Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

shyster 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott natočil dokonalý gangsterský film, který se zařadí po bok takových počinů jako jsou Kmotr, Tenkrát v americe, Casino, Mafiáni. Vypisování všech těch kladů by bylo zbytečný, už to za mě udělali jiní. ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott. Každým filmem se tenhle pán dere do čela žebříčku mých oblíbenců. Už jsem to jednou psal u The Good Year, ale je to fakt, on dokáže natočit jakejkoli žánr, jakejkoli příběh tak poutavě, že si nevšimnu, kolik času uběhlo a jak ten film je vůbec dlouhej. Dokonalost ve dvou slovech: americký a gangster. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film sice zdlouhavý, ale přesto takový promyšlený. Nejvíc se mi líbil D. Washington jako uvědomělý mafián ( nebral drogy a chtěl to někam dotáhnout ). Akce pomálu a přesto zábavný film. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Silna trojka v podobe Washington Crowe a Scott nemôžu sklamať. Nový hit medzi gangsterkami. Ešte ktomu skutočný príbeh! Filmu nechýba napätie prohibíciou napáchnuteho mesta. Ďalší snímok, ktorý nasvedčuje prečo by mal dostať Oscara Ridley Scott. 90% ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Od Franca Lucase jsem čekal poněkud stylovější odchod do penze. Tady je vidět že barevní se rodinnému podniku Italů nikdy nemůžou rovnat. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Skvělý, opravdu skvělý film a to z několika důvodů. První je, že gansterské filmy opravdu můžu a Ridleymu se opravdu povedl. Druhý důvod je výborný příběh, založený na skutečných událostech. Tředí důvod jsou vynikající herecké výkony a skvělí herci, kteří se do svých rolí velice dobře vžili. Čtvrtý důvod jsou mé úžasné pocity z filmu, které nelze popsat (a bočas mi až běžel mráz po zádech :) ). Ovšem jednu věc musím velice zkritizovat, a to konec filmu. Nevím zda-li to tak bylo i v normální verzi, já viděl jen tu rozšířenou, ale to co následovalo po titulkách obsahující informace o tom co se dělo později s hlavními postavami( především o Franku Lucasovi), bylo vyloeženě zbytečné. Mám rád filmy které skončí věty a je zbytečné dál divákovi kazit jeho vlastní představu o tom jak to mohlo vypadat. A navíc hudba, která začala hrát k závěrečným titulkům mi zkazila atmosféru celého filmu. Shrnuto: do 2:44 vynikajicí film, který bych hodnotil na 100%, o pár minut později bych hodnotil film na 95%. I tak vynikající film, který milerád doporučím, protože je úžasný. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě Cotton Clubu se jedná o promarněnou šanci. Denzel Washington táhl celý film nahoru, což se už nedá říci o Croweovi, který mi zde poprvé(!) neseděl a způsobem, jakým podal svoji postavu, mě iritoval. A na nejlepší scénu - rozhovor Lucase s Robertsem, jsem musel čekat přes dvě hodiny, během niž se nic zajímavého v příběhu neděje - ani jeden okamžik mě moc neoslovil ani neuhranul. Nejblíže k tomu mělo zastřelení Elby, ale stejně jedná se o nastavovanou kaši, která nakonec přeci jen dokázala solidně vyvrcholit... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Viděna tříhodinová verze a na té mi nejvíc vadí to, že je místy zbytečně dlouhá a zkrácení by jí jen prospělo. Kratší to ale možná má přesně tak svižné a dostatečně dlouhé, aby to tuhle moji výhradu vynahradilo, takže to v hodnocení nebudu brát jako bůhvíjak důležitý faktor. Až na tu utahanost se mi to překvapivě líbilo, až jsem chvílemi nechápal, proč a na základě čeho, když mě jinak gangsterky a mafiánská dramata neberou. Po skvělém zážitku z Heat jsem ale dostal chuť vyhledávat podobné filmy a tenhle mi vyloženě padl do oka, navzdory stopáži a faktu, že jsem moc nevěřil, že mě to zaujme. Ale stalo se a je to hlavně tím, že to není tolik o mafiánech jako kritika fungování americké policie, která oproti současným kritikám rozebírá problém komplexněji, má více vrstev a nezasekne se jen na jediné, "nejaktuálnější" věci, na které pak prezentuje co nejčernobílejší postoj. Taky to má celkem komorní atmosféru, z mafiánů to nedělá sympatické postavy (což je můj největší problém s Kmotrem), ale naopak je to vykresluje dost rozporuplně a přitom detailně. Ač se to nemusí zdát, tak jsou tři hodiny vlastně docela nabité. Samozřejmě jen do určité míry, dovolené hollywoodským formátem, ale stejně jako u Chyť mě, když to dokážeš (na které jsem si nejen díky konci párkrát při sledování vzpomněl) to na svoji kategorii funguje nadprůměrně, umí to nabídnout překvapivě dost zapamatováníhodných momentů a obojí taky má skvělý konec, který za celým příběhem udělá krásnou tečku. Takže ano, i přes všechny pochybnosti musím říct, že se mi to trefilo do nálady i toho, co jsem hledal - byť Heat je samozřejmě někde jinde. 4* ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Scarface? Trilogie Godfather? Goodfellas? Road to Perdition? Pche, je tady American Gangster! A minimálně Road to Perdition a Goodfellas nechává o několik mafiánskych délek za sebou...a to bez jakéhokoliv náznaku nudných (rozuměj usínacích) pasáží, které obvykle tyto mafiánské filmy se zdánlivě přehnanou stopáží mají...nevěříte? Věřte :o) Jistojistě se tady také urodilo několik Oscarových nominací. ()

ad 

všechny recenze uživatele

American Gangster je jeden z nejlepších filmů Ridleyho Scotta (dost možná nejlepší od Blade Runnera) a navíc po dlouhé době poctivý mafiánský film, který snese srovnání s takovými kolegy jako jetrilogie Kmotr, nebo např. Zjizvená tvář...mistrovská práce!!! Sledovat film, jako je American Gangster je prostě svátek pro každého milovníka filmu... Navíc má výborně rozehrané postavy - prostě mám opět velikou, velikou radost... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott předkládá víceméně tradiční produkt žánru dramatu, ve kterém nestraní žádné straně, nezastává žádný názor a pouze nám po biograficky přesné cestičce předkládá život Franka Lucase, který v 70. letech zcela ovládal Harlem. Filmu na rozdíl od takového Kmotra chybí nádech osudovosti, a tak divák může nezastřeně nabývat pocitu jisté tuctovosti. I když film přitom operuje s úctyhodnou délkou dvou a půl hodin, nevytváří velkolepé dílo, které by ohromovalo svým rozsahem, hloubkou nebo tragikou rodinné ságy. Využívá tohoto času k zachycení všech cestiček, kterými se Lucasova pouť za úspěchem ubírala, aniž by Scott nebo Steven Zaillian s Markem Jacobsonem někam spěchali. Není proto divu, že kromě spletitých uliček New Yorku zabrousíme i do divoké džungle Vietnamu, kde probíhá a posléze i končí vietnamská válka, seznamujeme se spoustou charakterů, které leckdy vyšumí do ztracena, a zatahujeme do problémů i celou rodinu, jejíž význam a fungování ve filmu není zdaleka tak významné jako v Kmotrovi. V popředí jsou hlavně drogy, fungování obchodu s drogami a prostředky, jakými (ne)jsou eliminovány. Zatímco film pojednává také o tématu pokroku a jeho následcích, samotný Ridley Scott se nostalgicky drží dost zpátky, snaží se budovat atmosféru klasických mafiánských filmů a vůbec se chová dost konvenčně. Není to na škodu, ale pokud by se měl zařadit po bok již kultovních mafiánských filmů jako je Kmotr, Zjizvená tvář nebo Mafiáni, potřeboval by silnější náboj a emotivnější průběh. Takhle Ridley vše (s úspěchem) vsází na černou kartu, Danzela Washingtona, neboť jeho soupeř, detektiv Richie Roberts v podání Russella Crowea je dušínovský polda, jemuž jsou scénáristicky poněkud nešťastně dány do vínku i zhoubnější rysy, ale jen v postraní zápletce soukromého života. Crowe tak nepředvádí žádnou pozoruhodnější exhibici, nýbrž sehrává svou předepsanou roli a slušně dává přednost „tomu nejnebezpečnějšímu muži, co chodí po ulicích New Yorku“. Washingtonovi role Franka Lucase vskutku padne a září při každém ze svých výstupů. Charismatický mafián s podmanivě chraplavým hlasem, jehož cholerický i chladnokrevný přístup k řešení problému tvoří nejsilnější scény, které zůstanou v paměti. Tragickým problémem však je, že to jsou jediné scény tohoto typu a navíc postupně bez dalších invencí. Žádná další mrazivá scéna se vyjma zatčení Lucasovi bandy ve stylu Kmotra (ale ideově naopak) nekoná. Navíc nás Ridley Scott nechává jen nečinně sledovat bez toho, aby vtáhl do děje a emocionálně sebemíň zasáhl. Aspoň ho nikdo nebude osočovat z glorifikace mafie. ()

exitak 

všechny recenze uživatele

První dojem - naprostá bomba. Něco takového jsem již dlouho neviděl. Mám horzně rád filmy co popisují něčí "celý" život, a jsou vystiženy ony zvraty "jednou jsi nahoře a někdy zase dole". Dobová atmosféra a pocity hrdinů z filmu doslova sálaly, jasných 5* ;) ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Prvotriedna, nadštandardná americká filmárčina! Už tradične vynikajúci Denzel Washington, "hustý" Josh Brolin a Scottova čistá réžia. Tempu filmu by ale rozhodne prospelo, ak by sa cesty dvoch hlavných hrdinov pretli o niečo skôr (pravda, to by sa už ale tvorcovia nemohli striktne držať skutočných udalostí), ale aj za týchto okolností bolo napätie slušne dávkované. Na prvýkrát silný zážitok, po druhom a treťom zhliadnutí o poznanie slabšie. Skôr by som prijal, keby sa film vybral cestou ku gangsterke ako kriminálnej dráme (medzi týmito subžánrami je, samozrejme, veľmi tenká hranica). American Gangster nie je síce dravý ako "Na druhej strane" a strhujúci ako "Zjazvená tvár" (1983), žánrových milovníkov či radového diváka ale rozhodne neurazí. Vypovedá o zaujímavých skutočnostiach (vojna vo Vietname, rozmach tvrdých drog v Amerike, Harlem 60tych a 70tych rokov) v atraktívnej forme, čo nie je nikdy na škodu. Najmä v časoch, keď je filmov podobného rázu pramálo. 9/10 ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavé téma. Gangsterky mají atmosféru. AG je poutavý, rázný, chytrý. Dojem velmi dobrý, jen malé mínus-chyběla mi nějaká zásadní scéna, kterou bych si při tomto názvů vybavila. Jinak slušné 4,5*. ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Gangsterky mám velmi ráda a tahle se skutečně povedla. Ridley Scott si u mě tímto filmem napravil reputaci po nepovedeném Království Nebeském a ukázal, že rozhodně ještě nepatří do starého železa a musíme s ním počítat. Celý příběh plyne pomalu bez nějakých zjevných vrcholů a nechává tak vyniknout hereckému umění Denzela Washingtona a Russella Crowe, kteří se svých rolí zhostili na výbornou. Skvělý byl i Josh Brolin ve vedlejší roli zkorumpovaného policisty. Jen víc takových filmů. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Tak kde začít - ten film je parádní, i když se v něm podstatě nic nového nedozvíme. Klidně ho nazvu best of všeho mafiánského (i když přesnější je gangsterského:-)), protože se tady mísí prvky Kmotra - Frank Lucas je totiž obchodník kmotrovského typu, který důvěřuje jen své rodině, protože ví, že ho nepodrazí (nebo spíš neměla podrazit), prvky Kokainu - zejména co se první půlky týče, kdy máme až takový veselý pohled na problematiku drog (pohodová dobová muzika a spokojení domorodci na vietnamských polích) a prvky Obchodníka se smrtí, především co se rodinného života týče (manželka taky královna krásy). I přes prakticky žádnou inovativnost musím plný počet dát. Je to nejen kvůli vrcholu filmu - krátké, ale impozantní konfrontaci obou hrdinů, ale i kvůli takovým drobným vychytávkám v průběhu filmu, které z něj dělají ohromně pestrý snímek. Mluvím třeba o pohledu na život některých vojáků ve Vietnamu, který je diametrálně odlišným od takové Apokalypsy, mluvím o působivé atmosféře doby, mluvím o náznacích hlubších myšlenek o druhé straně mince gangsterského života, mluvím o několika mimořádných scénách (otevírání rakve, samotné zadržení, střihová scéna Frank Lucas-Richie-feťáci) a mluvím vůbec o brilantní vyváženosti obou postav - ani jeden není upřednostňován a tak trochu fandíte oběma. Ač se zase jedná o víc než dvou a půlhodinový film, utekl neskutečně rychle a někdy od prvního pádu podezření na Franka dostal takové grády, že bych se ještě koukal i o dost dýl. Ridley se zase vytáhl a z filmu, který snadno mohl být jedním z mnoha, uvařil lahůdku. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Další z řad klasických krimi gangsterek a právě tohodle typu filmů mi dlouahtánská stopáž nevadí, jinde bych asi šílel, nebo zíval nudou. Herecké obsazení velmi dobrý. Bohužel oproti svým starším předchůdcům z řad stejného žánru postrádá Americký Gangster vtipné hlášky a fuckování, ale to neznamená že ho tu bylo málo. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Má se poukázat na tvrdou realitu a poučit se z ní nebo jen podpořit sice nezaviněně tímto filmem mládež, která si tenhle film určitě pustí a poté se to zkusí napodobit? Na první pohled dlouhý film, mě ovšem bavil. Každý na to má jiný zázor, ale podle mě to bylo velmi přesně zrežírováno. Nemohu si pomoci, ale už mě trošku začínají vadit americké filmy, teď dokonce žánrově takovéto. ____Mnohem důležitější, než život člověka, je pořádek. ____ ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama