Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

meemini 

všechny recenze uživatele

Jistě, kvalitní filmařina a to od začátku až do konce. Také velice kvalitní herecký výkon na straně Russella Crowa. Přesto jsem si k hlavním postavám nedokázal vytvořit hlubší vztah. Detektivovi Robertsovi jsem prostě a jednoduše věřil, bez jediné pochybnosti, ale i bez sebemenší stopy po napětí. Gangstrovi Franku Lucasovi jsem naopak nevěřil ani slovo a byl mi v podstatě lhostejný. Což by jedna z hlavních postav být neměla. Aspoň ne v případě, že by měl film dostat hodnocení nejvyšší. ()

eredin 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby skvělej film, ale něco tomu chybý, možná výraznější hudba, nebo sem tam nějakej vtípek, nebo to mohlo být o něco kratší. Takhle se prostě dvě hodiny skoro nic neděje až přijde konec a taky nic ... Pobavil sem se, neni to nuda, ale taky žádnej zázrak. ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Ostrá, výrazná a pulsující sonda do světa organizovaného zločinu, do světa bezskrupulózních obchodníků s lidskými osudy, do světa modrých zázraků, které často končí temnou, tlející realitou. Denzel Washington předvedl to, čemu já říkám absolutní přechod hranic, Josh Brolin pak dokázal vyprodukovat, na poměrně omezeném prostoru, galony slizu. Strhující a nekompromisní snímek, myslím, že v tomto žánru jen velmi těžko překonatelný. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Do posledního detailu vypilovaný příběh vzestupu a pádu drogového impéria na pozadí amerického traumatu z Vietnamu. Scott je precizní, a výkon, který předvedl Washington, je lahůdkou. Absolutní hodnocení to není (příliš rozvláčný úvod, možná zbytečně ořezaný prostor pro Crowea...), ale skvělá kriminálka rozhodně ano. 80% ()

Nightmare89 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ ste fanúšikom gangsteriek tak si otvorte fľašu whisky, zapáľte cigaru a vložte do DVD-prehrávača tento film. Ak máte radi thrillery, urobte to isté. Ak máte radi kvalitné filmy, urobte to tiež. A Ak máte radi teenagerské trháky, poprípade mexické telenovely alebo večerné seriály z produkcie TV JOJ resp. Markízy, CHOĎTE DO PRDELE! ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Film mě neoslovil až tak jak vypadá jeho hodnocení, ale i přes delší stopáž (viděno prodloužená verze) jsem se vůbec nenudil. Příběh fakt strhující, jen snad provedení mohlo být trochu lepší. Tento charakter prostě Russellovi Crowe nesedí. S Washingtonem nemám problém. Vše podporuje fakt že jde o skutečnou předlohu. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Na Ridleyho Scotta je to trochu netradičný film, ale tým len dokazuje, že dokáže natočiť film z ktoréhokoľvek žánru. Zo začiatku je to trochu rozťahané a nezáživné a človeku chvíľu trvá kým sa v deji zorientuje. Druhá polovica je však úžasný filmový zážitok s naozaj úžasným výkonom Denzela Washingtona, ktorému zdatne sekunduje aj Russel Crowe. Budem potrebovať ešte ďalšie zhliadnutie, a potom dám možno plný počet. EDIT: Po druhom zhliadnutí teda dávam plný počet. Moje výčitky k rozťahanému začiatku platia, ale ináč je to naozaj pozoruhodný film s množstvom silných scén. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Propracovaný příběh skrz na skrz. Denzel Washington a i Russell Crowe oba předvedli skvělé herecké výkony. Není to vůbec žádná střílečka, ale stará dobrá gangsterka, kde se účty vyřizovaly trochu jinak než v dnešních hororech a všichni tihle gangsteři měli svů styl a svou hrdost. ()

J*A*M*B*O 

všechny recenze uživatele

,,A tam je problém, Amerika je taká veľká, že sa v nej stratíte. Z cukrárne je zrazu McDonald a normálny obchod dáva neaké posraté zľavy. Pozri sa nato! Kde má obchodník svoju česť? Toto nie je tá stará dobrá Amerika.´´ Úchvatný snímok v podaní Ridleyho Scotta. Bravúrne zvládnuty príbeh. Neviem síce či ma dostal film príbehoom, alebo skôr tou precíznosťou a režisérskou dokonalosťou. Ani na minútu som o filme nepochyboval a svojim vyvrcholením sa to dostalo takmer na vrchol. Film je schopný čeliť aj veľkým fenoménom ako Vtedy v Amerike a podobne. Dávam 10/10 bodov. ()

Metlak 

všechny recenze uživatele

Taková labužnická gangstrovka bez Italů. Velmi mě to potěšilo a divím se, že sem čekal tak dlouho než jsem film shlédl. Velké plus za obsazení. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

20. 3. 2016 American Gangster je vynikající film, opravdu výjimečně skvělý film, který však bývá na můj vkus až příliš nespravedlivě v různých žebříčcích nejlepších gangsterských filmů opomíjen, přitom co se týče 00' let, tak jde o přinejhorším jeden z top 3 filmů tohoto žánru. Dokonce jde o jeden z těch nemála filmů, které i když trvají pro někoho drasticky dlouhé tři hodiny, tak po jejich skončení máte pocit, že byste si okamžitě dali druhý díl anebo alespoň několik dalších minut navíc. V hlavní roli navíc září takovým způsobem, že až všechny zastiňuje, dvorní herec spíše Ridleyho bratra Tonyho, Denzel Washington, jehož Frank Lucas je neodolatelný a děsivý najednou. Na druhé straně stojí Russel Crowe, kterému se podařila skvělá věc. Z postavy, která musela ve scénáři vypadat jak kardinální tupec a blb se vyklubala mnohovrstevnatá a uvěřitelná postava, což musím uznat, i když ho jinak příliš nemusím. Už nějak nevím proč bych vlastně měl ještě pokračovat s dalším výčtem superlativů, protože tenhle film se prostě vidět musí, přes to nejede vlak. Takže už jen heslovitě. Miss Puertorico <3, Ali vs. Frazier, Harlem 60' / 70', válka ve Vietnamu, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin... --- 26. 5. 2013 (Příběh černého mafiána, který naprosto ovládl heroinový trh v době vietnamské války je už sám o sobě uchvacující. Když se k tomu přidá skvělý zážitek v podobě hraní Denzela Washingtona už má film skvěle našlápnuto, avšak od udělení maximálního hodnocení mi brání nesympatický a přehrávající Russel Crowe. Z nejnovějších gangsterek o krok za Scorseseho Skrytou identitou. Přijde mi, že se Ridley Scott snaží ovládnout co nejvíce žánrů, ale nepovedlo se mu to zatím u žádného.) ()

Shikunek 

všechny recenze uživatele

Pro mě milé překvapení, že v dnešní době lze natočit dlouhý film, který mě nenudil. Filmu dominují scénář a Denzel s Russellem. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Fakt, že tohle všechno je podle skutečných událostí mě fascinuje doteď, zároveň, ale věřím, že scénaristou tohohle příběhu musel být pouze život sám, protože hlavně kvůli konci věřím a vím, že se tohle stalo. Teď ale k základním věcem co dělá tenhle film tak perfektně odvedeným filmařským řemeslem. Jak jsem již řekl, je to hlavně příběh, řežie kde se projevuje Ridley Scott herecké duo Crow-Washington(jejich spolupráce na konci po tom všem byla pro mě jako fanouška obou herců lahůdkou), perfektní atmosféra a realistické zfilmování všeho. Hudba byla trochu nevýrazná, ale komu by to vadilo, když se dívá na další skvost světové kinematografie na kterou je radost koukat. Dávám plný počet a děkuji tvůrcům ()

rezistence 

všechny recenze uživatele

Denzela Washingtona bych v téhle ráži potkat nechtěl. Správný slizák Josh Brolin a standart, který zahrál Russel Crowe. Víc nikdo vědět nepotřebuje. Moderní pohádka by Ridley Scott. 75% ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama