Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 8
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Videa (13)

TV spot 8

Recenze (301)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No vida, tehdy headhunterům stačily papuče, psací stroj consul se dvěma kopírákama, fixem nakreslená cedule - NERUŠIT VÝSLECH a dvacet deka vlašáku v povoskovaným papíru. A desperáti neměli šanci... Vůbec k tomu nebyla potřeba nabušená laborka, nadupaný pécéčka napojený do Langley a vnadný kočky a metrouši co všechno znaj a všude byli. Z téhle socialistické kriminální série na někoho možná dýchne retro závan, na mne to však působí už mírně vyčpěle. Neříkám že tehdy v osmdesátejch jsem na to nečučel, ono ani nic moc jinýho od tohohle kromě Honzíka Zemanů v bedně nešlo... ale proč to dnes reprízovat? Opravdu je ještě někdo z diváků rozhicovanej, kdyš si hoši v šusťákovkách jedou pro vraha houkajícím žigulíkem? :-))) Jediné co možná zaujme jsou některé ty herecké výkony, kromě mladého Peška ovšem... ten byl na pěst. Dva rohlíky k tomu vlašáku. Víc nedám. * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Svodka událostí o zjištěných případech za dobu od 0 do 24 h na území OS SNB Praha." Umím vyšetřit každý případ ještě dříve, než se skutečně stal, a odhalím i vraha, který se ještě nenarodil. Určitě to umí i pražští detektivové, ale ona by pak s nimi nebyla taková zábava. Mne zkrátka Břéťovo vedení Kamila, Rudly, Libora i Jiříčka vždycky bavilo a nic na tom nemění ani změna režimu. Kriminalistické metody se totiž příliš nemění a tak mne uspokojí to, když kriminalisté podezřelého vždy usadí v oranžovobílé Volze na správné sedadlo, při vstupu do věznice odevzdávají u vchodu zbraně a podobné profesní vychytávky. Navíc je s touhle partou i přiměřená zábava a pokud přitom někdo postrádá používání počítačů, chytrých mobilních telefonů či pátrání po DNA, tak se mu tímto omlouvám jménem celého štábu a zejména jménem ordinace MUDr. Chocholouška. ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

V kontextu ostatních Dietlových seriálů jsem zvýšila hodnocení, ale platí to, co mi vadilo i dřív - ne všechny osudy postav mě zajímají (vysloveně Jiříčičiček a jeho boj za uznání mě absolutně nebavil) a bohužel není zrovna fajn, když kriminální seriál není napínavý. Třeba vyčkávání na papoušky jsem měla chuť proklikat. Bylo by ale nefér zavrhnout seriál jako celek, protože pak by člověk přišel o perfektní díl s kasařem Rudolfem Hrušínským a některé povedené "vyslýchací" scény, například ta se spisovatelkou-vražedkyní byla zcela na úrovni zahraniční produkce. Taky není úplně marné, jak v každém díle narazíte na minimálně jednoho kvalitního herce ve vedlejší roli. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Po nadkritickém množství krimi seriálů plných explozí, barevných filtrů, abnormálně rafinovaných vyšinutých sériových vrahů, atraktivních detektivů a detektivek, kteří jako by si jen odskočili z modelingových agentur, a vyšetřovacích metod připomínajících práci vědecké laboratoře, která už má Nobelovku v kapse, je Pitaval svým civilním pojetím překvapivě příjemným překvapením. Typově bezchybně složený tým, reálně působící případy, věrohodné vykreslení policejní práce (i když třeba není), slušně napsané dialogy, spousta přesných dobových detailů, dnes už navíc příjemně retro a na rozdíl od majora Zemana téměř apolitický. K tomu navíc několik vynikajících hereckých výkonů, mezi nimiž vyniká mezi zločinci například Hrušínského starý kasař, Lipského aranžér, frajer Bartoška nebo Preissův dealer a mezi policisty pak hlavně zkušený veterán Pekař ve vynikajícím podání Vlastimila Haška, který v sobě má něco až gabinovského. Pohodovka, ke které se přes všechny občasné nedostatky a slabší pasáže, určitě ještě někdy vrátím. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malý pitaval z velkého města – průměrný detektivní seriál, jenž si mě získal především svým hereckým obsazením a to nejen bandou vyšetřovatelů VB v čele s Krampolem (Krejcárkem), Zedníčkem (Hamříkem), Haškem (Rudlou) a Peškem (Otradovcem), ale i řadou vedlejších postav čele s Bartoškou, Hrušínským či Preissem. Kvalita jednotlivých případů byla různorodá, některá více úsměvná než jiná, ale většina z nich si udržela slušnou úroveň, některé měli i zajímavou atmosféru či samotnou zápletku. Potěšila i Jaroslava Brousková či Ladislav Frej st. Určitě nelituji, že jsem tomu věnoval svůj čas, ale nadešel čas „jít zas o dům dál…“. ()

Galerie (419)

Zajímavosti (91)

  • Vyšetřovatelé používají magnetofon ZK 140T z roku 1972, čtyřstopý monofonní kotoučový magnetofon. Vyráběný byl v licenci německého Grundigu polskou firmou Unitra ZRK. (sator)
  • Rozpočet seriálu bol vysoký. Stavby ateliérov vyšli na takmer 700 000 Kčs, honoráre a odmeny hlavných hrdinov i stoviek komparzistov vyšli Československú televíziu na 1 572 000 Kčs. Nákladné autá na prepravu techniky a rekvizít, ale tiež autokary a osobné autá pre hercov, to zasiahlo do celkového rozpočtu sumou 976 000 Kčs. Celkové náklady sa vyšplhali na vtedy neuveriteľných 14 774 000 Kčs. Na dnešné pomery by vyšiel seriál na 136 miliónov. Dochovaný záznam o rozpočte z roku 1982 prezradil, že pôvodné náklady mali byť dokonca ešte o 500 000 Kčs vyššie. (Raccoon.city)
  • Ruda Pekař v podaní Vlastimila Haška odohrá celý seriál v jednom svetri. Je to tak preto, lebo úloha služobne najstaršieho vyšetrovateľa bola inšpirovaná skutočným kriminalistom, ktorý sa práve týmto vyznačoval. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama