Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (920)

mira007 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem nikdy žádnou Laru Croft a k tomuto filmu mne přivedla filmografie poslední dobou mnou oblíbené Alicii Vikander. Je to taková feministická vykradačka archeologické akčňárny alá Indiana Jones, která mne moc nenadchla a dávám tomu přeceněné tři hvězdy. Zatímco Indyho beru, tak Laru ne. Ohromný klíč úspěch Jonese ( krom jiného) i dle požadavků Spielberga byly opravdové kaskadérské kousky, čemuž pomohla absence digitální technologie v osmdesátkách, zatímco tady mne iritovalo, že když se Alicia jen zhoupla na řetězu, je vidět, že to je nepřirozený trikový efekt a většina akrobatických kousků je dělaná někde ve studiu s modrým pozadím. ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Když v první půlhodině dostala Lara na budku od ženský v ringu, jela nějaké trapné závod na pumpičce a nechala se honit od třech puberťáků s nožem bylo mi jasný, že tohle asi nebude ten TB, který jsem očekával. I samotná Alicia ač ji mám rád, tak se do téhle role moc nehodí, akce žádná, celá zápletka nudná až směšná. Původním TB se to ani nepřiblížilo, když už někdo měl potřebu tohle restartovat, tak s takovým zoufalým scénářem je to až ostudné, se hrou to nemá prakticky nic společného. Připomíná mi to loňskou Mumii, to byla taky taková podobná zoufalost. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Tak, tohle mi připomnělo spíše starého Indyho než původní Laru s Angelinou. Je to více civilní, emocionální a míň hloupé. Alicia je neskutečně krásná a hraje tu takovou tu dnešní moderní ženu, narozdíl od Angeliny, což byla sexy bad girl s umělýma kozama. Ani nevím, kterou bych si vybral spíš. Do postele asi Angie, do života asi Alicii. Ten její xychtík je prostě ale úžasnej, stejně jako její angličtina. No to jsem trochu odbočil, takže zpět k filmu. Akčních scén je tak akorát, rozhodně se nejedná o žáný CGI bordel. Mě nejvíc zaujala scéna v řece, ta měla grády. Ani závěr v hrobce není špatný, zloduch vypadá jak zloduch, táta vypadá jak táta, zlosyn je klasicky bílej chlap, jak je poslední dobou už v Hollywoodu standardem a hlavní hrdinové jsou většinou směsicí ras a ženy, což platí i zde. Ale já si nestěžuju. Rozhodně se jedná o zajímavé pokoukání a ty čtyři hvězdy tak zhruba odpovídají. ()

smetyl 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film podle videohry. Potenciál bohužel nebyl naplno využit, ale já se dobře bavil a hrozně dobře se mi dívalo na Aliciu Vikander, která má své řemeslo v malíčku. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedená adaptace herní předlohy, která však ničím nevyčnívá a svůj potenciál absolutně nevyužila. Jako fanouška herní série mě film rozhodně neurazil, zároveň mě ale, až na pár momentů, ani ničím nenadchnul. Alicia Vikander jako Lara Croft je fajn, kvůli zjednodušenému scénáři osekanému o všechny vedlejší postavy ze hry, na mě však její filmový charakter působil nezajímavě a prázdně. Sice se jedná o origin postavy, přesto si ji však nedokážu představit jako cílevědomou archeoložku schopnou přežít a ustát cokoliv. Rovněž celá mytologie ostrova, prostředí, atmosféra a tajemno à la Ztraceni ve filmu chybí, nebo jsou tyto prvky velmi minimalizované. Film se také snaží o představení budoucích dějových linek, to však asi už nikam nepovede. Tak snad se příští filmová adaptace povede lépe. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,All myths are foundations of reality." Po slibném městském začátku jsem hodně rychle narazil na to, že je celý ten příběh strašně těžce uvěřitelný. Po chvíli jsem na to ale začal nahlížet více jako na adaptaci počítačové hry, přestal přemýšlet a od toho okamžiku to rázem docela šlo. Alicia Vikander je přesvědčivá (už před uvedením do kin jsem vůbec nechápal, proč její obsazení tolik lidí kritizovalo), akce zábavná a samotný závěr i poměrně překvapivý. Lepší 3*. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Mám rád hry, a tak mám rád i tohle zpracování. Záběry podobné, občas má člověk chuť vzít do ruky ovladač a skákat. Na Aliciu jako Laru se dobře kouká, odpovídá už novějšímu pojetí ve hrách. Jinak je to ptákovinka, Indiana Jones poněkolikáté. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Upřímně, už jsem vůbec nedoufal. Poslední herní adaptace dopadly velice špatně, stačí si vzpomenout na podprůměrný Warcraft a poté průser jménem Assassin's Creed... a ani trailery nenasvědčovaly tomu, že by Tomb Raider mohl být výjimkou... ale přesto výjimkou je. Důvodů je hned několik. Film je parádně, svižně natočený (všechny scény od uvádějící honičky s koly, až po výborný Yamatai), celkový příběh s Himiko je lákavý, jak pro lidi co neznají herní předlohu, tak pro ty největší nerdy a v neposlední řadě skvělá Alicia Vikander jako Lara, která je opravdu realistická (narozdíl od Angeliny ehm). Film je tak směsicí všech nejúspěšnějších, dobrodružných snímků (Indiana Jones, Mumie..) a od každého se inspiruje. Co můžu vytknout je tempo filmu, které bylo někde v půlce filmu mdlé a nevýraznost vedlejších postav. Nakonec se z toho vyklubal prozatím nejlepší film podle herní adaptace a super oddychovka na jedno zhlédnutí. Slabší 4* ()

Janko_Vlyrd 

všechny recenze uživatele

Film, tak snažiaci sa držať hernej predlohy a pritom si zachovať takú tvár filmu, ktorá sa s dobrým pocitom usmieva na všetky nemu podobné, hlavne dobrodružné diela. Objektívne je to silná štvorka, ale ak zohľadním moju predchádzajúcu vetu, je to skoro stopercentná päťka. Ten film nie je dokonalý, miestami badateľne zaostáva kvalita CGI a psychológia hlavných postáv by potrebovala zájsť viac do hĺbky. Lara, resp. Alicia, hlavný ťahúň celého filmu, ženský charakter a postava stavaná, na kľudné a dramatické role predviedla doslova zázrak a vzbudila vo mne rešpekt a chcem ju vidieť znovu! Ďalší diel rozhodne žiadaný. ()

Wancohoff 

všechny recenze uživatele

az takuto sracku som fakt necakal. absolutne nudny dej so zbytocnymi postavami. bavit ma to trochu zacalo v 75 minute ked otvorili hrobku. ( v hrobke bola kopa kostier z ludi, ktory tam umreli. kto akoze stale stavia ten mur/vchod, a pasce aby tam zas mohli prist dalsi ludia ??? ) jednu hviezdu pre Alicku. Ako Lara sa mi paci viac ako Angelina no film je totalne nezazivna blbost. Cakal som one woman show v survivor style.(hry som presiel vsetky) ()

rotel odpad!

všechny recenze uživatele

Až do poslednej scény som bol rozhodnutý dať 1* za snahu, no ale toto bol des a hrôza! To už pre koho nakrúcajú takéto hovadiny? ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Ono to išlo vlastne presne podľa šablóny ktorá by možno pred desiatimi rokmi zaujala omnoho viac.Takto je to čistá priemerná jednohubka.Lara, Ostrov , nejaký chrám a koniec. Osobne by mi to nevadilo ale tam naozaj nebolo nič čo by sa mi nejako vrylo do pamäti alebo ma aspoň riadne zaujalo.Koniec bol tak sprostý, že nechápem nad čím režisér premýšľal. Alicia ale skvelá voľba. 3* priemer. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Som nadmieru spokojny. Bal som sa trochu tohto filmu, lebo ako Laru Croft mam samozrejmu ulozenu Angelinu. Myslel som si, ze ak sa niekedy bude tocit dalsi diel, tak ju bude hrat velmi podobna herecka. Zivot je zmena a tato zmena looku bola super volba. Pacilo sa mi ako sa postava Lary v priebehu deja vyvinula. Z nesmelej boxerky sa razom stala bojovnicka za svoju vec, ktora nevaha zabit, ak je to nutne. S lukom a sipom jej to slo super. Celkovo tie stealth sceny boli skvele. Filmarsky to je podla mna tiez super, nebolo to extra prehnane, aj ked vydrz jej tela v niektorych scenach je uzasna :) V tom lietadle by ma asi dobre vymiesilo. Akcne sceny ale bavili, digitalne sceny ma nerusili. Velmi ocenujem ako vysvetlili motivaciu zaporaka, bol cisty pragmatik, neslo mu o ovladnutie sveta, alebo rovno celej galaxie. Cele sa to tym drzalo pri zemi a vsetko ostalo prakticky uveritelne. Film musi vidiet kazdy fanusik pc hier, dobrodruznych filmov a la Indiana Jones a krasnych zien. Alicia Vikander si ma touto rolou ziskala a som si isty ze si ju pozriem aj v inych filmoch, ktore som zatial nevidel. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Klidně by si to čtyři zasloužilo a většina lidí je dá. Je to povedené a kopíruje to skoro přesně hru. Což je právě pro mě ten problém. Já to hrál a tak se místy nudil. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale těžce se mi vytlačuje z hlavy prsatá Angelina Jolie... Alicia má také své přednosti o tom žádná, ale je příliš profesionální. Chyběla mi nefalšovaná vtipnost a ženskost. První polovina filmu, budiž. Proč jsem však čekal něco víc než stupidní béčko v hezkém kabátku? Zase nějaká oživlá ***** jako v poslední Mumii, to je už demence. I přes pár zvládnutých věcí jsem z filmu znechucen. Slaboučký scénář. Nulový obsah. Nulový závěr. 4/10 ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Příliš logických chyb v ději a celé vyústění zápletky tomu dost ubírá. Alicia Vikander je skvělá Lara Croft, Goggins skvělý záporák. Odkazů na "novou" herní sérii s Larou je celá řada (některé scény jsou neuvěřitelně přesné). Tomb Raider má dobře našlápnuto, bude-li ve dvojce lepší příběh (a ty rádoby hlášky by taky ještě mohly být aspoň trochu vtipný), rozhodně se máme na co těšit a na poli zfilmovaných PC her se rozhodně jedná o to lepší. Nakonec i na poli dobrodružného filmu, ono se teď takových filmů taky moc netočí. 65% ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem Alicie Vikander moc nevěřil, ale pak se ukázalo, že Laru zvládá velmi důstojně. Jen škoda, že prostě jako Lara nevypadá. Film má hezký rozjezd, ale pak se stane něco, co nemůžu pochopit. Všechno se 600krát zrychlí a příběh ze hry se tak nějak vytratí. Opět si někdo řekl, že si to udělá po svém a výsledek je horší, než originál. Strašně rychle to začalo nudit. Pěkné byly pomrkávky v podobě herních scén, avšak ani ty nebyly 1 ku 1 a opět vyhrává hra. Ta prostě vsadila na méné bombastické pojetí a opodstatněně. Takže souboj hra vs film opět dopadl ve prospěch hry. Kdybych nevěděl, jak to má vypadat, přidal bych půl hvězdy. Obstojný dobrodružný film totiž kazí ohromné tempo a klasický neduh moderních filmů - ukázat toho hodně v krátkém čase. Divák má pocit, že to sleduje z rychlíku a tak z toho na konci má všehovšudy hovno. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Pro mne je tento film shrnutím moderní doby. Plachá (a plochá) herečka hraje herní postavu která měla být vždy sexy, to tu vůbec není, ale hlavně že je cool, emancipovaná, a dostatečně sebevědomá a nikoho to neuráží. Co na tom, že charisma má na nule, zadek žádný, oči nudné, obličej nudný a horní část těla plošší než chodníky v brně? Zbytek filmu? Není co hodnotit. Jestliže archeologická série Tomb Raider staví od začátku filmu na honičkách NA KOLE městem a úprcích v přístavech, je to od začátku špatně. (P.S: novobodou Laru od Square Enix přitom beru na milost, a myslím si, že ta počítačová, dabovaná, má 3Krát větší charisma než tato.) ()

Wardan 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Vlny mám pocit, že je to pěkná žánrová práce. „Jen“ pěkná žánrovka a „jen“ pěkný origin story a nic zvláštního. Akčních nebo napínavých set pieces je dost, ale většinou nejsou dost dlouhé na to, aby dokázaly pořádně vyšponovat napětí (hlavně plížení s lukem v táboře skončí dřív než se pořádně rozjede). Akce je hollywoodský standard, ale působí docela fyzicky a zemitě. Děj velmi slušně odsýpá a jednotlivé části děje na sebe logicky navazují, lehce ruší akorát to setkání v džungli a závěrečné narážky na další díl(y) působí trochu natvrdle. Lépe by mohla být zakomponována zápletka kolem čarodějky Himiko. Lara chce jen najít otce a nějaká archeologie je jí celkem šumák, takže čarodějka na dlouhou dobu vypadne z vyprávění. V Indyho křížovce pokud si pamatuji, tak Grál takhle z vyprávění nevypadne, takže přechod do závěrečného blbnutí v hrobce působí mnohem hladčeji než tady. Zároveň neexistuje žádné hledání hrobky, protože Richard ji našel ještě před začátkem vyprávění a Vogel ji najde pomocí deníku hned jak Lara přistane na ostrově. Z toho možná pramení můj pocit, že toho v tom filmu bylo trochu málo, v Hongkongu se Lara ani neohřeje a ostrov, na kterém se odehrává celá druhá půle filmu, postavy nijak neprozkoumávají (není proč), prostě na něm jenom jsou. Přesto mám chuť přitlačit v hodnocení a jít na čtyři hvězdy. Zaprvé, protože rád jsem viděl klasické dobrodružství, které dnes jsou už jen ve formě superhrdinských variací od Marvelu. Zadruhé, protože samotná Lara Croft je tady fakt dobrá postava. Lidská a zranitelná hrdinka, chytá se na ní špína, v akci námahou a bolestí uvěřitelně skučí utržené rány na ní jsou skutečně vidět (ale ani větev v boku ji nebrání hned druhý den ráno dělat psí kusy s lukem a cepínem). Zabíjení pro ni není samozřejmé. Nemá v zásadě žádné special skills a její hlavní zbraní je chytrost, vynalézavost a to, že se nechce vzdát. Zároveň ale není blbá a ví, kdy je třeba se dát na útěk. Hodně v tom pomáhá casting výborné Alicie, která je dokonale uvěřitelná a snoubí v sobě křehkost i sílu. A že po tom filmu mám chuť zkusit si zahrát hru, je taky něco, co nemůžu říct ani o Warcraftu (byť ho jinak považuji za vypravěčsky odvážnější). ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama