Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele DAPDO k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2013) (S01) 

Z první série Gangů z Birminghamu jsem hodně v rozpacích, zklamala mě. Nechytlo mě téma, prakticky všechno se točí kolem sázek a rodinných záležitostí, postrádám víc akce, víc emocí a hlavně napětí. Nenašel jsem si zatím cestu ani k hlavním postavám, Cillian Murphy je bezesporu dobrej herec, ale jeho postava působí v první sérii takovým chladným, až toporným dojmem. Beru to tak, že první série byla snad jenom taková seznamovací, poslední dva díly už byly přece jenom koukatelnější a zajímavější, tak doufám, že se to přenese i do série druhé. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Druhá série se odehrává dva roky po událostech série první. Je to rozhodně koukatelnější a zajímavější, v příběhu přibylo víc linií, problémy už se neřeší z velké části jen za stolem, jako v jedničce. Největším okořeněním je postava, kterou hraje Tom Hardy. V každým díle, kromě prvního, se sice objeví jen v jedné scéně trvající asi tři minuty, ale pokaždý to stojí za to. Doufám, že v dalším pokračování dostane víc prostoru, protože i když se kvalita seriálu zvedla, pořád je tam za mě dost hluchých míst a když se podívám na zdejší známkování, musím konstatovat, že první dvě série jsou značně nadhodnoceny. ()

Série 3 (2016) (S03) 

V příběhu se zase posunujeme po dvou letech dopředu. Tahle série mi zatím padla nejvíc do noty, i když to po první slabé epizodě tak nevypadalo. Zatímco v předešlejch mě moc nebavilo, jak se všechno točilo kolem sázek, koní a dostihů, tady stačilo zamíchat trochu politiky a ani mi moc nevadilo, že postava, kterou hraje Hardy a která dodala druhé sérii největší šmrnc, se objevila jen v posledních dvou dílech. Zajímavý je i sledovat změnu u hlavních postav, zatímco Tommy se stává chladnokrevnějším, Arthur přestal brát koks a upíjet se a celkově vymněknul. K dokonalosti to má sice ještě pořád daleko, je tu na mě spousta nepodstatných věcí, který děj absolutně nikam neposunou a nemají na něj vliv (třeba vztah Polly s malířem), ale jestli to bude pokračovat nastoleným tempem a každá série bude lepší než ta předchozí, budu spokojenej. Lepšímu požitku podle mě pomohlo i to, že třetí sérii jsem už viděl v původním znění s titulkama, protože když srovnáte cz dabing a hlasy herců, kteří propůjčili svoje hlasy některým postavám s originálem, tak je to sto a jedna. ()

Série 4 (2017) (S04) 

Tentokrát si na Shelbyovi nabrousila zuby samotná italská mafie. Nemůžu si pomoct, ale z toho se dalo vytřískat určitě víc, než bylo k vidění. V každým díle se opakuje to samé dokola, dvacet minut super podívané a potom nepochopitelný zvolnění tempa. Na můj vkus dostávají v příběhu až moc prostoru ženy z rodiny a jejich trable, sice se to děje týká, ale je to jak kdyby jste zavadily o ovladač a v každé epizodě přepnuly z gangsterky na Rodinný pouta. Mám za sebou dohromady 24 dílů a je k zamyšlení, že jsem ani jednomu nedal pět hvězd. I když tady první i poslední díl neměly k nejvyššímu hodnocení až tak daleko, tak to opakující se zabrždění a přepnutí na menší slaďák mi prostě vadí. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Když tady tak koukám na hodnocení a komentáře ostatních k páté sérii, tak si nejsem jistej, jestli jsem čuměl na to stejný...Za mě obrovský zklamání, místo, aby se rozjela pořádná nálož, na kterou čekám od první série, dostalo se mi vyjednávání, smíru a rodinnejch porad. Tahle série měla velkej potenciál, pomsta Aberama Golda za vraždu syna, válka Peaky Blinders s Billy Boy, zůčtování s nesympatickým Michaelem, kterej zradil rodinu. Hovno. Tahle série si hraje na strašně drsnou, ale opak je pravdou. Až poslední díl konečně přinesl něco, na co jsem čekal 30 epizod, a to že jsem pětkoval. Pomohl tomu návrat nejlepší postavy seriálu, potulnýho žida ztvárněnýho Tomem Hardym. Říká se, to nejlepší na konec, takže doufám v to, že šestá série bude pokračovat kvalitou tam, kde skončila tahle řada, to znamená že ubude keců, milostnejch románků, dlouhých konverzací o ničem (politice) a přibude akce, násilí a napětí, tak jak by si to seriál s devadesáti procenty zasloužil. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama