Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 2
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (288)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Román Příběh služebnice mě bavil. Nejen svou myšlenkou, ale i výborným pojetím, které Margaret Atwoodová promyslela do nejmenších detailů. Samozřejmě, že celá řada motivů se do seriálu nevešla, ale to hlavní tam je - postapokalyptický svět, kdy většina lidí ztrácí schopnost reprodukce a celá společnost se s tímhle faktem musí vyrovnat. Co mi bohužel nesedlo, bylo obsazení titulní role. Ta holka mi pořád připomínala takovou ošklivější verzi Anny Polívkový. Pořád blbě civí, má otevřenou pusu (ech, tohle já u lidí fakt nedávám, viď, Kristen Stewart) a prostě se na ní blbě kouká. Pak v jednu chvíli jsem zjistila, že role velitelovy ženy je pro mě mnohem zajímavější, stravitelnější a pochopitelnější. A to je prostě škoda. No a pak je tu Rory Gilmorová, že jo. Alexis Bledel já fakt můžu a trochu mě mrzí, že právě ona nehrála hlavní roli. Seriál má výbornou hudbu, baví mě, jak zachycuje prostředí a do mé představy o Gilédu z knihy seriál dobře zapadl. Na druhou sérii se rozhodně chystám. Pokud vás seriál zaujal, tak si rozhodně přečtěte knížku - je ještě o fous lepší. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že je potřeba dělat z každé nové série přelomovou událost. Feministkám to určitě stačí, aby také ne, když je jim to dělané na zakázku. Srovnávání s 1984 je urážkou nejen samotného Orwella. Vytvořený svět je pouhý paskvil. Samotný "obřad", který nás má hrozně šokovat, je k smíchu, protože sere všechny zúčastněné a jeho zavedení tak nedává vůbec smysl. Mužská neplodnost je tabu. Děti řeší páry kolem 40 let. IVF je zakázáno, ale bordely vesele frčí dál aneb chceme být hrozně hardcore, ale samozřejmě jen tam, kde se nám to hodí. Slušná kamera a zářící Yvonne, jinak nuda. Druhá série je trochu výpravnější, přiznává neudržitelnost Gileádu a definitivně dělá ze seriálu metlu na chlapy, ale po finální zpátečce pořád velký špatný. Sledovanost nutí tvůrce pokračovat a laťka padá dolů. S1 - S2: 50% S3 - S5: 40% ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak silné, že vám bude mráz běhat po zádech. Po příběhové, herecké i scénáristické stránce. Svět Gileady, kde ženy jsou poníženy na pouhé zvířata a stroje, bez vůle a hlasu. Svět, ke kterému se některé moderní americké zákony přibližují, čímž příběh June nabírá na aktuálnosti a děsivosti. Elizabeth Moss je absolutně fenomenální, Lepší herecký výkon jsem tento rok neviděla. Joseph Fiennes je pro tyhle zápornné role typický, ale musím říct, že role velitele mu neskutečně sedla. Je nutné zmínit, že většinu epizod režírovaly ženy(!!!) a ukazují, že jejich malý počet v dnešní TV je neomluvitelný. Bez diskuze zatím nejlepší nový seriál roku. Jen tak dál. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Konec pro mě nastal během 5. a 6. dílu, kdy se z tohoto seriálu stalo soft porno. Feministky celého světa spojme se a ukažme bílému muži, zač je toho loket..... Brak jako kráva a co mě na tom nejvíc sere je fakt, že se na to ze začátku dobře dívalo, mrazivá hudba, "výborný nápad" (ze začátku). Chtěl jsem se dozvědět daleko více z té minulosti, co k tomu vedlo a tak, žel bohu už je mi to ukradené. Konec zvonec. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Distopie, kterou si sice a priori nedokážu příliš představit, přesto ale dokáže být mrazivě reálná. Stejně tak na ni naroubovaný příběh – někdy sice až příliš tlačí na pilu, v konečném důsledku, ale na nervy brnká parádně. Penny aka Elisabeth Moss aka Offred do toho všeho navíc zapadá na jedničku a člověk to prostě tak nějak prožívá s ní. Snad jen těch hipsta zpomalovaček by nemuselo být tolik. To jsou ale v konečném důsledku jen detaily, na třetí sérii se vážně těším. I don't need oranges. I just need to scream. ()

Galerie (2 125)

Zajímavosti (21)

  • Kontrast k služobníčkam predstavuje moderný supermarket. Keďže je v Gileáde čítanie zakázané, písmená nahradili obrázky. Umelecké oddelenie vytvorilo viac ako 500 rôznych symbolov a štítkov. [Zdroj: Filmkult] (krasomama)
  • Červené šaty, které služebnice nosí, odkazují na hříšnou Máří Magdalénu, zatímco modré šaty, které nosí maželky velitelů, odkazují na cnostnou Pannu Marii. (morgos)
  • Několika epizodami 1. a 2. série zaznívá melancholický chorál (většinou během menších emotivních obřadů). Jde o v originále zpivaný islandský chvalozpěv „Heyr, himna smiður“, jehož původ sahá do 12. století a který je považovaný za islandskou klasiku. (Klara.M.)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama