Reklama

Reklama

Dům loutek

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, (2009–2010), 20 h 59 min (Minutáž: 43–50 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman, Olivia Williams, Reed Diamond, Amy Acker, Brett Claywell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(27)

Dollhouse je přísně tajné a velmi ilegální. Je to místo, kde se plní přání. Klienti s dostatkem peněz a správnými kontakty si můžou najmout "Actives" nebo "Dolls". Dolls mají kompletně vymazanou paměť, čili jim můžou být vtisknuty vzpomínky, schopnosti a jazyk pro různá přiřazení. Na misích je kontrolují "Handlers" a po dokončení úkolů jsou opět vymazáni a udržování ve futuristické laboratoři Dollhouse. Jsou to lidé, kteří se rozhodli, pro vlastní důvody, vzdát se svých těl. Můžou být kýmkoliv. (dresi)

(více)

Recenze (168)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna žádný uctívač Whedona, popravdě ho považuji jen za průměrného seriálového tvůrce. Nicméně Dollhouse mě zaujal námětem a tak jsem mu dal šanci. Nápad je opravdu skvělý a dává seriálu úžasný potenciál, o tom není pochyb. Zpracování je však o dost horší. Na Firefly sem oceňoval neotřelou kombinaci žánrů a skvělý humor. V Dollhouse humor musel ustoupit superzápletce a z různých žánrů se zde setkávají snad jen jejich klišé. Supertajná organize, správňacký polda na stopě, hlavní hrdinka s temnou minulostí, kterou pomalu odkrýváme (tu minulost zajisté), pár akčních scén plných vykopávání pistolí a rozmlácení celé scény. Vše se moc točí okolo hlavní panenky Echo a jejího příběhu, naopak jiné zajímavé postavy (geniální programátor, doktorka, další panenky) nedostaly ani za mák prostoru, co by si zasloužily. Co třeba trochu zvolnit šílené konspirační tempo a dát prostor nějakému vedlejšímu agentovi v zábavné misi? Asi ne... No, neodvysílaný nultý díl (pilot) a závěrečný třináctý z první sezóny pro DVD jsou asi tím nejlepším. Takže do TV se zase dostalo to horší, škoda. V průběhu druhé sezóny byl ohlášen definitivní konec a v mých očích to nakonec byl krok pozitivní - Whedonovi zbývalo už jen nějakých 8 dílů seriálu a tak se soustředil na ty nejlepší věci, které chtěl odvyprávět. A je to pravdu nářez - dějem nabitá jízda bez zbytečné omáčky okolo. Tenhle závěr mi celkové hodnocení vylepšil o jednu hvězdičku. Jinak je to průměrný seriál, ale při mentální nenáročnosti se to příjemně sleduje... (1. sezóna - 65%, 2. sezóna - 80%) ()

Neffy 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem začala sledovat ze zvědavosti. Pořádně o něm nikdo z mého okolí nevěděl, takže jsem neměla možnost s někým to rozebrat atd. Ze začátku opakující se děj - někdo přijde najme si Echo, něco se zvrtne a ona to zvládne. Ale opět byla jsem zvědavá v co se příště promění a jestli se seriál někam pohne. 1. sérii bych hodnotila tak na dvě až tři hvězdičky, ale právě ta druhá byla nabuchaná výborně! Jak jsem četla v nějakém článku - může to být dané tím, že původně seriál měl mít 5-6 sérii, což studio zatrhlo a tak scénarista musel vše narvat do 2. série. Líbili se mi díly, které se zaměřili i na jiné loutky a jejich osudy (Siera, Victor), přece jen Echa jsem už měla dost. Poslední dva díly vždy na konci série jsou taktéž dobré a víc se přibližují k žánru sci-fi. Prostě nakonec jsem byla ráda, že jsem nakoukala celý seriál. Má jen pár dílů, tak to jde rychle a je čím dál tím lepší. ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je poznat, kde dostal Whedon volnou ruku, ale nemyslím si, že kdyby to natočil celé podle studia, byl by to propadák. Jen by to bylo jiné. Takhle je to ovšem perfektní a když se začnou odhalovat tajemství, napětím jsem nedýchala. Whedon dokáže stvořit nezapomenutelné postavy v originálním prostřední. A epitaf byl bonbónek navíc. Víc depresivní závěr si ani nedovedu představit. A Alan Tudyk byl (aspoň ze začátku) stejně roztomilý jako ve Firefly. Co víc si přát? ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý seriál který patří k tomu nejzajímavějšímu co těd v USA vzniklo! Tím to seriálem Joss Whedon jen potvrdil že patří k nejlepším seriáloví tvůrcům současnosti, první epizody jsou sice slabší ale i tak dost dobré ale po tom co přijde v druhé půlce první řady musím jednoznačně říct že Dollhouse je jednoduše skvělá záležitost! Dokonale napsané postavy patří jen k jednomu z kladů seriálu. Eliza Dushku i přes podle mě neopodstatněnou kritiku odvádí velice slušný výkon a ostatní jí dokonale doplňují a někdy i překonávají což ale není její chyba, spíše je to záměr v některých chvílích dát více prostoru vedlejším postavám což jistě není na škodu. Joss Whedon opět vytvořil kompaktní a strhující svět ve kterém má vše svůj důvod což se naplno ukáže až v druhé sérii. Kdyby se to tak to rozjelo už od začátku, Dollhouse by jistě pokračoval dál, potenciál nato má obrovský! ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

První série vynikající, druhá mi trochu pila krev tím, že už byla klasicky na pokračování... Jak jsem zjistil, tak na seriály, které dávají každou chvíli cliffhangery, nejsem zrovna stavěný... Každopádně konec to všechno vylepšil, přístup Anny DeWittové k Topherovi v obou epilozích byl nádherný. Každopádně mě trochu děsí vědomí, že u Firefly se možná také schylovalo k něčemu podobnému... Anyway - 75%.... ()

Galerie (372)

Zajímavosti (10)

  • Společnost stojící za „výrobou“ dollhouse se jmenuje Rossum. Jedná se o odkaz na Karla Čapka a jeho slavné R.U.R. (Rossum's Universal Robots). (TomikZlesa)
  • Dollhouse je součástí kampaně FOX TV nazvané "Remote-Free-TV", která zahrnuje například i serál Fringe. Cílem kampaně je snížit pauzy na reklamy a získat tak více vysílacího času. (TomikZlesa)
  • Postava Dr. Saunders měla být původně mnohem starší. Joss Whedon postavu přepsal, aby mohl do role obsadit Amy Acker. (TomikZlesa)

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

30.08.2012

Dlouho se spekulovalo, o čem přesně bude televizní seriál, jehož rozjetí má Joss Whedon v exkluzivní smlouvě s Marvel Studios. Inu, bude o tajné vojenské obranné organizaci S.H.I.E.L.D. (Strategic… (více)

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

24.10.2009

Nový seriál Josse Whedona od začátku bojoval o přežití. Druhá sezóna byla schválena jen s odřenýma ušima a s nadějí, že se sledovanost zvedne. Opak je pravdou a tak už všichni čekají, kdy Fox seriál… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama