Reklama

Reklama

Pozůstalí

(seriál)
  • USA The Leftovers
Trailer 14
Drama / Fantasy / Mysteriózní
USA, (2014–2017), 26 h 58 min (Minutáž: 51–73 min)

Předloha:

Patrick Somerville (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Justin Theroux, Amy Brenneman, Ann Dowd, Christopher Eccleston, Michael Gaston, Natalie Gold, Marceline Hugot, Emily Meade, Liv Tyler, Max Carver (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

Obsahy(1)

Když dvě procenta lidské populace náhle beze stopy zmizí, svět se usilovně snaží pochopit, co se stalo. Děj nového dramatického seriálu HBO z dílny Damona Lindelofa a Toma Perrotty se odehrává o tři roky později a vypráví příběh těch, kteří zůstali. Adaptace Perrottova bestselerového románu přináší originální pohled na fenomén biblického Nanebevzetí - není totiž zcela jasné, zda šlo skutečně o něj. Seriál se odehrává na malém newyorském předměstí a sleduje postavu Kevina Garveye (Justin Theroux), náčelníka policie a dvojnásobného otce, který se snaží udržet zbytky zdravého rozumu ve světě, v němž tento pojem dávno ztratil význam.

Dramatický seriál z produkce HBO od Damona Lindelofa (držitel ceny Emmy® za seriálový hit Ztraceni), natočený na motivy bestsellerového románu Toma Perrotty (spolutvůrce a výkonný producent), se soustřeďuje na obyvatele malého města, jejichž předsudky jsou rozmetány následkem globální události zvané Nanebevzetí, při níž dvě procenta světové populace zmizela beze stopy, zatímco ostatní zůstali. Ve druhé řadě, která se odehrává čtyři roky po osudném Nanebevzetí a rok po událostech zachycených v první sérii, se nyní již bývalý náčelník policie Kevin Garvey a jeho nově vzniklá rodina - dcera Jill, přítelkyně Nora Durstová (která při Nanebevzetí přišla o manžela i děti) a nemluvně Lily (jež bylo na konci předchozí řady odloženo před Kevinovým prahem) - stěhují z hořících trosek Mapletonu ve státě New York a zapouštějí kořeny v Jardenu v Texasu, desetitisícovém městečku, kterému se přezdívá Zázrak. Je to totiž jediné město na území Spojených států, ze kterého nikdo nezmizel. Kevin se zde spřátelí s afroamerickou rodinou Murphyových a doufá, že v tomto moderním ráji konečně najde klid a úlevu. Jenže i tady nakonec svádí boj s novými démony (a duchem Patti Levinové), neboť bolestně blízko jeho nového domova dojde k tragické události, jež nápadně připomíná Nanebevzetí. V New Yorku mezitím Kevinova bývalá manželka opouští Provinilý zbytek - ty tiché, bíle oděné nihilisty, kteří kouří jednu cigaretu za druhou - a přesvědčí svého syna Toma (bývalého chráněnce zesnulého léčitele Holyho Waynea), aby jí pomohl členy společenství zachránit a změnit k lepšímu, sem tam i k horšímu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (239)

leila22 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý je obrovským vystúpením z komfortnej zóny. Prvá časť je úplný chaos a po pár dieloch zistíte, že v tomto chaosnom móde tvorcovia veselo pokračujú. Nečakajte, že v tom po chvíli budete mať jasno, nečakajte odpovede na svoje otázky. Dostanete netradičné postavy, ktoré robia šialené veci a nikto vám nevysvetlí prečo. Síce ich pohnútky tušíte, ale sú to len vaše domnienky a či sú správne, sa dozviete buď časom alebo možno vôbec. Vydržte prvých pár častí a potom už tie postavy budete potrebovať. Niečo neidentifikovateľné vás bude nútiť sledovať ich osudy ďalej. Možno to NIEČO nazvať originalitou, ktorú seriálu nemožno uprieť. Možno ide o číru zvedavosť k odkrytiu jednotlivých nejasnosti a možno nakoniec zistíte, že tá záhadnosť, ktorá obklopuje celý seriál je to, čo vás vlastne na tom baví úplne najviac. The Leftovers nie je tvorený pre masy, pretože väčšina divákov potrebuje mať vo veciach jasno a mať všetko vysvetlené. Ale ak pochopíte, že v tomto prípade nie sú dôležité odpovede, ale skôr prijatie a zmierenie, čaká na vás katarzný zážitok. Hudba je úžasná, herci výborní (najmä svätá trojka Justin Theroux, Carrie Coon a Christopher Eccleston), tak nebuďte leniví a poďte trpieť spolu s nimi. Skutočne iba malý kúsok neba, ktorý zmizol spolu s 2% ľudí, chýba k úplnej dokonalosti. Krásny zážitok. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý seriál od scénáristy Ztracených. 2% světové populace z ničeho nic zmizí. Nikdo neví kam, a proč. Potupně se dozvídáme věci z pozadí. Co se dělo před vytržením apod. Seriál skvěle pracuje s postavami. Postupně si k nim najdeme cestu a prožíváme jejich příběhy. Dost se tu cestuje. Začínáme v New Yorku, pokračujeme Texasem a končíme v Austrálii. Samotní zmizelí lidé se moc neřeší a děj se hlavně zaměřuje na to, jak se s tím srovnávají oni pozůstalí. místy je to fakt silné. Snad v žádném seriálu jsem neviděl tolik emocí a lidské beznaděje. Naštěstí se věci nakonec většinou obrátí k lepšímu. K celkovému dojmu rozhodně pomáhá hudba, která je dost výrazná a intenzivní. Ona známá píseň od Pixies nás provází celým seriálem, někdy i v klavírní verzi. Co dodat, snad jen, e to určitě stojí za vidění. ;) "Where is my mind?" ()

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIE Velké podivné něco... snad od Twin Peaks jsem neviděl seriál, který by byl tak jiný. The Leftovers z toho však netěží tak, jak by mohl. Neříkám, že je to sračka, ale často to diváka - i přes výborné herecké výkony všech - nudí. 2. SÉRIE Od podivné první série jsme se dostali do městečka Jarden v Texasu, kde nám k některým původním postavám přibyly další - nové. Mnohem vyváženější, příjemně "weird" a musím zmínit skvělou hudební složku - ať už tu orchestrální či soundtrackovou. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů posledních let. Studie deprese a smutku. Finále poslední řady je jedna z emocionálně nejsilnějších věcí, co jsem v televizi za poslední dobu viděla. Justin Theroux a Carrie Noon si zaslouží Emmy jako málokdo. Jsou bechybní a emocionalně zničující stejně jako každý aspekt této seriálové události. 1. řada - 100%. 2. řada - 100%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, originálny, netradičný seriál, ale nerozplývam sa nad ním. Rozplývam sa len nad jeho úžasnou hudbou, ktorou Max Richter nielen navodil úžasnú atmosféru, ale dokázal v podstate urobiť jeden z najlepších hudobných podkladov pre seriál vôbec. Ale čo ten zvyšok. Prvá séria veľmi dobre a začiatok tretej ešte ujde. Ďalej sa len točíme okolo jednotlivých situácií, je tu veľmi veľa zbytočných momentov, dokonca aj celých častí. To všetko vyústi v málo presvedčivé finále, ale aspoň to ukončili. Herecky Thereoux naozaj dobre. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápadem poutavý seriál, ze kterého mi nakonec zůstala pouze vynikající hudba Maxe Richtera. Nepřístupné, chladné, podivně vyprávěné. Dal jsem tomu možnost a vydržel 4 díly s nadějí, že se to bude někam posouvat ale nestalo se tak. Věřím, že si v tom spousta diváků něco najde, já bohužel ne a v tomhle případě mě to trochu mrzí, protože mi chybí nějaká seriálová "stálice" která by chvilku vydržela. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre niekoho nudné, pre iného zmätené a pre ďalšieho len ďalšia verzia seriálu The Lost. Hneď na začiatok teda musím podotknúť, že nepatrím ani k jednej z uvedených skupín. The Lost som v živote nevidela (ani neplánujem), zmätené sa to môže zdať len veľmi netrpezlivému a nepozornému divákovi a nudné tak to už vôbec nie...Mňa to zaujalo okamžite, už od toľko diskutovanej úvodnej časti. Neviem prečo všetci túžia riešiť príčinu, veď na koľko otázok nepoznáme odpoveď tisícročia a je nám to fuk. A v seriály myslím od začiatku ide práve o to. Ako reagujeme na nevysvetliteľné javy...pred storočiami sme si vytvorili božstvá, dnes keď už sú nejaké "udomácnené" reagujeme znova rovnako len v ich kontexte...vytvárame si vlastné vysvetlenia ako obranný mechanizmus toho čo si jednoducho vysvetliť nedokážeme. Sú tu kulty, sekty, fanatici a niekde medzi tým sú uväznený obyčajný ľudia, ktorí sa to snažia nejako zvládať a prežiť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nelze tomu upřít skutečně dovedně vystavěnou a občas až surrealistickou atmosféru. A velmi dobré herce. Jinak mi ale přijde, že jde o depresivní výlev, kde hlavní slovo dostali všichni psychopati světa různých stupňů a různých úrovní, a teď je na nás tvůrci hrnou, ať si divák taky užije své depky a psychopatických sklonů. Neříkejte mi, kdyby zmizela dvě procenta populace, že se všichni budou chovat jako tihle pitomci ze seriálu, že by se na ta dvě procenta rychle nezapomnělo a život jel dál. Myslím, že jess20 trefila hřebík na hlavičku. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo jako dlouho žádný seriál ne. Velice umně napsaný scénář, vrstevnatý, inteligentně vypointovaný. Skvěle napsané charaktery postav, se kterými budete prožívat jejich každodenní život, jako kdybyste byli na obrazovce s nimi. Konec velice uspokojující až s slzám člověka dohánějící. Tohle je přesně ten důvod proč miluju filmovou/seriálovou tvorbu - člověk dokáže natolik intenzivně prožít pocity někoho jiného/druhých a přesto sedí pohodlně v gauči a žije si život svůj. Chvilkami až dechberoucí seriálová perla, která v žánru (mysteriozní) drama nesnese většího srovnání.. 93%. PS: Jdu si aktualizovat profil a umístit seriál do první lajny. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlépe udělaných seriálů (a to po všech stránkách), které jsem kdy viděl... A to to z počátku vůbec tak nevypadalo. Svěží, nepředvídatelné, hluboké, emotivní, výborně zahrané, Max Richter... Pecka. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Když začínali Ztraceni, tak se taky každý ptal, jak mohli přežít tu havárii, a šest let se čekalo na vysvětlení, ovšem Ztraceni jsou výjimeční. Tohle zatím takové kvality vůbec nedosahuje. Určitě je vhodné se podívat na Making The Leftovers, kde vám scenárista Damon Lindelof vysvětlí, že není potřeba vědět nejdůležitější odpověď, a pouze postavy jsou důležité -- opakuje se tedy kostra ze Ztracených. Jenom místo havárie, je tu zmizení 2% obyvatel planety. Což ale, pokud nebude přibývat otázek (jako ve Ztracených), bude znamenat, že Pozůstalí jsou nudným seriálem. ❌ EDIT: Druhá série je kvalitnější. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Existenciální tíha nepochopitelné ztráty rozkvétá v seriálové variantě Pozůstalých do mnohem propracovanějších rozměrů než v knize, jejíž okovy tíží Damona Lindelofa jen v první sérii. Ta je z toho důvodu nejslabší, ale nevyhnutelně rozjezdová. To, co je pak seriál schopen rozehrát po příjezdu do Jardenu, je masterclass v neotřelém přístupu k seriálovému vyprávění. Každá epizoda tvoří propracovaný mikrosvět stojící sám o sobě, provoněný interpretační volností a vyzývající diváky k aktivní participaci a přemýšlení nad tím, co vlastně sledují. Kevinovo "Homeward Bound" z konce druhé série pro mě sice už v té třetí nic nepřekonalo, fascinace ale neopouští ani pár dní po dokoukání poslední epizody. Jak mě u jiných HBO seriálů to topení se v neustávající depresi spíš štve, tady jde o neprůstřelný umělecký koncept, který opět ukazuje genialitu tvůrce, jež nám dal LOST, ale nebylo mu to dost. 95 % ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

100%. Jeden z nejsurrealističtějších, nejepičtějších a nejnedoceněnějších seriálů historie. Grandiózní intelektuálně-psychologická jízda od prvního dílu až po dechberoucí závěrečné finále. Fascinující, nepředvídatelné, šokující, emocionálně zdrcující, herecky bezchybné a scenáristicky úchvatné. Nepřeháním. Pravda, The Leftovers nejsou pro všechny. A většina vašich známých o něm pravděpodobně nikdy neslyšela. A to je dobře. Dělá je to ještě výjimečnějšími. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

1. série - 4* » těžko vstřebatelná záležitost, která si neláme hlavu s odpověďmi, aby namísto toho jen koupala své postavy v hutné, bezvýchodné atmosféře a spoléhala na to, že to bude fungovat.. a ono to až na pár zádrhelů a při troše trpělivosti opravdu funguje.. slabší 4* (6.1.2015) | 2. série - 4* » od druhé sezóny jsem po všudypřítomných nadšených ohlasech čekal hrozně moc, ale tvůrcům se má očekávání podařilo naplnit jen z části.. všechny postavy jsou opět neustále ve srabu a atmosféra by se dala krájet, ale z mého pohledu zde zkrátka chybí momenty, které by diváka srazily do kolen.. a bez nich prostě tu úplně nejvyšší seriálovou ligu kopat nejde.. (19.7.2016) | 3. série - 4* » kouzlu Pozůstalých se mi ani během třetí série naplno podlehnout nepodařilo, přesto mi aktuální řada sedla jednoznačně nejvíc, takže jsem rád, že jsem jí oproti původnímu plánu dal nakonec šanci.. opět zde dostaneme onu nepopsatelnou, osobitou atmosféru, která je vždy v těch nejsilnějších momentech ještě umocněna typickými ústředními tóny výborného soundtracku.. no a odzbrojující monolog na závěr je snad ta nejlepší možná tečka za celou touhle netradiční podívanou.. palec nahoru! (20.6.2017) ||| průměr = 4* ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Pilot: Toz atmosku to ma, to nie ze nie. Len mi jaksi nie je jasne, kam to ma smerovat. A komu mame fandit, ked su vlastne vsetci v sektach alebo na sebaznicujucej alkoholceste plnej agresie a permanentnej nasranosti. ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Hodnocení pilotu: Z prvního dílu těžko usuzovat, co bude dál, ale Leftovers jsou určitě víc než jen psychologický Ztraceni, jak by se mohlo z popisu zdát. Nejsou tu žádný superhrdinové a vědci, kteří na to všechno přijdou (teda zatím...), ale jen lidi, kteří se musí vyrovnat se svojí ztrátou. Jen kdyby tam furt nehrála ta tklivá hudba, z tý mi bylo na nic. 60%. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Uff.. Tohle se bude blbě komentovat.. Jde o projekt tak mnohovrstevnatý, tak rafinovaný, intenzivní (a přitom nenápadný), tak nečernobílý, citlivý, odvážný a poctivý, že jakýkoliv komentář rozsahu (a kvalit) běžného csfd příspěvku musí být nevyhnutelně žalostně nedostačující.. Přece se tu nemůžu na 1000 řádků rozepisovat o brillantním castingu a jednotlivých charakterech. O chytlavě rafinovaném stylu vyprávění při kterém jsou tvůrci pořád o krok napřed a citlivě vedou diváka aby ten příběh rozplétal přesně jak oni chcou a jak si to nejlépe užije. Nebudu tu dlouze rozebírat jestli je druhá série výborným pokračováním (se spoustou nových a chytrých motivů), nebo lehce nastavovaným rozmělněním. Nebudu tu hledat co dělá z Leftovers tak intenzivní podívanou, která s pichlavou přesností popisuje komplikovanost dnešního světa aniž by ukazoval prstem a konkretizoval. Nebudu analyzovat proč jsem si u toho tolikrát vzpoměl na “Six Feet Under“... To si musí asi každý v hlavě porovnat sám... Za mě fakt síla. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Typický Lindelof. Štrnásťtisícdvestošesť otázok a ani jedna odpoveď. Vo svojej podstate veľmi snaživé, ale veľmi domotané. Postavy sú síce rozumne rozvrhnuté, ale chýba ústredná dejová línia, ucelenejší koncept a príbeh si potrebuje vytýčiť smer, ktorým sa budem uberať. Zatiaľ to je totiž zmes dvadsiatich odlišných postáv, o ktorých sa divák nič nedozvie. Tajomná atmosféra funguje a v jadre ma to neuveriteľne navnadilo tento svet detailnejšie preskúmať a zápletku rozlúsknuť, ale obavy do budúcna sú viac ako oprávnené. Leftovers by chvíľu chcelo byť ako kultové Twin peak, chvíľu ako Lost a ja to vidím zatiaľ tak, že Lindelof sa z toho znova „vyzuje“ rovnako ako v prípade Lostu a bude divákov len ťahať za nos a nezmyselne sa ukájať nad tým ako sú z jeho scenára všetci úžasne zmätení, až to dopadne ...veď všetci vieme ako. Hlavne po tom, čo aj samotný Lindelof na každej promo akcii k Leftovers hlása, že odpoveď nie je potrebné vedieť, dôležité sú iba postavy. To sú, ale najprv by nám musel bližšie predstaviť aspoň jednu z nich. Zatiaľ sa to prezentuje ako niečo super premyslené, super záhadné, ale či sa to aj zvládne rozumne vysvetliť? Toť otázka! Blud bez zmyslu totiž dokáže napísať takmer každý. Dať tomu opodstatnenie už však chce talent. Sám som zvedavý, čo napíšem po celej sezóne. Zatiaľ vôbec neviem, veľmi rozporuplné, zároveň však záhadne pútavé. Aj keď od Berga na režisérskej stoličke by som čakal „akčnejšie“ poňatie. Toto by sa skôr hodilo takému Villeneuveovi. Zatiaľ volím z hodnotenia zlatý stred. CELKOVO: Season 1 = 3* (6/10) ()

Související novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama