Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele koza3 k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2013) (S01) 

Já ty doporučení nikdy neberu na velkou váhu. Stalo se mi to u Breaking Bad, stalo se mi to u Westworldu. Podle screenů to vypadalo na typ seriálu, který mě nenadchne. Ale v opět tipy nezklamaly a jednalo se o bravurní jízdu. Poslední dvě epizody jsem skouknul s hubou dokořán. Příběh se do poslední chvíle nedal predikovat a čekal jsem od Tommyho něco jako v Hustle, tedy mega promyšlený plán, který na konci bude mít alespoň dva twisty. Každopádně v průběhu série zjistíme, že Tommy je jenom člověk a každý má své slabiny. Příběhově se to povedlo a těším se, až se s Peaky Blinders potkáme u další série. Excelentní bylo použití současné hudby. Málokdo si lajzne u historického seriálu nepoužít orchestrální hudbu s obavou, že to bude diváka rušit. Ale využití Nicka Cave, White Stripes a další britské perly tomu navozuje ještě lepší atmošku. Třetím klenotem byly pak kostýmy, kulisy a vůbec celý industriální Birmingham. Nad tím se Vám tají dech. Všechen ten uhelný kouř by dnešní environmentalisty poslal do kytek. Fakt povedené! Často jsem si u těch panoramat vzpomněl na AC Syndicate, který se odehrává v Londýně v podobném období a gangy tam hrají silnou roli. Jó ulice teď patřej sem! ()

Série 2 (2014) (S02) 

Peaky Blinders expandují do Londýna a expanduje se na všech frontách. Máme tady luxusní bary, další dva gangy Židů a Italů, trošku toho koksu, násilí a novou šťabajznu na obzoru. Všemu tomu však korunuje Tommy Shelby bez kterého by to mělo tupou žiletku. I přesto jsem se obával stylu GoT, že nám Tommyho odkráglujou, ale ten jeho prošpikovaný plán odrovná všechny nepřátele. Drží si to vysoký standard ač to prvotní zamilovaní už odeznělo. Takže nás čeká svatba. Ale s kým? Takový cliffhanger tu dlouho nebyl :-) ()

Série 3 (2016) (S03) 

Grandiózní finále. Měl jsem motýlky v žaludku a jediné co mi chybělo bylo trošku více pořezat kněze za všechny jeho hříchy. Každé rozhodnutí má dopad, Tommy zase reje hubou v blátě a to hned několikrát během celé série. Na konci to zhodnotí, že by se asi měl poučit a napohrávat si s většími bastardy než jsou Peaky Blinders, ale je to prostě gambler. Užil jsem si všechny charaktery dosytosti a ač jsem ten plot úplně nepochytil, tak za mě plné skóre. Ve druhé sérii jsem moc nechápal proč si všichni ujíždějí na výkonu Toma Hardyho, ale během těch 10 minut, které měl v sérii třetí jsem to pochopil. Tím prskáním do ksichtu mi připomněl herecké lekce Joeyho Tribianiho z Přátel :-) ()

Série 4 (2017) (S04) 

Na Guardianu psali, že tomu chybí tak dvě epizody, aby se stihly vylouhnout některé příběhy, které dostaly minimum prostoru. S tím naprosto souhlasím. 6 epizod v nichž dojde někdy ve druhé na twisty, zvraty a vraždy, Vás vtáhne do frenetické jízdy, která velice rychle skončí. Je to tedy spíše takový rozvolněný film, který by mohl stát sám o sobě, protože i ten konec je takový akceptovatelný. Naštěstí víme, že je další série a šestá se chystá. To je v podstatě takový spoiler, protože mi to dává určitou šanci či jistotu, že Tommy to prostě zase rozchodí i když těch jizev na duši má už docela dost. Asi se tady nebudu rozplývat nad všemi nuancemi, tak jen pár svých postřehů - 1. ve druhé sérii mi přišlo, že Tommy pořád kašle a s cigárem je v podstatě na každém záběru. Na konci nám Alfie oznámí, že má raka. Nečeká něco podobného i Tommyho? 2. Zajímavé myšlení o tom, že už všichni ve Francii zemřeli a všechen ten čas navíc je extra, který dostali. 3. Mr. Changreta byl ze začátku (hlavně první setkání s Tommym) husinu nahánějící, ale v průběhu série mu koule povadly a veškerý "sexeappeal" vypršel. Závěrečný headshot s rozcuchanýma vlasama ho vyloženě ponížil, škoda, bylo mi ho trošku i líto. 4. Zajímavé je taky naše smýšlení nad dobrem a zlem. Kdo je tady ten padouch a kdo hrdina? Chce se věřit, že Tommy je ten hodný, ale z těch jeho podrazů a kliček to tak zřejmé není... no je toho hodně, co může pátá série pojmout a pouštíme se do vysoké politiky. To může být navýsost zábavné, ale taky lehce zbabratelné. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Éra devadesátek, kdy série třeba takové hvězdné brány měla stopáž 20x45min je dávno pryč a tak se musíme spokojit s šesti epizodami, aby to rozmazleného diváka nezačalo nudit. Co mě však v sérii nudilo byl příběh nebo spíše charakter Michaela a jeho nové pokřivené ženušky. Bylo jasné, že jeho pohnutky budou časem leaderovské, ale takhle trapně to fakt zkoušet neměl. Jinak byla série nadprůměrná. Škoda, že se nekonal plánovaný mastermind Tommyho, ale holt smůla. Seriálu určitě nedochází šťáva, ale bude do toho příště muset zase pořádně praštit, abych v hospodě mohl hrdě vyřvávat "By the order of Peaky fucking Blinders!" ()

Série 6 (2022) (S06) 

Tak nám skončilo Peaky Bliders. Nebo ne? No čeká nás ještě nějaký film, který snad v blízké budoucnosti vlítne do našich kin. Každopádně spousta příběhů to má za sebou, spousta kulek byla vystřelena a já odcházím s bittersweet pocitem neuspokojenosti. Asi jsme čekali, že Tommyho to nakonec sklátí a dostane kulku nebo tuberu nebo tak něco. Co jsem však nechtěl vidět je, že se sklátí i jeho mastermind plány, které byly jak vystřižené z Dannyho parťáků. To se dělo v prvních třech sériích, ale pak se mu to začalo sesypávat. Že asi neporazí nacisty bylo jasné, tuhle historii moc pokroutit tvůrci nemohli, ale že by dal aspoň tomu Oswaldovi na prdel nebo z toho trošku vybruslil jsem čekal. Nu což, není každý den posvícení. Budu vzpomínat na ty první epizody, které jsem sjížděl v karanténě na chatě a ten náboj ve mě zůstane na vždy, ale to zakončení se jim prostě nepovedlo. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama