Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (3)

Carnivale (2003) 

Je to více než jen originálně pojatý boj dobra se zlem. Je to výprava do třicátých let minulého století, putování krajinou, která má sama mnoho tajemství, stejně jako ti, jenž jsou součástí Carnivalu. Mystično doslova sálá z každého záběru, fantastické jsou dekorace, kostýmy a samozřejmě masky. Z tohoto pohledu příliš nezáleží na tom, jestli jsme zrovna u Justina, či právě v Carnivalu. A nezáleží na tom, ani co se týče postav, obsazení je typově dokonalé, z většiny výborně napsané a taktéž zahrané. Jmen by byla spousta, neodpustím si alespoň ty nejzásadnější, tak tedy Clancy Brown, Patrick Bauchau, Michael J. Anderson, Amy Madigan a jistě i John Carroll Lynch. První série s postavami více pracuje, její tempo je pomalejší, což mi sedlo více. Druhá klade větší důraz na dvě zásadní linie, vyprávění zrychlí a v těch pravých chvílích nepostrádá hororovou atmosféru. Té nejen v hororových momentech velmi pomáhá souhra kamery a hudby Jeffa Beala, stačí jen záběr na krajinu, v niž zrovna řádí Black Blizzard. Více u jednotlivých sérií. 80% ()

Série 1 (2003) (S01) 

Sofie a Libby v téměř opuštěném babylonském kině, na plátně Intolerance! Nádherná scéna, právě i díky promítání Griffithova díla, jsem jim to nemohl nezávidět, kdyby samotný prostor kina náhodou nestačil. Celá pátá epizoda je snad tím nejlepším, co série nabízí, například scéna vystoupení Dory Mae s Libby, její mrazivý závěr. Nebo atmosférou až hororový (což vlastně má v následujícím ději své opodstatnění) příchod horníků. Nakonec, ve stejné atmosféře se odehrává celé babylonské dění, ale nejen to, zásadní pro celý příběh je stejně, jako jeho postavy, bez výjimky velmi dobře napsané. Právě na nich příběh stojí a díky nim i přes pomalejší tempo vyprávění nenudí. Snad až do posledního komparsisty jsou navíc dokonale obsazeny, potěší obzvlášť kompletní Carnivale, ale i zlo, v podání famózního Clancyho Browna. I v Carnivalu zůstávám raději na straně zla, v tomto případě toho domnělého, i když... jednoduše Professor Lodz, prakticky každá scéna s ním je silná, Patrick Bauchau je v jeho roli naprosto dokonalý. A samozřejmě potěší i Michael J. Anderson, ten například hned po Babylonu, v zase výborné scéně soudu, včetně jeho následného pokračování. Tady mi bylo toho jediného z Babylonu svým způsobem až líto, těžký to úděl, to snad raději už Black Blizzard a smrt v něm... a dalo by se pokračovat. 85% ()

Série 2 (2005) (S02) 

Justin a Ben mají dle očekávání největší prostor, je jim věnováno ještě více času, než tomu bylo v první sérii. Tento čas je na jednu stranu velmi dobře využit, na tu druhou se však zapomíná na spoustu zajímavých vedlejších postav. Když pominu nově příchozí z vypáleného cirkusu, je to třeba Stumpy s rodinou, Ruthie, Lila, ale i Samson. Kdo velkou měrou nezasáhne do dvou zmíněných linií, nemá příliš co říct. Naštěstí jsou obě výborné, Justin prožívá svoji úchylně ďábelskou proměnu a Ben pátrá. Jejich postupné sbližování vrcholící dvěma posledními epizodami potom nabízí ty nejlepší momenty. Benova linie také představí značnou část jeho rodiny, z nichž obzvlášť bratranci musí zaujmout. Až mysticky působící S. je ale po svém zobrazení lehkým zklamáním, pravý opak Managementu, jehož zásadní setkání s Benem je jednou z nejlepších scén série. Což platí i o kukuřičném poli, nejklidnější části uspěchaného závěru. Že by "třetí série nebude, tak ať je toho ve finále co nejvíc"? Minimálně posledních pár minut být nemuselo. 75% ()

Reklama

Reklama