Reklama

Reklama

Čapkovy kapsy

(seriál)
Krimi / Komedie / Povídkový
Česko, 2011, 5 h 36 min (Minutáž: 19–41 min)

Předloha:

Karel Čapek (povídka)

Hrají:

Ondřej Pšenička, Oldřich Vízner, Karel Heřmánek, Jiří Strach, Tomáš Töpfer, Johanna Tesařová, František Němec, Václav Postránecký, Viktor Preiss, Naďa Konvalinková, Kateřina Burianová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Pod názvem Čapkovy kapsy se skrývá projekt České televize, v rámci kterého mladí a talentovaní režiséři točí klasické povídky zkušených scenáristů, například Ivana Klímy či Václava a Věry Šaškových. Každý z příběhů připomene velké autorské i myšlenkové mistrovství Karla Čapka. Zajímavé pro diváky jistě bude srovnání s předešlými televizními verzemi povídek, které vznikly ještě v době Československé televize. Autoři Čapkových kapes nechtějí s předlohami příliš experimentovat, mnohem důležitější je pro ně „vdechnout život“ klasice. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ostravak30 k tomuto seriálu (6)

Zmizení herce Bendy (2011) (E02) 

Nevím tedy, zda rozřešení této záhady bylo úplně vtipné, ale celý příběh byl více dramatický než humorný. Viktor Preiss hrál v povídce jen chvíli, přesto zazářil, jinak ale do závěrečného rozuzlení trošku slabé na dramatizaci. ()

Zločin na poště (2011) (E04) 

Nelze se vyhnout srovnání, když původní Zločin na poště jsem shlédl jen před pár dny. Jistě, původní povídka má několik trumfů nad nimiž nelze vyhrát. Především je to Dietl a Menšík. Tady se ta dramatizace malinko sklouzla někam jinam. O. Navrátil se na roli četníka moc nehodí. Zatímco V. Menšík působil v roli spravedlivého, ale laskavého. O. Navrátil se své přísnosti, se kterou hraje většinu svých rolí, těžkopádně zbavuje. A alternovat J. Abrháma taky není jednoduché. M. Novotný si s tím moc neporadil, když v jednu chvíli, kdy četník vysvětluje adjunktovy, jak přišel na to, co udělal, se mírně usměje, i když jen na malinkou chvilinku. A nepomáhá ani hudba, která po chvíli začíná být silně otravná. Zatímco v Dietlově verzi je drama dovedeno až do konce i tichem při závěrečných titulcích. Tak nějak mám pocit, jako by herci tušili, že starší verzi nepřekonají, tak to úplně nebrali vážně. Ale trefili se, nepřekonali. ()

Soud pana Havleny (2011) (E05) 

Je zajímavé, že zrovna tato povídka byla zpracována třikrát a doufám, že jednou shlédnu i dvě předchozí verze. Tuto totiž nelze odsoudit. Povedla se. Jan Hartl nebo Václav Neužil ml. excelují a do prvorepublikové Petry Špalkové by se jeden hned zakoukal. Povídka byla vtipná a myslím, že měla i dostatečnou stopáž, aby nenudila, ale nebyla ani moc krátká. ()

Muž, který se nelíbil (2011) (E06) 

Docela slabé. Tomáš Töpfer si sice zopakoval roli četníka, ale jinak to byla spíše nuda. Asi by bylo lepší povídky si přečíst a pak je srovnat s natočeným materiálem, ale to se mi v současnosti nepodaří. Mě povídka i na slabých dvacet minut nebavila a tak se stala povídkou, která se nelíbila. ()

Příběh sňatkového podvodníka (2011) (E08) 

Když pominu taťku Davida Novotného, který se stále cpe párky, tak Radek Holub byl velmi vtipný. Dokázala bych si představit jako sňatkového podvodníka kohokoli, ale rozhodně ne Radka Holuba. Jen mi tam neseděla příliš Iva Pazderková se svou ruštinou. Jinak ale docela vtipná povídka u které se čas rozhodně neztrácí. ()

Případy pana Janíka (2011) (E11) 

Nebýt Arnošta Goldflama, možná by ta povídka neměla to své kouzlo. Ale jemu všechno, co se tam odehrává lze uvěřit. Jenže...za mě je ta povídka až moc natažená a některé věci by se daly vypustit. Obsazení je přitom silné, ale herci nedostali moc prostoru se projevit. A Oldřich Navrátil jako četník mi opět neseděl, i když tentokrát v jiné roli byl uvěřitelnější než při Zločinu na poště. ()

Reklama

Reklama