Reklama

Reklama

Pýcha a předsudek

  • Velká Británie Pride & Prejudice (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pán a paní Bennetovi mají pět dcer, které by jejich prostomyslná a přímočará matka ráda viděla pod čepcem. Když se na velké sídlo Netherfield v sousedství přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, začne činorodá paní Bennetová spřádat nadějeplné plány. Zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujlala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pan Bingley má bohatého přítele Darcyho, mezi nímž a druhorozenou dcerou Elizabeth Bennetovou vzniká zvláštní, rozporuplný vztah... Slavný román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) Pýcha a předsudek (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 2005 se dalšího filmového zpracování režijně chopil debutující Joe Wright. Společně se scenáristkou Deborah Moggachovou k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou. Podařila se jim tak téměř doslovná adaptace románu, včetně věrohodného zachycení obrazu doby a vykreslení jednotlivých postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 009)

Muel 

všechny recenze uživatele

| Focus Features | Možno až veľmi pekný film o láske v pozadí, bez jedinej sexuálnej scény, či pusy! Joe Wright mi tu pekne zostavil pekný príbeh o peknom páre, v peknom prostredí s peknými kostýmami. Pekne som sa u toho bavil, pekne som s týmto filmom žil celých 127 minút a bolo mi u toho vskutku fakt pekne. Keby sa ale v poslednej scéne pritvrdilo ešte oveľa viac na city až tak, aby mi zmäklo srdce do stavu tekutého, šlo by veľmi ľahko o najlepšiu romancu spolu s Before trilógiou. Nestalo sa, za to páčilo sa ukrutne. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Skvela humorna romanticka historicka komedie. Prekvapila Keira Knightley jeji prvni role kde opravdu hraje. Donald Sutherland bozi :). ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale něco tomuto filmu chybělo, nebo jsem taky možná vyrostla a nebere mě tak příběh, který už po 15 minutách znám a vím jak dopadne. Jinak tomuto filmu nemám co vytknout, Keira byla prostě Elizabeth Bennetová a jako pan Darcy se mi představil Matthew Mcfadyen a jak poznamenala moje starší kolegyně v práci: .....když šel travou,byla jsem vzrušená. Je to fakt pěkný chlap a hlavně Austenová umí nádherně vykreslit ideálního muže,ne? Druhé zhlédnutí ve mně zanechalo úplně jiné dojmy, mohu srovnávat se seriálem BBC, který je nepřekonatelný, ale to by nebylo správné. ¨Nelze srovnávat seriál s filmem...na podruhé mi film sednul daleko lépe, hlavně jsem si užila Keiru, její Lizzie je velmi dívčí, milá a temperamentní...je úplně jiná než Jeniffer Ehle, ale přesto skvělá. Obě představitelky Elizabeth mají své kouzlo... naprosto nepřekonatelná je závěrečná scéna Lizzie s otce, Donald mě dojal k slzám, velmi opravdově zahrané...zvedám z původních 3***, na 4**** ()

H4N1CK4 

všechny recenze uživatele

Krása, krása, krása! Přestože o malinko víc upřestnostňuji seriálovou verzi, tak nemám co vytknout. Hlavní role byly vybrány na výbornou - Keira Knightley je jako Elizabeth veselá i smutná, rozpustilá i něžná... Pan Darcy v podání Matthewa MacFaydena je tajemný a nepřístupný, ale pod jeho maskou morouse vnímavý divák vytuší potlačované vášně i bolesti... Příběh opravdu chytá za srdce a každé sestkání těch dvou mi způsobuje zvláštní tetelení v břiše. K tomu nádherná hudba (miluju soundtrack) i kamera. Prostě dokonalé. ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

V podstatě to samé co Atonement, ovšem tentokrát se Wright ještě drží na uzdě a nenechává obrazy plně převzít nadvládu nad dějem. Bohužel se ale příliš nepovedlo očividně obsáhlou knihu bezproblémově vtěsnat do adekvátní filmové stopáže. Protože především v první půlce se toho děje tolik a v tak krátké době, že člověk velmi rychle ztratí přehled. Spousta postav je takto uvržena do pozadí (Hollander třeba) a teď krátce po filmu si ani nevybavím, proč tam vůbec byly. Druhá půlka už má jasně vytyčený směr, ale přesto je to trošku zkratkovité a například pouze z řeči jedné postavy mi došlo, že mezi dvěma událostmi uběhla delší doba než pár dní. Jinak se to dá. Je to příjemné pokoukání, jemuž opět trochu schází pořádné emoce. V tomto případě se dá argumentovat společenskou sešměrovaností, ale přesto se mi zdá, že Wright je moc sterilní na to aby točil takové citové filmy. A nebo možná mi prostě nesedne styl Austenové... No, alespoň jsem se snažil :)) ()

Kesiak 

všechny recenze uživatele

Krásne, až gýčovito romantické scenérie ponorené v nádhernej dobovej hudbe. Scenár poeticky uhladený. Majstrovsky zrežírovaný film. Pri druhej bálovej scéne som len nestačil obdivovať súvislý kamerový záber bez strihu (to režisér použil ešte veľkolepejšie v ďalšom filme Atonement). Charakterovo vyhranený, osobitá režisérska pečať, nádherná atmosféra. Sklaniam hlavu. Zaujímavý komentár: Adrian ()

honelnik 

všechny recenze uživatele

On ma ten dar....dar tocit prekrasne filmy...dar nechat trpiet Keiru tak ako nikdy iny....a mna s nou. Ona sa pre jeho filmy narodila, uz si ani neviem predstavit ze by som film z podobnej ery/pozadia vedel sledovat bez tej kockatej tvare a anglickeho prizvuku. Jediny dovod preco nedavam 5* je, ze pri vymenovavani najlepsich filmov sa na Pride & Prejudice proste nedostane, zato na Atonement ano. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Kamera a hudba v dokonalém souzvuku, úchvatné perličky klavíru, dveřní průhledy, každá scéna výtvarně promyšlená, precizní herecké výkony, kouzelný D.Sutherland .....dokonalost . Pocta adaptacím. Kolikrát jsem to viděla ? :) ()

elisheva 

všechny recenze uživatele

Tenhle film patří k mým nejoblíbenějším. Do té doby jsem se k podobným filmům stavěla následovně - potěší, neurazí, zahřeje, k tomu krásné interiéry, exteriéry a kostýmy. Ale kdykoli se teď podívám na film z té doby podobného ražení, už se mi nelíbí. Pride and prejudice nasadil laťku příliš vysoko, ať už hudbou, prostředím, scénářem, hereckými výkony či samotným příběhem. Navíc, kdykoli vidím pana Darcyho, podlomí se mi kolena i když sedím :) ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Testosteron křičí "Tři!", ale má duše romantika umlčuje jeho pýchu a předsudek a zvyšuje hodnocení tohoto filmu, zejména na herecké výkony, exteriéry a hudbu. Ani se nemůžu zlobit, že příběh skončil podle předsudků happyendem. Zkrátka povedený romantický film podle slavného knižního románu. ()

Candida 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale oproti TV seriálu z roku 2005 mi tato verze připadala poněkud mdlá, zvláště v dialozích. ...Tak ještě mít možnost vidět pana Darcyho v podání L. Oliviera ! :-) ()

goniss 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda romantických filmů. Keira je umělecké dílo, a postava ji sedla. Doba, prostředí, hudba, nádech celého filmu dobrý. Konec typický, jak se dalo předpokládat. Žádné nečekané závěry, žádné okouzlení, vlastně klasika.. Co mě celou dobu iritovalo tak myšlenka, že Jane Austenová je feministka. A to nemám ráda. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

nič v zlom, ale asi budem jediná, ktorá tento film nepochváli. Jane Austenovú poznám skvelo, knihu som čítala aj po anglicky a vo filme bola kniha veľa krát citovaná doslovne. Ale Keira nie je žiadna Elizabeth, bohužiaľ, je príliš chudá a stále používa svoj úsmev č. 7. A Darcy? otrasný výber. Vôbec sa netvári tak, ako šľachtic..taký moula...toto nie. MOžno je chyba, že som predtým videla skvelú mini sériu s Jennifer Ehle a Colinom Firth. Pre mňa bude Firth navždy najlepším Darcym a nikto ma už asi nepresvedčí, že to vie zahrať lepšie. A Elizabeth má byť dievča - krv a mlieko a nie reklama na anorexiu ako Keira...nie nie..nepresvedčilo ma to...a toto si viac nepozriem..strasne to na mňa pôsobí americky....a Austenová je anglický poklad....nič americké tam nechcem... ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je něco nepopsatelného. Pocit, který jsem měla při sledování tohoto filmu byl tak intenzivní, že ho nemůžu zařadit jinam, než jako můj nejoblíbenější film. Krása tohoto filmu začíná už jen pouhým prostředím, krásný anglický venkov koncem 18. století, které doplňují lidé, sami k sobě navzájem zdvořilí a uctiví. Lidé, jež zajímá názor druhých, a žádají si vysvětlení při nedorozumění. Ne jako v dnešní době kdy každý řekne "nestarej se o mě, do mě ti nic není, starej se o sebe, di někam" a jiné věty podobného rázu. A ten oční kontakt.... A k samotným hrdinům - Elisabeth a pan Darcy. Keiru jsem tak nějak neměla zrovna v lásce, ale tady mě učarovala. Navíc Elisabeth i Darcy, oba inteligentní, tvrdohlaví lidé s vlastním názorem, kteří se vzájemně, především díky pár nedorozumnění, nesnášejí, si k sobě hledají cestu, aniž by o to jeden či druhý zvláště usiloval. Darcy se Elisabeth nevzdal, ačkoli ho už jednou odmítla, ale on věřil, že o něm neví vše a rozhodl se s tím něco udělat. Prostě od filmu jsem nevímco čekala, ale tohle určitě ne. Nepopsatelně nádherný film. Věřím, že takhle nepůsobí na všechny, někteří mají možná jako srdcovku jiný filmy, jiným se třeba zdá obyčejný, ale tohle je prostě moje, já za tím vidím kouzlo, krásu, a to "něco", co mi nikdo nevezme. Mohu jen říci: "Tohle je ono." ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem zatím nečetla, tak nemůžu (a ani bych nechtěla) srovnávat. Obecně ale myslím, že atmosféru Anglie 18. století si člověk více vychutná v knize než ve filmu. Tohle bylo fajn, milé, úsměvné. A při sledování si uvědomíte, jak se dneska my, ženy, máme krásně. ()

Noomi 

všechny recenze uživatele

Nijako zvlášť neholdujem romantickým filmom, ale tento jeden ma úprimne dostal. Svojou priamosťou, otvorenosťou, krásou a všetkým, čo vyžaroval. Pozerať to v originálnom znení je pre mňa zážitok, zbožňujem britský akcent. Doteraz to nechápem, ja jednoducho nemám rada romantické filmy. Všetky sa mi zdajú na jedno kopyto, plné klišé, neoriginálne a prehnane teatrálne. Ale toto...možno to bolo rovnaké a pre mňa predsa iné. ()

smerďakov 

všechny recenze uživatele

ne 4 hvězdičky ale 5 hvězd ... Výprava, kamera, úsměv Lizi, tupý výraz Darcyho, to je něco co vás přitáhne, a opakovaně. Chci si přečíst knížku :-) ()

Vaiollet 

všechny recenze uživatele

Tenhle film prostě miluji. Nejkrásnější příběh, líp to podle knížky udělat nešlo. Keira Knightley a Matthew MacFadyen jsou skvěle obsazeni v hlavních rolí. Nic víc k tomu není potřeba říct. Pohlazení po duši, 130%, doporučila bych bez váhání. ()

Související novinky

Kdo se stane novým Hitmanem?

Kdo se stane novým Hitmanem?

11.01.2014

7 let stará adaptace videoherního Hitmana vydělala téměř 100 milionů dolarů (tj. čtyřnásobek svého rozpočtu). Timothy Olyphant se ale do jejího pokračování nikdy nehrnul a tvůrci dlouho zvažovali,… (více)

Režisér pro Padesát odstínů šedé?

Režisér pro Padesát odstínů šedé?

13.05.2013

A dohady pokračují. Tentokrát ale zdrojem není bulvár, nýbrž uznávaný The Hollywood Reporter. Několik různých zdrojů pro magazín potvrdilo, že hlavním kandidátem je Joe Wright. Dává to smysl hned ze… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

My Complicated Lady

My Complicated Lady

04.12.2009

Nová verze muzikálu My Fair Lady studia Sony/Columbia je dalším z projektů, které střídají jména na tvůrčích a hereckých postech jako ponožky. Dejme si stručný souhrn: Původně se o režii zajímal… (více)

Reklama

Reklama