Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 1
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (288)

Flego 

všechny recenze uživatele

Nejde to inak. Tri dni po dopozeraní seriálu musím dať najvyšší počet. Hoci som váhal, lebo 10 dielov je príliš veľa oproti tomu, čo sa dialo na TV obrazovke. Príbeh je rozťahovaný, má mnoho pomalých, v podstate nikam neposúvajúcich scén, pitvá sa v monológoch hlavnej predstaviteľky, rozoberá jej pocity večne znásilňovanej služobníčky. Potom som pochopil, že vlastne všetky tieto postupy robia seriál výnimočným. Nehľadiac na samotnú myšlienku totalitnej spoločnosti... Seriál je filmársky dokonale natočený s dôrazom na mrazivú atmosféru a silné osobné scény. Hĺbavým a depresívnym spôsobom odkrýva zvrátenosť chorého systému. Plusom je aj sústredený výkon Elisabeth Moss v hlavnej úlohe. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První sezona - pomalý rozjezd, dobře budovaná atmosféra, pohled do společnosti zajímavý a "odspodu". Především v posledních dílech je okrýváno stále více a zvrácenost principů, jejich popírání a opětovné přetvářky je až bolestivě realistickou podívanou. Bohužel částečně přetrvává pocit vykonstruovanosti a nesoudržnosti. Postupným zjišťováním "jak k tomu došlo" se pár bodů vysvětluje, ale i tak mi přijde, že svět Gileádu je nefunkční a neudržitelný. Jsem velice zvědav, jakým směrem půjde druhá sezona a doufám, že společnost bude vykreslena ještě lépe a dostane reálnější tvary než je pár ulic s domy, cestou kolem řeky do obchodu a výchovným střediskem. Elisabeth Moss ze sebe dostává opravdu hodně a její proměna mezi svobodnou ženou/služebnou/sexy provokatérkou je velice uvěřitelná. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Román Příběh služebnice mě bavil. Nejen svou myšlenkou, ale i výborným pojetím, které Margaret Atwoodová promyslela do nejmenších detailů. Samozřejmě, že celá řada motivů se do seriálu nevešla, ale to hlavní tam je - postapokalyptický svět, kdy většina lidí ztrácí schopnost reprodukce a celá společnost se s tímhle faktem musí vyrovnat. Co mi bohužel nesedlo, bylo obsazení titulní role. Ta holka mi pořád připomínala takovou ošklivější verzi Anny Polívkový. Pořád blbě civí, má otevřenou pusu (ech, tohle já u lidí fakt nedávám, viď, Kristen Stewart) a prostě se na ní blbě kouká. Pak v jednu chvíli jsem zjistila, že role velitelovy ženy je pro mě mnohem zajímavější, stravitelnější a pochopitelnější. A to je prostě škoda. No a pak je tu Rory Gilmorová, že jo. Alexis Bledel já fakt můžu a trochu mě mrzí, že právě ona nehrála hlavní roli. Seriál má výbornou hudbu, baví mě, jak zachycuje prostředí a do mé představy o Gilédu z knihy seriál dobře zapadl. Na druhou sérii se rozhodně chystám. Pokud vás seriál zaujal, tak si rozhodně přečtěte knížku - je ještě o fous lepší. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Násilný seriál, zbytočne surový, bezútešný a temný. Hutnú atmosféru vytvára toto všetko spolu s hudbou, no diktátorsko – sektársky princíp v stave beznádeje je úplne na nič. Nepáči sa mi námet a pekné herečky sú skryté pod čepcom v blbých kláštorných uniformách. Nie je sa na čo pozerať. Herecky ale možno vyzdvihnúť hlavnú predstaviteľku Elisabeth Moss. Avšak žiadna časť nekončí tým pocitom, že chcem pozerať ďalej. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Margaret Atwoodová bezesporu stvořila zajímavý postapokalyptický svět, ve kterém jsou ženy (a to jak Služebnice, tak jim nadřazené Manželky) trestány za to, že se "tak hodně zaměřily na akademickou práci a profesionální ambice, že zapomněly na své skutečné poslání". Po zhlédnutí filmové adaptace z 90. let jsem se těšila na lepší propracování děsivé republiky Gileád a na lépe zahrané postavy. Obojího jsem se vlastně dočkala (i když mi pořád chybí skutečná ukázka proměny Spojených států v Gileád), hereckým výkonům skutečně nelze nic vytknout, ale mám se seriálem jeden zásadní problém, a to hlavní hrdinku. Pokud se mnohem více těším na osudy vedlejších charakterů - Janine, Emily, Moiry, dokonce i "záporačky" Sereny - než na další útrpné pohledy June/Offred, je to špatně. Neměla jsem potřebu okamžitě zapínat další epizodu, emocionálně mě žádná scéna nezasáhla (možná proto, že nejsem matka).. ()

Galerie (2 125)

Zajímavosti (21)

  • Když jsou Serena (Yvonne Strahovski) a Fred (Joseph Fiennes) v kině při jejich rozhovoru, lze v pozadí slyšet klasickou titulní znělku společnosti MGM s řevem lva. Společnost MGM je spolu se streamovací službou Hulu výrobce seriálu. (MakiMaki)
  • Alexis Bledel byla za svou roli nominována na cenu Emmy za rok 2018 v kategorii „nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatickém seriálu“. (newpage)
  • Elisabeth Moss, která ztvárnila hlavní postavu, hrála ve většině scén nenalíčená. (morgos)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno