Reklama

Reklama

Star Trek: Picard

(seriál)
Trailer 1
USA, (2020–2023), 25 h 2 min (Minutáž: 39–63 min)

Hrají:

Patrick Stewart, Michelle Hurd, Jeri Ryan, Alison Pill, Santiago Cabrera, Evan Evagora, Isa Briones, Brent Spiner, Jonathan Frakes, Orla Brady, Ed Speleers (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Star Trek: Picard představuje Sira Patricka Stewarta, který si zopakuje svou ikonickou roli Jeana-Luca Picarda, kterou hrál sedm řad v seriálu Star Trek: Nová generace. Nový seriál bude následovat tuto ikonickou postavu do další kapitoly jeho života. (Prime Video)

Recenze uživatele kyjo k tomuto seriálu (8)

Star Trek: Picard (2020) 

Ve všech směrech selhání. Místo sledování tohohle braku doporučuju shlídnout na YT pár dílů "Picard re:View" od Red Letter Media. Tam je krásně shrnuto, co všechno je špatně a proč. ()

Absolute Candor (2020) (S01E04) 

Váhal jsem už u třetí episody, ale tady už fakt konec. Tohle má k Star Treku hodně daleko. ()

The Next Generation (2023) (S03E01) 

Změna showrunnera se projevila razantní změnou kvality scénáře i režie. Většina postav se začala chovat relativně rozumně, a ty původní dokonce občas projeví i svoje původní charakterový vlastnosti. Po předchozích dvou naprosto otřesných sezónách (a několika nekompetentních inkarnacích Abrams-Treku), je tohle pocitově zatim asi nejblíž původnímu ST. Inspirace TOS i TNG je zjevná, jak po stránce vizuální, tak příběhem. Bohužel, nehledě na počet referencí, kterých tady je fakt hodně (skoro jakoby nás tvůrci chtěli za každou cenu přesvědčit, že se opravdu jedná o Star Trek) je to od originálů furt hodně daleko. Ikdyž je vidět posun k lepšímu, vizuálně jsme pořád v ponurých, slabě nasvícených interiérech, kde se všechno leskne a problikává. V podstatě je tam skoro celou dobu tma, a neonová barevná paleta navozuje spíš dystopickou atmosféru Blade Runnera, než optimistickej svět Hvězdný flotily. Ok, nemusíme nutně lítat vesmírem v luxusním obýváku s vystajlovaným interiérem, pohodlným nábytkem, a obrovskou plochou telkou, ale přecijen - Star Trek má být utopie. Má to být něco, k čemu máme chtít do budoucna směřovat. Ne něco, z čeho člověk dostane po 5 minutách depku. Od toho tu máme spoustu jiných věcí. ()

Seventeen Seconds (2023) (S03E03) 

Moje opatrný nadšení z počátku třetí série je pryč. Jsme zpět u nudných dialogů o vztazích, rodině a dalších nesmyslech. Místo profesionální posádky máme partu 14letých děcek. Místo racionálního jednání postav, nelogičnost, chaos, a psychotický výlevy. Roztřepaná kamera chvílema nabývá intenzity epileptickýho záchvatu. Scénář nemá hlavu ani patu, a na nepřirozených hereckých výkonech je to vidět. Scénáristky si zjevně nepustily ani jeden díl TNG. To by po nich člověk chtěl asi moc, u seriálu s názvem ST:Picard. ()

Imposters (2023) (S03E05) 

Námět infiltrace je inspirován původním dílem ST:TNG Spiknutí, příp. Hra, resp. patří do širšího podžánru, kterej se ve sci-fi omílá furt dokola minimálně od Invaze lupičů těl (1956). Provařenost námětu ale neni zas takovej problém - vždycky je možný ho zpracovat nějak originálně, viz třeba ty dva díly. Hlavní problém je kvalita scénáře, která se jak se zdá díl od dílu skokově mění. Tady jsme bohužel opět někde na úrovni brakových telenovel. ()

Dominion (2023) (S03E07) 

Ne, tohle fakt neni Star Trek. Můžou tam nasázet klidně všechny původní postavy z NG-VOY-DS, ale dokud scénáře budou psát tihle ňoumové, tak to se mnou ani nehne. Gene Roddenberry byl původním povoláním vojenskej pilot, což mělo na celej koncept ST naprosto zásadní vliv. Neřikám, že všechno nový musí být striktně podle jeho pravidel. Naopak třeba Novou Generaci mám mnohem radši, než původní seriál - zejména od druhý řady, kdy se Roddenberry kvůli nemoci přestal angažovat a ke slovu se dostali ostatní. Ale nějakej základní respekt k předloze tam vždycky byl. Profesionální posádka, racionální přístup k řešení problémů, a zajímavý etický dilemata. Ikdyž oproti předchozím dvěma řadám se to trochu zlepšilo, tak nic z toho tady bohužel v dostatečný míře nevidim. Když jsem si dnes přečetl na wiki článek o Akiva Goldsmanovi, tak mi konečně začalo být jasný proč. Oba jeho rodiče byli dětští psychologové, co vedli skupinu pro emočně narušený děti. Proti tomu samozřejmě nic nemám, rodiče si nikdo nevybírá. Ale proč takovej člověk strká nos do Star Treku? Já chci sakra vidět hvězdnou flotilu 24. století a ne nějaký psychožvásty a rodinný melodramata. Hvězdy dávám hlavně za herecký výkony, protože herci se snaží. Zejména Spinerovo ztvárnění rozpolcený osobnosti Data-Lora bylo super. ()

Võx (2023) (S03E09) 

Zrekonstruovali to pěkně, ale bohužel, 5 minut nostalgických záběrů na Enterprise D nestačí ani zdaleka vykompenzovat předcházejících 40 minut úmornýho Kurtzmanova psycho-treku, plnýho nelogických <|>ovin. Pohled na interiéry navíc ještě totálně mrví kamera, která tam stylově vůbec nesedí. ()

The Last Generation (2023) (S03E10) 

"We are all that is left of StarFleet." — Ano, bohužel. Děkujeme Anice Hanson za ironicky výstižný shrnutí týhle tragédie. :) Pár hvězd za snahu na straně herců (těch je mi trochu líto, protože scénář je brak), a za povedenou rekonstrukci Enterprise D. Tahle epizoda konečně aspoň po výtvarný stránce trochu připomínala Star Trek. Zároveň se tu ale jasně ukazuje ten kontrast mezi propracovaným vizuálním stylem TNG a nekoncepčním amaterismem Picarda. Jak to, že třeba Orville, nebo startreková epizoda Black Mirror, byly schopný se zlomkem rozpočtu ten styl nejen napodobit, ale zároveň i posunout někam dál, zatim co moderní startreková produkce vypadá jako špatná fan-fikce Babylonu 5? ()

Související novinky

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Reklama

Reklama