Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele ZeroCZ1233 k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2013) (S01) 

Dokonale načrtnutý obraz nynějšího vůdce v pomyslném zločineckém podsvětí našich obrazovek s výraznými barvami realistické syrovosti a uvěřitelnosti jako takové. Skvělá úvodní série, uchopena pevně za uzdu dokonalosti, již si každý správný úvod do většího příběhového koloběhu zaslouží. Podmanivé prostředí protkané několika atmosférami v nichž je cítit správně vykreslený aspekt Británie po Velké válce a to kamerou, jež snímá scény s krásnými kompozičními nápady a citem pro vizuálno, díky němuž si se slinou na líci užijte šlehající plameny odrážející se společně s kouřem v kalužích zabláceného Birminghamu. To vše jest za doprovodu vibračně chutného soundtracku se soundem, jenž vzdává více než jistý hold Birminghamským rodákům Black Sabbath. Vedoucí pozici si zde z povolání krade pro sebe ústřední Cillian Murphy, jehož charisma vás šlehne po slinami zbrocené tváři s ostrostí mnohokrát zmiňovaných žiletek, díky čemuž je jeho stín hereckého umu nejtmavší avšak vystupují z něho mnoho dalších hereckých nadtalentů. Na ploše šesti hodin jsem nenašel vroubek hodný ke zmínění. 9/10 ()

Série 2 (2014) (S02) 

Dějově bohatší, atmosférou hutnější, hudebně na stejně úrovni dokonalosti, herecky rozšířenější o nové postavy ztvárněné kvalitativní špičkou (Hardy, Cole) s ustáleným pohledem na předešlé stálice (Neill, Murphy), nové Londýnské hřiště se špínou i důvody, proč se toto město stane střediskem světové kultury s přídomkem Swingující Londýn, charaktery jsou žiletkou rozpitvávány na dřeň více a více a člověk se kochá při větším poznávání svých oblíbených postav. Skvělé ponecháno, vkusně vylepšeno a s novými prvky utvořena kvalitní Britská odpověď na všechny zaoceánské zločinecké organizace. 9,5/10. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Tady nemá cenu o ničem polemizovat, tato série je čistě, jasně, prostě a sprostě jeden z klenotních klenotů televizní zábavy v celičkém vesmíru. Pojem "čím méně, tím více" nepřímé úměrnosti je vhodný popis kvality, již nám Britové nabízí v rámci tohoto projektu. Všechny přednosti minulých dvou částí Birminghamské rodinné ságy jsou zde zase posíleny a umocněny výraznou sebejistotní jistotou tvůrčího týmu. Zase je to o pár stupňů bohatší zážitek, jenž je v mnoha ohledech komplexnější než kdy dříve. Do seriálu přibylo více zvratů a až politicky komplexních intrik fungujících na dosud nejlepší struktuře samotného příběhu, jehož větvené oblouky jsou na vrcholu vyprávěcího umění scénáře jdoucí ruku v ruce s dosavadně největším rozvinutím charakterů, jejichž vývoj je jen reakcí na probíhající běh a souběh událostí. Kvalitní herecké výkony s výživným soundtrackem přetrvávají na dosažitelném maximálnu. Kompoziční scenérie s vizuálnem si však polepšily, přesun z industriálního Birminghamu a uhlazeného Londýna na pověstná Britská zamokřená vřesoviště je na tuto řemeslnou část díla prospívající rozhodnutí, díky němuž i v těchto letních časech s jistotou cítím chlad nádherné Anglické krajiny oplývající hustou atmosférou s výrazným mrazivým okrajem. 10/10 ()

Série 4 (2017) (S04) 

Po celou dobu vysílání této zločinecké ságy z industriálního Birminghamu se každý druhý divák dušoval, že k poctivé gangsterké podívané chybí podstatná část fyzických soubojů na úkor diplomatických. Tyto myšky teď mají pré, protože tvůrci slyšeli ty neopodstatněné vzdechy a díky tomu přivedli válku. Válku zločineckých organizací, na papíře dokonale sepsanou, na plátně ještě lépe fungující, doplněnou o ještě přejvapivější sérii zvratů pomahájící udržitelnosti pozornosti pro tu část diváctva, jež bere sledování seriálů jako trend poslední doby. Nové herecké posily jsou další dva drahé kamínky do této pokladnice. Jeden z nich odplupl s Cháronem z kvalitou skomírajícího Západozemí a přistál na březích Velké Británie, přičemž ze své ulízlé povahy kapánek ubral s větším důrazem na přirozenou britskost. Ten druhý je Adrian Brody, naprosté herecké zvíře, jenž k zastoupení italské mafie v tomto konfliktu vzal za své styly dřívějších ztvárnění těchto gentlemanů smícháním kvalit tria Brando-Pacino-Niro, s přidáním svého silného charismatu a vznikla postava, jejíž scény jsou ekvivalentem pojmu "kvalita poctivé herecké školy". Zbytek již známého ansámblu jede svým poctivým tempem, bez sebemenší nejistoty či poklesu dosavadní kvality. Zatím nejdokonalejší série, díky níž se Peaky Blinders drží v čelní skupině počinů zastupující kvalitu řemesla na našich obrazovkách. 10/10. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Po dvou letech, kdy mezitím na svět přišlo v rámci seriálové tvorby mnoho dobrého (Chernobyl, devátá série TWD) a mnoho špatného (poslední série GoT...), se na obrazovky pro naší nadměrnou spokojenost vrátil generátor filmového řemeslného bohatství Peaky Blinders. A tento šestidílný návrat se nesl po minulé válce v mnohem odlehčenějším stylu co se fyzické kondice týče, avšak psychika našich hrdinů dostala zabrat více jak kdy dřív a mé chrochtavé nadšení se díky tomu naladilo na velmi hlasité vlny. Kompoziční nápaditost s vizuální dechberoucností šla do pozadí vůči propracovanějším příběhovým kličkám a smyčkám, ale když dojde na scénu pro naše vjemy podmanivou, tak se jedná o vynikající práci s audiovizuálnem (jmenovitě musím zmínit baletní představení či krásné čínské lampiónky). A právě do zmiňovaných dějových smyček se dostávají důsledky události, jež ovlivnily celý svět, jako například počátek hospodářské krize či příchod nacionálně laděných režimů. Všechna tato témata do gangsterského základu, jež si seriál stále drží, zapadají skvělé a přinaší originální zápletky, jejichž působnost je sice v určitých chvílích překvapivá a ne pro všechny zavděčující, ale mému skromnému vkusu to sedlo na drahou výbornou. O soundtracku tu není potřeba polemizovat, dvakrát projevený hold vlastním rodákům mluví za vše a já si imaginární kytarové vyhrávky pana Iommiho jel v průbehu celého trvání obou příspěvků. Za mě rozhodnopádných 10/10. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama