Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Recenze (727)

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa dosť tešil a odhodlával, ale nakoniec sa jednalo o sklamanie, aspoň u mňa. Polanski režíruje dve hodiny vaty, do ktorej vložil len asi 15 minút atmosféricky plnohodnotných scén. Manžel hlavnej postavy mi došiel s prepáčením ako čurák, ktorý má plnú hubu kecov a chová sa jak retardované decko na nečakanej prechádzke. Mia Farrow zahrala svoju úlohu vynikajúco. Hudba bola výborná, ale hudba nie je niečo čo vytrhne diváka z nudy. 5 z 10 ()

bubblebobble 

všechny recenze uživatele

Snažím sa nájsť slová akými opísať to čo vo mne tento film zanechal a nie je to iba trápna beletrická výhovorka. Prišiel ku mne v čase keď som práve riešil jednu prácu, ktorá sa zaoberala okultnou tématikou. Bol klincom do rakvy a poslednou kvapkou keď som si už povedal, že sa touto oblasťou už viac nebudem zapodievať. Mám na to príliš slabé nervy a žalúdok. Nech mi tento film slúži ako výstraha a spomienka na pocity úzkosti cestou do školy, nespavosť a menšie psychické zrútenie. Dovidenia. ()

LokiZombie 

všechny recenze uživatele

I když děj nenabídl nic nečekaného (hledal jsem mysteriózní film na večer pod tagem ďábel), jeho rozplétání a současně i vzrůstající pocit bezmoci, který jsem cítil společně s Rosemary, z něj dělají mistrovsky odvedenou práci, která si v časech mizerných hororů rozhodně zaslouží cejch nadčasové záležitosti. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Filmu chýba dynamika, ktorá by priniesla i viac napätia. Rosemary's Baby je v prvom rade psychologický film, ktorý máme prežiť s tehotnou ženou, ktorá v závere bojuje proti všetkým. Myslím, že hru, ktorú sa s nami snaží Polanski hrať, či je Rosemary paranoidná, alebo sa voči nej chystá satanské spiknutie, je niečo v čom dáva jasné odpovede. A preto ma neprekvapil expresívny záver, ktorý však nemusel vypáliť, vzhľadom k dovtedy videnému, až tak extravagantne. Pôsobivosť snímky tkvie v tom ako do seba v závere všetko pekne zapadá a teda to čo sa odohráva pred nami nie je náhoda. Osobne ma potešil priam až filozofický rozmer diela - môže sa tehotná žena nejako vzpierať voči tomu čo má prísť ak v jej tele každým dňom rastie zlo? Aj ona je ovplyvnená, hoci kým neporodí, má síl vzdorovať. Vzhľadom k tomu, že dielo je aj horor, žiadne prvoplánové ľakačky v ňom nie sú, a to je len dobre, skôr treba vnímať symboliku čo sa mihá. Polanski stavil na postupné budovanie hustnúcej atmosféry, a od písmenok Scrabble pri prešmyčke po skvelú scénu v telefónnej búdke drží diváka zovretého v hrsti, a ak by takých scén bolo viac, tak by sa posunul u mňa v pomyslenom rebríčku trojice nesvätých zlých filmov vyššie, radím ho na 3. miesto. Mia Farrow bola výborný výber, ale z jej výkonu nepadám na zadok. Nemohla viac vyniknúť i kvôli scenáru. Vynikla svojou krásou pokým sa nedala šeredne ostrihať a ešte horšie nalíčiť. Viac ako oscarová Ruth Gordon, ktorej diabolský výkon bol jasný ťah na bránu, ma zaujal Sidney Blackmer, ktorý nenápadným herectvom, o to viac rafinovanejším, pôsobil ako nejaká šedá eminencia spiknutia a nedalo sa od neho čakať nič dobré. Nesúvisí to s filmom, alebo možno predsa? Mám na mysli desivé dôsledky či skutočnosti po natočení - nehoda a úmrtie mladého skladateľa Komedu či brutálna vražda Polanského tehotnej manželky. Pri hodnoteniach filmov niekedy uvediem, že sa jedná o opus magnum režiséra, teraz sa mi natíska označiť Rosemary's Baby za osudový film vo filmografii Romana Polanskeho. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Přeci jen už film hodně zestárl. Scénář už na mě působí lehce infantilně, stejně jako sociální interakce. Hlavní postava je příliš sluníčková a nedovedu si představit jak bych snesl tu starou čarodějnici. ()

HOFMAN 

všechny recenze uživatele

S Rosemary má děťátko je to podobné jako s Omen. Strach zde není úplně vidět, stojí často úplně mimo obraz i zvuk, přestože je přítomen. Z toho důvodu je zřejmé, že různé remaky prostě nemají smysl, pokud pracují jen s lacinými efekty a lekačkami, kde už není prostor na to, aby se opravdu znepokojující atmosféra měla možnost vůbec zrodit. Ta totiž vychází z archetypů, které si nosíme v sobě, nebo spíše jsou kolem nás. ()

chlebos 

všechny recenze uživatele

Já jsem četl knížku od Iry Levina a teprve potom jsem viděl film. Kniha je prostě lepší. Ovšem film je to dokonalý. Kompozice záběrů a rytmika střihu postupné hrůzy a paranoi jsou s spolu s výborným výkonem Farrow učebnicovým příkladem jak vybudovat atmosféru v hororu. Bohužel závěr filmu taky ukazuje jak takovou atmosféru ukázkově zahodit do kanálu a film nechat jen tak vyšumět. Tenhle nepříjemný zvyk nám Polanski naposledy ukázal třeba v Deváté bráně. Škoda, protože závěr knihy je podobný, ale údernější. ()

Ingwio 

všechny recenze uživatele

Kvalitne budovaná atmosféra, podporená hereckým výkonom Mie Farrow. Škoda slabého záveru (aj keď pri pohlade na zrozený výraz tváre Mie,keď pozrela do kolísky,som mal naozaj silné zimomriavky) a taktiež škoda výkonov niektorých vedľajších postáv (napr. vyplazený jazyk Petsy Kellyovej mi prišiel dosť zcestný). Ale treba vzdať hold režisérovi zato, čo dokázal vpodstate na ploche jedného bytu. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Úžasný film podľa ešte úžasnejšej knihy. Bohužial aj tu platí, že knižná predloha (btw autor - Ira Lewin) je lepšia. Tentokrát však vyhráva len veľmi veľmi tesne aj to v "predĺžení". Romanski je bravúrny režisér a vystavať horor na náznakoch, ktoré sa daju vykladať viacerými spôsobmi a tak vlastne divák nevie, či ide o skutočnosť alebo duševné pmätenie hlavnej hrdinky, je na tú dobu prelomová myšlienka vo filme a jej nadčasové spracovanie robí tento film vysoko pútavým ešte aj v roku 2008. Sofistikovanou réžiou a rozprávaním drží takto diváka až do samotného záveru, ktorý svojou dynamickosťou a budovaním hrôzy, napätia a stiesnenosti vyvoláva tie najlepšie strašidelné pocity v divákovi. Nečakajte nič akčné (skutočné hororové scény sú tu prakticky iba dve a expozícia trvá celú hodinu a pol). Celkom bez studu by sa mohlo vlastne hovoriť, že film nie je ani tak hororom (nebyť toho záveru), ale skôr psychologickou drámou o žene, ktorej psychika sa postupne ale neodvratne rozkladá pod ťarchou vlastného strachu z tehotenstva, nových divných susedov a súhry zvláštnych náhod/náznakov na základe ktorých začína byť chorobne paranoídna. Možno práve preto, že tvorcovia nestavili na lacné strašenie krvou, zabijákmi, výbuchmi a príšerami, či nebodaj samotným satanom (ako v The Exorcist), je tento film absolútne výborný. Ani za pomalejši rozjazd nestrhnem hviezdu ... Rosermary´s baby sa môže hrdo zaradiť po boku jej žánrových kultových bratov ako Shining, Halloween, The exorcist, Omen a podobne ... ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Předem uvádím, že před shlédnutím filmu jsem četl knižní předlohu od Iry Levina. Neměl jsem to dělat. Film, který téměř doslovně převádí knihu na plátno mě totiž nemůže ničím překvapit a díky statické kameře, která jakoby nesla podtitulek "Vyrobila Česká televize v roce..." bylo čekání na konec táááákhle dlouhé. Na filmu je zkrátka zub času až příliš patrný. A pokud nejste znalí příběhu, který se před vámi bude rozvíjet něco přes dvě hodiny času, nečekejte žádný satanský nářez. Vše je velice komorní a atmosféra budovaná velice pozvolným tempem. Narozdíl od Kmotra, jehož předlohu jsem také četl ještě před filmem, však Rosemary naprosto ničím nepřekvapí a je to škoda, protože námět má určitě navíc. Třeba se v budoucnu dočkáme nějakého krvavějšího remaku. ;-) ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Polanskeho 2x nemusim ale tento bijak mozem asi kedykolvek. Prvy krat som to videl ked som mal asi 16 a doteraz mam fixnutu RUTH GORDON ako NAJSTRASNEJSIU SUSEDU v dejinach filmu. Je tam neskutocna ked dokaze kedykolvek klopat pri dverach a vopruzovat, az ju za tu rolu milujem. Odporucam v originali, ten jej upistany hlas aaaaaaaach balzam pre kazdeho filmoveho luzra. Plus v kazdom zabere sexy a zvodne vyzerajuca Mia Farrow. Prijemna pomala atmosfera akoby sa ani nic nedialo parik sa stastne nastahuje do noveho bytu obcas susedia zaklopu casom coraz castejsie a mila Mia je zrazu znasilnena vlastnym manzelom pocas diabolskej seansy. Od toho momentu to uz s Miou len s kopca ide. Ale pozera sa na to uchvatne. ()

sarfian 

všechny recenze uživatele

Príbeh nebol zlý, ale tie nepresvedčivé herecké výkony ho zrážajú dolu. Zbytočne natiahnutý film a vôbec by mu neuškodilo keby mal o 30 minút menej. Strašne ma vytášal Rosemaryn muž keď sedel pred telkou na tom šamlíku ako keby sedel na šerbli, no...sralo ma to a ani neviem prečo. A nakoniec Rosemaryn herecký výkon bol určite najlepší, ale mohla ešte trochu zabrať a hlavne nemusela chodiť ako keby mala v riti napichané ihly dalo sa to zahrať aj inou chôdzou. Celkovo je to pre mňa len priemerný film. VIDENÉ 1x ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý počin, který svým koncem trochu zklame. Od začátku zajímavě budovaný příběh trochu omezují ne zrovna zdařilé herecké výkony (Farrow, Cassavetes), na které si člověk nakonec docela zvykne. Na tu dobu se nedivím, že to byl velký hit, dnes je to malinko out, ale přesto doporučuji... ()

renoarko 

všechny recenze uživatele

Nebudem okolkovať na filme mi vadí: príliš dlhý rozbeh, divný koniec a ďalej neprišla vám Rozmery voľajáka nasprostastá? :D Ale páčili sa mi niektoré stvárnené charaktery: stará marha suseda, večne vymaľovaná ako kraslica, doktor, ktorého by som ja osobne v tehotenstve nevyhľadávala, no a ani kamera nebola zlá. Ale zas taký masterpiece to nebol, teda aspoň podľa mňa. ()

PATJA 

všechny recenze uživatele

Dávám pět a není to z nostalgie. Viděl jsem asi patnáct minut jako dítě a vůbec jsem nechápal, co se v televizi děje. Film mi to až do dnešní doby zcela odcizilo. Po dlouhém sebepřemlouvání jsem se podíval znovu a pořádně a zanechal ve mně hlubokou stopu. Zásadní síla snímku není v nějakém nadpřirozenu, ale v nejistotě, kterou hlavní hrdinka prožívá a kterou se autorovi podařilo zcela přenést na diváka. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Parádní kousek filmové historie... Konečná pravda příběhu je zrůdnější, než by si kdo pomyslel... Málokteré filmové dílo prostupuje tak zneklidnující atmosféra jako tento zfilmovaný bestseller Iry Levina. ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama