Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 210)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k nepatrnému hloučku, který potřebuje být do páté hvězdy stržen tím naprosto nerozumným orgánem nacházejícím se v hrudním koši - to jest srdcem. Přesto, že nemůžu říct k dokonalosti tohoto filmu ani malý ň - je to vážně precizní, špičkový a pokorný dílo, právě to srdce, zrádce jeden, neskočilo do krku ve snaze mě udusit, jak se o to pokusilo při jiných Ridleyho kouscích (Thelma a Louise, Dobytí ráje, Vetřelec). I tak jsem se podivila hubeným oscarovým nominacím - akademikům zřejmě absentovalo víc než jen srdce. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

V žánru jistě špička, film skvěle vystihuje atmosféru New Yorku 70. let, v čele se slavnou čtvrtí Harlem, což je takový stát ve státě (když jsem tam před lety byl, připadal jsem si dost nesvůj a jako exot, protože tam nebyl snad žádný běloch). Bohužel je film hlavně ve své první polovině dost rozvláčný, a dost dlouho trvalo, než mě do sebe vtáhnul (ale konec už stál za to). btw. skuteční členové tehdejší protidrogové jednotky údajně zažalovali producenty filmu, protože jsou v něm prezentováni jako zkorumpované bezcharakterní svině (potrefená husa?) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak popsat nepopsatelné? Americký gangster je filmem, který tu chyběl. Excelentní podívaná bez jediné chyby. Ridley Scott přivádí k životu příběh dvou mužů, dvou protikladů, které se prostě musí přitahovat. Denzel Washington jako drsný drogový král, který chce čistý Harlem a proti němu jeho nemesis, Russell Crowe, pravděpodobně poslední čestný policista v New Yorku. Vedlejší postavy jsou skvěle vybrané a potěší, ale na ústřední dvojici prostě nikdo nemá. Ridley na plné čáře kvalitou předbíhá Departed i Zodiaca (další vizuální retro) a tvoří pravděpodobně své největší dílo. Celá hvězdná trojce Scott-Washington-Crowe předvádí životní výkony a hodně nahlas si říkají o své Oscary. Budu se moc divit pokud je nedostanou (a taky budu pěkně naštvaný), protože zatím nikdo z nich nemá vážnější konkurenci. Vloni vyhrál Departed a pokud se z ničeho nic nezměnil vkus akademie, tak by o několika Oscarech mělo být rozhodnuto. Film nemá slabý okamžik. Dvě linie, drogového krále a policisty, se v závěru dokonale protnou. Divák sleduje s údivem film, který všechny důležité složky jako je režie, scénář, herce a hudbu spojuje dohromady do celku, který se zapisuje do historie. Čekání na podobný film bylo dlouhé, ale stálo za to. Za všechno může kožich. Neskutečné! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marc Streitenfeld: 1. Do You Feel Me - Anthony Hamilton ,2. Why Don't We Do It In The Road? - Lowell Fulson ,3. No Shoes - John Lee Hooker ,4. Across 110th Street - Bobby Womack ,5. Stone Cold - Anthony Hamilton ,6. Hold On I'm Comin' - Sam & Dave ,7. I'll Take You There - The Staple Singers ,8. Can't Truss It - Public Enemy ,9. Checkin' Up On My Baby - Hank Shocklee ,10. Club Jam - Hank Shocklee ,11. Railroad - Hank Shocklee ,12. Nicky Barnes - Hank Shocklee ,13. Hundred Percent Pure - Marc Streitenfeld ,14. Frank Lucas - Marc Streitenfeld , ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Success. It's got enemies. You can be successful and have enemies or you can be unsuccessful and have friends.“ Vzestup a pád podnikatele, kterému se povedlo výběrem vhodné komodity (na ulici je u heroinu vždycky větší marže, než u hot dogů) a razantním zkrácením dodavatelského řetězce několik let úspěšně odebírat teplo produkované kotly inferna drogové závislosti. Údajně z 99 % Hollywood, zbylé procento skutečný svět zla Franka Lucase, ale kdo by tu latentní glorifikaci zločince řešil, když Scott rozjíždí svou lokomotivu z bodu nula až do nejvyšších obrátek (zaujalo začlenění dobových historických událostí i cílevědomá režie bez zbytečného exhibování, což zároveň přineslo i tolik diskutovaný nedostatek žánrové originality). Až budu chtít jednou rozjet drogový byznys, následující filmové zkušenosti mi budou nápomocny: 1.) Nezačínej na Karlovarsku, mravenci a náčelník Vinklář tam nesou smrt, 2.) bez ohledu na ochránce přírody nechoď v kožichách z činčily na zápas boxu a když už tam v něm si, sedni si někam dozadu, 3.) když tě dostanou, všechny napráskej.. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Za mříže si šla sednout i Eva Lucas (Lymari Nadal), Frankova žena (její skutečné jméno bylo Julie). Po pěti letech ve vězení od Franka odešla. Usmířili se až v roce 2006. (Candice)
  • Ve chvíli, kdy Richie Roberts (Russell Crowe) sedí v autě ve vedlejší uličce, přijíždí ulicí zprava auto. Jakmile je však pohled svrchu na ulici, Richie vyjíždí s autem z druhé strany, tedy z levé. (Nevka)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama