Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

ZeroX 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuto filmu nemam slov.Velice skvělé herecké obsazení,které mne ohromilo,než jsem tento snímek viděl.Řekl bych že Denzel Washington dodává tomuto filmu tu pravou jiskru ( Coby nenápadný mafián,s kterým si není dobré zahrávat a nebo mu dlužit peníze).Tento film je významný už jenom tím,že je podle skutečnosti.Je také důležité poukázat na Russella Crowa,který má zajímavou postavu drsného policajta.Tento filmový snímek si podle mne opravdu zaslouží ocenění . ()

Sided 

všechny recenze uživatele

Gangsterky mám rád a tohle je jedna z nejlepších, co jsem viděl. Moji dva oblíbení herci v hlavních rolích, skvělý příběh a atmosféra. Podle mě nejlepší film roku 2007 i přes silnou konkurenci (Až na krev..). Zklamaly mě jenom oskarové nominace, tenhle film by si jich zasloužil rozhodně víc. ()

PedroRosa 

všechny recenze uživatele

Mafiánsky film ako ma byť...celý film Scott šetril násilím a potom v jedinej scéne nám všetko vynahradil. Skvelé obsadenie a to že vzájomnú konfrontáciu hlavných postáv si režisér nechal až na koniec svedčí o jeho majstrovstve. 2 príbehy v jednom. ()

Romanko99 

všechny recenze uživatele

Gangster sympatak, ktoremu by ste tak fandili pocas celeho pribehu, tu uz dlho nebol. Film podla skutocnej udalosti, pricom pri nakrucani boli obaja hlavny akteri Frank Lucas a Richie Roberts, ktori su v skutocnom zivote dobrymi kamaratmi. Prave ich podiel dodava filmu vysoku autentickost. Zo spoluprace Crowe, Washington a Scottem vznikol vyborny film, ktory si rad kedykolvek pozriem znova, znova a znova... ()

F_r_o_s_t 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony výborné, stejně tak i další filmařské záležitosti.. nicméně celý film byl pro mě jen nudným očekáváním konce. Příběh z mého pohledu velmi slabý, nezajímá mě, jestli je to dle skutečné události či smyšlené, nýbrž jak mě to dokáže bavit. Ve výsledku jsem byl rád, že jsem se toho konce dočkal a už to nemusím znova absolvovat. 60% ()

carre 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington sa vďaka tejto dokonale stvárnenej roli dostal do mojej top 10. A prvý krát som si všimol Josha Brolina, ktorý sa mi svojou úliznosťou doslova hnusil. Jeden z mála filmov, kedy som nemal potrebu sledovať čas a tie takmer tri hodiny ubehli ako voda. 90% ()

Vsoft 

všechny recenze uživatele

Hneď po prezretí hodnotení vás ostatných užívateľov CSFD som si povedal ,že film ktorý dostane od kritiky vyše 80 % určite nemôže byť zlý. Tak som sa rozhodol a išiel si požičať DVD práve tohto filmu. Film mal síce na môj vkus trochu pomalší rozjazd ale približne od stredu sa spustil razantným pádom. Neviem či som jediný kto držal palce Denzelovi Washingtonovi ale ak áno tak ma záver viac menej neprekvapil. Skvelý filmový príbeh ktorý ukazuje ,že aj po roku 2000 sa dajú točiť filmy z gangsterského prostredia a ešte lepší výkon hlavných hrdinov. Od šoféra po najväčšieho mafiánskeho bossa východného pobrežia... Lepší príbeh som si snáď ani nemohol želať. ()

Mirrabel 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, v čele uhlazený Denzel Washington a ušmudlaný polda Russel Crowe, který je snad jediným nezkorumpovaným člověkem v Americe. Ve chvíli kdy Denzel zaměstná celou svoji rodinu, máte pocit, že jste se vrátili na Sicílii a že za chvíli na dveře zaťuká Marlon Brando jako Kmotr. I přes toto není Americký gangster žádnou napodobeninou nebou, je originál od začátku až do konce. Jediné co tomuto smínku lze vytknout jsou některé delší pasáže, nemluvě o tom že je to podívaná delší než dvě hodiny. Ale určitě stojí za to, navíc podle skutečných událostí. ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Na adresu starého Anglána Ridleyho Scotta se, pokud jde o profesionální filmařskou práci, snad nedá říct jediné křivé slovo. Je to člověk, který zná své řemeslo a drží se ho pevně (jako ten švec...). Byly snad jeho snímky "Vetřelec", "Blade Runner", "Černý déšť", "Thelma a Louise", "1492: Dobytí ráje", "Gladiátor", "Černý jestřáb sestřelen", "Dobrý ročník" nebo "Labyrint lží" dobré? Ne, byly jedinečné! A navíc, když pan Sott natočí film, inspirovaný skutečnými událostmi, to je pak pamlsek! Stejně tak tomu je i v případě filmu "Americký gangster", kde se to hemží skutečnými postavami, které koncem šedesátých a pak v sedmdesátých letech 20. století stáli na vrcholu drogového byznysu. Je to i o těch, co těmto obchodníkům s drogami šli tvrdě po krku, i když je to stálo spousty úsilí a času. Hlavními postavami tohoto příběhu jsou drogový gangster z Harlemu v New Yorku Frank Lucas, kterého s elegancí vytvořil Denzel Washington, a detektiv z Newarku Richie Roberts, jemuž vdechl život Russell Crowe. Ve filmu se kromě nich objeví i další známé tváře, jako třeba Josh Brolin, Ruby Dee, Cuba Gooding Jr., RZA, Common a další. Samotný film vznikl podle článku "The Return of Superfly", který v New York Magazine dne 14. 8. 2000 publikoval americký spisovatel a novinář Mark Jacobson. Osobní poznámka: skvělá myšlenka/rada, kterou ve Vietnamu říká šéf tamního drogového syndikátu Chiu-Chou Franku Lucasovi: "Ale odejít, když jste na vrcholu, není totéž, jako se vzdát." Na což odpovídá "lidské" přísloví - S jídlem roste chuť! ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Gangsterské filmy nemám v oblibě a tak ani tady mě to příliš nechytlo. Je to zručně natočený téměř 3 hodinový epos se vším všudy, jen mě zaráží, jak to matka Franka Lucase a jeho žena měly se svědomím, nebo co si vlastně myslely? O nedělích s matkou v kostele, ta ani nechtěla vědět, z čeho si tak dobře žijí, jeho přítelkyni a později ženě nevadilo, že žije s šéfem drogové mafie a přitom vypadala tak svědomitě... Nebylo to špatné, ale tento způsob mě neoslovuje. 5/10 ()

TOMASINI 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Trochu mě zklamal, ale zase je podle skutečné události, proto asi nelze moc namítat. Jinak Denzel i když hraje v podstatě hajzla je od začátku spíše sympaťák a Russel je zase spíše za osla. Film je sice dost dlouhý, ale děj je celkem svižný, takže délka neobtěžuje. ()

bazmo 

všechny recenze uživatele

ja sa v tomto pripade shodujem s Pomom v tom goodfellas ale ani toto nie je film ktory by trebalo odlozit..Denzel sa mi ale viac pacil napr. v Hurikanovi.. ()

benkos 

všechny recenze uživatele

Hviezdne obsadenie ale nejak zvlášť mi to nesadlo. Hodnoteniu filmu výrazne ubrala posledná pol hodinka. Scénu kde sa Crowe a Denzel smejú ako starí kamaráti som nejak nepochopil. ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama