Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele Enon k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2013) (S01) 

První série tohoto seriálu mě bavila, avšak toto nadšení se dostavilo až ve 4. díle. Do 3. dílu mě to tak nějak bavilo ALE nemělo to pro mě zas tak dobrý obsah, abych se zajímal, co se stane dál. Ovšem od 4. dílu se jedná o poctivě odvedenou práci, vše tu funguje na výbornou a já si nemohu na nic stěžovat. Díky těmto naprosto famózním 3 epizodám dávám 5 hvězd.86% ()

Série 2 (2014) (S02) 

Peaky Blinders mě svou druhou sérií naprosto uchvátili a ukázali mi jak se dělá kvalitní gangster show. Cillian Murphy si tu krade všechnu pozornost pro sebe a je vážně úžasnej, věříte mu úplně vše. Umí zahrát jak momenty kdy z něj sálá zlo a respekt tak i momenty kdy vám ho má být líto, všechno to spolu krásně funguje. Musím zmínit také Toma Hardyho, jehož výkon se mnou neskutečně otřásl, do tohoto příběhu se velmi hodí a tvůrci při výběru herce pro roli Solomonse udělali správné rozhodnutí. Co se týče režie tak si opět nemůžu stěžovat, naprosto brilantní práce a klobouk dolů, i před celým týmem. Finále je extrémní porce vynikajících dialogů, neskutečného herectví, emočně vypjatých scén a nervydrásajících momentů. Této sérii dávám 94% ()

Série 3 (2016) (S03) 

Ve třetí sérii se toho děje hrozně moc. Po horším začátku, kde sem se vůbec nechytal, že co po nich ty Rusáci chtějí a jak jim můžou zrovna Peaky blinders pomoct, následovala v dalších epizodách skvělá porce všeho co na tomto seriálu miluji. Ve třetí epizodě sem konečně pochopil účel Rusů a byl jsem nadšený z toho, že i po brilantním Campbellovi zvládli udělat dobré záporáky. Stejně mám ale asi Campbella radši, ale tak to už je o osobních preferencí, a asi to bude i tím, že mám rád Sama Neila. Celý tento seriál se už teď pro mě stává klasikou. Tato série byla skvělá, a u finále sem jen tleskal a říkal si, že tohle je to, na co sem v životě čekal. 88% ()

Série 4 (2017) (S04) 

O můj bože. Tak to byl nářez. Tahle série byla naprosto neskutečná, nápaditá, plná zvratů a vypiplaných, pro mě už legendárních, scén. Je tu tolik věcí, co rozebrat. Tak v první řadě, Alfie byla pro mě úžasná, skvěle zahraná, nepředvídatelná a brilantně napsaná postava, která se stala mou oblíbenou hned po té, co se objevila ve druhé sérii. To, jak tvůrci ukončili příběh Alfieho Solomonse, mohu považovat za absolutně geniální. Celá zápletka s Italy a Lucem Changrettou je zatim nejlepší dějová linka, která nemá chybu, a bude velmi těžké ji překonat. Veškeré zvraty jsou naprosto neskutečné a dávají smysl. Johnova smrt se mnou úplně otřásla, ale provedením se jednalo o naprostý masterpiece. Cillian Murphy se pro mě stává naprostou legendou, to jak stvárnil postavu Thomase Shelbyho a jakou jí v této sérii dal hloubku je opravdu velmi obdivuhodné. Všechny postavy si tady projdou určitým vývojem, a tak dobře se to sledovalo… prostě nádhera. Pollyino promlouvání k Tommymu v poslední epizodě bylo natolik kulervoucí, že jsem málem vyskočil ze židle. Vlastně defacto v každé epizodě se nachází nějaké památné momenty, na které nezapomenu. Celá tato série je absolutně geniální a nenašel jsem v ní jedinou chybu, jedná se tedy pro mě o vymazlené a dokonalé umělecké dílo, kterému s velikou radostí dávám 100%. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Pátá série of The Peaky fucki’n Blinders si pro nás připravila úplně jinou zápletku než na kterou jsme byli zvyklí. Na scénu přichází politika a hospodářská krize s doprovodem krachu na Newyorkské burze. Hodně změn a linií, málo času, takle bych definoval první 3 díly, kde sem se chvílemi nechytal a přišlo mi, že je tam toho strašně moc co odvyprávět a moc se přeskakuje. Jeden díl jsem si musel dokonce pustit dvakrát. Jenže jakmile se chytíte a pochopíte celý příběh s Mosleyim a fašismem, tak si to budete královsky užívat. Tato série se mi líbila o trochu míň než její předchůdci, hlavním důvodem je jednoduše to, že gangy a obchodování jsou mi blíže než politika. Samozřejmě stále je to kvalita a já se opravdu bavil, to bezpochyby, ale přesto mám ostatní série radši. Veškeří členové rodiny Shelbyových si zde prochází určitým vývojem, obzvlášť Tommy a Arthur. Závěrečná série bude něco extra. 81% ()

Série 6 (2022) (S06) 

By order of The Peaky Blinders. Finále jednoho z nejlepších seriálů současnosti dokoukáno, po tolika hodinách badass scén, skvělých dialogů, brilantně napsaných postav a úžasného vizuálu, sme se dočkali konce, konce seriálu, kterému sem naprosto propadl a společně s dalšími se zapisuje do mé pomyslné síně slávy kde mají místo takové klenoty jako například Breaking Bad, Rick and Morty, Chernobyl… Finální série opět přinesla něco nového, dovolím si tvrdit, že se možná jedná o nejtemnější sérii kde sledujeme psychický rozklad Thomase Shelbyho, který se potýká hned s několika úmrtími, problémy v rodině ale hlavně svému novému nejtěžším nepříteli, nemocí. Nemoci, která údajně nejde vyléčit a kterou Thomas musí přijmout společně s časem, který mu zbývá. Thomas si zde vážně prochází skutečným peklem. Kvalita díkybohu zůstala na úrovni předchozích sérií takže se naštěstí nejedná o žádné zklamání. Veškeré věci, co na tomto seriálu miluji se zde vyskytli, plus zvrat na konci byl také dosti povedený. Ten fakt, že se dočkáme i pokračování ve formě filmu je dosti podstatný, protože tam přijde skutečné finále rodiny se jménem Shelby. Na film se tedy skutečně velmi těším. Jako zakončení seriálu je to ale dostatečný. Tudíž jsem spokojen, jsem spokojen s tím, že se zde nekoná další Hra o trůny ale jedná se o vskutku důmyslné a výborné zakončení. Není to sice nejlepší série, toto místo patří za mě sérii 4., ale stejně je to pořád nadstandardní kvalita. 84% ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama