Reklama

Reklama

Hell on Wheels

(seriál)
  • Slovensko Peklo na kolesách
Trailer 3
Kanada / Velká Británie, (2011–2016), 41 h 29 min (Minutáž: 42–87 min)

Hudba:

Kevin Kiner

Hrají:

Anson Mount, Colm Meaney, Dominique McElligott, Common, Robin McLeavy, Kasha Kropinski, Eddie Spears, Christopher Heyerdahl, Tom Noonan, Barb Mitchell (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Príbeh sa odohráva po skončení americkej občianskej vojny Severu proti juhu. Vojak konfederácie (Anson Mount) baží po pomste za smrť svojej ženy, ktorú zavraždili vojaci Únie. Stopa ho zavedie na miesto nazývané "Peklo na kolesách" - kočovný tábor, ktorý sa presúva z miesta na miesto, podľa toho ako pokračuje stavba prvej transkontinentálnej železnice. Miesto, kde je cítiť vtedajší rasizmus, korupciu, nebezpečenstvo a bezprávie, postupne odhaľuje detaily jej smrti a zodpovedných vinníkov. (STV)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (63)

Hell on Wheels (2011) 

Po všech pěti sezónách mohu říct, že jsem byl se seriálem velmi spokojen, vždycky mě potěší, když někdo dokáže zpracovat westernovou tématiku kvalitním způsobem. Nadchlo mě, že si tvůrci zvolili za hlavního hrdinu veterána konfederační armády, protože si na rozdíl od mnohých jiných lidí nemyslím, že americká občanská válka vypukla kvůli ukončení otroctví (rozdíl mezi důvodem a záminkou bývá často podstatný). Bavilo mě, jak se motiv pomsty postupně transformoval v posedlost železnicí, bavil mě postupný vývoj jednotlivých charakterů a myslím si, že postava Thomase Duranta a jeho představitele Colma Meaneyho byla skvělou volbou. Za mě velká spokojenost. 4*+ ()

Season 1 (2011) (S01) 

Tento seriál mi doporučila yvona a už po shlédnutí první sezóny je mi jasné, že dobře udělala. Celá řada měla od první až do poslední chvíle skvělou dobovou atmosféru, spoustu realistických záběrů (znovu musím zopakovat, jak jsem rád, že se z obrazovky nešíří i čichové vjemy), zajímavé obsazení, kvalitně propracované postavy i povedenou zápletku (stavba železnice i pomsta se výborně doplňují). Série měla prakticky dokonalé epizody, měla i díly lehce slabší, ale žádný se mi nezdál být špatný. Rozdíl většinou spočíval jen ve využití akčních scén, takže jasná spokojenost. ()

Pilot (2011) (S01E01) 

Seriál mi byl doporučen, nevěděl jsem o něm nic kromě toho, že se jedná o western, a protože mě dobrý western rozhodně neurazí, šel jsem do toho. Pilotní díl mě okamžitě zaujal, byl nabitý událostmi, měl výbornou dobovou atmosféru a mohl jsem dokonce fandit čejenským Psím vojákům, takže jsem se moc dobře bavil. ()

Immoral Mathematics (2011) (S01E02) 

Proti pilotnímu dílu byla druhá epizoda přece jen o něco slabší. Nejzajímavější postava strávila většinu času na řetězu, takže jsem byl rád, že mě tvůrci seznámili s velkým romantikem, krajně empatickým šéfem Durantovy bezpečnosti Thorem Gundersenem, kterému se, ač je Nor, říká Švéd. ()

A New Birth of Freedom (2011) (S01E03) 

Třetí epizoda byla už zase živější, bavila mě od začátku až do konce a nenašel jsem žádná hluchá místa. Tvůrci vrátili do hry akci, která ve spojení se skvělou atmosférou a příjemným tempem příběhu výborně fungovala, takže jsem neměl důvod snižovat hodnocení. ()

Jamais je ne t'oublierai (2011) (S01E04) 

A znovu přišla epizoda, které jsem opětkovat nemohl, protože neměla takové tempo jako předchozí a pilotní díl. Pokud bude tento vzor i nadále fungovat, měly by být liché epizody lepší než ty sudé. Každopádně platí, že i "slabší" díly jsou hodně dobré a velmi se u nich bavím. Doufám, že mi to vydrží. ()

Bread and Circuses (2011) (S01E05) 

Hmmm, takže má teorie o lichých a sudých epizodách šla velmi rychle do kopru, protože se i tentokrát s akcí šetřilo (když nepočítám boxerský zápas a já ho opravdu nepočítám), takže mě pobavil hlavně "šéf bezpečnosti" a jeho zásah proti neplatičům. Ty otravné kecy o hrozném údělu černého muže pod bičem otrokáře málem stály epizodu další hvězdičku, ještě že tam nemají Židy, jistě by plakali nad strašlivou budoucností, v níž je čeká holokaust. ()

Pride, Pomp and Circumstance (2011) (S01E06) 

U šesté epizody jsem se zase konečně skvěle bavil. Nebyl to sice díl, který by překypoval akcí, tím, co mě tentokrát hodně bavilo, byly rozhovory. Hlavně jednání Čejenů se senátorem bylo dokonalé, ale i vysvětlování neposkvrněného početí mě nadchlo a o pěti kouscích bylo rozhodnuto. ()

Revelations (2011) (S01E07) 

Vida, vida, tak tohle byla rozhodně plnotučná epizoda. V tomto případě mě bavila kvalitní akce (konečně) i podobně kvalitní rozhovory. Tvůrci to tentokrát rozjeli naplno, při akčních scénách se opravdu nedalo nebavit a Lily v domě Bellových i Durant u Cranea byli bonusem navíc. ()

Derailed (2012) (S01E08) 

I když tvůrci tentokrát akcí více šetřili, neměl jsem důvod, abych i já šetřil hvězdičkami. Škoda, že Cullen neměl na přezce hvězdu, to by bylo majorů! Ano, po letech si už člověk z vojny pamatuje jen ty zábavné záležitosti:-) Postup trestné výpravy i Lilyino přivykání na táborový život mě každopádně bavily. ()

Timshel (2012) (S01E09) 

Znovu jsem byl velice spokojen, přestože boj s Čejeny logicky nemohl dobře dopadnout. Tedy pro stranu, které jsem fandil. I tentokrát se mi líbila dobová atmosféra, dobře zvládnutá akce, zajímavé rozvíjení vedlejších příběhových linií i vývoj jednotlivých postav. V deváté epizodě mě zaujal hlavně pastor a přechod bratrů McGinnisových na porno. ()

God of Chaos (2012) (S01E10) 

Nebylo to špatné, ale od závěrečného dílu velmi povedené první sezóny jsem přece jen čekal víc. Cullenův příběh o ztrátě rodiny je pro příběh sice podstatný, ale to neznamená, že bych ho potřeboval pětkrát slyšet a ještě navíc jednou vidět. Paměť mi ještě slouží. Desáté epizodě navíc zřetelně chyběla pořádná akce, tady jsem na pátou hvězdičku jít nemohl. ()

Season 2 (2012) (S02) 

Zpočátku to tak nevypadalo, ale nakonec u mě i druhá sezóna dosáhla na pět hvězdiček stejně jako první série, i když musím přiznat, že mi její děj připadal o něco málo slabší. Pokud něco kritizovat nemohu, je to atmosféra, která funguje bez problémů od pilotního dílu až do závěrečných titulků druhé řady. Některým epizodám by výrazně pomohla větší porce akce nebo záludných intrik, abych byl úplně spokojen, ale i přes drobné připomínky jsem se zatím velmi dobře bavil a doufám, že mě spokojenost čeká i v další sérii. ()

Viva la Mexico (2012) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny nepatřila k tomu nejlepšímu, co jsem zatím v seriálu viděl. Dějová linie s psanci mě příliš nechytila, děj v Hell on Wheels mi přišel rozhodně zajímavější. Celek nebyl špatný, ale celou dobu jsem měl pocit, že ději chybí šťáva. ()

Durant, Nebraska (2012) (S02E02) 

Ani druhá epizoda mě příliš nepřesvědčila a druhá sezóna se mi tak zatím zdá být slabší než ta předchozí. Tvůrcům se stále daří vytvářet skvělou atmosféru, ale zápletka i akce na události první řady nestačí. Zatím. Pevně věřím tomu, že rychle dojde ke změně k lepšímu, Cullenův návrat do osady by tomu nasvědčoval. ()

Slaughterhouse (2012) (S02E03) 

No jo, děj třetí epizody se vrátil do mobilní osady a rázem se začaly dít zajímavé věci. Je pravda, že tvůrci ani tentokrát nepřišli s žádnou divokou akcí, ale vůbec to nevadilo, protože se mi o zábavu postaral manipulátor Gundersen a tradiční irsko- německé vztahy. ()

Scabs (2012) (S02E04) 

Po minulém vzepětí se série touto epizodou vrátila ke svému průměru. Musím ale přiznat, že v případě tohoto seriálu jsou i průměrné díly vlastně nadprůměrné. Tím víc je mi líto, že tvůrci příběh něčím nevylepší, abych mohl být úplně spokojený. Úvod epizody přitom sliboval divočejší průběh. ()

The Railroad Job (2012) (S02E05) 

Po velmi krátké pauze přišli tvůrci s další velmi kvalitní epizodou. K tradičně skvělé atmosféře se tentokrát přidala i vydařená akce, na kterou jsem od počátku sezóny čekal, nechyběla ani pořádná dávka intrik a manipulací a za sebe můžu s říct, že šlo zatím o nejlepší díl druhé řady. ()

Purged Away with Blood (2012) (S02E06) 

Těžko jsem mohl předpokládat, že by mohla být šestá epizoda stejně akční jako předchozí díl, ale přesto jsem se nedočkal žádného zklamání. Tvůrci ani tentokrát nezaváhali při vytváření atmosféry, dění kolem Durantova odjezdu do Chicaga nepostrádalo slušnou dávku napětí a celek mě hodně bavil. ()

The White Spirit (2012) (S02E07) 

Příběh se opět zklidnil, řešily se spíše malé, domácí problémy, ale chybějící akci tentokrát nenahradily žádné plnohodnotné intriky, takže jsem musel jít o hvězdičku níž. Nechtěl bych ale vyvolat dojem, že šlo o nudnou epizodu, jen vím, že to tvůrci seriálu umí lépe. ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Parádně obsazený Warcraft?

Parádně obsazený Warcraft?

26.09.2013

Natáčení fantasy velkofilmu podle herního fenoménu Warcraft startuje už v lednu, takže je nejvyšší čas obsazovat a dopřát hercům čas na přípravu – film podle scénáře Charlese Leavitta by se měl… (více)

Mark Strong bude mocný i v televizi

Mark Strong bude mocný i v televizi

26.03.2013

Ještě nedávno jsme měli dojem, že se natáčí víc filmů s Markem Strongem než filmů bez Marka Stronga, ale nikdo si nestěžoval – v drtivé většině rolí byl skvělý a pokaždé jiný. Tak, a od léta si ho… (více)

Reklama

Reklama