film už natočil, protože v hlavě jsem si ho už celý promítal asi stokrát. Prostě už nemám energii na to, abych se znovu, naostro, pouštěl do něčeho, o čem mám pocit, že je to za mnou." Nefunguje to tak pro něj ale s každou látkou: "Se Schindlerovým seznamem jsem prožil deset let a k ničemu takovému nedošlo. Někdy máte prostě pocit, jako by to téma byla vaše manželka a že to manželství už neklape naplno. Máte chuť se rozvést... ale pořád zůstanete přáteli, jestli víte, jak to myslím." (NIRO)

Steven Spielberg

  • V roce 2002, zhruba 35 let poté, co odešel ze školy, si z principu doplnil vzdělání a dostudoval Kalifornskou státní univerzitu v oboru Film a elektronická vzdělání. Coby svou "absolventskou práci" předložil Schindlerův seznam (1993). Jak se cítili profesoři při zkouškách není známo, ví se ale, že když si šel pro diplom, orchestr spustil ústřední melodii z Indiany Jonese. (NIRO)

Dračí srdce (1996)

  • Vo filmových i nefilmových kruhoch koluje legenda, že keď sa Steven Spielberg vracal z nakrúcania filmu Schindlerov zoznam (1993) v Poľsku cez Strečno, hrad ho zaujal a podal následne tak informáciu o tejto lokalite pracovnému zázemiu Dračieho srdca. (funesfilm)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama