Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (920)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Restart se asi nepovedl co? Lara vypadala jako modelka před branou anorexie. A o tom ději s překombinovanými prvky už škoda hovořit. Možná tam být trošku "udělanější" herečka, tak by to stálo za podívanou! 25% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Scenáristických failů tam bylo jako zmrdů v Parlamentu, ale aspoň se na to dalo celou dobu docela koukat, což je to hlavní, co od filmů očekávám. Lepší než originál to ale fakt nebylo, i když sekvence v hrobce mě bavila. Přece jen se adaptace počítačových her málokdy vyvede a nový Tomb Raider není výjimkou. 50% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Alicia Vikandr nám ukázala další část svého hereckého umění. Umí křičet ječet, křičet až je to uším nepříjemné. Jinak klasický akčňák, kterých je na každém prstu pět. Spousta věcí tak jednoduchých, že víc jednodušeji by to nešlo. A až moc náhod, jak to všechno klaplo. Ale na odreagování dobrý. Ono na nic moc dalšího by to asi použít nešlo. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

mudra (niekedy a ž velmi) šikovná bojovníčka so šťastím. Po siedmYch rokochobjavi udajne zahynuteho otca. Nikto mi vo filme nevysvetlil, ako sa dostali vsetky tie otcove poznamky nakresy a mapy do domácej hrobky (jeholaboratoria), ktoré Lara mala spáliť a vďaka ktorým otca objavila. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Akčňáky si v zásadě rozděluju do dvou skupin. První skupina jsou filmy, kterým díky jejich zábavnosti a neotřelému zpracování odpustíte řadu nesmyslů a klišé v ději a užíváte si tu jízdu. No a druhá skupina je přesný opak, kde pak sebemenší banality vás prostě štvou a odrazují od dokoukání. Pro mě je Tomb Raider bohužel zástupcem té druhé kategorie. Ale dokoukal jsem, ale vlastně jen kvůli tomu, že jsem si poslední třetinu filmu představoval Alicii nahou. Ach, já prase! ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Za mě rozhodně nejlepší film podle videohry. Jakožto velký fanoušek Tomb Raidera a jeho věrný hráč, musím říct že jsem vážně nadmíru spokojen. Hra z roku 2013 byla samozřejmě velkou inspirací a jedná se o její silný opis na plátno, ale je třeba konstatovat, že velmi zdařilý. Vypíchnout ale nejvíc musím samotnou Alicii Vikander, jelikož jsem přesne doufal, že ti kdo jí odepsali už předtím se budou šeredně mýlit. Dřela na to a její Lara je prostě fantastická. V hloubi duše si přeju, aby to mělo patřičný kasovní úspěch a natočilo se nějáké pokračování. Do té doby zatím teda jen herní dobrodružství! All myths are foundations of reality. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejlepší ze začátku, než se Lara stane Larou - od příjezdu na ostrov se ale solidní popcornovka mění v útrpný blábol. Děsí mě představa, že bych při znovu zhlédnutí starých oblíbených dobrodružek zjistil, že bez závoje nostalgie jsou stejně hloupé jako tohle. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Kdo čekal Indiana Jonese v sukních, ten bude otrávený jak po marmeládě z pralesniček. Nadhled žádný, vtip...pokus o vtip, jsem zaregistroval asi dvakrát a nejsem si jistý, jestli to tak bylo myšleno, sex-appeal Alicie...asi takhle...v Ex Machina hrála robota a byla víc zajímavá, než teď jakožto šlachovitá, bezpohlavní verze Katniss Everdeen. Nepochybuji o tom, že to pro ni bylo fyzicky náročné natáčení, ale ve výsledku jen pořád pobíhá a skáče, jako naspeedovaná poletucha. Ale on ten výsledný mix nezáživné akce a nezajímavého příběhu, nejde na její vrub. To je práce režiséra a scénáristů, kteří nepřišli s žádným novým nápadem, pointou, něčím šmrncovním...prostě mix Mumie 3, posledních Indian Jonesů(seriálových) a nevím čeho dalšího. Výjimku tvoří úvodní scéna na kolech, která je také jediným dobrem celého filmu. Jinak je to přehlídka žánrových klišé, kde vás ani nebaví předpovídat, jak to bude dál. Jít na tohle do kina... . PS: je mi líto dnešních mlaďochů, že nemají možnost zažít lehkou dobrodružnou komedii, jako byl třeba první Indy, nebo Honbu za diamantem, v letním kině. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Odpočinkový film na vypnutí mozku, od kterého nemůžeme chtít mnoho. Jenom nějaké ty honičky a tajemné jeskyně a artefakty, záhady a tajenky. To všechno tam bylo, takže u mě dobrý. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Pro mě klasickej průjem filmu dle hry. Jsem až moc velkej fanda videoherního rebootu a herní Laru mám rád, ale co předvedli ve filmu je vyloženě katastrofa. Vyzobali si jen ty lepší scény že hry a doplácali to tak blbým příběhem a twistama, že už to nepotřebuju nikdy vidět. A upřímně doufám, že další díl nebude. 2* a.k.a 35% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Slušná, akční Lara Croft, která dává zapomenout na starší, prsatější verzi. Zhruba tak nějak to šlo i u her, jestli se nepletu. Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem Lary, ale hru jsem si několikrát zahrál a myslím, že filmu se docela podařilo vystihnout ty hádanky a hlavolamy. Alicia Vikander je krásná a talentovaná, jen na těch 21 nevypadá. To však nijak neubírá na tom, že jsem se docela dobře bavil. Takže solidní průměr a jedna z těch herních adaptací, která nedopadla vyloženě zle, ba naopak se vcelku povedla. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nooo .... co se mě týká, tou "nejsprávnější" Larou Croft pro mě zůstává Angelina Jolie ... prozatím - bez ohledu hodnocení filmů, v nichž si ji zahrála. Alicia Vikander je ve srovnání s ní poněkud nevýrazná, nicméně uznávám, že její "civilnost" mohla být pro film i přínosem, obzvláště když si namísto na Laru hraje spíš na Indyho. MOHLA - jenomže není, poněvadž zápletka nikterak neoslní: Předstírá, že je dobrodružná a napínavá - a přitom si jede podle osvědčeného, už stokrát použitého schématu, který můžu milovat u filmů staršího data, ale od namyšleného jedenadvacátého století bych přece jenom očekávala krapet inovativnější přístup. Je pravdou, že leckdy bývám ochotná bít se jako lvice za lecjakou nedokonalou či profláknutou dějovou osnovu, ale v tom případě musí stát v popředí okouzlující vizuál ... podmanivá kamera ... magický hudební doprovod ... silné emoce - cokoli, co mě uhrane ... nebo co mě srazí na kolena. Tady v popředí nestojí NIC - tudíž zůstávám v kritickém klídku. A finále ? Vyloženě improvizuje, když si pro jistotu umývá ruce, odstupuje od avizovaného nadpřirozena a snaží se nějak smysluplně okecat, v čem ve skutečnosti spočívá nebezpečí staré hrobky. Netuším, nakolik přitom vychází ze hry, kterou jsem nikdy nehrála (do mého života vstoupily počítačové hry příliš pozdě na to, aby v něm zdomácněly a dokázaly pokoutně krást můj čas), ale pro celkové vyznění filmu to nemá větší význam. P.S.: Vážně nevím, proč bych měla mít přehnanou důvěru k mladým emancipovaným dědičkám, které se tvrdošíjně vzpírají přijmout své nadprůměrné dědictví, třebaže žijí v dosti nevyhovujících podmínkách. Dosti bídné 3* ... tak říkajíc s odřeným ušima. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dej bol mimoriadne predvídateľný a dialógy slabé, napriek tomu bol fyzický výkon Alicie Vikander úžasný a bolo tam niekoľko výnimočných momentov. 6/10 ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Další pokus o herní adaptaci se tentokrát po všech různých pokusech vydařil. Tomb Raider dokáže vykreslit realisticky a uvěřitelně všechny postavy, včetně hlavní kočky Alicii Vikander. Ta je opravdu přirozená a skvěle se na ní kouká. Příběh jako takový nenabízí nic nového. Je to klasický origin, obsahující několik klišé a předvídatelných situací. Jelikož se však jedná o dobrodružný akčňák, jenž se snaží akci rozhodit po celém průběhu filmu, tyto příběhové nesrovnalosti a chybičky jsou zakryty. Tomb Raider tak řadím mezi nejpovedenější herní filmy po bok Silent Hill a (pro mě) i Warcraftu. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Trochu překvapivé pro mě bylo při sledování filmu zjištění, že se víceméně vůbec nejedná o adaptaci hry Tomb Raider z roku 2013. Film se mi ale přesto zalíbil a i přes slabší první půl hodinu jsem se po celý zbytek stopáže bavil. Velmi mě tu zaujaly akční scény, které se týkaly Lařiných úniků z dosti "ošemetných" situací. Ano, po nějaké době začali působit jako klišé, ale v tomto případě mi to opravdu vůbec nevadilo. Vůbec se mi líbila celá část filmu, která se odehrává na ostrově, a to je naštěstí i většina filmu. Absolutně jsem nečekal, co přijde na konci, a to u mě možná jen přidalo na efektu. Také mě příjemně překvapily minimálně z mého pohledu dobře napsané dialogy, které tu přece jen mají hlavu a patu, a vůbec mi nepřipadaly nijak hloupé. Samotná postava Lary mi tu byla sympatická a Alicia Vikander v oejí roli odvedla skvělou práci, na kterou by Angelina Jolie nejspíš nikdy neměla. Menší výtku bych měl akorát k záporákovi, se kterým měl divák možná i trochu soucítit, ale na konci filmu jsem měl dojem, že se na něj scénář prostě najednou vykašlal. Ale přeci jen to není nic, co by mi moc vadilo. Velmi povedená je tu i kamera a hudba a popravdě bych ocenil i pokračování. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Ani nemůžu říct, že by to bylo zklamání, protože jsem vlastně nic nečekal. Tahle herní série se prostě nedočká kvalitního filmového remaku. I v tomto případě se jedná pouze o jakýsi průměrný akční snímek, jelikož co se týče dobrodružné linky, tak té si tu moc neužijete (rafinovanější příběh a větší dobrodružství zažijete např. v herní sérii Uncharted). Alicia Vikander je samozřejmě kvalitní herečka, ale tady její přednosti nevyniknou a ty přednosti, které by hlavní hrdinka měla mít, chybí. Vypadá tu na patnáct let a i když svalové hmoty něco nabrala, tak ty akční stunty jí moc nevěřím. Veskrze průměrný film. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pokus o ženský akční film nedopadl sice špatně, ale nijak slavné to není. Vikander jako akční hrdinka obstála na výbornou, ale ani ona nedostane celý ten koncept vykutaný z ženských časopisů - první hodinu dostávám na budku, protože nemám sebevědomí, pak ho během jedné noci získám, a dávám na budku těm ostatním - nad průměr. Napřed se snaží být v akčních scénách trochu realistický (kolo, přístav), ale pak se najednou rozhodne, že bude kopírovat počítačovou hru - běh, luk a šípy (což v reálu vypadá dost směšně). V závěru se takhle akce mění ve vteřině - chvíli realistická bitka, a hned na to CGI imitace počítačové hry. Chtělo si to vybrat - počítačová hra, nebo upocená křehká dívka lámající vazy. Angelině to slušelo v počítačové hře, Vikander je krásná špinavá a upocená. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Scénář buďto ležel 30 let v šuplíku a teď jej někdo odvážnější než samotná Lara vytáhl ven a rozhodl se jej zrealizovat, anebo jsou jeho autoři žáky základní školy. Je to patetické od začátku až do konce, každý zvrat už jsme viděli v milioně jiných akčních filmech a předvídatelnost scén je všudypřítomná. Hudba v pozadí, černobílý záporák (vlastně i celá zápletka) a samozřejmě tupí nohsledi do počtu se samopaly, kteří sice střílí po hlavní hrdince, ale nikdy ji netrefí... Jak takovýto film mohl vzniknout v roce 2018 a jak sakra ukecali Alicii Vikander? ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama