Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Recenze (726)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Snad jistá parafráze na církev (staří lidé, Sixtinská kaple, odraz maleb adorace svaté rodiny, Mariino "fiat", apod.), jejímž cílem není ovšem diskreditace římského katolicismu, nýbrž jen trefné odhalení jeho údajných protivníků. Satanismus je tu tak navzdory deklamacím či urputné liturgické snaze shledáván nikoli protiváhou křesťanství, ale pouhou jeho nepovedenou, přiblblou kopií. Formou si Polanski vystačí bez krve a násilí, obé proniká do života "vyvolené" hrdinky jen pramálo a zprostředkovaně (telefon, TV, kniha). Uprostřed "domácího vězení" se rozehrává herecký koncert jediné osoby, a to v duchu šedesátých, pěkně pomalu pozvolna, s minimem střihů. Ach, to byla doba! Jenže jsme jinde, a tak i tento snímek překvapivě zestárl. Nikoli atmosférou, smyslem pro detail a herectvím, ale pointou, rozuzlením či tajemnem; prostě v konspirační době tak nějak od začátku víte, kam příběh směřuje. A to je u hororu zlé, neb bez napětí se tento žánr neobejde. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Krátce po Tenkrát v Holywoodu jsem si pustil tenhle starý Polanskiho film ... jelikož jsem znal pointu, tak jsem byl ochuzen o spoustu záhad a otázníků, jak že to celé vlastně je a přiznávám, že to dost vzalo kouzlu filmu. Přesto musím připustit, že napětí stále přítomné, Mia Farrow skvělá - výborně oscilující mezi sympatie vzbuzujícím děvčetem a pitomou hysterkou - a atmosféra podezírání hutná jako kakaová myš ... Ačkoliv tedy dobré, jednu hvězdu ubírám a jako horror bych tenhle film rozhodně nenazýval. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Přeci jen už film hodně zestárl. Scénář už na mě působí lehce infantilně, stejně jako sociální interakce. Hlavní postava je příliš sluníčková a nedovedu si představit jak bych snesl tu starou čarodějnici. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Kultovní film, který je kvalitně natočený, má dobrou hudbu a atmosféru ale jinak popravdě nestojí za řeč. Všelicos bych mu prominul, kromě naprosto neskutečně iritující postavy samotné Rosemary. Tak strašlivě nelogicky se chovající a hloupou hlavní postavu jsem od tak vysoce hodnoceného filmu vážně nečekal a ačkoliv jsem se opravdu snažil, od tohodle jsem se odprostit nedokázal a celou dobu jsem se musel přemáhat, abych každou druhou scénu netropil scény sám nad chováním téhle postavy. Tenhle film jsem roky odkládal, jelikož první promítání jsem chtěl prožít až jako poněkud zkušenější divák a plně tak docenit jeho různé kvality. Různé kvality, kterých tedy tento film opravdu má řadu, už sice docenit dovedu, o to větší však bylo moje výsledné zklamání. Jediný opravdovým hororem v případě Rosemary má děťátko bylo, přetrpět tenhle film až do konce. 3/5 ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Film buduje majstrovsky napätie a celkovo je atmosféra vťahujúca a miestami až hypnotická. Záver ma prekvapil, ale hodnotím ho kladne, aj keď ide o mierny prestrel. 8/10. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Prvý americký film režiséra Romana Polanskeho s mysteriózne-hororovým nádychom sa od začiatku tvári ako prvoplánová záležitosť. Satanistický kult, prekliatie, čudní susedia. Postupom času sa však pred divákom tvorí príbeh, ktorý ho núti o jeho presvedčení o dejovom smerovaní pochybovať. Nakoniec sa však ukáže, že pocit prvoplánovosti bol oprávnený, pričom námet síce nesie istú dávku originality, ale inak je až prekliato stupídny. Strácať čas púšťaním sa do jeho hlbšej konštruktívnej kritiky nemá zmysel, treba však podotknúť dve veci. Tou prvou je skutočnosť, že vyše dve hodiny tohto miestami až vlečúceho sa nesympatického diela vytvoril Polanski podľa literárnej predlohy Iru Levina. Kritiku preto treba vo veľkej miere smerovať aj na neho, keďže jej napísaním vytvoril základný kameň neskoršieho filmu. Ak je kniha lepšia, o čom možno pochybovať, zaslúži si Levin ospravedlnenie. Druhá vec, ktorá stojí v prípade tohto filmu za zmienku, je fakt, že ho divák nemusí nutne vnímať len ako o príbeh o satanistickom kulte dôchodcov a zvhrlíkov. Vďaka niektorým scénam je možné ho poňať aj ako kritiku katolíckej cirkvi. To ho síce nijako nerobí lepším filmom, ale aspoň ho niečím ozvlášťňuje. Rosemary's Baby nie je filmovým brakom. Ponúka kvalitnú kameru aj podarenú dobovú výpravu. Práve preto je škoda, že jeho sledovanie je stratou času. A to najmä kvôli už spomínanému príbehu, ktorý je nezaujímavý a prvoplánový. Ak by to všetko nebolo vystavané na satanizme, ale napríklad na duševnej chorobe, hneď by to bol film o triedu lepší. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Rosemary je mladá, čerstvě vdaná, naivní, miloučká a křehká ženuška, vdaná za herce a takového správňáka Guye. Mladý pár se nastěhuje do starého domu, plného podivných zvuků, zvláštních a pofidérních sousedů. Chtějí mít děťátko. Kolem se začnou dít divné věci, lidé páchají sebevraždy, oslepnou, mají úraz, umírají. Upřímně, už od toho zlého snu, ve kterém milou Rosemary oplodnil kříženec varana komodského s člověkem moudrým mi asi tak docvaklo, jak to skončí. Následně má Rosemary bolesti, sousedi ji doporučí vyhlášeného doktora s velmi neobvyklou péčí, zahrnující koktejly z bylinek od sousedky v 7. patře. Rosemary začne být paranoidní, hledá pomoc u jiného doktora, a zjišťuje si něco o čarodějném kultu z 19. století. No, konec zde popisovat nebudu, ale myslím si, že film se mohl vlézt do dvou hodin a ničemu by to neuškodilo. Chvílemi jsem se fakt nudil a nebyl jsem schopen udržet pozornost. Čekal jsem to tedy lepší, ale úplná hrůza to nebyla. Roman Polanski umí dělat skvělé filmy, tento se mi zdá jako takový nadprůměr. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Včera pozreté po rokoch sa. Z celého filmu som si pamätal až jednu scénu tesne pred koncom ale ako sa tam film dostal už nie. Knižnú predlohu bohužiaľ nepoznám. Jedna z najlepších klasik aké boli natočené. R. Polansky v tomto filme pekne podchytil atmosféru filmu, ktorá pekne graduje. Pri dĺžke 136 min sú tu docela slušne napísané charaktery postáv. Film má veľmi pomalé tempo. Prakticky je to film hraný hlavne na atmosféru. Príbeh je zaujímavý a tiež sa pomaly rozvíja ako aj atmosféra. Polansky vás prinúti premýšľať nad tým komu sa dá vlastne veriť. Hudba je fajn. Síce ja osobne soundtrack z tohoto filmu nejako nemusím ale to je len môj osobný problém. Herci a herecké výkony sú veľmi dobre. Asi jediné mínus čo by som našiel je, že nám nakoniec neukázali jej dieťa ale zas je to z roku 68 takže som si ani není istý či sa to dá vyčítať. Celkové hodnotenie za mňa je 80%. ()

dustur 

všechny recenze uživatele

Na rad prišiel tento film, ktorý som veľmi veľakrát vybočoval, keďže aj dĺžka tohto filmu je si myslím že veľa. Ale keďže má svoje miesto v jednej filmovej knihe, tak som si povedal, že mu dám šancu. A režisér Roman Polanski , ktorý má na konte docela slušné filmy ( či už thrillery, kriminálky poprípade niake mysteriózne horory ), tak som si povedal že filmu Rosemary ma dieťatko dám šancu, a hlavne aj z dôvodu že tam má ako žáner ,,horor” - čo celý film nieje horor, ale iba jeden thriller s prvkami krimi. Ale ako film vo svojom žánri, a hlavne vďaka krásnej herečke Mia Farrow - ktorá je neskutočne krásna žena ( kam sa hrabe Sharon Stone ), robí s filmu kultovú záležitosť - v ktorej niektoré scény zostávajú, do dnes na pamäti. Len škoda že mi film miestami trochu pripomínal novšiu komédiu ( Baba na zabitie ). Ale vďaka niektorým scénam ktoré má človek v hlave tak ako film hodnotím s prižmúrenímy očami na slabé ⭐️⭐️⭐️. ()

Lokran 

všechny recenze uživatele

Hm ten konec je skutečně až příliš měkký... čekal jsem více dramatu a ne takové to: narodilo se ti satanovo dítě, to sis celou dobu myslela, bezva, tak buď jeho matkou, tak jo, já budu, co na tom, musím být přeci vzornou matkou, ať je dítě jakékoliv... chjo tohle by měli pouštět prvorodičkám jako výchovný film... průběh filmu za 90% (i když mi to její neustálé slepičení všem o všem už lezlo pěkně na nervy a že to dělala i poté co věděla, že v tom jedou všichni... ale budiž odpuštěno) ale ten konec to sráží na 70%, takových lepších 70%, protože sem se zase moc dobře nasmál. Což sice asi nebylo v plánu, ale co... ()

art 

všechny recenze uživatele

je zajimave, ze kdyz clovek cte knizni predlohu pred filmem, zpravidla film nedoceni. Ja jsem tentokrat cetl knizku az po shlednuti filmu a za sebe musim rict, ze knizka naprosto koresponduje s filmem, pri jejim cteni mi za ocima probihal. Nevim co vsichni mate proti konci, byl stejny jako v knizce, jen mene popisny, ale podle me povedeny. A kdo nepochopil hodne drsnou pointu tohohle filmu, tomu ji nema cenu vysvetlovat. ()

doGof... 

všechny recenze uživatele

I dreamed someone was raping me. I think it was someone inhuman! Buďto tady někomu pořádně straší ve věži nebo se proti němu vede solidní konspirace. Možnost B je správně. Ještě že nám dédéráci Polanskiho neodtáhli do koncentráku. Člověk ke kterému chovám obrovský respekt stvořil své další mistrovské dílo, kde dává prostor i k imaginaci každého diváka. Dokonalé zobrazení vyvíjející se lidské marnosti, bezmocnosti s brilantně uchylnou hudbou. Nikdo ti nepomůže, nikdo ti nevěří, všichni tě mají za vyšinutou hysterku, deprese, zoufalství. Pomoc!? Dej si drink. Film, který zásadně doporučuji těhotným ženám... We're your friends, Rosemary. There's nothing to be scared about. Honest and truly there isn't! [10/10] ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Od příběhu, režije, hudbu až po skvělou a krásnou Miu a kvalitní herce vůbec. Ale přece jen mi k dokonalosti krůček chyběl. Celý ten film logicky směřoval k dramatickému konci, který na můj vkus zkrátka až tak dramatický nebyl. I když nemůžu říci, že by byl špatný. A ještě jedna věc: Mrazivou a opravdu sugestivní atmosféru jsem vnímal a užival si ji, ale opravdu jsem se nebál. Mnohem víc jsem pociťoval nenávist ke všem těm nesnesitelným čarodějnickým rašplím a dědkům, což přehlušilo většinu mých ostatních pocitů. Ale i tak tomuto filmu tleskám ()

renegrido 

všechny recenze uživatele

Výborný film, je hlavně na divákovi, jaký postoj zaujme k ději, ale každý je donucen vytvořit si na situaci nějaký názor. Podle mě jen málo filmů donutí lidi přemýšlet, vytvářet si názory na situaci a postavy buď milovat nebo nenávidět. ()

Edit13 

všechny recenze uživatele

Skvělé dílo Romana Polanského. Musím se přiznat, že v prvních 50 minutách jsem marně přemýšlela, co z toho všichni dělají, přede mnou se odvíjel normální příběh a tu a tam se objevily "zneklidňující" náznaky. Jak začala být ostražitější Mia Farrow, tak jsem i já byla jako na trnkách. S postupem času jsem hltala každou minutu. Nevěděla jsem, zda má Rosemary skutečně pravdu, anebo se stává objetí svých vlastních představ. Úplně jsem cítila její bezmocnost a opuštěnost. Když vlezla s nožem do místnosti, ani jsem nedýchala. Je pravda, že konec mě trochu zklamal, na druhou stranu mám ráda happyendy. Ale bylo by to jiný kafe, kdyby se vzpamatovala a rozhodla bodnout přímo do..... ()

xladojx 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné pocity mám po shlédnutí tohoto filmu. Jestliže mělo úvodních 45 minut budovat atmosféru, tak mě to zcela minulo. Od chvíle, kdy se Rosemary začal zdát její sen, se konečně dostavil nějaký děj, atmosféra, napětí. No konečně, říkal jsem si! Snímek šel svojí kvalitou rozhodně nahoru a stoupal a stoupal, aby ho nakonec srazil dolů ne zrovna dvakrát podařený závěr... ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Rosemary má ďěťátko je děsivý film proto, že se velmi dobře můžete ztotožnit s hlavní postavou a společně s ní prožíváte její úzkost a paranoiu. Není to jen dobře vystavěný příběh, je to podobenství o mateřství. Možná kruté, ale věřím, že podobné pocity asi zažije každá nastávající matka. ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama