Reklama

Reklama

Labyrint

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Česko, (2015–2018), 20 h 24 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Strach

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Martin Šec

Hrají:

Jiří Langmajer, Zuzana Kanócz, Stanislav Majer, Miroslav Donutil, Michal Dalecký, Zuzana Kajnarová, Michal Dlouhý, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Nález těla krajského politika Karase, kterého vrah zabil v duchu středověkých mučících praktik a tělo pečlivě naaranžoval v podivné scéně, rozpoutá policejní honbu za sadistickým pachatelem. Ten staví vyšetřovacímu týmu do cesty složitou sérii vražd, které svojí krutou obřadností otřásají místním regionem i samotnými kriminalisty.
Kořeny složitého případu sahají až k vraždě mladé dívky ze Slovenska, která zemřela podobně záhadným způsobem jako Karas. Případu se tak ujímá tým s dvojicí zdánlivě nesourodých vyšetřovatelů. Jsou jimi kriminalista Michal Remeš (Jiří Langmajer), negativně ovlivněný ne příliš stabilním soukromým životem, a Tamara Berkyová (Zuzana Kanócz), policistka z Bratislavy trpící absencí schopnosti komunikovat se svým okolím bez předpojatosti a předsudků.
Na konci sérií vražd, loupeží a naaranžovaných nehod najdou policisté cestu na konec „labyrintu" a uvěří naději na dopadení pachatele. Důležitou pomocí je jim paradoxně také obraz Hieronyma Bosche Poslední soud, kterým se pachatel v provedení svých krutých činů nechává zjevně inspirovat. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2015) (S01) 

První řada byla skvělá i přesto, že náboženská tematika mně tolik za srdce nechytá. Strach prostě umí a napětí i akčnost jeho práce společně s kvalitním castingem jsou něco, co mu může drtivá většina režisérů jenom tiše závidět. Že do tohodle opusu nateklo o dost víc prachů, než do "kriminálek" made i CT mi rozhodně nevadí, tady to bylo vodět stejně jako u jeho předchozích děl. Labyrinty připomínají skládačku, kdy nevíme kdo, co proč jak a sledujeme zdánlivě nesouvisící sled zajímavých epizod, které se ale na závěr pozoruhodně logicky propojí. Když k tomu přidáme svižný střh, kvalitní kameru, slušnou hudbu a především herce, kteří mají co hrát (a to i ve vedlejších rolích), koukáme na něco, kde to je zábava a ne marnění času. Langmajera sice nemusím, ale tady mi nevadil a závěrečné zúčtování mně potěšilo. Nesnáším české detektivky s joudou komisařem, který se děsí, když má zmáčknout spoušť a s pohledu na zbraň se  mu dělá špatně. Pozoruhodný je Donutil, ten těch hereckých poloh má tolik, že se může pomalu začít řadit k oněm bardům, které v lepším případě známe z černobílých filmů, Zuzana Kanocz si zahrála něco, čím dal zapoemnout na poněkud trapnou viewegovinu Román pro ženy a že si někdy vysekne Štěpánková zápornou roli se hned taky hned tak nevidí. Dobrá je dvojka Zuzi Kajnarová a Žížala. Brno je poměrně fotogencké a díky své velikosti má potenciál větší než třeba Pardubice nabo podle mě nakašírovaná a z hlediska lokací už nudící Praha (předesílám, jsem rodilý Pražák...). Jediné, co doporučuji potencionálním zájemcům je shlédnout těch 7 částí maximálně na dvakrát na webu ČT. Jeden dva díly a pak pauza týden není to nejlepší... ()

Série 2 (2017) (S02) 

Bavilo mě to ještě o trochu víc, než první řada. Kromě již známého týmu s doplněním je zde řada zcela démonických osobností a jednotlivé části epizod jsou kolikrát lepší než celé detektivky a to na všech ČT stanicicích a nejen z domácích luhů a hájů. Fantasmagoriská představa o tom, že mezi námi stále žijí potomci Václava III. je kouzelná a samotný zavěr tomu dodává ještě větší šmrnc. Fasinující je Etzler s kumpánem, stejně jako prchající Dvořák, který si tady nevysekl tvrďáka, ale křiváka, žonglující s miliardami. Božská je podepizoda s Robertem Jaškowem (jehož vzrušení a stres se projevuje častováním všech oblíbenou nadávkou debile!) a líbí se mi i to, že občas očekáváte, že některá figura se rozvine a ve skutečnosti je tam jenom chvilku. Preissova hlava v lihu taky nemá chybu. Prostě super. Jo a mimochodem, ti co sem tahají ony severské "kriminálky" - jděte s tím už do zádele, ve skutečnosti jsou to stejné sračky, jako jiná běžná produkce a Strachovinám se nevyrovná ani jedna z těch, co jsem shlédl. Inu, je in číst Nesba a tak je potřeba opakovat pořád dokola, že Nesbovi a spol. se tohle nevyrovná. ()

Série 3 (2018) (S03) 

Super, ale přece jenom mně tam kromě "kajnarky" něco chybělo. Ale okolí Brna směrem na sever nemá pro podobný typ filmu chybu. Strach prostě umí a je tady jenom jeden z mála...jediné, co se tomuhle alepoň trichu z tvorby České televize přiblížilo je Zločiny Ostrava. Jinak Případy 1. oddělení jsou o něčem opravdu jiném. Doufám, že nám Strach ještě něco na téhle úrovni natočí. U některých "tvůrců" se člověk děsí, jen co zaslechne, co budou "tvořit", Strach je jeden z mála těch, na jehož opus bych se těšil. Mám totiž pocit, že by sračku (myslím primárně scénář) nikdy točit nešel. Na rozdíl od Hřebejka. Ale ten má odpuštěno díky jiným filmům... ()

Reklama

Reklama