Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (60)

  • Kniha „All of them Witches“, která se ve filmu ukazuje, je dovedně zhotovená maketa. (Adramelech)
  • Natáčení probíhalo od 21. srpna do 6. prosince 1967 v Los Angeles a v New Yorku. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. června 1968 v New Yorku. (Varan)
  • Film byl v roce 2014 vybrán knihovnou amerického Kongresu k uchování v Národním filmovém registru jako "kulturně, historicky či esteticky významný". (Varan)
  • Film stál 2,3 milionů amerických dolarů a jen v USA dokázal vydělat 33,4 milionů dolarů. (Varan)
  • Tvůrcem účesu Mii Farrowové (Rosemary) byl skutečně slavný britský kadeřník Vidal Sassoon, který si za svou práci naúčtoval 5 000 dolarů. (Rollo_Tomasi)
  • Účast Mii Farrow (Rosemary) na tomto filmu vedla k ukončení jejího manželství se zpěvákem Frankem Sinatrou. Natáčení filmu se oproti původnímu plánu protáhlo, což Sinatru rozzlobilo, jelikož chtěl Farrow obsadit do svého filmu Detektiv (1968). Když se Farrow natáčení nemohla zúčastnit, Sinatra do její role obsadil herečku Jacqueline Bisset. V listopadu 1967 během natáčení Rosemary má děťátko jí Sinatrův právník doručil rozvodové papíry. (kenny.h)
  • Britský filmový časopis Empire zařadil snímek v žebříčku nejlepších filmů všech dob na 78. pozici. (Folky)
  • Americký časopis Premiere zařadil plakát k filmu na 21. pozici v žebříčku nejlepších plakátů všech dob. (Terva)
  • Americký časopis Entertainment Weekly označil film za 10. nejděsivější film všech dob. (Terva)
  • Děťátko Rosemary (Mia Farrow) se narodilo v červnu roku 1966 (6/66, což dává dohromady satanistické číslo 666). (HellFire)
  • Poslední film oceňovaného tvůrce speciálních efektů Farciota Edouarta, známého inovátora v oblasti zadní projekce. (HellFire)
  • Práva na zfilmování románu získal William Castle. Robert Evans z Paramountu souhlasil, že dá projektu zelenou, pokud Castle nebude režírovat. Důvodem byla Castlova pověst režiséra laciných hororů. Bylo mu však umožněno, aby si ve filmu zahrál (muže u telefonní budky). (HellFire)
  • Kořen "Tanas" je přesmyčkou slova "Satan". (Kulmon)
  • Když Rosemary (Mia Farrow) dostane knihu "All of Them Witches", dozví se, že "název je anagram". Nejprve se snaží přehodit písmena z názvu knihy, ale pak si uvědomí, že nápověda se týkala jména v knize. Název je však ve skutečnosti anagramem pro "A Hell Cometh Swift". (Kulmon)
  • Společně s filmy Hnus (1965) a Nájemník (1976) tvoří tento film Polanskiho volnou trilogii o hrůzách odehrávajících se v městských bytech. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama