Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele DonBraso k tomuto seriálu (6)

Gangy z Birminghamu (2013) 

Parádní jednohubka z britských ostrovů.Naprosto stejné kouzlo jako má Broadwalk Empire,kterýmu jsem první díly vůbec nemohl přijít na chuť a na postavy už tuplem ne.Naprosto stejný prožívám i tady,Cillian Murphy mě v prvním dílu přišel tuctový,ale jak už bývá dobrým zvykem,nemá cenu soudit po pilotu.Další díly jsem si ho hnedka zamiloval a ostatní herce taky,kdy konečně Sam Neill dostal roli,která mu skvěle sedí.Jak napsali už ostatní,skvělý prostředí(pro hnidopicha je tam až moc čisto:)zajímavý sound,zajímavý děj.Poslední díl nabažil vskutku královsky,hlavně ta poslední scéna s výstřelem.Jestli to dopadne naprosto jinak,než každý očekává,tak jim tam snad urvu ruce:)Jinak bych uvítal do další série(doufám,že je hlášena) více gangů a více se s nima sžít,což se nedalo říci ....Nic víc nechci už dodávat,jenom doufat,ale pro gangstery co nevidět,přichází na scénu taky černý kůň a to seriál Mob City. ()

Série 4 (2017) (S04) 

Popravdě malinko zklamání.Z mého pohledu snad nejhorší série,která trhala scenáristyckým kolapsem.Steven Knight už vím,proč si dává na další sérii víc času,protože tohle bylo něco načrtnutý a v poslední epizodě to šmahem lakmusového papírku zabil s tvůrci v jedné minutě.What?Asi netřeba říkat,že Alfie nejspíš už chtěl jít do důchodu.Celkově nápad byl parádní,protože Adrien Brody se tu konečně krásně předvedl,ale co je mu to platné,když tu ve finále hraje vola.Samozřejmě je vše při starém,ale děj mě absolutně nebavil.Jestli měla část s mafiánama,který utočí na Shelbyovic family svůj prostor,tak byl pohřben někde napůl,což absolutně dokládá poslední záběry,že tady se psalo slabším perem:) Bohužel nic moc zajímavého a poslední díl chtěl vyšperkovat zajímavé zvraty,hlavně jeden.Schválně je tu vidět,jak mají tvůrci zde tak málo prostoru vůbec něco vysvětloval.Prostě se jen řekne z dialogu,že to bylo takhle,ale divák aby tomu z chutí uvěřil,to si nemyslím.75% ()

Oprátka (2017) (S04E01) 

Sice to byl pohled k nevíře vidět zde 100%,musím dát jen krásný 4 hvězdice.Samozřejmě start je rafinovanej jak tvůrci dokáží z minulé série,která vypadala po finálku,že Blindeři dostanou chvilku klídku v celách,tak to šlo to za pět minut celý do loje a hned střih a jsme jinde.Samozřejmě Murphy si veme každou scénu až to není lidský a ještě sekunduje Paul Anderson a jste v nebi.Jsem zvědav na Broďáka co předvede,zatím tu byl 10 sekund,ale o to jde.Pěkně pomalu a pak to těm divákům v plný polní dát i s tou třešinkou na lahodným dortu na který se samozřejmě strašně těším. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Popravdě nejhorší série.Příběh se neustále snaží přijít s něčím echt,ale je to jen paběrkování a politikaření ve vybledném schématu,kdy čtyři díly kromě technické stránky nepřinesou absolutně vůbec nic.Příběh si vezme na své břímě postavičky,které absolutně nedokáže prodat.Více se Shelbyovic dostáváme pod mozkovou kůru,ale koho zajímá neustále Arthur jako ten hejsek,co je ten blázen,ale jeho poloha už nevede moc nikam,přesto diváka dokáže bavit.Fašistická strana dostává nové obzory a poslední dva díly jsou konečně to,co jsem chtěl vidět.Je zde hudba,kamera a vše se rozjíždí jak za starých časů s Alfie na křesle jak zabíjí racky je prostě koncert.Hlavní herci opět dostávají vše co už člověk divák viděl a popravdě mně to přijde už jen natahovaná,kdy nás čekají minimálně další dvě série.65% ()

Černé úterý (2019) (S05E01) 

Parádní start,protože u 4 sérky jsem se popravdě už i nudil a doufám,že Tom to znova nakopne až doprdele.Burza je ve sračkách,potomek,bráchové,kůň mrtvej,synátor se mnou nemluví a rada u obdélnikového stolu.Nějak tradičně je zde více hudby,ale poetika a záběry jsou opět na místě.Teďka už jen zbývá to opět nepodělat.85% ()

Série 6 (2022) (S06) 

Bohužel nedá se svítit, ale tendence celé série je dávno pryč a z bodu mrazu u páté série, která skokově přešla do silné defenzívní činnosti přišlá poslední šestá, která se na to snažila jít malinko jinak a dopadla přímo blbě. Je to paradox, ale Tommy je zde neustále. Kam přijde kamera, tak je on. Celé je to postavená na jedné osobě a to je ten největší průšvih. Je vidět, že sice Murphy zahraje roli skvěle, ale kde nemáte další zajímavé postavy, tak seriál neutáhnete ač jste sebelepší. Celé je to rozjímání, hodnotama nasáklá poslední šestá řada, že je úplně jedno už jak je natočená. Co je naplat, že tu kamera se snaží a některé krátké scénky ze sebe udělat maximum, když je to absolutně příšerně nudný. První díl sází na Polly, která už víme nemohla roli mít, když zemřela v reálu a tak si někdo řekl, že tomu dáme trochu té cikánské omáčky. Arthur, který už v páté byl kolo u vozu, je tu už úplně za vochlastu, který ani nemá prostor. Když vezmu, tak přetrpět vůbec s Lilly a malou jejich vůbec nic neříkající story, která přímo v tomhle je to nejhorší. Je to absolutně nezajímavé a zbytečně to právě nudí. Není tu fakt nic. Udělat z hlavního protivníka toho, který první díl je uvězněn a poslední díl se dostane malinko víc na scénu je prostě fail. Tím pádem jen tak překonáváte určitý pasáže, který ve výsledku si jen tak vzpomenou a díky bohu v jednom docvaknout do správné komory u spouště, ale jinak je to úplně k ničemu. Šest dílů. Tak málo a tak málo obsahu. Alfie s Tomem Hardym opět dekadentně zabijou na jedný scéně a Stephen Graham, který by mohl být motorem série je tam jen do počtu. Budu krutej ač se jedná o konec seriálu, ale zde doopravdy pochopení mít nemůžu. Film co má vyjít aspoň bude divák vědět kam budou směřovat další kroky, ale popravdě tahle šestka je úplně zbytečná. 45% ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama