Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 2
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (768)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nejlepší scéna celého filmu (ona mohutná bitka) je hned na jeho začátku. V tomto světle se délka víc jak 2 a 1/2 hodiny zdá ne přemrštěná, ale skoro vražedná. Jinak ale musím pochválit herecké výkony - dokonce i mnou obvykle opovrhovaný DiCaprio tady předvádí, že když chce, umí i hrát. Skvělý jako vždy je Daniel Day-Lewis, mírně nevýrazná je naopak Cameron Diaz. Velmi dobrá je i hudba, jejíž jedna pasáž mi malinkato asociovala Pána prstenů. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak scénář k tomuto filmu bych určitě nenazýval přímo utahaným nebo o ničem, jak tady v komentářích několikrát padlo. Je tedy pravda, že těch 160 minut je trochu moc a poslední hodinku už jsem se díval na hodiny čím dál častěji, ale Scorsese má neopomenutelný dar ukočírovat téměř jakoukoli nezáživnou látku, což se mu tady vyplatilo. Příběh je i přes všechny mouchy, blechy a bůhvíco ještě nesmírně zajímavý, New York zmítaný občanskou válkou je znázorněn skvěle a kulisy jsou prostě bezchybné. Je tu navíc ještě jedno eso, a tím je Daniel Day-Lewis. Ten totiž své roli vtiskl doslova tělo i duši a předvádí přímo heroický výkon, kterým dokonale zastiňuje i jako vždy nevýrazného DiCapria, i ten protahovaný a rádoby velkolepý závěr. Určitě ne taková pecka, jak by se podle těch deseti oscarových nominací mohlo zdát, ale Scorsese si odvedl své.. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

New York v době, o které se dneska raději nemluví. Místo, které má daleko k dnešnímu velkoměstu plných mrakodrapů a milionů lidí. Špína, prostitutky, muži bez práce a jeden Řezník... Daniel Day-Lewisovi, po 5ti letech zpátky na hereckém výsluní, sekundují krásná Cameron Diaz a stále lepší a "odrostlejší" Leonardo DiCaprio. Scorsese si to natočil podle sebe, komplexně, drsně a dlouze. Vytváří tak dokonalou iluzi krvavě-špinavého světa 60. let 19. století. Vždyť proč ne, dějiny Spojených států se rodily skrze krveprolití... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

V Ňafjorku bývalo vážně drsno. Sada krutých gangů s názvy jako mrtví králíčci nebo bratrstvo bimbáskovo placky se s urputností židům, irům nebo špagetkám vlastní popasovala se sociální nejistotou devatenáctého století. Když se vývin americké identity zadrhl, bylo nutné do oblasti, kde všichni kradou, prostituují se či dělají úplné hovno (fakt netuším kdo tam vytvářel jakékoliv hodnoty, které by pak šlo uloupit) frknout jednoho záštiplného mamlase, aby to rozstříhnul. Ten si prošel klasickým pentagramem romantického hrdiny - v mládí odvrhnut, někde se kdeco naučil, vrací se na tajňačku, najde si kurvičku, sám mezi všemi vítězí a pokoří nepřátelský svět. Ale jinak - bylo to barevný. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

S hvězdným obsazením, devadesáti sedmi milionovým rozpočtem a Martinem Scorsesem nemůže vzniknout nemistrovské dílo. Snímek jsem viděl v kině a byl jsem naprosto omámen dějem a uvěřitelnými charaktery. Gangy New Yorku diváka zavedou do historického New Yorku a jeho obkloupujících oblastí. Dívá se zpět do historie, jak gangy válčili o nadvládě nad částmi města (všechny gangy mají reálné předlohy). Cameron Diaz je zázračně přitažlivá jako Jenny Everdeane (pro roli byly původně navrženy Heather Graham, Monica Potter, Mena Suvari a Claire Forlani), zatímco Daniel Day-Lewis (vypadá jako prehistorický Brad Pitt) hraje nesmírně odpuzující charakter, navíc dobře zahraný (původně jej měli ztvárnit Robert De Niro nebo Willem Dafoe). Daniel dokonce v rozhovoru přiznal, že při přípravě na svou roli poslouchal Eminema. Leonardo DiCaprio (vypadá jako starší verze Robbieho G. Tomlina) se vrátil do Hollywoodu se solidním výkonem jako Amsterdam Vallon. Gangy New Yorku má i pasáže, které mohly být kratší, ale i přesto přináši velký zážitek. Kdyby byl film ještě o další hodinu delší, což nesestříhaná verze byla, nevím jak bych to vydržel. Film je opravdu mistrovské dílo a je jen potvrzením pro Martina Scorseseho, že je to jeden z nejlepších režisérů všech dob. Navíc se společně s Leonardem vzdal části svého honoráře, když byl překročen rozpočet. PS: Během natáčení bitky mezi DiCapriem a Day-Lewisem Leo zlomil Danielovi nos. Day-Lewis však scénu dokončil i se zraněním. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Martin Scorsese nechal v římských atelierech Cinecittà vybudovat ulice New Yorku 19. století. Na kulisy se byl podívat George Lucas a prohlásil, že by mu nedělalo problém vytvořit stejné město s pomocí počítačových efektů. (Petr23)
  • Na přátelskou návštěvu natáčení v Římě zavítal i Tom Cruise (jeho tehdejší manželka Nicole Kidman tam právě natáčela Ty druhé, 2001), který při té příležitosti přemluvil producenta Harveyho Weinsteina aby Scorseseho štábu poskytl dodatečné finance na dostavbu náročné kulisy katedrály. Štáb později onu budovu pokřtil Sv. Thomas. (NIRO)
  • Daniel Day-Lewis se kvůli postavě drsného řezníka Billa Cuttinga skutečně vyučil v oboru a mistrovsky zvládl i vrhání nožů. (Pumiiix)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama