Reklama

Reklama

Neutečeš

  • USA It Follows (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem. Její milenec ji uprostřed ulice vyhodí svázanou a polonahou z auta a navíc od něj převzala kletbu spojenou s pronásledováním a útoky přízraků, které s ní od této chvíle budou na každém kroku. Její život se smrskne na nekonečný a všudypřítomný strach, před kterým nemá kam uniknout. Jay se svých zjevení může zbavit jedině tak, že je předá někomu dalšímu. Podaří se jí uniknout? (CinemArt)

(více)

Recenze (636)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemám slov !! Něco takovýho jsem v době podělanejch kinosrágor jako jsou Insidiousy a Conjuringy vůbec nečekal ... Ten film je hrůza sama!!! Od samotnýho začátku do úplnýho konce. Nedá divákovi vůbec možnost vydechnout. Dobrej neotřelej nápad (...i když by se dalo srovnat s několikrát zpravovanými "Uchvatiteli těl", ale to je zde nepodstatný. U hororů se zásadně nebojím, naposled mi hrůzu nahnal Insidous jednička a před tím už si nepamatuju. Tohle je jednak vrchol filmovýho a hororovýho umění v jeho pravé podstatě. Nejsou potřeba střeva, krev atd., aby se při tom člověk zesral strachy. GRANDIOZNÍ KAMERA!!! Pastva pro oči každej záběr. Ještě lepší hudební podkres, to je prostě něco neskutečnýho, jak to člověka drtí. Zlo může být úplně všude, lekačy kurevsky fungují, parta hlavních hrdinů je relativně sympactiká. Nemám co vytknout. TAKHLE má vypadat moderní horor pro široké publikum, který má jít do kin. Ještě teď po shlídnutí jsem nesvůj, přiznávám bez mučení .... bál jsem se, skutečně se Flipnic bál (a to měl v sobě diazepam desítku a rivotril jedničku ... :-D --> NEPOMOHLO!!) Horor roku a evidentně není šance, aby ho ve svým ranku už něco asi překonalo. Domácí kino nebo kvalitní sluchátka povinost. Uuuufff ... a já teď z hrůzou přemýšlím, jestli jsem v dolním patře baráku zamkl všechny dveře .... :))) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně horror, v němž neodhadnete, co v dalších minutách bude následovat, a jak / jestli se dokáže sympatická blondýnka vzepřít kletbě. Ta totiž dělá z lidí buď trosky, nebo (v tom častějším případě) rovnou mrtvoly. Snímek má na nízký rozpočet až nečekaně pěkný vizuál, od začátku pečlivě budovanou atmosféru a několik téměř infarktových momentů. Jedinou slabinu bych viděl v závěru - ten mnohé asi nasere, obzvlášť pokud je nemají rádi otevřené. A to nejlepší jsem si nechal na konec. Ano, hudbu. V klidnějších pasážích naprosto hypnotizující, v těch rychlých naopak dunící a silně elektrizující. Jen pro představu; hodně to připomíná Robův podklad k Maniakovi, a to byla už nějaká pecka. I to je důvod, proč mi soundtrack k It Follows už "zpříjemňuje" domácí pohodu. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Brilantní akustický zážitek. Carpenter útočící v nočních hodinách. Ponurá kamera, hrozivá až hypnoticky mrazivá hudba, pomalé tempo. Scéna prvního setkání s přízrakem (dívka v opuštěné továrně) má stejnou váhu, jako kůň na trajektu lodi v The Ring. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Carpenterovka bez Carpentera boduje carpenterovskou atmosférou, kamerou i synťáky. Na dobrý horor opravdu není potřeba moc peněz. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film mi není sympatický. Jak to jen říct. "Až moc si o sobě myslí." Jenže zároveň se záměr nepochybně podařilo naplnit a kdyby se jen trochu propracoval horor (strach jsem rozhodně nepocítil), bylo by to nejspíš perfektní. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, Mitchellův druhý film má nemálo společného s jeho režijním debutem. Například v rámci čtení implicitních významů, kdy se hrdinové obou filmů snaží zpomalit či zcela zastavit proces dospívání, respektive snaží se dospělosti do poslední chvíle vyhnout stejně jako zodpovědnosti, ale ta je následuje všude, kam se pohnou. Zároveň a trochu navzdory ale chtějí být svobodní, chtěji svůj život ovládat a chtějí najít toho pravého, který je bude milovat - jak jinak si vyložit opětovnou, téměř totální absenci rodičovského prvku. Převládá maloměstský až metafyzický feeling především při častých záběrech z jízdy automobilem, při snímání jednotlivých budov, domů a obydlí podbarvených originálním a v zásadě dominantním hudebním doprovodem. Doprovodem dokonce natolik dominantním, stylotvorným a odlišitelným, až vyvstává otázka, zda by film dokázal fungovat (alespoň částečně) i bez něj. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To nám křesťanská fundamentalistická pravice v USA zase jednou rozumovala, jak by zasadila smrtící úder hříchu, a přišla na to, že při oslovování mladé generace by měla víc využívat moderních metod. A tak zaplatila Davida Mitchella a ten sesmolil scénář, kterak může první sexuální zkušenost vyvolat nejhorší démony a zahubit ty, co si chtěli zašpásovat a zhřešit. Chytré to není určitě a působivé aspoň pro mě taky ne. Na poli žánru existují nepoměrně lepší kousky, tak proč s tímhle ztrácet čas. Celkový dojem: 25 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nadprůměrný a pozoruhodný horor. Neokoukaný strašák baví (člověk dumá, jak přesně funguje), hudba suprová, taky kamera měla svoje momenty, čímž nemyslím ty neustálé otravné nájezdy, odjezdy a švenky, ale spíš ty pěkně naaranžované celky. Ovšem ten silný nezávislácko-hipsterský feeling (zmíněná otravná kamera, vláčné tempo, občasné blábolení postav a nechybí ani klon Michaela Cery) mě neskutečně sral. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený, dobrá hudba, ale ten scénář psali dohromady tak 40 minut, ne? Konec napíču a vůbec nic se kurva nevysvětlilo! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Před kapavkou, syfilisem či hejnem muněk při vhodně zvolené léčbě utečeš. Jsou však pohlavním stykem se přenášející záležitosti, na které je každý venerolog krátký.. Atmosféra a hudba jsou spojené nádoby, které pokud fungují, dají za pravdu klišé, že i působivý horor lze vytvořit bez galonů krve a děsivých masek. It Follows je v mnoha ohledech velmi nepředvídatelné a výše jmenovanými atributy, tématem prokletí, symbolikou i (sub)urbanistickým espritem připomíná jednu starší lahůdku o černém medáčkovi s hákem. Mám pocit, že před D.R.Mitchellem teď nějakou dobu neuteču.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pomerne nenápadný horor, od ktorého som pôvodne radšej ani moc nečakal, ale z výsledku som teda veľmi milo prekvapený. Konečne americký horor, ktorý nestavia na ohraných ľakačkách, množstve digitálnych trikov a snahe pôsobiť čo najviac dynamicky, aby zaujal prevažne teenagerské publikum, ako je to pri moderných hororoch, ktoré sa dajú vidieť v kinách zvykom, ale správne pomaly plynúci, miestami poriadne napínavý film, ktorý núti obávať sa o postavy a ktorý z minima dokáže vyťažiť maximum. Spočiatku podivne sa tváriaca zápletka, aj keď aspoň čiastočnú originalitu som jej uprieť nemohol ma aj tak po chvíli začala baviť a síce je pravda, že dejovo je to po celý čas dosť jednoduché, film sa prakticky nestále nesie v tom istom štýle, neškodí mu to, nemá problém vtiahnuť a pozerá sa na to nadmieru dobre. Film našťastie skvelo funguje aj po hororovej stránke, jednotlivé hororové sekvencie síce sú založené na tom istom koncepte, ale aj napriek relatívnej pasivite démona sú svojim štýlom mimoriadne napínavé a dokonca ma ako diváka nútili si neustále všímať detaily, hľadať potenciálne únikové východy a podobne, čo sa mi teda bežne nestáva. Plusom sú rozhodne aj sympatické postavy, síce sa jedná len o samých mladých ľudí, ale film vo mne dokázal vzbudiť obavu o nich. Veľkú pochvalu si určite zaslúži David Robert Mitchell. keďže tu nielen skvelo zvládol hororovú stránku, ale aj pomerne nízky rozpočet mu stačil na to, aby to vyzeralo skutočne dobre, vizuálna stránka sa mu nadmieru vydarila. Na jeho budúcu tvorbu si určite budem dávať pozor. A k tomu ešte tá pôsobivá hudba. Takže možno by som ocenil lepší záver a trochu prepracovanejší scenár, ale to nič nemení na tom, že Neutečieš je jeden z najkvalitnejších hororov, aké som videl za poriadne dlhú dobu. 80% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Prvních deset minut se dozvíte princip, podle kterého si hlavní záporák své oběti vybírá, dalších devadesát minut přemýšlíte, proč se hlavní hrdinka prostě neodstěhuje do Evropy. To, že je centrální premisa originální, totiž ještě neznamená, že je to vhodný námět pro celovečerní film. Občas je totiž fajn, když se postavy chovají logicky nebo když celý film není je o opakování jedné a té samé scény (pomalu přicházející postava) v rozdílných exteriérech a interiérech. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších hororů, nad jehož tématikou jsem se nejednou zamýšlel a polemizoval tak, jaké by to asi bylo mít podobnou bytost v patách. Obzvláště zajímavé mi připadají návrhy, jak se podoného monstra zbavit a v případě odmítnutí předat štafetu (ať už z jakéhokoli důvodu), by mne zajímaly případné rozvrhy cesty po světě. Tak daleko však film nezacházel. Dlouhá léta jsem v očekávání vyhlížel jedničku, až nakonec vyšlo alespoň něco velmi podobné: Smile. Asi začínám být nenasytný, neboť jsem to shlédl teprve včera a již se těším na volné pokračování něčeho dalšího na tento způsob. 80% (Edit: 07.11.22) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že drtivá většina diváků při návštěvě kina očekávala úplně něco jiného. Bubáka tentokrát nevidí nikdo kromě prokletého (a samozřejmě diváka), v našem případě prokleté atraktivní blondýny. Když chce kletbu setřást, musí si s někým chrupnout. Ano, prostě někomu roztáhnout nohy a poslat to, co je v její hlavě, dál. Než se tak stane, za hlavní hrdinkou se šourá třeba bledý dlouhán nebo polonahá babka. A diváka z toho mrazí. Nebo alespoň si to tak tvůrci přejí (tedy aspoň poprvé, protože se se scénou víc nepracuje). Hudba i kamera jsou slušivé, úderné tóny ve vypjatých momentech fungují. Ve výsledku to ale příliš vynalézavé, navíc bych trochu přitlačit na inteligenci hlavních hrdinů. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Super nápad, slabší scénář (lehce repetetivní, inteligence postav není nijak oslnivá, trochu mi chybí zkoumání možností followera a časosběrné pokusy) a strašně debilní finále. Co celý film dělají dospělí není důležité, i přes lehké nedomyšlenosti a skřípání to šlape parádně. Soundtrack (Tron) a kamera perfektní - přesně tahle civilní kamera hororu chybí. Super oživení žánru (ač to klidně můžeme nazvat vzpomínkou na Michaela), škoda jen, že scénář není od Whedona. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

19 ročná Jay si jedného večera nezáväzne vrzne s neznámym fešákom, čím sa dostáva do nečakaných problémov, ktoré si vyžadujú špecifické riešenie. Keďže nechápem a nerozumiem, vysvetlím si to klasicky po svojom :) Je načase, aby si niekto pretrel oči alpou, a videl tak veci "jasnejšie", lebo divák, ktorý udelil tomuto snímku tri a viac hviezd, musel byť vďaka silným sedatívám, alebo krabičke cigariet s kvalitným obsahom Amsterdamskej trávy, úplne mimo realitu. Koho tento film svojimi hororovými prvkami vystrašil, toho chcem doma pri sledovaní "Televarieté". Ak toto niekomu nahnalo strach, tak to si teda absolútne neviem prestaviť, čo by robil pri sledovaní pevnosti Boyard. Rozmýšľam nad tým, prečo vznikol tento "nápad" s pomerne originálnou pointou. Nakoľko A.I.D.S, kvapavka či filcky našim teenegerom strach z nezáväzného sexu nenaženú, skutočne nápaditý "Róbertko" Mitchell nadobudol presvedčenie, že treba vytvoriť "novú nočnú moru", v ktorej bude za chrbátami detských penisov stáť "Smrtka z Pražského Orloja". Za pozornosť okrem samotnej myšlienky ešte stojí scéna zo samotného úvodu, kde je možné vzhliadnuť otvorenú zlomeninu ala Vladimír Labant z čias aktívnej kariéry v železnej Sparte. Tento horor spočiatku dosahoval úroveň červených políčok, no po jeho vzhliadnutí, vyznie jeho "kvalita" minimálne tragi komicky - 35% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Poměrně originální nápad a příjemně nepříjemná carpenterovská atmosféra, nicméně dolů to z mého pohledu srazily scény se střílením a jim podobné. Přece se postavy, které vystupují v hororu, nemusí chovat hloupě jen proto, že vystupují v hororu, ne? ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby se John Carpenter kouknul na Drive a The Guest a chtěl v tomto stylu natočit parádní atmosférický horor. A ono to fakt funguje, a to bez jediné laciné lekačky! ()

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama