Reklama

Reklama

Viktorie

(seriál)
TV spot 2
Velká Británie, (2016–2019), 22 h 47 min (Minutáž: 46–95 min)

Tvůrci:

Daisy Goodwin

Předloha:

A.N. Wilson (kniha)

Hrají:

Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie, Anna Wilson-Jones, Eve Myles, Nell Hudson (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

Seriál z dílny uznávané spisovatelky Daisy Goodwin, která je zároveň autorkou jeho scénáře, mapuje rané období vlády jedné z největších panovnic v dějinách. Velkolepý výpravný seriál s hvězdným hereckým obsazením, který čerpá ze skutečných událostí a podrobných deníků samotné královny, vykresluje detailní portrét její proměny ze spontánní osmnáctileté dívky v dospělou ženu, matku a panovnici Spojeného království Velké Británie. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele anatheman k tomuto seriálu (3)

Viktorie (2016) 

V podstatě takový vzdálený "prequel" k The Crown. :-) Celkově mě seriál bavil, ale hodnotil bych jej pouze jako lehce nadprůměrný počin. Začnu mínusy. Sice to nemá rozhodující vliv na výslednou známku, ale docela mi vadilo CGI. Opravdu ty scenérie viktoriánských měst působily neskutečně uměle. Toto provedení jsem akceptoval ještě u starších Tudorovců, zde bohužel nikoliv. Dalším záporem byl strašný pilotní díl. Těžko hledám horší úvodní epizodu. Na to, že měla skoro hodinu a čtvrt, se v ní skoro nic nestalo. Chápu tedy lidi, které by po jejím zhlédnutí opustilo nadšení pustit se do dalších částí. Také si myslím, že nebyla moc plodná snaha vytvořit ze seriálu pomyslný starší Downton. Mám na mysli ono parazitní prostředí služebných ve Viktoriině domácnosti. Charaktery v této oblasti totiž postrádají jakoukoli atraktivitu - především ve srovnání se zmíněným napodobovaným seriálem. Hlavně jsem neustále tekl, když jsem byl nucen dívat se na tu ohyzdnou křečkoidní megeru s zuby, co vypadaly jak druidská svatyně... Prostě fuj, byla prostě odporná. Nicméně ke kladům. Zkrátka seriál by byl mnohem lepším, kdyby se soustředil jen na Viktorii a její aristokratické frendíky. I když je jakákoli snaha přiblížit problémy doby odsunuta za kanál La Manche, marmeládové pasáže relativně fungují. Především tedy vztah Viktorie a Alberta. Celkově by se dalo říct, že kdyby byl seriál očesán o onu "Downton sekci", mé hodnocení by mířilo do výšin katedrálních kleneb. To by bylo i podpořeno především nádhernou představitelkou Viktorie - Jennou Coleman. V seriálu mi několikrát připomínala Natalii Dormer, když hrála Boleynovou... No, to je přeci nevyvratitelné pozitivum! :-) ()

Série 2 (2017) (S02) 

Ještě sice zbývá vánoční speciál, ale hodnotím již nyní. Druhá série je o poznání lepší než ta první. Zajímavé je, že jsem některé díly první série viděl znovu, a i z nich jsem nyní měl lepší pocity. Zhlédl jsem je i kvůli tomu, že Viktorii začala vysílat ČT, a zajímalo mě (jen z čisté zvědavosti), jak dopadl dabing. A ten se docela povedl. Ale o tom nechci dále psát - vracím se ke druhé sérii. Ta disponuje dle mého názoru šťavnatějšími tématy. Více se prohlubuje vztah Viktorie a Alberta. Celkově je možno říci, že se vše ve větší míře orientuje na svět aristokracie než na svět služebnictva, což byla Achillova pata předchozí série. Také je tato série více "historická". Mám na mysli poněkud větší podíl politických záležitostí a také snahu přiblížit problémy doby z hlediska sociálního či kulturního. Zároveň je ale zřejmé, že se skutečná historie přizpůsobuje seriálovému vyprávění. To ale nevnímám negativně; od dob Říma mám docela i rád, když si seriál "pohrává" s oblastmi, nad kterými visí otazníky. Rozhodně se dá ocenit i tématická výstavba epizod (například "výlety" do Belgie, Irska, Francie či Skotska, kterým se věnují samostatné díly). Zároveň je druhá série více emotivní a postavy jsou více atraktivní (a také více sympatické). A tomuto aspektu nepochybně napomáhají herci. Můžeme zmínit Hughesova Alberta, lehce dekadentního Oakesova Arnošta (s roztomilým akcentem) nebo Sewellova melancholického lorda Melbourna. Všem ale kraluje Viktorie. Jenna je prostě dokonalá... Za ten její nosík by se měly vést války. :-) Nic víc třeba dodávat. :-) Takže bych mohl nakonec udělit plné hodnocení, že? Ale jo, já tak učiním. :-) Nyní jen čekat na výše zmíněný vánoční speciál... ()

Série 3 (2019) (S03) 

O jeden stupeň horší než předchozí série. Máme tu opět nešvar z 1. sezóny - tedy množství vedlejších linií. Ne že by mi samy o sobě vadily, každopádně ve vztahu k "epické" lince, která se týká Viktorie a Alberta, působí přece poněkud paraziticky. Ale jinak nemám s touto sérií problém. Máme tu řadu nových a sympatických postav. Ozývají se nešvary z minulosti a výše zmíněný vztah mezi Viktorií a Albertem je vykreslen úžasně. A do toho se připojují rostoucí děti. Historické problémy jsou zde možná lehce na periférii, ale přesto se jim seriál dostatečně věnuje. Takže 4 hvězdy. Jo a Jenna.... opět úžasná. :-) ()

Reklama

Reklama