Reklama

Reklama

Minority Report

  • USA Minority Report (více)
Trailer
Sci-Fi / Akční / Thriller / Mysteriózní
USA, 2002, 145 min (Alternativní 140 min)

Předloha:

Philip K. Dick (povídka)

Scénář:

Scott Frank, Jon Cohen

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Patrick Kilpatrick, Kathryn Morris, Lois Smith, Peter Stormare, Jessica Capshaw, Tim Blake Nelson (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. byl spuštěn program PreCrime, který byl založen na tom, že tři tak zvaní tušitelé předpovídali vraždy, které se měly stát v nejbližších dnech. Policie pak vrahy zatkla dříve, než mohli vraždu uskutečnit. Tušitelé byli sourozenci. Děvče se jmenovalo Agáta a dvojčata Artur a Dash. Vědci přišli na to, že vidí vraždy v okruhu 160 kilometrů několik dní před tím, než se mají stát. Po dobu programu byli naloženi v mléčné lázni a za tuto dobu si nic nepamatují. Po skončení programu byli tušitelé přesunuti na ostrov, kde měli v klidu žít. Dash se ale nesmířil s tím, že by nemohl díky svým vizím pomáhat, a tak se vrátil do Washingtonu D. C. a snaží se zabránit vraždám. Sám má ale jen malé útržky. Agáta toho viděla o mnoho více a Artur zase předvídá jména. Říkalo se, že Dash byl z nich nejslabší, viděl jen detaily vraždy. Dash se nyní snaží zabránit vraždě, vidí, že je nějaká žena vyhozena z okna. Podle nápisu na budově zjistí, kde to je, a jede tam, ale už je pozdě. Žena právě vypadává z budovy. Na místo přijíždí policistka jménem Vega. Ta rekonstruuje čin a přitom najde pod kuchyňskou linkou schovanou dceru zavražděné. Dash chce pomoct s vraždou a vyhledá Vegu. V uličce jí předá identikit pachatele, který nakreslil, a nato zmizí. Vega se poté baví se svým šéfem Blakem. Moc s ním nechce spolupracovat, protože byl povýšen na její úkor. Blake jí řekne, že oběť byla sestra v zařízení pro bývalé vězně PreCrimu. Ti mají často poškozený mozek a jsou ve speciálním zařízení. Počítač najde Dashův identikit. Vrah je Sam Adrangi. Pracuje v ocelárně a detektivové ho jdou zatknout. Když to zjistí, zabije se dřív, než z něj něco dostanou. Dash mluví po telefonu s Agátou a ta mu jeho aktivity vytýká. Vegová a Blake neví, jak dál. Vegová si najde podle fotky z budovy Dashe a vyhledá, kde se nyní pohybuje. Když ho najde, chce vědět víc. Dash se přizná, že je tušitel, pak vidí další vraždu. Podle obrázku pozná, že obětí je žena kandidáta na starostu Petera Van Eycka. Van Eyck byl zástupce šéfa PreCrimu a má nepřátele mezi bývalými vězni. Vegová a Dash pak mluví s Van Eyckem. Ten jim řekne, že chystá nový systém předcházení zločinů založený na predikci počítačů, který se jmenuje Hawkeye. Vedle Adrangiho postele leží jiný muž jménem Rutledge, který na střeše ovládá holuby pomocí mozkových implantátů. Za Rutledgem dochází jeho dcera Liz, ta vezme Dashe a Vegu na střechu. Vega na něj zatlačí a Rutledge uteče. Dash pak jde na návštěvu k Veze. Dash a Vega potřebují pomoc, a proto jdou za Wallym, který se staral o tušitele, když byli v PreCrimu. Wally má zařízení, pomocí kterého přehraje Dashovu vizi do počítače. Ale ani to nepomůže. Dash jde proto za bratrem Arturem... (TV Prima)

(více)

Recenze (922)

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Naprosto užasné sci-fi. Když se režie ujme Steven Spielberg je zárukou jistá kvalita. A navíc Tom Cruise ve své nejlepší roli. Už jsem tento film viděl asi třikrát a myslím,že se k němu ještě hodněkrát vrátím. PreKrim má být udajně dokonalý systém a zbaví Washington kriminality. Už šest let se zde nestala žádná vražda. Vina je potrestána dřív než se vražda vůbec stane. Velitel jednotky John Anderton (Tom Cruise) pracuje s vizemi tří myslitelů a snaží se vraždám zabraňovat. Jasnovědci ale jednoho dne předpoví,že právě John Anderton spácha vraždu. Každý systém má chyby a tak i John jako hlavní podezřelí začíná po těchto chybách pátrat............ Celkově 95% ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Kvalitní vize futura, se kterou se však nestotožňuji, neb na podobnou přetechnizovanou budoucnost prostě nevěřím. To ale neubírá nic na velice poutavém sledování Future-Krimi s jak jinak než "sladkým Stývnovým" happyendem. Ale to mi taky nevadí, Spielbergovy filmy mám prostě rád a jsem už u nich zvyklý na "dobrý " konec. Inspirace Demolition Manem je nevyvratitelná. ()

departed 

všechny recenze uživatele

Ke konci sice lehce překombinované, ale nic kvůli čemu bych musel strhávat hodnocení, protože tahle akční, vizuálně nádherná sci-fi jede na plné obrátky již od prvních minut. A i když těch akčních pasáží není moc, tak alespoň stojí za to. Takovej blitkobušek bych si jednou rád pořídil. ()

Lilien 

všechny recenze uživatele

Spielberg natočil jedno s najlepších sci-fi 21.storočia. Ktoré je akčné, nápadité, vizuálne dokonalé a herecky veľmi dobre zvládnuté. ()

Racker 

všechny recenze uživatele

Po vizuální, příběhové a herecké stránce je film perfektní. Naprosto geniální příběh. Doporučuji každému shlédnout - 100% ()

HarqAlAda 

všechny recenze uživatele

Slušná robota akú sme si zvykli od Spielberga očakávať. Predloha využitá skôr ako námet, než ako jasne vymedzený príbeh s Dickovým feelingom (v tomto smere je podľa mňa zatiaľ neprekonaný Scanner darkly). Výborná práca s akciou ktorá netrpí klipoidným spracovaním dnešných časov, napätie kvalitne stupňované, "sci" prvok v časoch roku 2002 inšpirujúci. Niektoré veci vo filme videné mi vtedy pripadali neuveriteľne vzdialené a ajhľa, napríklad traká génová manipulácia alebo personalizovaná reklama je už všadeprítomná. Mrazivé... Vyzdvihujem pár minút slávy Peter Stormare, ten sa vie prejaviť ;) Žánrovo sedí, oplatí sa vidieť, pre čitateľov Philipa K. Dicka povinnosť. Odporúčam. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov Tomáša Krujsa. Nikdy ma neprestane baviť, dokonca ani teraz keď ma Tesco ojebalo, že s českým dabingom. Kokoti. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Dokonale nadupanej sci-fi thriller. Tento film je jasnej důkaz, že Spielberg je velmistr svýho řemesla a na poli sci-fi nemá velkou konkurenci. Ať už jde o vizuál, akci nebo temnější atmosféru, všechno do sebe zapadalo a já dvě a půl hodiny jen zíral na tu nádheru. Parádní velkolepej kousek, kterej by si fandové sci-fi neměli nechat ujít. ()

Franta 

všechny recenze uživatele

Film mne mile překvapil svým příběhem a zápletkou. Je přiměřeně akčí a dobře natočený. Zamrzí však, že i na svou dobu trpí špatnými efekty, takže při scénách ve vzduchu všichni vypadali jakou loutky na provázcích. Konec byl trochu přeplácaný, ale i přesto se jedná o povedený film. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Progresivní režie, skvělá předloha a i po 16 letech neuvěřitelně reálné efekty. V době premiéry jsem film nedokázal docenit, ale tak nějak jsem tušil, že až budu starší, tak některá témata mi víc sednou. No tak se i stalo a napotřetí už jeto skoro na plnou palbu. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Klasické scifi z ktorého je v každej chvíli cítiť Spielbergov rukopis. Príbeh je celkom originálny, ale nie prelomový. Na plný počet to nevidím, ale aj tak som sa pomerne bavil. ()

KillerZeli 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to po letech neobstojí. Příliš dlouhé (145 minut!) na děj, který by se dal shrnout pár větami, Tom Cruise je furt Tom Cruise a když člověk zná zvraty dopředu, tak už Minority Report nemá tak moc, co nabídnout. Prostě takový Spielbergovský popcornový standard, který je super na jedno shlédnutí v kině, ale člověk pak lituje, že se k tomu vracel. ()

Zveldr 

všechny recenze uživatele

Nepřetržitá pozornost. Sedíte a jste uchváceni už jenom myšlenkou tohoto filmu, ale zjistíte, že vlastně skrývá víc. Dobrovolně začnete nad filmem přemýšlet, ale to už víte, že vás film dostal. Napětí proto stoupá a vaše pozornost taktéž. Najednou BUM a jste na konci... Nesmírně úchvatný a napínavý film. ()

Dandy95 

všechny recenze uživatele

Mystery sci-fi thrillerů jako je tento bych chtěl mnohem víc. Stylizace budoucnosti je tady úžasná a nikdy mě nepřestane bavit spielborgovo blokování scén a kamerové jízdy. Minority Report je už teď klasika žánru, těším se až si to zase pustím za pár let a užiju si to nejspíš zase o chlup víc! ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Se skvělou předlohou to má společnou snad jen existenci PreCrimu, no i tak se s tím Spielberg popral velmi dobře. Víceméně nová zápletka je atraktivní a pro diváky určitě přijatelnější než ta z povídky. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Vize budoucnosti, ke které nám zbývá ještě něco přes 30 let, ale od natočení filmu už uplynulo let 20. Pokud jde o míru okleštění soukromí jednotlivce, za těch předchozích 20 let se zvýšila takovým tempem, že za dalších 30 chmurnou filmovou předpověď nejspíš i překoná. Není důležité, jak budou konkrétně vypadat technologie a auta, ale trend v omezování svobod jednotlivce je v děsivém souladu s tím, co film naznačuje, bohužel. Navíc je snímek natočen profesionálně kvalitně, má patřičné tempo, myšlenka je záslužná, a ty různé připitomělé honičky a supermanské bitky už k žánru tak nějak patří, taky bohužel. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

V detailech to místy skřípe; zejména nevěřím tomu, že tímto stylem by byl PreCrime schopen předejít úplně všem potenciálním vraždám, imho tam měli dát třeba 10 % případů, kterým nedokáží zabránit, působilo by to mnohem realističtěji.  Dál mi nedávalo smysl, že věštci viděli jen zločiny na území Washingtonu D.C., kde se program testoval – logicky by jejich schopnosti nemohly být omezeny hranicemi jednoho státu. Možná kuličky s vraždami z jiných částí země operativci z PreCrime prostě ignorovali, ale to ve filmu vidět není. Podobných drobností by si tu dalo najít určitě víc, ale tím nechci film hanět, naopak, za 20 let vlastně vůbec nezestárnul, ani se nestal nechtěně směšným, což je u sci-fi vždycky výhra. I ta konspirační zápletka poměrně výjimečně dává smysl a záporákovy motivy jsou pro jednou nejen zcela pochopitelné, ale zároveň staví nejzajímavější otázku celého filmu, jestli by obětování „normálního“ života těch tří věštců náhodou za nulový počet vražd nestálo. Škoda, že u tohoto dilematu se film nijak nepozastaví a raději uhání vstříc neuspokojivému vyvrcholení s násilně naroubovaným happy endem. 72 % ()

Aragorn 

všechny recenze uživatele

Velmi mě oslovil originální svět, příběh a také myšlenka, že bychom neměli někoho odsuzovat za něco co ještě neudělal....neboť jak si můžeme být naprosto jisti, že to opravdu udělá? Vizuál je na rok 2002 opravdu dobrý a hudba je zde také krásná. Bylo zde mnoho originálních nápadů, které byly krásně využité. U filmu jsem se celou dobu opravdu moc bavil a byl jsem do toho napínavého příběhu úplně pohlcen. Dávám jasných 5 hvězd. ()

Související novinky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (více)

Spielberg plánuje válku s roboty

Spielberg plánuje válku s roboty

14.01.2012

„Vládce snů“ je právě uprostřed natáčení historického životopisného dramatu Lincoln s Danielem Day-Lewisem v hlavní roli, ale už ví, na co se vrhne pak. Jeho dalším filmem bude adaptace románu… (více)

Worthingtonův poslední zločin

Worthingtonův poslední zločin

14.05.2011

Zhruba před rokem byl Sam Worthington spojován snad s každým chystaným blockbusterem. Dnes jako by se na něj Hollywood snažil zapomenout. Ano, právě v těchto dnech natáčí pokračování starořecké… (více)

Reklama

Reklama