Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 2
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (288)

F.man 

všechny recenze uživatele

Distopie, kterou si sice a priori nedokážu příliš představit, přesto ale dokáže být mrazivě reálná. Stejně tak na ni naroubovaný příběh – někdy sice až příliš tlačí na pilu, v konečném důsledku, ale na nervy brnká parádně. Penny aka Elisabeth Moss aka Offred do toho všeho navíc zapadá na jedničku a člověk to prostě tak nějak prožívá s ní. Snad jen těch hipsta zpomalovaček by nemuselo být tolik. To jsou ale v konečném důsledku jen detaily, na třetí sérii se vážně těším. I don't need oranges. I just need to scream. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tohle bych napsal kdybych byl sexuálně frustrovaná ženská na mentální úrovni patnáctileté holky, přečetl bych si Orwella a řekl si, že taky napíšu "postapo"... Asi bych s Příběhem služebnice neměl takový problém kdyby šlo o čistě fiktivní svět. Ale tady se nám někdo snaží namluvit, že se to děje v naši blízké budoucnosti. Problém je v tom, že Orwell se už dnes konat nebude ani kdyby trakaře padaly (dávno se ví, že A.Huxley předpověděl budoucnost mnohem přesněji) a už vůbec ne v takhle pitomém systému. Celý ten svět je naprosto na hlavu postavený, nelogický a absurdní. Proč systém ty ženské otročí když cesta společenských a ekonomických výhod by byla nepoměrně efektivnější? Proč, když jsou tak zoufalí šukají jen jednou do měsíce? Proč se seriál snaží naznačit, že žena vědomá si své neplodnosti je automaticky frigidní? Jak se kurva povedlo za necelých 8 let udělat z lidí zvyklých na sociální sítě, osobní svobody, moderní myšlenkové směry, jakýsi životní standard, kontakty atd poslušné a zlomené stádo? Jak se kurva povedlo v tajnosti najít a zrekrutovat ty statisíce ozbrojených psychopatů (bez svědomí a vztahu k ženám) strážících každý kout? Co jako dělá zbytek světa? (jasně-na jednu stranu se nám seriál snaží ukázat jak delegace z jiných států nevidí pravdu a na druhou stranu tu máme desetitisíce uprchlíků .) Seriál pomalu směřuje k demonstraci toho jak i podřízená a zotročená žena má své vlastní účinné metody jak manipulovat mocným mužem, ale kde teda byly všechny tyhle mocné metody a síla když se ta změna režimu krok za krokem prosazovala? Kde jsou moderní fertilistické metody atd atd atd.. Ve výsledku je skoro jedno, že ten příběh samotný je docela zajímavý když celý ten nesmysl tak hrozně bije do očí.. Navíc mám pocit, že HBO po tomhle sáhlo účelově čistě proto, že poptávka si žádá nějaké to moderní genderové MeToo téma.................Jinak... E. Moss je zajímavá a Ann Dowd zase jednou parádní.. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o samotné prostředí a atmosféru klero-fašistického státu, tak ani jedno nemělo chybu. To, že si autoři vystačili s pouhým politickým převratem a nepotřebovali k tomu nějaký globální konflikt či nedej Bože invazi mimozemšťanů, je chvályhodné. Na druhou stranu mi chyběla linka, která by se výrazněji věnovala změně režimu a novému mocenskému uspořádání. Seriál se tomu sice v retrospektivách věnuje, ale to pro mě nebylo dostačující. Ale třeba se to s druhou řadou zlepší. Každopádně nové uspořádání společnosti, kde jsou plodné ženy pouhými putovními inkubátory a jakékoliv prohřešky jsou postihovány drakonickými tresty, to mělo něco do sebe. Vysoce je třeba hodnotit i technickou stránku věci a zejména za nasnímání by kameraman zasloužil nějaký metál. Herecky dokonalé a září především Elisabeth Moss, což je podle mě nejnedoceňovanější herečka současnosti. Možná by neškodilo okrouhat sérii na osm dílů, protože místy se to až příliš táhlo, ale nebylo to nic, co by se nedalo přežít. 85% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Ryzí feminismus v totálně totalitní dystopické šovinistické současnosti. Solidní filmařina, kterou podporuje zejména skvělá a hutná atmosféra a velmi dobré výkony - to co sem tam předvádí Yvonne Strahovski, ale i další (převážně tedy herečky, na kterých je seriál postaven), to je radost sledovat. Elisabeth Mosse umí být pěkná, ale bez make-upu to až taková sláva není, což by tuším podle knihy měla být opravdu krásná, občasné dlouhé záběry na její obličej umí otravovat, čímž ji ani seriál nechci hanit - velmi dobře totiž dokáže prezentovat tvrdé emoce, kterých je June plná. Silné čtyři hvězdy, kdy každá ze sérií nabízí hned několik skvělých dílů, ale naneštěstí nabízí i natahování děje a nudnější pasáže, o občasném vypnutí logiky snad všeho (např. mám pistoli, ale použiju kameny a cihly, a na Glocka si vzpomenu až když jsem sama postřelena... a podobných menších, ale logicky naprosto nesmyslných scén a myšlenkových pochodů je tady víc než by se dalo odpustit). Jinak velmi dobře koukatelný seriál, který si zaslouží pozornost. ()

marhoul odpad!

všechny recenze uživatele

S chutí naložím tomuto přiblblému odpadu po zásluze. I počiny dekadentní lze natočit kvalitně, no jo no, ale kde nic není, ani smrt nebere. V kombinaci s ošklivým vřídkem v titulní úloze jsem se dočkala nulové porce zábavy, stejné porce přínosu a obohacení mé zvídavé duše a opětovného zjištění, že můj vnitřní i reálný život je napěchován tolika příjemnými zkušenostmi a pocity, že mě tahle nesmyslná hovadina nemůže utáhnout. Fanklubu přeji nikdy nekončící polemizování nad seriálovým jádrem pudla a odplouvám si zvesela proti proudu o žánr dál, s písničkou rtu, která se vyloženě nabízí, že "Svět se v prdel obrací." ()

Galerie (2 125)

Zajímavosti (21)

  • Elisabeth Moss, která ztvárnila hlavní postavu, hrála ve většině scén nenalíčená. (morgos)
  • Alexis Bledel byla za svou roli nominována na cenu Emmy za rok 2018 v kategorii „nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatickém seriálu“. (newpage)
  • Seriál je natočen na motivy stejnojmeného románu od Margaret Atwood z roku 1985. Margaret Atwood knihu napsala během svého pobytu v Západním Berlíně. Při psaní ji inspirovali i cesty po vychodním bloku včetně Československa. (morgos)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama