Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 13
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Videa (13)

TV spot 13

Recenze (301)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze zamýšleného projektu soustavně komentovat jednu každou epizodu zůstalo torzo čítající první tři a vracet se k tomu už nebudu. Budiž tedy alespoň poznamenáno, že překvapivě to je jeden z nejlepších viděných krimiseriálů. Často nechtěně zábavný (Narkomani nebo třeba Bartoška jako vekslák kunsthistorik), leckde dietlovsky přitažený za vlasy (Autorka detektivních povídek - ale on ten díl vlastně je jako taková detektivní povídka - proto je taky nečtu), na druhé straně nechybějí opravdu silné monenty (vyvrcholení konfrontace syn Kratěna - otec Sklenčka) a "Bezpečnost. Jste zatčen." nikdy nebylo vysloveno tak mazácky jako v skvostné scéně, v níž Hašek s mladým Peškem zatýká nebezpečného zločince, an jde s košem. Haškova postava por. Pekaře má vůbec potenciál kultovnosti a Frejův náčelník Břéťa vstoupil do lidové slovesnosti (ovšem prostřednictvím Krampolova "Břéťo"). Co do realističnosti kriminalistické práce se Pitaval dočkal překonání až v Případech prvního oddělení. Ve služební kanceláři (myslím, že náčelníkově) sem tam zahlédneme podobiznu F. E. Dzeržinského, podobně jako v jiných dobových kriminálkách, z čehož lze usoudit, že šlo o součást povinné výbavy tehdejších služeben SNB. V souvislosti s takřka nulovou mírou režimní propagandy v průběhu celého Pitavalu je nápadné, že divák si opravdu musí chtít všímat, aby si byl portrétu jednoho z nejvražednějších bolševiků a zakladatele Čeky (pozdější NKVD, pozdější KGB) vůbec vědom. K problematice oné nulové míry propagandy se blíže vyjadřuji v komentáři k 3. dílu. V seriálu o esenbácích z poč. 80. let je to věc opravdu povážlivá a básník Jiří Martínek je toho názoru, že ježto ideologii, propagandu a lživé převrácení moderní historie pokryl kovaný Major Zeman, nastupuje Pitaval s plněním úkolu udělat z esenbáků normální sympaťáky (podobně Marthos). Čehož se nemohl nikdo zhostit efektivněji Dietla. Čtěte: Marthos, Šandík, PollyJean, type_B. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Angličané mají Sherlocka Holmese, Američané Nicka Cartera, Němci komisaře Shimanského, Italové inspektora Cattaniho, Číňané soudce Ti, Ale ty všechny bez problémů strčí do kapsy náš Rudla Pekař, nejlepší detektiv všech dob. Je v podstatě chodící encyklopedií, zná dokonale psychologii zločinců, disponuje skvělými kombinačním schopnostmi, přesto však zůstává skromný a nebojí takové té černé policejní práce. Nenosí zbraň a ani fyzicky by třeba na takového Shimanského nestačil, ale jistě by vymyslel nějaký mazaný způsob, jak se konfrontaci vyhnout... ()

Reklama

fleker 

všechny recenze uživatele

POZÓÓÓR KOMOUŠÍÍÍÍ...VEMTE SI VŠICKI ROLÁKY A DLOUHÝ RUKÁVY, AT VÁS NEPOKOUSOU!!....HONEEEM VSICHNI DAME VODPAD,,,,JÉ HELE, TAMHE TOMU NEKDO DAL TRI HVEZDY - KOMOUŠ!!....jo jo..je to trosku plesnivější vecicka,,,,viz hlody jako ze pani prodavacka tvrdi, ze kram byl narvanej lidma az kprasknuti, jak by taky ne, kdyz zrovna dovezli banány a pomerance.......nebo nabourana škodovka kera, jak povidal čmaňa,je prej nejmíň na skok zvokna...a spousta dalsich...diky kerejm se z puvodni krimi stava tak trochu i kome,,,nebezpečí kontaminace je však zcela minimální........soudruh fleker dává za 4 rudý.......jo, a že prej strana chysta přemenovat večerníčka na grebeníčka až se zas vysápe nahoru...BU BU BU ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malý - neveľký, nepatrný, drobný. Pitaval - zbierka pozoruhodných kriminálnych prípadov. Veľké mesto - Praha. Verejná bezpečnosť (VB) vždy zvíťazí! Republiku si rozkrádať, ani rozvracať, nenecháme. Máme na to páky. Mimo iné aj partiu z pražskej kriminálky. Poradie a názvy jednotlivých dielov tohoto socialistického, kriminálneho seriálu boli takéto: 1. Aranžér, 2. Milenec, 3. Benjamínci, 4. Včelař, 5. Cyklista, 6. Jupiter, 7. Vedoucí partiové prodejny, 8. Muž s punčochou, 9. Kuchařinka, 10. Majitel autoservisu, 11. Autorka detektivních povídek, 12. Exoti, 13. Kasař, 14. Narkomani, 15. Valutová příhoda. ** ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No vida, tehdy headhunterům stačily papuče, psací stroj consul se dvěma kopírákama, fixem nakreslená cedule - NERUŠIT VÝSLECH a dvacet deka vlašáku v povoskovaným papíru. A desperáti neměli šanci... Vůbec k tomu nebyla potřeba nabušená laborka, nadupaný pécéčka napojený do Langley a vnadný kočky a metrouši co všechno znaj a všude byli. Z téhle socialistické kriminální série na někoho možná dýchne retro závan, na mne to však působí už mírně vyčpěle. Neříkám že tehdy v osmdesátejch jsem na to nečučel, ono ani nic moc jinýho od tohohle kromě Honzíka Zemanů v bedně nešlo... ale proč to dnes reprízovat? Opravdu je ještě někdo z diváků rozhicovanej, kdyš si hoši v šusťákovkách jedou pro vraha houkajícím žigulíkem? :-))) Jediné co možná zaujme jsou některé ty herecké výkony, kromě mladého Peška ovšem... ten byl na pěst. Dva rohlíky k tomu vlašáku. Víc nedám. * * ()

Galerie (419)

Zajímavosti (91)

  • Úvodní hlášení, které na poradě přednáší nadporučík Kubát (Ladislav Frej), je v každém díle odlišné. Společná je pouze první věta: „Svotka událostí o zjistěných případech za dobu od 0:0 do 24 hodin na území obvodní správy SNB Praha...“ (Kaleidoskop)
  • Když Jiříček jede na Moravu do Oslavan zjišťovat podrobnosti o pachateli krádeže obrazů, vyslýchá vlakvedoucí (průvodčí, S. Zázvorkovou) na nádraží, na kterém ale neopustil ani území Prahy. Nádraží je totiž Praha-Veleslavín. (Volvo40)
  • Ve scéně v garáži, kde hovoří lakýrník (Vítězslav Jirsák) s Liborem (Jiří Krampol), je záběr na přestříkanou Škodovku, která má sundané stírací lišty (vidět jsou pouze kovové úchyty). V následné honičce, při stíhání Škodovky v dešti, je tato již osazena funkčními stěrači. (Kirman)

Reklama

Reklama