Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer 2

Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

(více)

Recenze (685)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak jakpak dopadl nový Friday the 13th z pohledu člověka, který většinu původních dílů neviděl, protože ho 80's vyvražďovačky paradoxně přestaly bavit dřív, než se k této zásadní sérii vůbec dostal? No, přestože mi logicky odpadá rozhořčení nad "znesvěcením" oblíbené postavy, nemůžu říct, že by byl tento film nějak zvlášť příjemným hororovým zážitkem. Ukazuje se tu docela podivuhodně smutná skutečnost, že v současné době pod pojmem remake vznikne buď naprostá kopie, anebo naopak paskvil, který by se, kdyby nešlo hlavně o zisk ze "zavedené značky", mohl jmenovat úplně jinak (což jsem poznal i já, ačkoli si už přesně nepamatuju, kdy a jaké Pátky jsem to vlastně viděl). No ale i nezaujatě je Nispelův Friday the 13th pouze normálním teenagerským slasherem (v tom nejhorším smyslu slova), kterých jsou spousty, a další spousty jich bohužel po nečekaném úspěchu tohohle kousku v USA nejspíš vzniknou. Až je mi z té představy nevolno. Remake Texaského masakru se mi upřímně líbil, tudíž jsem i od tohoto filmu očekával přinejmenším mírně nadprůměrnou zábavu, no bohužel jsem se dočkal pouze spousty otravných adolescentů a několika nenápaditých vražd. PS: Po uvedení filmu do českých kin prorokuji hororovým diskuzním fórům zvýšený počet příspěvků od čtrnáctiletých dívčin ve stylu "Pátek třináctýho je upe mocinky best horůrek, žeo..." 4/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pan Voorhees měl vzít tou mačetou i režiséra, když už byl v takový ráži. Nejlepší prdel byla, že tam přejelo asi 7 vohnoutů a přitom se tam ukazovali furt další a další. Úplně jsem se bál aby Jason všechnu tu chamraď stačil do konce filmu pozabíjet, ale on je výkonej, navíc hodně vohnoutů šlo přímo za ním domů, takže je nemusel nikde shánět nebo pracně honit po lese. Už chybělo aby si dal na dveře viziku "Jason Voorhees vraždy na počkání" ()

Cervenak odpad!

všechny recenze uživatele

25 minút do úvodného titulku? Uf, to je rekord. A zároveň je to jediná zaujímavá vec na tomto paškvile. Videl som všetky Piatky, sú medzi nimi rýdze odpady, ale tento sa mimoriadne vydaril. Marcus Nispel by už mal konečne dostať súdny zákaz približovať sa ku kamerám či iným veciam, ktoré súvisia s filmárčinou. Scenáristi sa za tento imbecilný zlepenec budú škvariť vo vriacom oleji v najväčšom kotle, aký v Pekle majú. A producenti z Platinum Dunes? O tých už je dávno postarané - tí poslúžia ako palivo, ktorým bude Lucifer podkladať pod ten kotol. Najhorší film, aký som tento rok videl. A to rátam aj Mamma Mia! ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Fakt, že Michael Bay z pozice producenta przní jednu hororovou klasiku za druhou, mi vadí ze všeho nejméně. Nejvíc mě vytáčí to, že tak koná skrze ruce režiséra, kterému by kdokoliv soudnější nesvěřil ani reklamu na německý prací prášek. Nispel absolutně netuší, co znamená pojem ‚světlo‘, že mezi postavami musí být alespoň jeden sympaťák a že i když jsou klišé slasherů dávno obehraná, je dobré ctít atmosféru, žánrová pravidla a hlavně bavit. A on neumí ani jedno. Pouze rutinně vrší jeden obrázek tekoucí krve za druhým, občas proložený záběrem na kozy a chvilkovými záchvěvy nadsázky a promyšleného vtipu. Já se ale spíš zachvěl pokaždé, když mi pohled na hodiny připomněl, jak moc dlouho do konce ještě zbývá. Ale děcka se k sobě v kině určitě choulila, to zas jo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na jeden pohodový večer naprosto příhodný film. Pátek třináctýho - typický horor s kopou lidí a jedním vrahem. Hlavou mi ale pořád nešel fakt, kde se ti další a další lidi brali, protože se ve filmu zabije daleko víc lidí, než se vůbec objeví v titulkách. Člověk má tak jít na film s tím, že od něj má něco očekávat, a já od filmu očekával sračku, kterou jsem ve výsledku taky dostal. Natočená je dobře, to se jí upřít nedá, ale zbytek je prostě hrůza hrůzoucí, bez logiky, bez myšlenky...nehledě na to, že zdejší odborníci v tom ještě vyhledali fakt, že je tohle remake a tak ten film sundali ještě do větších sraček. Nejlepší by bylo, kdyby si Jason vyhledal zdejší odborníky, co tuhle databázi kurvěj a pořádně je vykuchal. Alespoň by byl od nich pokoj a konečně by takovejhle horor měl nějakou hodnotu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19miliónovTržby USA $65,002,019Tržby Celosvetovo $90,646,114Tržby za predaj DVD v USA $8,189,694 //počet predaných kusov 505,829║ Škoda že ide len o prevarenú vodu, z dobrou ohlušujúcou hudbou od Steva Jablonsky a lakačkami ponúkanými ako na bežiacom páse, len keby to po prvej polovice filmu nezačalo prerastať cez hlavu a ponúklo to aj niečo iné než okukanú pásovú teen-vyvraždovačku. Pre mňa v každom prípade stráviteľnejšie než pôvodný film. /45%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Fanouškům originálu možná zaskočí vločky, ale Jason je po návštěvě Bayova kosmetického salónu zase pekelně ve formě. Stejně hloupý, brutální a výkonný jako dřív. Remakovaný Pátek nepřináší velkou revoluci, ale ctí pravidla žánru a díky učesanému vizuálu a sympatickým teenagerům dává sérii šanci na další úspěšnou kariéru. To plus pár spikleneckých mrknutí na fandy originálu dává dohromady páteční slasher jedna báseň. Kdo hledá víc, musí jinam. Jason vždycky používal mačetu a k sofistikovanějšímu nářadí by ho asi nedostal ani Spielberg. Jistý vývoj na straně tupých ovcí na porážku by ovšem do budoucna neuškodil. Co kdyby Jared Padalecki ukázal, že má kromě hezkého kukuče i... no však vy víte co. :) (6+/10) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol blivajz, aky som uz davno nevidela... Hercov nasli asi v modelingovej agenture, dialogy im pisal asi nejaky zhulenec z Chewieho bonga, originalnost vyvrazdovania zostala asi niekde na urovni cloveka s IQ vypalenej ziarovky, to si hadam ani Jason nezasluzil... Mna uz nikto na hole (hnusne umele) kozy nenalaka, ani na akoze sex (co to boha bolo???) a same fuck, dude... no proste velmi velmi nepodarena a nevtipna parodia :) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Remakovat by se měly pouze průměrné filmy a předělávky by měly být svěřeny do rukou evropských režisérů, nikoliv videoklipařů, protože jen v takovém případě může vzniknout výborný horror/thriller/exploitation (jak dokazují HORY MAJÍ OČI a POSLEDNÍ DŮM NALEVO). Kouzlo "třináctkové" série spočívalo (v prvních dílech) v odhalení, kdo za vraždami nezodpovědných, ale divákům sympatických teenagerů stojí a v budování mytologie kolem Jasona a jeho rodiny, v pozdějších částech šlo o více či méně povedenou přehlídku krve a koz. Strach, jak to u horrorů bývá, pramenil z neznámého a logicky neopodstatnitelného: žije Jason, nebo se vrátil pomstít ze záhrobí?, proč se ten hromotluk tak pomalu šine?_____ Problém s "re-imaginací" PÁTKU TŘINÁCTÉHO je v tom, že spoléhá na gore, kterého není dost a není ani příliš vynalézavé, a na odhalená poprsí, která jsou navíc umělá (protože má potřebu vše na začátku osvětlit); jinak se jedná o procházku sérií, protože Jason má seriálovou paměť, a tak opakuje své nejznámnější vraždy (a to zdaleka ne z prvních třech dílů). Zatímco Jason začal běhat a myslet, vynalézat pasti, jeho oběti jsou sebrankou nesympatických hovad, kterým tu smrt přejeme. Na místo kacířského odlišného uchopení hlavního zabijáka (Michael M., Jason) by to chtělo hlavní hrdiny s mozkem. Výlet bratrů ze SUPERNATURAL do horrorových tratolišť krve se nevydařil (PÁTEK TŘINÁCTÉHO 2009, KRVAVÝ VALENTÝN 3-D). A "žánrově povinný" rasismus a mizogynie není vtipná, jen blbá. 3/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jasone, musí být potrestáni! Zabij, ve jménu své matky!….. Solidní předělávka. Přiznávám, že si původní filmy nepamatuji a souhlasím, že si tato legenda vzpomínku zaslouží. Jason, muž s mimořádným talentem být ve správný čas na správném místě, stále dokáže s mačetou divy. Ženy ječí, muži křičí. Avšak nejen mačetou mrtev je člověk. Tvůrci ctí pravidla žánru a očekávat něco víc je jako věřit, že se Titanic nepotopí. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? To bude dobrý Jasone. Ty se určitě vrátíš! ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Na tento horror jsem se velice těšil a konečně jsem si ho dnes vychutnal. Zejména velké plus dávám za parádní zvuk DD 5.1. - dvakrát jsem se sebou leknutím škubl. Také herecké výkony byly na úrovni. Bylo vidět, že to není žádný béčkový horror. A jelikož "Pátek 13" je pro mne horrorová SÉRIE THE BEST, dávám 100% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Steve Jablonsky: 1. Sister Christian - Night Ranger ,2. Freak Your Loneliness - The Bumblebeez ,3. Get 'Em Up - Classic ,4. Post Millennium Extinction Blues - Living Things ,5. She Does - Locksley ,6. My Favourite Book - Stars ,7. Tick Tick Boom - The Hives ,8. Doin' Things - Three AM ,9. I Like It, I Love It - Lyrics Born ,10. Night Train - The Kills ,11. No Way To Stop It - Jimmy Gresham ,12. Shove It - Santigold ,13. Friday The 13th - Opening Title - Steve Jablonsky, ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

ROK 2009 Byl silný, co se týče HORORŮ.. A tohle trošku zaostává .. Je to taková ta Správná Tuctová Vyvraždovačka! Kozy Byli, Sex Byl,Modelky, modelové FAJN, Jason SUPER... Ale GORE mě už bohužél nedokázalo zaujmout.. nic nového, nic zázračného, 50000x ohraného a pro mně už i otravného .. A jak tak koukám, na tenhle film se téměř zapomnělo ! Průměr !:) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chceme tu mať svoj pokoj. A on tiež.“ Spoilery. Som fanúšik predovšetkým prvej časti, kedy ešte séria bola tvrdá, vážna a „dospelá“, bez hlúpych srandičiek a trápneho nadhľadu. Jason (alebo kto) vtedy neskosil sto ľudí za minútu, ale o to viac si na tých pár (no dobre, viac, ako pár) vraždách dal záležať. Ak ma niečo na novej verzii z produkcie Michaela Baya potešilo, tak fakt, že Platinum Dunes nakrútilo podobne „vážny“ remake. To je ale asi tak všetko. Prvých 3O minút nie je zlých, režisér Nispel šikovne vystrieda tri kľúčové okamihy série: z prvej časti si vezme matku, z druhej vrece na hlave a z tretej hokejovú masku. Tým ale plusy končia. Pritom teoreticky to žiadna katastrofa nie je: herci sú povedzme adekvátni, výprava fajn, gore početné a prekvapivo je tu veľa sexu, čo sa v prevažne bezzubej hollywoodskej lige často nevidí. Lenže celé to nedrží pokope, nefunguje to, sme pasívnymi svedkami vedľa seba znudene naukladaných scén, kde nefunguje príbeh ani postavy. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/slasher/359-piatok-trinasteho-2009-40- ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Absurdně překombinované, zarputile schematické, dramaturgicky a kauzálně nesourodé a skrz naskrz pitomé. Po skvostném, fyzicky intenzivním a emočně vypjatém remaku „Texaského masakru motorovou pilou“ je toto velké zklamání. Nicméně to, jak precizně film vrší jedno do maximální záře vypulírované klišé za druhým a kterak okatě ignoruje jakoukoli vnitřní logiku skýtá mnoho požitku. Jako horor nefunkční, ale jako směšný teenagerský biják o huličích, hezounech, obnažených poprsích a bubákovi, kterému se nic z tohoto výčtu nelíbí, je to relativně zábavné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No plus je, ze tu blbne Jason a ne matinka jak v originale a taky, ze se s tim Nispel nijak zvlast nesere, zbytecne nezdrzuje a obcas se odhodla i k nejaky ty brutalitce, ale to je asi tak vsechno. Uvod filmu prijemne naladi, sice stupidni zapletka o trave v lesich, ale budiz, behem ctvrt hodiny uz ma Jason grilovacku a je jasny, ze tohle hlavni hrdinove nebudou. Ty sem dotahnou az po vcelku nudny pulhodince, aby se presunuli do nejaky vily, ktera se k rozpadlejm chatkam a hromade vidlaku v okoli moc nehodi. Prvni problem je, ze jsou vsechny postavy naprosto nezajimavy a nesympaticky a herecky na takovy urovni, ze bych to snad lip zahral i ja. Jediny plus je, ze se zensky neboji ukazovat kozy. No a pak to je vicemene klasicka vyvrazdovacka, kde je jasny, kdo chcipne a kdo prezije, Jason ma sice svoji macetu, ale nepohrdne ani nejakym jinym nastrojem a vsechny hezky krvave masakruje. Tady je jedinej problem v tom, ze tahle dvoumetrova nemyslici hromada svalu beha po lese, vyrabi pasti v podzemni dilne, leze na strechy a tak nejak ma asi teleport, protoze se dokaze behem sekund premistovat naprosto potichu na vzdaleny mista, aby moh pubertakum bafnout za zady. Coz po pravde receno se da skousnout dvakrat, trikrat, ale kdyz takhle probehne vetsina zabiti, zacne to bejt lehce usmevny. Jinak k tomu neni moc co dodat, naprosto stupidni beckova vyvrazdovacka s nulovym pribehem, super stupidnim smysl nedavajicim koncem, kterej slouzi jako pripadna priprava pro druhej dil, nezajimavejma pubertakama a nemit v hlavni roli jednu z hororovejch ikon, nestekne po tom ani pes. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Jason Voorhees, rychlý jako blesk a mrštný jako kočka, si ve své podzemní dílničce vyrábí pasti a poplašná zařízení. Občas si tam donese nějaké to tělo (k večeři?) či zajatce. Marcus Nispel si natočil další (ukecaný!) Texaský masakr, aniž by bral sebemenší ohledy na sérii Pátek 13 a její tradice. Michael Bay je rakovinou současného horroru a nový Pátek pak jeho zatím největším vyprodukovaným nádorem. Děcka ovšem budou hýkat nadšením. ()

Související novinky

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Raimi a horory pro celou rodinu

Raimi a horory pro celou rodinu

05.10.2009

Podivnou novou divizi vytvořil Sam Raimi v rámci své na horory zaměřené produkční společnosti Ghost House Pictures. Pod hlavičkou Spooky Pictures prý budou vznikat „thrillery pro celou rodinu“.… (více)

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

03.05.2009

...a další zprávy z hororových dimenzí. Začněme něčím, co smrdí klasikou. Režisér nového Pátku třináctého Marcus Nispel natočí The Last Voyage of Demeter. Čtenáři Brama Stokera už se jistě chytají –… (více)

Reklama

Reklama