Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 12
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Videa (13)

TV spot 12

Recenze (301)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Dietl je rozporuplná osobnost české televizní tvorby. Jedněmi je bez ironie nazýván "Dumasem českého seriálu", druhými je mu naopak přisuzována mefistofelská role stranického slouhy, který prostřednictvím svých televizních hrdinů intoxikoval národ zhoubnou, rafinovaně zpracovanou ideologií. Podstatné je to, o čem nelze příliš polemizovat – Dietl uměl napsat poutavý příběh s dobrými zápletkami, živé dialogy a postavy, které často šustily papírem míň než skuteční "hrdinové práce", zároveň ale jeho seriály nejsou dramata řešící složité existenciální otázky. Jsou řemeslně dokonale zvládnuté, posvěcené schopností fascinovat, přestože zdaleka ne všechno odpovídá realitě. Pitaval tedy nejsou jen detektivní příběhy, ale i jeden z vhodných způsobů, jak zpopularizovat tehdy neoblíbené příslušníky socialistické bezpečnosti. Seriálu nelze upřít jisté výsady, třeba, že dal šanci některým hercům, kteří byli spíše upozaďováni – např. Vlastimil Hašek opustil plejádu figurek a zahrál si bezmezně trpělivého, přemýšlivého kriminalistu v taťkovské pletené vestě, který řeší případy raději u psacího stolu, než v terénu. Drsného a vtipkujícího Libora Krejcárka si vystřihl do škatulky bavičů pomalu mířící Jiří Krampol, někdejší moderátor Kufrů a obdobných taškařic Pavel Zedníček zase ztělesnil trochu hejskovského podporučíka Hamříka... Narozdíl od jiných seriálů se osudy kriminalistů nerozvíjejí, ani neproplétají, každé je věnována jen jedna epizoda. Ale nebyl by to Dietl, aby nepolidštil práci vyšetřovatelů Veřejné bezpečnosti jejich soukromými problémy. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Jako malé holce se mi seriál líbil, tak jsem uvítala znovuzařazení do programu České televize. Z dnešního pohledu je to celkem nuda, ale seriál to byl dobrý a dobře obsazený s dobrou hudbou, takže svým způsobem je stále docela dobře koukatelný. Hodnocení ponechávám jako nevybočující průměr. Takže dobré... ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Já v té době byl mladý, pro mě je velká zábava se dívat na policajty jak jezdí škodovkama a wartburgama a kvílej jim gumy. Taky mě zaujala obyčejnost těch případů. Vykrádačky, podvody s valutama, u toho všeho jsem byl.  Jedině opravdu drsnej díl je se zmizelým Sedláčkem, kde si Ota Sklenčka a Kratina opravdu zahráli. Sympatická je tam role Rudly, co má notes a zná všechny zloděje z Prahy. Velmi vtipný mě připadal díl o kunsthistorikovi Bartoškovi, jak vysvětluje italskou výslovnost policajtům. Celkově myslím, hezká sonda z hlubin kriminalistiky komunismu, stojícící na pevných základech českých profesionálních herců. Tohle už nikdy nikdo nenatočí, zatímco určitě se natočí 2880. díl Ordinace v růžové zahradě, kde se naprosto nic nepovedlo. Zde se povedlo mnoho. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Oheň, voda, vítr, dým... Někteří zde přirovnávají Vlastimila Haška k poručíku Columbovi. To jako proč? Protože tady má baloňák? Neblbněte... poručík byl vtipný, ohleduplný, zvěř milující, šarmantní k ženám, roztomilý, často popletený ovšem geniální, nadčasový... Hašek je asi ten nejnudnější herec všech dob (ověřeno i v jiných filmech). Jinak lehký nadprůměr, Zedníček tradičně nesympatický a Jirka Krampol naopak výborný. Potěší i Ladislav Frej či mladý Michal Pešek. Co se jednotlivých příběhů týče: Sice jsou podle skutečných událostí, ale minimálně polovina z nich je nezáživná. Za nejlepší díl považuji Muže s punčochou, kde si roli užívá mladý Ondřej Pavelka či Aranžéra, tam zase esenbáky dlouho vodí za nos pan Lipský. Tři a půl, zaokrouhlenelo nahoru, za špičkové herce ve vedlejších rolích (Hrušínský, Pešek, Janžurová, Kemr atd.). ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem považoval za nehoráznou pitschovinu, ale pak jsem se nachomejtl k pár dílům (zloděj ze staré školy Hrušínský - herecký koncert jako má ve zvyku, feťáci Preiss a Čepek - ultimátní nářez a pak jsem viděl Töpfera, jak s dvěma dalšími hrají Turky co mj. choděj za kurvama do Jalty a ty je jako správný estébačky udaj). Ten seriál má svoje nepopiratelný retro/amatérský kouzlo a asi si ho začnu dávat pravidelně. Je to srágora, ale není zdaleka tak tendenční jak by být mohla a pracuje s reáliema tý doby, které není špatné si občas připomenout, zvlášť když pro Vás znamenají dětství. Resumé : Podprůměrná krimi, u které se budete královsky bavit nebo ji zhnuseně vypnete, záleží zkrátka na věku, přístupu a zkušenostech. ()

Galerie (419)

Zajímavosti (90)

  • Nadporučík Rudolf Pekár (V. Hašek) v kancelárii drží v jednom zábere v ruke červené pero, ktoré sa v priebehu pár sekúnd zmení na čierne. (Raccoon.city)
  • V epizodě Benjamínci (1982) volá na VB žena a hlásí, že nemůže uspat dítě, protože někdo střílí v pískovně ze samopalu. Volá herečka Ljuba Krbová. Stejná žena volá v epizodě Cyklista (1982) Jiřímu Krampolovi (Krejcárkovi), tam už ale jako jeho manželka. (snikrs)

Reklama

Reklama